Contact

Kosten auto per maand

Wat kost een auto per maand?

De kosten van een auto verschillen natuurlijk per situatie, maar er zijn een aantal vaste factoren waar je niet onderuit komt. Wanneer je een auto aanschaft, komen er een aantal (verplichte) kosten om de hoek kijken, namelijk:

  • autoverzekering
  • wegenbelasting
  • brandstofkosten
  • onderhoudskosten
  • afschrijvingskosten

De wegenbelasting betaalt iedereen die een auto in bezit heeft. Daarnaast ben je verplicht je auto te verzekeren en heb je verder te maken met brandstof- en onderhoudskosten. De afschrijvingskosten zijn niet zozeer kosten, maar dat is het bedrag dat je auto elke maand minder waard wordt. We lichten deze onderdelen verder toe in dit artikel, zodat je een goede inschatting kunt maken van wat een auto kost per maand.

Tip! Liever kijken dan lezen? In deze video leggen budgetcoach Eef van Opdorp en spaarexpert Amanda Bulthuis van Geld.nl je uit waar je op moet letten om de kosten van een auto te bepalen.

Kosten verzekering per maand

De maandelijkse kosten van een auto worden o.a. bepaald door je autoverzekering. Hoe hoog de kosten van een autoverzekering worden, hangt onder andere af van de dekking die je kiest.

De WA autoverzekering is de dekking met de laagste premie. Hiermee ben je alleen verzekerd tegen de schade die je een ander toebrengt. Dit is dan ook de goedkoopste autoverzekering die je kunt afsluiten.

Wil je een uitgebreidere dekking, bijvoorbeeld een WA plus autoverzekering of een allrisk autoverzekering, dan betaal je meer premie. Je krijgt dan meerdere soorten schade vergoed.

Tip! Een autoverzekering afsluiten en besparen op de kosten van je autoverzekering? Op Geld.nl kun je eenvoudig het grootste aanbod verzekeringen vergelijken. Zo vind je gegarandeerd de beste deal voor jouw auto!

Kosten auto wegenbelasting

Naast de verzekering betaal je verplicht wegenbelasting als je een auto of motor in bezit hebt. De overheid gebruikt deze belasting om de wegen te onderhouden.

Onderstaande punten zijn van invloed op je wegenbelasting:

  • Het gewicht van je auto
  • De soort brandstof waar je auto op rijdt
  • Hoe milieuvervuilend je auto is
  • In welke provincie je woont

Als je meer wil weten over de wegenbelasting, check dan dit artikel voor meer informatie wegenbelasting.

Maandelijkse autokosten brandstof

De kosten van je auto hangen ook af van het soort brandstof waar je auto op rijdt en het aantal kilometers dat je rijdt. Elektrisch rijden is voordeliger dan diesel of benzine tanken, maar een elektrische auto is weer duurder in aanschaf dan een ‘gewone’ auto. Als je je brandstofverbruik wil berekenen, is het vooral belangrijk om te weten hoeveel kilometer je auto rijdt op 1 liter brandstof. Het tanken van diesel is voordeliger, maar voor een auto die op diesel rijdt betaal je meer wegenbelasting en soms ook een duurdere autoverzekering.

Let op! Hoe meer kilometers je rijdt, hoe voordeliger een dieselauto kan zijn. Dan kan de meerprijs die je betaalt in verzekering en belasting opwegen tegen de goedkopere brandstofprijs.

Tip! Tank zo weinig mogelijk langs de snelweg, hier betaal je vaak een hogere prijs voor tanken dan binnen de bebouwde kom.

Maandelijkse kosten afschrijving auto

Wanneer je een auto koopt, komt er eenmalig een grote kostenpost in beeld. Verkoop je de auto later, dan ontvang je een gedeelte van het aankoopbedrag terug. Je auto neemt echter in waarde af naarmate je auto ouder wordt en meer gereden heeft. Het bedrag dat je auto elke maand minder waard wordt, zijn de afschrijvingskosten. Dit is niet per se een bedrag dat je betaalt, maar wel iets waar je rekening mee moet houden wanneer je de auto verkoopt.

Onderhoudskosten auto jaarlijks

Tot slot krijgt iedere automobilist te maken met reparatiekosten voor technisch onderhoud. Denk hierbij aan de kosten van servicebeurten, Apk-keuringen en reparaties. Ook de banden van je auto zijn aan slijtage onderhevig en op een gegeven moment aan vervanging toe. Hoewel je met regelmaat je auto moet laten keuren, heeft een veelgebruikte auto waarschijnlijk meer onderhoud en reparaties nodig dan een auto die weinig wordt gebruikt.

Je hebt dus vaste lasten die een auto met zich meebrengen en lasten die variëren. Verzekering en wegenbelasting zijn vaste, vaak maandelijkse bedragen, de brandstof- en onderhoudskosten zijn variabel en afhankelijk van het gebruik van je auto.

Totale maandelijkse auto kosten berekenen

De maandelijkse kosten van je auto berekenen, doe je dus aan de hand van bovenstaande factoren. De kosten per maand bereken je aan de hand van de vaste lasten en de variabele lasten. Het NIBUD hanteert het volgende voorbeeld voor verschillende soorten auto’s:


KostenpostenMini klasseCompacte klasseKleine middenklasseMiddenklasse
Afschrijving€ 82,00€ 108,00€ 147,00€ 201,50
Verzekering€ 50,00€ 58,50€ 73,00€ 88,00
Motorrijtuigenbelasting€ 27,00€ 39,00€ 63,00€ 76,50
Onderhoud€ 25,00€ 25,00€ 25,00€ 25,00
Totaal vaste kosten€ 184,00€ 230,50€ 308,00€ 391,00
Afschrijving (variabel deel)€ 29,50€ 41,00€ 55,50€ 72,00
Onderhoud en reparatie (variabel deel)€ 43,50€ 51,00€ 67,00€ 79,50
Brandstof€ 75,00€ 89,50€ 122,50€ 128,50
Totaal variabele kosten€ 148,00€ 181,50€ 245,00€ 280,00
Totale maandelijkse kosten€ 332,00€ 412,00€ 553,00€ 671,00

*De berekeningen zijn op basis van tien jaar, bij respectievelijk 8.000, 9000, 11.000 en 11.000 km per jaar.

**Voor de prijs van benzine is € 1,95 per liter aangehouden.

De kosten zijn gemiddelden, bijvoorbeeld de gemiddelde onderhoudskosten of reparatiekosten. Dit verschilt natuurlijk per situatie, het geeft wel een goed idee waar je qua autokosten rekening mee moet houden.

Voorbeeld autokosten per maand

We berekenen de maandelijkse kosten van een auto aan de hand van onderstaand voorbeeld. Het gaat hier om een Suzuki Swift, uit 2018. De brandstof is benzine en de auto is WA casco verzekerd. Het gereden aantal kilometers op jaarbasis is ongeveer 23.000. Deze auto rijdt ongeveer 23 kilometer op een liter benzine. De auto weegt 915 kilo. Met de rekentool van de ANWB berekenen we de vaste kosten en ook de variabele kosten aan de hand van het aantal kilometers dat gereden wordt. Er is gerekend met een brandstofprijs van 2,08 euro per liter.

Je komt dan op de volgende maandelijkse lasten.Soort kosten autoPer maand
Vaste kosten (afschrijving, verzekering, wegenbelasting en onderhoud)€ 205
Variabele kosten (afschrijving, brandstof, reparatie en onderhoud en banden)€ 403
Totale kosten auto per maand€ 608
Wil jij besparen op de maandelijkse kosten van je auto?De autoverzekering is een grote maandelijkse kostenpost voor je auto. Gelukkig kun je hier flink op besparen. Vergelijk op Geld.nl het grootste aanbod autoverzekeringen en vind de laagste premie voor je auto. Autoverzekering vergelijken
;