Autoverzekering

Wegenbelasting

Wat is wegenbelasting?

Ben je eigenaar van een voertuig, dan betaal wegenbelasting. Dit is een belasting voor het hebben van een auto of motor en wordt door de overheid gebruikt om de wegen in Nederland te onderhouden. Hoeveel wegenbelasting je betaalt hangt af van het soort motorvoertuig dat je hebt en is vastgesteld in tarieven. Ook is de hoogte van de wegenbelasting afhankelijk van een aantal andere factoren, namelijk:

  • Het gewicht van je auto
  • De soort brandstof waar je auto op rijdt
  • Hoe milieuvervuilend je auto is
  • In welke provincie je woont

Wegenbelasting tarieven

Tot en met 2020 blijven de wegenbelasting tarieven hetzelfde:

Wegenbelasting201820192020
1. Volledig elektrisch 0 g/km CO2MRB-vrijMRB-vrijMRB-vrij
2. Reguliere voertuigenVoltariefVoltariefVoltarief
3. Semi-elektrisch 1-50 g/km CO2Half tariefHalf tariefHalf tarief
4. Hybride > 50 g/km CO2VoltariefVoltariefVoltarief
5. Vervuilende Diesel auto particulier > 5 mg/km fijnstofVoltariefVoltarief + 15%Voltarief + 15%
6. Vervuilende Diesel bestelauto ondernemer > 5 mg/km fijnstof + >12 jr oud in 2019VoltariefVoltarief + 15%Voltarief + 15%

Wegenbelasting betalen

Wanneer je een auto koopt krijg je te maken met een aantal vaste kosten. Naast de autoverzekering betaal je ook wegenbelasting. De wegenbelasting gaat in op het moment dat je een auto koopt. Betaal je de wegenbelasting per automatisch incasso, dan wordt het bedrag aan het eind van elke maand van je rekening afgeschreven. Maar je kunt er ook voor kiezen om de wegenbelasting per drie maanden via een acceptgiro te betalen.

Wegenbelasting niet of te laat betaalt

Betaal je de wegenbelasting niet of vergeet je deze een keer, dan krijg je een naheffingsaanslag met verzuimboete. Deze is minimaal 50 euro en kan oplopen tot maximaal 5.278 euro per verzuim! Wij raden dan ook aan om de wegenbelasting altijd via automatisch incasso te laten lopen. Zo vergeet je het nooit en krijg je ook geen hoge boete.

Wanneer geen wegenbelasting betalen?

Eigenlijk betaalt iedereen die een auto heeft wegenbelasting. Toch zijn er ook een paar type auto's en situaties waarbij je als autobezitter geen wegenbelasting betaalt:

  • Oldtimers en klassiekers van minimaal 40 jaar oud - Heb je een oldtimer of klassieker ouder dan 40 jaar, dan betaal je geen wegenbelasting. Is je oldtimer tussen de 26 en 40 jaar oud en rijdt deze niet op benzine, dan is er een overgangsregeling en betaal je minder wegenbelasting als je in de winter niet rijdt.
  • Volledig elektrische auto's - In ieder geval tot en met 2020. Hetzelfde geldt voor voertuigen met een waterstofverbrandingsmotor. Voor plug-in hybride auto's geldt nog een half tarief.
  • Bestelauto met gehandicaptenregeling - Ben je invalide en is je bestelauto zo aangepast dat hij aan bepaalde eisen voldoet? Dan hoef je misschien ook geen wegenbelasting te betalen.
  • Voertuigen die geschorst zijn - Het kan ook zijn dat je de auto voor een bepaalde tijd hebt geschorst. Als je auto geschorst is, mag je er niet meer mee de weg op. Je betaalt bij schorsing geen wegenbelasting meer voor je auto.

Speciale voertuigen zonder wegenbelasting

Naast de bovenstaande voertuigen zijn er ook nog een aantal speciale motorrijtuigen die geen wegenbelasting betalen. Dit zijn bijvoorbeeld voertuigen van de politie, brandweer en ambulances, lijkauto's, straatvegers, vuilniswagens en kolkenzuigers en voertuigen die worden gebruikt voor wegwerkzaamheden.

Wegenbelasting schorsen

Heb je een auto, maar maak je er geen gebruik van? Dan is het slim om deze te schorsen. Zodra je auto is geschorst betaal je namelijk geen wegenbelasting en premie voor je autoverzekering meer en is hij niet APK-plichtig. Wel zijn er kosten verbonden aan de wegenbelasting schorsen:

RDW Auto schorsen kosten
Kosten auto schorsen1 jaar2 jaar3 jaar
Aanvraag normaal tarief€73,10€97,20€121,30
Aanvraag laag tarief€24,10€48,20€72,30
Verlengen€120,10€48,20€72,30


Wegenbelasting opzeggen bij verkoop auto

Wanneer je de auto verkoopt of naar de sloopt brengt betaal je ook geen wegenbelasting meer voor dat kenteken. Om dit aan te tonen, heb je wel een vrijwaringsbewijs nodig. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) weet dankzij dit vrijwaringsbewijs dat je auto niet meer op jouw naam staat. Bij particuliere verkoop vindt de overschrijving van een auto plaats op het postkantoor.

Wegenbelasting grijs kenteken

Als ondernemer of ZZP'er kun je trouwens ook nog korting krijgen op de wegenbelasting. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je bestelwagen zijn ingericht voor goederenvervoer, mag het gewicht inclusief lading niet hoger zijn dan 3.500 kilo en mag je geen zitplaatsen in het laadruim hebben.

Tip! Meer informatie over de voordelen van een grijs kenteken lees je in ons artikel 'Wegenbelasting grijs kenteken'. 

Hoe besparen op wegenbelasting?

Besparen op de wegenbelasting doe je dus op het moment dat je een auto gaat kopen. Omdat de hoogte van de wegenbelasting onder andere afhankelijk is van het soort brandstof en het gewicht, zijn dat de punten waar je rekening mee moet houden. Voor een zware diesel auto betaal je namelijk de meeste wegenbelasting en voor een lichtere benzine auto of hybride betaal je een stuk minder wegenbelasting. Wil je helemaal geen wegenbelasting betalen? Kies dan voor een elektrische auto.

Bespaar naast de wegenbelasting ook op je autoverzekering!Vergelijk hiervoor snel het grootste aanbod autoverzekeringen online. Kies eenvoudig de best passende verzekering met de laagste premie. Sluit online af en bespaar tot 600 euro per jaar! Autoverzekeringen vergelijken