Autoverzekering

Wegenbelasting bedrijfsauto

Hoeveel wegenbelasting voor bedrijfsauto?

Ondernemers die gebruik maken van een bedrijfsauto profiteren van een lager wegenbelastingtarief. Particulieren betalen, afhankelijk van het gewicht en brandstof van de auto, namelijk tot wel vijf keer meer wegenbelasting dan ondernemers. Om als ondernemer voor het lagere tarief in aanmerking te komen moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen: 

  • De bedrijfsauto is voornamelijk ingericht voor het vervoer van goederen.
  • De laadruimte moet een vaste, vlakke laadvloer hebben over de hele breedte en lengte van de laadruimte.
  • In de laadruimte mogen geen zitplaatsen aanwezig zijn.
  • De toegestane maximummassa is 3.500 kilo (Gewicht van de bedrijfsauto, inclusief inzittenden en lading).

Daarnaast zijn er nog een aantal eisen aan de ombouw en inrichting van de bedrijfsauto.

Voorwaarden belasting bedrijfswagen

Naast de bedrijfswagen moet je als ondernemer zelf ook aan twee voorwaarden voldoen om te profiteren van een lager tarief wegenbelasting bedrijfsauto:

  • Je staat bekend als ondernemer voor de omzetbelasting en hebt een btw-nummer.
  • Je gebruikt de bedrijfsauto voor meer dan 10 procent van de verreden kilometers per jaar voor de onderneming.

Wegenbelasting bedrijfsauto berekenen

De Belastingdienst heeft een speciale tool ontwikkeld waarmee je heel eenvoudig de wegenbelasting van je bedrijfsauto berekent. Door in deze tool aan te geven dat het om een bedrijfsauto gaat en de juiste gewichtsklasse te selecteren, zie je direct hoeveel wegenbelasting je per jaar betaalt.

Let op: Je hebt de keuze om de wegenbelasting per acceptgiro of via automatische incasso te betalen. Houd er wel rekening mee dat je bij acceptgiro verplicht bent de wegenbelasting per kwartaal of jaar te betalen, terwijl je bij automatische incasso ook voor maandbetalingen kunt kiezen.

Betaal jij ook te veel voor je autoverzekering?Check het snel! Vergelijk heel makkelijk het grootste aanbod autoverzekeringen en zie hoeveel je elke maand kunt besparen! Autoverzekeringen vergelijken