Autoverzekering

Wegenbelasting camper

Hoe werkt de wegenbelasting camper?

Als je een camper hebt, betaal je wegenbelasting. Voor de meeste campers betaal je niet het volle tarief van de wegenbelasting, maar slechts een kwart. Je camper moet dan wel aan een aantal inrichtingseisen van de Belastingdienst voldoen.

Kwarttarief camper wegenbelasting

Met een camper rijd je meestal maar een paar maanden per jaar. Hier houdt de Belastingdienst rekening mee. Daarom betaal je voor een camper ook maar het zogenaamde kwarttarief voor de wegenbelasting. Je camper moet dan wel minimaal de volgende onderdelen hebben:

  • Twee vaste zitplaatsen en een vast tafel
  • Slaapplekken voor twee personen
  • Twee vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten
  • Een vast keukenblok met werkblad en watervoorziening met spoelbak, kraan en afvoer
  • Een vaste ingebouwde kookgelegenheid

Camper belasting berekenen

Wil je precies weten hoeveel wegenbelasting je betaalt voor je camper? Gebruik dan de rekentool van de Belastingdienst. 

Belasting camper - Houderschapsbelasting

Als jij je camper verhuurt en hier geld voor vraagt betaal je meer wegenbelasting. Dit wordt ook wel houderschapsbelasting genoemd. Je betaalt voor een camper die je verhuurt een halftarief. Dit is dus de helft van wat betaalt voor een auto met hetzelfde gewicht en dezelfde brandstof. Ook hierbij geldt dat de camper wel moet voldoen aan de inrichtingseisen van de Belastingdienst.

Wanneer is een camper belastingvrij?

De Belastingdienst beschouwt campers die ouder zijn dan 40 jaar als oldtimers. Je hoeft voor deze campers geen wegenbelasting te betalen. Is je camper tussen de 26 en 40 jaar oud, dan kun je kiezen voor een overgangsregeling. Je betaalt dan een kwarttarief voor de camper als deze op benzine rijdt en je er van december tot en met februari niet mee rijdt. Omdat de meeste campers sowieso al voor een kwarttarief in aanmerking komen (ook diesel campers), is dit voor de meeste camperrijders niet interessant.

Wegenbelasting camper schorsen

Rijd je een tijdje niet in je camper, dan kun je het kenteken schorsen bij de RDW. Je betaalt dan geen wegenbelasting meer voor de camper. Ook kun je in de schorsingsperiode de verzekering stopzetten en hoef je geen Apk-keuring uit te laten voeren.

Het kenteken van de camper schorsen doe je bij een RDW-servicebalie of bij een PostNL kantoor. Je kunt de schorsing ook online regelen op de website van de RDW. Alles over hoe het schorsen werkt en wat het kost, lees je op de site van de RDW.

Let op! Als je camper geschorst is mag je hiermee niet meer de openbare weg op.

Wist je dat...De meeste mensen onnodig te veel betalen voor hun autoverzekering.
Jij ook? Ontdek het snel. Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen op premie en voorwaarden. Stap over en bespaar tot wel 600 euro per jaar! Autoverzekering vergelijken