Autoverzekering

Wegenbelasting grijs kenteken

Hoeveel wegenbelasting betaal je met een grijs kenteken?

Ben je ZZP’er of ondernemer en rijd je een bestelwagen? Dan kun je gebruik maken van de voordelen van een auto met grijs kenteken. Dit scheelt je alleen qua BPM al bijna 33 procent van de aanschafwaarde en je betaalt ook nog minder wegenbelasting. Hoeveel korting je krijgt op de wegenbelasting hangt af van de gewichtsklasse, je woonplaats en het type brandstof.

Tip! Bestelwagen verzekeren? Neem dan contact op met ons Service Team en ontdek wat je mogelijkheden zijn. Bel
040-751 39 68

Houderschapsbelasting grijs kenteken berekenen

Ben je benieuwd hoeveel wegenbelasting grijs kenteken je gaat betalen? Op de website van de Belastingdienst vind je een handige rekentool waarmee je eenvoudig de wegenbelastingtarieven voor je grijs kenteken berekend.

Grijs kenteken regels

Om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken en daarmee korting op de wegenbelasting, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je bent ondernemer voor de omzetbelasting en hebt een btw-nummer
  • De bestelauto staat op jouw naam en je staat als rechtspersoon geregistreerd
  • Je gebruikt de bestelauto voor minimaal 10 procent van de jaarlijks gereden kilometers voor de onderneming

Voorwaarden grijs kenteken bestelwagen

Ook moet de bestelwagen aan een paar voorwaarden grijs kenteken voldoen:

  • De bestelwagen moet ingericht zijn voor goederenvervoer
  • De totale laadruimte van de bestelwagen moet voorzien zijn van een vaste, vlakke laadvloer
  • Je mag geen zitplaatsen in de laadruimte hebben
  • De maximum massa (gewicht bestelauto en inhoud) is 3.500 kilo

Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden, dan profiteer je van het lagere belastingtarief. Het voordeel wordt automatisch toegepast door de Belastingdienst. 

Grijs kenteken en BPM

Auto’s met een grijs kenteken zijn vaak goedkoper in aanschaf. Koop je als ondernemer een nieuwe bestelwagen voor je bedrijf, dan hoef je normaal gesproken geen BPM-belasting af te dragen. Bestelwagens met een grijs kenteken worden wel vijf jaar gevolgd door de fiscus. Verkoop je de auto binnen vijf jaar aan een particulier of gebruik je de bestelwagen niet langer als bedrijfsauto? Dan betaal je alsnog BPM.

Bijtelling grijs kenteken

Je betaalt met een grijs kenteken geen BPM, de bijtelling wordt wel berekend op basis van de volledige cataloguswaarde, dus inclusief BPM. Verder geldt voor auto’s met grijs kenteken dezelfde regelgeving als voor personenauto’s. 

Tabel bijtelling auto met grijs kenteken

In onderstaande tabel zie je de percentages van bijtellingen tot 2020. Vermenigvuldig deze met de volledige catalogusprijs en je hebt de bijtelling in euro’s:

JaarBijtelling 0 gr/kmBijtelling 1-50 gr/kmBijtelling 51-106 gr/kmBijtelling > 106 gr/km
20204%22%22%22%
20194%22%22%22%
20184%22%22%22%
20174%22%22%22%
20164%15%21%25%

Grijs kenteken particulier

Ben je geen ondernemer, dan kom je niet in aanmerking voor een grijs kenteken. Alleen mindervaliden kunnen soms in aanmerking komen voor een grijs kenteken en de daarbij horende voordelen. Je moet als mindervalide dan wel kunnen aantonen dat je afhankelijk bent van een bestelauto.

Bespaar tot 600 euro op je autoverzekering!Vergelijk, vind en sluit online een autoverzekering af met de laagste premie en beste voorwaarden. Goedkope autoverzekering