Autoverzekering

Wegenbelasting oldtimer

Hoe is de oldtimer wegenbelasting geregeld?

Volgens de Belastingdienst is je auto een oldtimer wanneer deze 40 jaar of ouder is. Vanaf dat moment betaal je geen wegenbelasting. Is je auto nog net geen oldtimer, maar youngtimer? Dan betaal je een aangepast tarief wegenbelasting:

Wegenbelasting oldtimer
Leeftijd oldtimerBenzineDiesel & LPG
t/m 25 jaarVol tariefVol Tarief
25 - 40 jaar25% wegenbelasting van vol tarief. Max. €120 per jaar Vol tarief
40 jaar en ouderGeen wegenbelastingGeen wegenbelasting

Tip! Wil je precies weten hoeveel oldtimer wegenbelasting je moet betalen? Op de website van de Belastingdienst staat een handige rekentool

Voorwaarden wegenbelasting oldtimer aangescherpt 

De regels voor oldtimers en de vrijstelling van de wegenbelasting zijn per 2014 flink aangescherpt. Zoals gezegd zijn alleen auto's ouder dan 40 jaar nog vrijgesteld van wegenbelasting. Benzineauto's die 25 tot 40 jaar oud zijn, komen in aanmerking voor een aangepast tarief, mits je in januari, februari en december niet met de oldtimer rijdt.

Wegenbelasting oldtimer regelen via Belastingdienst

Heb je een auto die voldoet aan de voorwaarden om als oldtimer wegenbelastingvrij rond te rijden? Dan onvang je automatisch bericht van de Belastingdienst. Denk je dat je oldtimer aan de voorwaarden voldoet, maar heb je van de Belastingdienst geen bericht ontvangen? Dan dien je zelf een verzoek in bij de Belastingdienst, waarin je aantoont dat je auto aan de eisen voor oldtimers voldoet.

Tip! Denk je dat de datum van eerste toelating op je kentekenbewijs niet klopt? Neem dan contact op met de RDW om deze te laten aanpassen. De Belastingdienst houdt hier dan vervolgens rekening mee.

Geen vrijstelling oldtimer belasting

Als je niet van de vrijstelling wegenbelasting gebruik kunt maken, betaal je vanaf het moment dat het kenteken van de auto op jouw naam staat het gewone tarief voor de wegenbelasting. Het maakt daarbij niet uit of je met de auto de openbare weg op gaat of dat deze altijd in de garage staat! Om tocht geen wegenbelasting te betalen, kun je de wegenbelasting schorsen. Voor een auto met geschorst kenteken geldt ook geen verzekerings- en APK-plicht. Maar houd er wel rekening mee dat je dan helemaal niet meer met de auto mag rijden.

Let op! Een oldtimerverzekering kun je niet online afsluiten! Neem hiervoor even telefonisch contact op met ons Service Team via 040-751 39 68. Zij helpen je dan om de best passende oldtimerverzekering te vinden en af te sluiten.

Betaal jij ook nog te veel voor je autoverzekering?Check het snel! Vergelijk heel makkelijk het grootste aanbod autoverzekeringen en bespaar tot wel 600 euro per jaar op je autoverzekering. Beste autoverzekeringen