Autoverzekering

Wegenbelasting schorsen

Waarop letten bij wegenbelasting schorsen?

Voor bijna elk motorvoertuig dat op je naam staat betaal je wegenbelasting. Dit wordt motorrijtuigen- of wegenbelasting genoemd. Ben je van plan langere tijd geen gebruik te maken van bijvoorbeeld je auto, dan kun je de wegenbelasting schorsen. Dit betekent dat je auto tijdelijk niet verzekerd hoeft te zijn en je geen wegenbelasting betaalt of APK-plicht hebt. 

Let op! Ga je de wegenbelasting stopzetten, dan mag je dus ook niet meer met je auto de openbare weg op!

Waarom wegenbelasting stopzetten?

Het kan zijn dat je auto voor een grote reparatie een lange tijd in de garage staat, of dat je bijvoorbeeld een oldtimer hebt als verzamelobject en er niet meer in rijdt. Is dat het geval en ga je niet meer met je auto de openbare weg op? Dan moet je auto tóch verzekert zijn, betaal je evengoed wegenbelasting- en ben je APK-plichtig. Maar wanneer je ervoor kiest het kenteken te schorsen vervallen al deze plichten. Je bespaart zo dus een hoop geld wanneer je de wegenbelasting opschort.

Waar wegenbelasting stopzetten en kentekenbewijs schorsen?

Wegenbelasting schorsen kan alleen als je een schorsing van de geldigheid van het kentekenbewijs aanvraagt. Dit doe je bij de grotere postkantoren of online op de website van de RDW. Het schorsen van een kentekenbewijs kost je ongeveer 73 euro per jaar bij een normaal tarief.

Auto schorsen en verzekeringsplicht

Is de schorsing gelukt, dan hoef je (tijdelijk) niet meer aan de APK-plicht, de wegenbelasting en WA-verzekeringsplicht voor autoverzekeringen te voldoen en voorkom je eventuele boetes voor het niet nakomen van deze verplichtingen.

Voorwaarden wegenbelasting schorsen

De belangrijkste voorwaarde voor wegenbelasting opschorten is dat je tijdens de periode dat je kenteken geschorst is, niet met je auto de openbare weg op gaat. Je auto mag trouwens ook niet op of langs de openbare weg geparkeerd staan voor het opschorten van de wegenbelasting.

Auto uit schorsing halen

De schorsing vervalt automatisch na twaalf maanden. Wil je de schorsing eerder beëindigen, dan kun je hiervoor ook weer terecht bij de grotere postkantoren of online bij de RDW. Beëindig je de schorsing binnen de eerste maand, dan betaal je alsnog wegenbelasting over de periode dat het kenteken geschorst was. Je krijgt dan een naheffingsaanslag van de Belastingdienst. Beëindig je de schorsing later of na twaalf maanden, dan ontvang je vanzelf weer een rekening voor de wegenbelasting. Je betaalt deze op dezelfde manier als voor de schorsing.

Wegenbelasting schorsen en APK

Is je auto geschorst, dan hoef je niet aan de APK-plicht te voldoen. Maar zodra de schorsing afloopt moet je wel weer aan alle verplichtingen doen. Ook aan de APK-plicht. Zorg er dus voor dat je auto aan het einde van de schorsingsperiode weer APK-gekeurd is. Laat je de auto keuren terwijl hij nog geschorst is, dan mag je alleen van de openbare weg gebruikmaken om naar de plaats van de keuring te gaan. Het is dan wel belangrijk dat je auto die dag verzekerd is met minimaal een WA autoverzekering.

Wist je dat...De meeste mensen onnodig te veel betalen voor hun autoverzekering. Jij ook? Ontdek het snel! Vergelijk eenvoudig het grootste aanbod autoverzekeringen en bespaar tot wel 600 euro per jaar! Goedkoopste autoverzekering