Contact

Wegenbelasting

Wat is wegenbelasting en waarop moet ik letten?

Bezit je een auto? Dan betaal je wegenbelasting, officieel motorrijtuigenbelasting (MRB) genoemd. Hoeveel wegenbelasting je betaalt, hangt onder meer af van het gewicht van je auto, hoe vervuilend je auto is en waar je woont. Soms kun je vrijstelling krijgen van het betalen van wegenbelasting. Bijvoorbeeld als je in een oldtimer rijdt of eigenaar bent van een volledig elektrische auto. We hebben alle informatie over de wegenbelasting voor je op een rijtje gezet.

Welke factoren bepalen hoeveel wegenbelasting ik betaal?

Autobezitters krijgen met een aantal verplichtingen te maken. Zo moet je bijvoorbeeld verplicht een autoverzekering afsluiten voor je voertuig. Daarnaast moet je wegenbelasting betalen. Hoeveel wegenbelasting je precies betaalt, hangt van de volgende factoren af:

  • Hoe milieuvervuilend de auto is. Hiervoor wordt gekeken naar de CO-2 uitstoot van je auto. Elektrische auto's stoten 0 gram per kilometer uit en betalen daarom geen wegenbelasting. Auto's met een uitstoot tussen 1  en 50 gram per kilometer, betaal je een halftarief en bij een uitstoot daarboven het volledige tarief aan wegenbelasting.
  • Het gewicht van het voertuig. Doorgaans betaal je meer wegenbelasting voor zwaardere auto’s.
  • De brandstof waarop je auto rijdt. Zo betaal je voor een dieselauto meer wegenbelasting dan voor een voertuig dat op benzine of gas rijdt. Ook voor een LPG-auto betaal je vaak meer wegenbelasting.
  • De provincie waarin je woont. Bovenop het door de Belastingdienst vastgestelde tarief, rekent elke provincie een extra percentage. Dit percentage verschilt per provincie. De opbrengst van de wegenbelasting wordt gebruikt voor het aanleggen en onderhouden van wegen. In de tabel hieronder zie je per provincie welk percentage je extra betaalt bovenop de reguliere wegenbelasting.
Provincies% opcenten in 2024
Groningen95,7%
Friesland89,6%
Drenthe92%
Overijssel82,2%
Gelderland97,9%
Flevoland83,0%
Utrecht81,9%
Noord-Holland77,4%
Zuid-Holland98,7%
Zeeland84,4%
Noord-Brabant82,8%
Limburg83,1%

Bron: ANWB

Tip! Wil je zelf berekenen hoeveel wegenbelasting je precies gaat betalen voor jouw voertuig? Dat doe je eenvoudig met de berekentool van de Belastingdienst. Hiermee zie je direct wat je aan wegenbelasting betaalt.

Tarieven wegenbelasting

We zetten graag voor je op een rijtje wat de tarieven van de wegenbelasting zijn. Tot en met 2024 blijven de tarieven gelijk. Je ziet in dit overzicht ook direct wat er na die tijd verandert voor de verschillende voertuigen.

Overzicht tarieven wegenbelasting

WegenbelastingTot 202420252026
1. Reguliere voertuigenVol tariefVol tariefVol tarief
2. Volledig elektrisch (0 g/kmCO2)Vrijgesteld van MRBKwart tariefVol tarief
3. Semi-elektrisch (1-50 g/km CO2)Half tariefDriekwart tariefVol tarief
4. Hybride (> 50 g/km CO2)Vol tariefVol tariefVol tarief
5. Vervuilende Diesel auto particulier (> 5 mg/km fijnstof)Vol tarief + 15%Vol tarief + 15%Vol tarief + 15%
6. Vervuilende Diesel bestelauto ondernemer (> 5 mg/km fijnstof en >11jr oud)Vol tarief + 15%Vol tarief + 15%Vol tarief + 15%

Bron: ANWB

Weet je niet hoeveel CO2 jouw auto precies uitstoot? Je kunt dit snel en eenvoudig checken met de kentekencheck van de RDW.

Aan het tarief van de wegenbelasting kun je niets veranderen. Toch zo goedkoop mogelijk in je auto blijven rijden? Kies dan voor een goedkope autoverzekering. Met je premie zit het dan in ieder geval goed!

Hoe betaal ik wegenbelasting?

Je kunt de wegenbelasting op twee manieren betalen:

  • Per maand: Je kunt de wegenbelasting per maand betalen met automatische incasso. Rond elke 28e van de maand schrijft de Belastingdienst de wegenbelasting automatisch van je bankrekening af. Heb je een vrachtauto, of valt je auto onder de overgangsregeling voor oldtimers? Dan is betalen per automatische incasso niet mogelijk.
  • Per kwartaal: Als je de wegenbelasting per kwartaal wilt betalen, kan dat met een acceptgiro. Op de acceptgiro zie je het bedrag dat je moet betalen en wat de uiterste betaaldatum is.

Betaal je de wegenbelasting niet op tijd? Dan stuurt de Belastingdienst je een naheffingsaanslag.

Wegenbelasting elektrische auto’s

Ben je eigenaar van een volledig elektrische auto die nul gram CO2 per kilometer uitstoot? Dan hoef je tot 2025 geen wegenbelasting te betalen. In 2025 hoef je maar een kwart van de wegenbelasting te betalen. Vanaf 2026 houdt dit voordeel op en betaal je voor je stekkerauto net zoveel wegenbelasting als voor een regulier voertuig.

Voor een semi-elektrisch voertuig dat minder dan 50 gram per kilometer CO2 uitstoot, betaal je tot 2025 het halftarief. In 2025 betaal je 75 procent van de wegenbelasting en vanaf 2026 houdt het voordeel helemaal op. Voor hybride auto’s die meer dan 50 gram per gereden kilometer uitstoten geldt hetzelfde wegenbelasting tarief als voor reguliere voertuigen.

Wegenbelasting dieselauto’s

Ook voor dieselauto’s geldt een afwijkend tarief. Sinds 1 januari 2020 betaal je een fijnstoftoeslag van vijftien procent voor bepaalde diesels. Het gaat dan om oudere voertuigen zonder roetfilter, die per kilometer meer dan vijf milligram fijnstof uitstoten. Weet je niet precies hoeveel fijnstof jouw dieselauto uitstoot? Dat kun je terugvinden in het kentekenregister van de RDW.

Je betaalt fijnstoftoeslag voor je dieselauto als:

  • Het roetfilter is verwijderd. Dit is sinds 1 juli 2017 verboden. Ook is het vanaf mei 2018 een afkeurpunt voor de APK.
  • Het een diesel van voor september 2009 (eerste toelating) is, en de fijnstofuitstoot niet in het kentekenregister van de RDW is vastgelegd.
  • De fijnstofuitstoot hoger is dan 0,005 gram per gereden kilometer
  • De fijnstofuitstoot hoger is dan 0,01 gram per kilowattuur (kWh)

Vrijstelling wegenbelasting oldtimers

Rijd je in een oldtimer die 40 jaar of langer geleden voor het eerst in gebruik genomen werd? Dan kun je vrijstelling van de wegenbelasting krijgen. Dit heet de oldtimerregeling. De regeling is in het leven geroepen om mensen met een oldtimer tegemoet te komen: met dit soort auto’s wordt immers niet zoveel gereden als met nieuwe voertuigen.

Zodra je een oldtimer van 40 jaar of ouder op je naam zet, krijg je automatisch vrijstelling. Hiervoor hoef je niets te doen. Is je auto nog geen veertig jaar oud, maar wel vóór 1 januari 1987 voor het eerst in gebruik genomen? Dan kom je misschien in aanmerking voor de overgangsregeling voor oldtimers.

Je betaalt dan slechts een kwart van het normale wegenbelasting tarief. Je komt alleen in aanmerking voor de overgangsregeling voor oldtimers als je auto op benzine rijdt. Ook vrachtauto’s en autobussen die niet bedrijfsmatig worden gebruikt komen in aanmerking voor de regeling.

Zijn er ook auto’s die je belastingvrij mag rijden?

Voor sommige auto’s kun je een volledige vrijstelling van de wegenbelasting aanvragen. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • Vrachtauto’s of autobussen die minstens 40 jaar geleden voor het eerst in gebruik genomen zijn, en niet bedrijfsmatig gebruikt worden.
  • Een personenauto of bestelauto die minstens 40 jaar geleden voor het eerst in gebruik genomen is (oldtimer).
  • Politieauto’s, brandweerauto’s en ambulances.
  • Dierenambulances.
  • Werkauto’s zoals een vuilniswagen, een straatveegwagen of een kolkenzuiger.
  • Wagens die worden gebruikt voor het aanleggen of onderhouden van wegen.

Bezwaar wegenbelasting

Ben je het niet eens met de beschikking van de motorrijtuigenbelasting? Of heb je een naheffingsaanslag ontvangen die volgens jou te hoog is? Dan kun je bezwaar maken bij de Belastingdienst. Dit doe je met het formulier ‘Bezwaar motorrijtuigenbelasting’. Dit is de downloaden op de website van de Belastingdienst.

Denk je dat de fijnstoftoeslag die je moet betalen te hoog is voor jouw dieselauto? Dan moet je aantonen wat volgens jou de juiste fijnstofuitstoot van je auto is. Het bewijs hiervan stuur je op naar de RDW. Klopt de door jou opgegeven fijnstofuitstoot? Dan wordt de wegenbelasting automatisch gewijzigd.

Auto schorsen voor de wegenbelasting

Ben je van plan je auto een langere tijd niet te gebruiken? Dan kun je het voertuig schorsen voor de wegenbelasting. Tijdens de schorsing mag de auto niet op de openbare weg komen. Ook mag je hem niet parkeren op een openbaar parkeerterrein of in een gezamenlijke parkeergarage. Je mag de auto dus alleen op je eigen terrein neerzetten.

Wil je je auto schorsen voor de wegenbelasting? Dan kun je hiervoor terecht op de website van de RDW, bij een RDW-keuringsstation of bij een kentekenloket. Ook kun je hiervoor terecht op een PostNL-kantoor.

Wegenbelasting stopzetten

Verkoop je jouw voertuig binnenkort? Dan kun je op een PostNL-locatie terecht om het kenteken te laten overschrijven op naam van de nieuwe eigenaar. Dit kan een particulier zijn, maar ook een niet door de RDW erkend autobedrijf. Je krijgt vervolgens een vrijwaringsbedrijf. De wegenbelasting wordt dan automatisch stopgezet. Je hoeft hiervoor zelf niets te doen.

Alle feiten over de wegenbelasting op een rij

We zetten graag alle feiten over de wegenbelasting nog eens overzichtelijk voor je op een rij:

  • Autobezitters betalen wegenbelasting aan de Belastingdienst. Hiervan onderhoudt de overheid ons wegennetwerk. Ook worden er nieuwe wegen aangelegd met het geld.
  • Voor sommige auto’s betaal je minder of geen wegenbelasting. Bijvoorbeeld voor volledig elektrische auto’s (tot en met 2025) en bepaalde oldtimers.
  • Voor dieselauto’s geldt sinds 2020 een fijnstoftoeslag. Je betaalt voor een vervuilende diesel dus meer wegenbelasting. In de praktijk komt dit neer op ongeveer vijftien procent.
  • Verkoop je je auto? Zodra je het voertuig overschrijft op naam van iemand anders, hoef je automatisch geen wegenbelasting meer te betalen. De nieuwe eigenaar betaalt dan de wegenbelasting.
Vaste kosten van je auto zo laag mogelijk houden? Hoeveel wegenbelasting je betaalt, kun je helaas niet veranderen. Wel kun je zelf de voordeligste autoverzekering uitkiezen! Zo bespaar je gemiddeld 237 euro per jaar. Direct de beste deal vinden? Autoverzekeringen vergelijken
;