Autoverzekering

Wegenbelasting vrij

Zijn er auto's zonder wegenbelasting?

In principe betaalt iedereen wegenbelasting. Toch zijn er een paar type auto's die wegenbelasting vrij zijn:

  • Oldtimers en klassiekers van minimaal 40 jaar oud
  • Bestelauto gehandicaptenregeling (onder voorwaarden)
  • Motorvoertuigen die geschorst zijn voor de wegenbelasting

Wegenbelastingvrij - Klassiekers en oldtimers

Oldtimers en klassiekers die minimaal 40 jaar oud zijn betalen geen wegenbelasting. De Belastingdienst informeert kentekenhouders als zij een wegenbelastingvrije auto hebben gekocht.

Tip! Heb je geen bericht gehad, maar denk je toch in aanmerking te komen voor de vrijstelling, dan kun je een schriftelijk verzoek tot vrijstelling indienen bij de Belastingdienst.

Auto zonder wegenbelasting - Bestelauto gehandicaptenregeling

Ook invaliden kunnen een auto wegenbelasting vrij hebben. Om van de gehandicaptenregeling gebruik te maken, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De bestelauto voldoet aan bepaalde eisen
  • Je zit zelf tijdens het vervoer in de bestuurderscabine
  • Je vervoert een niet-opvouwbare rolstoel of ander hulpmiddel
  • Het hulpmiddel is noodzakelijk voor de handicap van de gehandicapte
  • Het hulpmiddel is te grot voor in een personenauto

Auto schorsen wegenbelasting vrij

Als je een auto hebt laten schorsen, mag je niet meer met deze auto de weg op. Een geschorste auto is dan wegenbelasting vrij. Over geschorste auto's betaal je namelijk geen wegenbelasting. Ook betaal je zolang de schorsing duurt geen premie voor je autoverzekering.

Let op! Voor auto’s die zijn vrijgesteld van wegenbelasting moet wél een autoverzekering worden afgesloten. Voor oldtimers heb je zelfs speciale oldtimer verzekeringen. 

Geen wegenbelasting bij lage CO2-uitstoot 

Auto’s met een zeer lage CO-2 uitstoot waren tot en met 2013 vrijgesteld van wegenbelasting. Deze vrijstelling is nu helaas afgeschaft. Auto’s met een CO2-uitstoot van niet meer dan 50 gram per kilometer konden tot 1 januari 2015 nog wel gebruik maken van deze vrijstelling. De CO-2 uitstoot van je auto kun je opzoeken in het kentekenregister van het RDW.

Betaal jij ook onnodig veel voor je autoverzekering?Vergelijk heel makkelijk het grootste aanbod autoverzekeringen en zie hoeveel je elke maand kunt besparen! Autoverzekeringen vergelijken