Contact

Welke autoverzekering past bij mij?

Autoverzekering kiezen - 6 tips!

Staat er een auto op je naam, dan moet je verplicht een autoverzekering afsluiten. Je hebt hierbij de keuze uit drie verschillende soorten autoverzekeringen:

  • WA verzekering
  • WA beperkt casco verzekering
  • Allrisk verzekering

Welke van deze autoverzekeringen past nu het beste bij je auto en jouw wensen? Wij geven je 6 handige tips zodat je eenvoudig de best passende autoverzekering kiest.

Liever kijken dan lezen? In deze video leggen budgetcoach Eef van Opdorp en autoverzekeringexpert Amanda Bulthuis precies uit hoe je de best passende dekking voor je autoverzekering kiest.


1. Welke dekking autoverzekering? Kijk naar de leeftijd van je auto!

Een goede richtlijn bij een autoverzekering kiezen is de leeftijd van je auto. Heb je een nieuwe auto (tot 5 jaar) oud, dan is een allrisk autoverzekering meestal de beste keuze. Hiermee verzeker je vrijwel alle schades aan je auto en schade die je toebrengt bij anderen. Je auto is jong en nog relatief veel waard, dan is een zo uitgebreid mogelijke dekking de beste keuze. Bovendien weet je dan zeker dat je bij diefstal of total loss genoeg geld krijgt van de verzekering om een nieuwe auto te kopen.

Bij auto's tussen 5 en 10 jaar oud is een uitgebreide allrisk dekking meestal niet meer rendabel. Maar je auto is nog te veel waard om alleen een WA verzekering te kiezen. Die vergoedt immers alleen schade die je toebrengt aan anderen. Voor auto's tussen 5 en 10 jaar raden wij je daarom een WA beperkt casco autoverzekering aan. Dan ben je ook nog verzekerd tegen diefstal en schades door storm, hagel en brand of ruitschade.

Is je auto ouder dan 10 jaar? Dan is alleen een WA autoverzekering meestal voldoende. Je moet je namelijk nog steeds verzekeren tegen schades die je toebrengt aan anderen. Neem je echter een uitgebreidere dekking, dan betaal je vaak meer premie, terwijl je weinig vergoed krijgt bij schade aan je eigen auto.

In onderstaand overzicht zie je in een handig overzicht welk type autoverzekering welke schades vergoedt.

WA verzekeringWA beperkt casco autoverzekeringAllrisk autoverzekering
Schade aan anderen
Diefstal/inbraakX
Brand/stormX
RuitschadeX
Schade aan eigen autoXX
VandalismeXX

2. Welke autoverzekering moet ik nemen? Kijk ook naar de waarde van je auto

De leeftijd van je auto geeft een goede indicatie voor welke autoverzekering je het beste kunt kiezen. Maar niet elke auto daalt even snel in waarde. Kijk dus ook altijd goed hoeveel je auto nog waard is. Hoe meer je auto waard is, hoe uitgebreider je deze het beste kunt verzekeren. Via de website van Autoweek kun je bijvoorbeeld eenvoudig berekenen hoeveel je auto nog waard is. Over het algemeen adviseren wij je bij een auto die nog meer dan 10.000 euro waard is een allrisk dekking te nemen. Welke dekking je ook kiest, ga altijd eerst verzekeringen vergelijken! Zo vind je altijd een goede én goedkope autoverzekering voor je auto.

3. Welke auto past bij mijn financiële situatie?

De waarde van de auto is meteen ook belangrijk bij deze tip. Als je weet hoeveel je auto waard is, moet je je afvragen of je dit geld zelf kunt betalen om een nieuwe auto te kopen. Stel dat je auto total loss raakt of gestolen wordt, heb je dan genoeg geld achter de hand om een nieuwe auto te kopen? En wil je dat geld daar ook voor gebruiken? Als het antwoord op beide vragen ja is, kan het lonen om een lagere dekking voor je autoverzekering te kiezen. Je betaalt dan namelijk minder premie.

4. Autoverzekering kiezen en je persoonlijke wensen

Natuurlijk is het ook belangrijk dat jij je prettig voelt bij de autoverzekering die je kiest. Als je besluit je auto alleen WA te verzekeren en vervolgens elke keer doodsbenauwd bent om tijdens het inparkeren je auto te beschadigen, is een wat uitgebreidere dekking misschien toch een goede keuze. Je betaalt dan wel wat meer, maar zit met veel meer rust in de auto.

5. Welke autoverzekering? Altijd allrisk als je hebt geleend!

Heb je een autolening afgesloten? Dan raden wij je altijd een allrisk verzekering aan. Zo weet je namelijk zeker dat je bij total loss of diefstal genoeg geld vergoed krijgt om je lening af te betalen. Kies je een lagere dekking voor je autoverzekering? Dan loop je het risico dat je nog met een lening zit, terwijl je de auto al niet meer hebt.

6. Autoverzekering kiezen met aanvullingen?

Bovenop de basisdekking van je autoverzekering kun je nog verschillende aanvullende verzekeringen afsluiten. De twee belangrijkste zijn de schadeverzekering inzittenden en de verkeersrechtsbijstandsverzekering. Met een schadeverzekering inzittenden verzeker je jezelf, de mensen die bij je in de auto zitten en de spullen in de auto. De verzekering kijkt daarbij niet naar wie er schuld heeft aan het ongeval. Een rechtsbijstandsverzekering auto helpt je om de schade zo snel mogelijk afgehandeld te krijgen en je schadevergoeding te ontvangen als een tegenpartij bijvoorbeeld niet meewerkt. Beide verzekeringen kosten je een paar euro per maand meer bij je autoverzekering. Bedenk dus goed of je de aanvullingen wilt en het extra geld ervoor over hebt.

Autoverzekering kiezen? Betaalt niet te veel!Nu je weet welke dekking je wilt, is het tijd om de laagste premie te vinden voor je autoverzekering. Op Geld.nl vergelijk je het grootste aanbod verzekeraars. Zo weet je zeker dat de laagste premie voor jou ertussen staat. Autoverzekering vergelijken
Een passende en goedkope autoverzekering afsluiten? Vergelijk, kies & bespaar!