Contact

Soorten autoverzekering

Welke autoverzekeringen zijn er?

Er bestaan in Nederland drie soorten autoverzekeringen:

  1. WA verzekering
  2. WA beperkt casco autoverzekering
  3. Allrisk autoverzekering

Autoverzekering soorten dekkingen

Het verschil in deze drie types autoverzekeringen zit in welke schades je vergoed krijgt. We leggen hieronder per type dekking voor je autoverzekering uit welke schades je ermee verzekert.

Tip! Tijdens je autoverzekering vergelijken op Geld.nl geven we je op basis van de gegevens over je auto direct advies voor welke soort autoverzekering het beste bij je past. Zo helpen we je om zelf een goede keuze te maken.

Soorten autoverzekering – WA verzekering

De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering, beter bekend als de WA autoverzekering biedt dekking voor schades die je met je auto toebrengt aan anderen. Iedereen die in Nederland een auto bezit, moet verplicht minimaal een WA autoverzekering afsluiten. De WA verzekering biedt dus géén dekking voor schade aan je eigen auto, maar beschermt andere weggebruikers als je een ongeluk veroorzaakt.

Verschillende autoverzekeringen– Beperkt casco autoverzekering

Een wat uitgebreidere soort autoverzekering is de WA beperkt casco autoverzekering. Deze dekking vergoedt ook schade aan je auto door hagel of storm, brand of diefstal. Ook ruitschade, zoals een sterretje of barst, valt onder de dekking van deze verzekering. Daarnaast vergoedt de WA beperkt casco autoverzekering alles wat de WA verzekering vergoedt.

Type autoverzekeringen – Allrisk autoverzekering

Ten slotte kun je kiezen voor een allrisk autoverzekering. Dit is de meest uitgebreide soort autoverzekering die er is in Nederland. De allrisk autoverzekering vergoedt ook schade aan je eigen auto door bijvoorbeeld een aanrijding waar je zelf schuld aan hebt of parkeerschades. Daarnaast vergoedt de allrisk dekking ook alles wat onder de WA en de beperkt casco autoverzekeringen valt.

Overzicht soorten autoverzekering

In onderstaand overzicht zie je in een handig overzicht welk type autoverzekering weklke schades vergoedt.

WA verzekeringWA beperkt casco autoverzekeringAllrisk autoverzekering
Schade aan anderen
Diefstal/inbraakX
Brand/stormX
RuitschadeX
Schade aan eigen autoXX
VandalismeXX

Tip! Welke autoverzekering je ook kiest, ga altijd eerst verzekeraars vergelijken! Zo vind je altijd de verzekeraar die voor jou de voordeligste autoverzekering biedt.

Wat voor een autoverzekering voor mijn auto?

Welke van deze drie soorten autoverzekeringen je hebt beste kunt afsluiten voor jouw auto, hangt vooral af van de leeftijd van je auto. Daarnaast is het belangrijk hoeveel je auto nog waard is en of je genoeg geld hebt om een nieuwe auto te kopen als deze total loss raakt of gestolen wordt. Voor uitgebreide informatie over welke autoverzekering het beste is voor jouw auto, lees je het artikel: 'Welke autoverzekering kiezen?'.

Vind de laagste premie voor het type autoverzekering van je keuze!

Welke soort autoverzekering je ook kiest, op Geld.nl vergelijk je altijd het grootste aanbod autoverzekeringen. Zo vind je zeker de soort autoverzekering die je zoekt tegen de laagste premie! Goedkoopste autoverzekering
;