Autoverzekering

Youngtimer verzekering

Wat is een youngtimer verzekering?

Voor de Belastingdienst is je auto een youngtimer als deze tussen de 15 en 25 jaar oud is. Voor autoverzekeringen is dit soms anders. Een aantal verzekeraars zien bepaalde auto's vanaf 10 jaar ook al als youngtimer. Ook moet je auto als youngtimer aan bepaalde voorwaarden voldoen: 

  • Je auto is minstens 15 jaar oud. Een enkele verzekeraar biedt al youngtimerverzekeringen aan voor auto’s vanaf 10 jaar.
  • Het is aannemelijk dat de auto in de toekomst een klassieker wordt. Bijvoorbeeld omdat het om een bijzonder model gaat dat niet meer in productie is en waarvan er niet veel zijn gemaakt. 
  • Je gebruikt je auto hobbymatig. Je gebruikt hem dus niet voor woon-werkverkeer of om boodschappen te doen.
  • Je hebt naast de youngtimer een andere auto voor dagelijks gebruik.
  • Je rijdt er niet meer dan 7.500 tot 10.000 kilometer per jaar mee. Deze grens voor het maximaal aantal kilometers verschilt per verzekeraar.

Waarom een youngtimer verzekering afsluiten?

Als je aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, mag je een speciale youngtimer autoverzekering afsluiten. Het grootste voordeel hiervan is dat de verzekeraar rekening houdt met het feit dat je auto een bijzondere waarde heeft. Normaal gesproken vergoedt een autoverzekering bij total loss de dagwaarde van de auto. Bij een youngtimerverzekering krijg je de taxatiewaarde vergoedt. Je moet hiervoor bij aanvang van de verzekering wel een taxatierapport overleggen aan de verzekeraar. De taxatie moet zijn uitgevoerd door een erkende taxateur. De kosten voor de taxatie verschillen per taxateur, maar liggen meestal tussen 100 en 150 euro.

Verder betaal je voor een youngtimerverzekering vaak minder premie dan voor een normale autoverzekering, omdat de verzekeraar er rekening mee houdt dat je weinig kilometers maakt en de auto hobbymatig gebruikt. Rijd je de auto alleen in de zomer? Dan krijg je soms nog extra korting op de premie.

Youngtimer verzekeren met een ‘gewone’ autoverzekering

De meeste verzekeraars bieden geen speciale youngtimerverzekeringen aan, maar ook bij deze verzekeraars kun je je ‘aankomend klassieker’ verzekeren tegen taxatiewaarde. Neem hiervoor contact op met je tussenpersoon of de verzekeraar van je keuze. Ook hiervoor geldt dat je wel een taxatierapport moet overleggen dat is opgesteld door een erkende taxateur.

Betaal jij ook nog te veel voor je autoverzekering?Check het snel! Vergelijk heel makkelijk autoverzekeringen en zie of ook jij elke maand flink kunt besparen! Autoverzekering vergelijken