Contact

Autoverzekering studenten

Vergelijk & bespaar € 237 per jaar.
Eef van Opdorp
Budgetcoach (RTL4 en SBS6)
Start autoverzekeringen vergelijken Start vergelijken en vind de beste autoverzekering
Wat is je kenteken?
Postcode
Geboortedatum
DD-MM-JJJJ

"Bespaar gemiddeld € 237 per jaar."

Eef van Opdorp Budgetcoach

Autoverzekering voor student

Ben je student en heb je een eigen auto? Dan moet je ook een eigen autoverzekering afsluiten! Elke automobilist in Nederland is namelijk verplicht de auto te verzekeren met minimaal een WA-verzekering. Maar een autoverzekering kost als student veel geld. Tot je 25ste verjaardag behoor je namelijk tot een risicogroep, vinden autoverzekeraars. Jonge bestuurders rijden meer schade en betalen daarom een hogere premie. Tot wel twee keer zo hoog als de premie voor een automobilist tussen de 30 en 50 jaar!

Autoverzekering student

Vergelijk studenten autoverzekeringen

Gelukkig kun je ook veel besparen. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste autoverzekering is groot. Voor een 18-jarige loopt dit zelfs op tot 1.300 euro per jaar. Daar kun je als student gemakkelijk een jaar lang je bier van betalen. Verzekeringen vergelijken en kiezen voor de goedkoopste autoverzekering voor studenten loont dus echt de moeite!

Besparen op studenten autoverzekering

Veelgestelde vragen over autoverzekering studenten

Amanda Bulthuis, onze expert op het gebied van autoverzekeringen, heeft samen met budgetcoach Eef van Opdorp (bekend van RTL4 en SBS6) de meestgestelde vragen over autoverzekering studenten voor je op een rij gezet. Deze informatie is voor het laatst geüpdatet op maandag 1 mei 2023.

Wat is de goedkoopste studentenautoverzekering?

De premie voor je autoverzekering is voor elke student anders. Autoverzekeraars kijken bij het bepalen van je premie namelijk naar:

 • De auto die je verzekert. Kies als student een oudere, kleinere auto. Dan is je studenten autoverzekering zo goedkoop mogelijk.
 • Waar je woont. De premie in studentenstad Groningen ligt de helft lager dan wanneer je in Rotterdam op kamers woont en je auto wilt verzekeren (Bron: Geld.nl).
 • Je leeftijd. De autoverzekering voor een 18-jarige student is duurder dan wanneer je 25 jaar bent.
 • Je schadevrije jaren. Voor elk schadevrij jaar krijg je extra korting op de premie van je autoverzekering.
 • Hoeveel kilometers je per jaar rijdt. Hoe meer je rijdt, hoe hoger je premie wordt.

Omdat de premie voor je autoverzekering als student dus erg afhangt van je persoonlijke situatie, vragen we je op Geld.nl deze gegevens in te vullen. Vervolgens gaan we de premie autoverzekering berekenen voor jouw situatie. Je ziet van de beschikbare autoverzekeringen direct wat de premie voor jou als student is.

Waarom is de premie voor studenten autoverzekeringen zo hoog?

Als student pakt de premie voor je autoverzekering vaak best hoog uit. Zeker als je nog jonger dan 25 jaar bent. Je behoort dan volgens autoverzekeraars tot een risicogroep. En daarom betaal je een extra opslag op je premie.

Daarnaast heb je misschien nog geen of weinig schadevrije jaren. Hierdoor krijg je ook geen of weinig no-claimkorting op je autoverzekering.

Gelukkig kun je als student veel doen om je premie laag te houden. Te beginnen met je autoverzekering vergelijken. Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste autoverzekering voor studenten is gemiddeld 600 euro per jaar. Daarnaast geven we je hier een paar handige bespaartips.

Welke autoverzekering is het beste voor studenten?

De beste en voordeligste autoverzekering is voor iedere student anders. Dat komt doordat de premie afhangt van onder meer de auto die je wilt verzekeren, je leeftijd en je woonplaats.

Wees slim als student en kies voor een oudere, kleinere auto. Zo betaal je veel minder premie voor je autoverzekering dan wanneer je een nieuwere of zware auto rijdt. Daarnaast heb je met een oudere auto vaak voldoende aan alleen een WA autoverzekering. Dit is de goedkoopste dekking voor je studenten autoverzekering. Je bent hiermee verzekerd voor schades die je met je auto toebrengt aan anderen.

Kan ik als student een autoverzekering op naam van mijn ouders afsluiten?

Als student je autoverzekering afsluiten op naam van je ouder lijkt misschien verstandig. Je ouders hebben al meer no-claimkorting opgebouwd dan jij en betalen veel minder voor de verzekering van jouw auto. Maar pas op! Als de verzekeraar erachter komt dat jij de regelmatige bestuurder bent en niet je ouders, kan het je ouders veel geld kosten, zoals dit voorbeeld laat zien. Verzeker de auto daarom altijd gewoon op je eigen naam en vraag je ouders eventueel om een deel bij te dragen aan de premie. Zo is de autoverzekering voor jou als student betaalbaar en bouw je zelf schadevrije jaren op waarmee je in de toekomst profiteert van een goedkopere autoverzekering.

Waarom autoverzekering voor studenten vergelijken via Geld.nl?

Je studenten autoverzekering vergelijken via Geld.nl levert je een aantal interessante extra’s op, namelijk:

 • Korting tot 15% op de premie van je studenten autoverzekering
 • Gratis een Bol.com ter waarde van € 20 bij de meeste autoverzekeringen via Geld.nl

Daarnaast bieden we je de laagste prijsgarantie op je autoverzekering, waardoor je dus zeker nooit meer betaalt bij ons dan bij de verzekeraar zelf of bij een andere site.

Verder is Geld.nl een 100% onafhankelijke vergelijkingssite en vergelijk je bij ons altijd het meeste complete aanbod autoverzekeringen van Nederland. Zo weet je altijd zeker dat de beste en voordeligste autoverzekering voor studenten in onze vergelijking staat.

Goedkoopste studenten autoverzekering

Om je een indicatie te geven hoeveel een studenten autoverzekering kost, geven we je hier de actuele premies voor een voorbeeld scenario. Wil je weten welke verzekeraar de laagste premie voor jouw auto biedt? Maak dan direct een vergelijking!

Goedkoopste studenten autoverzekering
Top 10 autoverzekeringen student
VerzekeraarPremie/maand 18-jarigePremie/maand 25-jarige
Allianz Direct€ 92,90€ 36,81
Univé€ 104,45€ 39,89
ZEKUR.nl€ 105,60€ 53,46
HEMA€ 126,07€ 48,27
De Goudse€ 127,79€ 63,90
Avéro Achmea€ 131,06€ 49,45
Centraal Beheer€ 132,42€ 32,80
De Kilometerverzekering€ 139,40€ 52,00
ANWB€ 144,29€ 63,49
Unigarant€ 148,95€ 60,78

De premies zijn berekend voor een WA autoverzekering voor een Toyota Aygo uit 2013 met een 18-jarige en een 25-jarige bestuurder uit Dokkum die 0 schadevrije jaren heeft en 7.500 kilometer per jaar rijdt. Peildatum: 1 mei 2023. Wij ontvangen deze premies van de onafhankelijke dataleverancier Rolls.

7 Tips studenten autoverzekering

Omdat autoverzekering voor studenten per verzekeraar verschillen, is het handig om te weten waar je op moet letten tijdens het vergelijken. Met onze handige tips weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht, zodat jij de beste studenten autoverzekering eenvoudig online kunt afsluiten.

Tips autoverzekering student
Autoverzekering risicogroep

1. Eigen risico autoverzekering student

Zoals gezegd, beschouwen autoverzekeraars studenten tot 25 jaar als een risicogroep.

Jonge bestuurders rijden vaker schade. Naast dat je een hogere premie betaalt, krijg je vaak ook te maken met een hoger eigen risico. Dit loopt soms op tot 400 euro meer eigen risico dan normaal. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen als je een schade claimt. Is je eigen risico bijvoorbeeld 150 euro en claim je een schade van 350 euro? Dan betaalt de verzekeraar maar 200 euro, de overige 150 euro betaal je zelf.

Let op! Het hogere eigen risico geldt vaak alleen voor de WA beperkt casco autoverzekering en all risk autoverzekering. Bij een WA-verzekering betaal je geen eigen risico.

Auto verzekeren

2. Autoverzekering voor studenten, welke dekking?

Je hebt voor je studenten autoverzekering de keuze uit drie dekkingen: de WA-verzekering, de WA- beperkt casco verzekering en de all risk verzekering.

Een WA-verzekering vergoedt alleen de schades die je met je auto toebrengt aan anderen. Als student is deze dekking meestal voldoende. Zeker als je in een auto rijdt die 10 jaar of ouder is.

Maar het blijft natuurlijk een persoonlijke afweging. Ben je erg afhankelijk van je auto, bijvoorbeeld om naar je school of universiteit te komen of voor je bijbaan of stage? Dan wil je misschien toch een wat uitgebreidere dekking en ook schades aan je eigen auto verzekeren. Een WA beperkt casco autoverzekering biedt dan uitkomst. Je betaalt iets meer premie, maar bent ook verzekerd voor schades als diefstal, ruitschade, brand- en stormschade.

Een all risk autoverzekering biedt de uitgebreidste en duurste dekking voor je autoverzekering. Hiermee worden vrijwel alle schades aan je eigen auto vergoed. Als student heb je deze dekking meestal niet nodig. Je rijdt waarschijnlijk toch niet in een splinternieuwe auto en bij auto’s die ouder zijn dan 5 jaar is de allrisk dekking meestal niet interessant. Je betaalt dan namelijk meer premie dan wat je vergoed krijgt bij een flinke schade (total loss) of diefstal. Zonde van je geld, dus.

Autoverzekering aanvragen

3. Kies een auto die een lage premie voor je studenten autoverzekering oplevert!

Hoe meer vermogen je auto heeft, hoe meer premie je betaalt voor je autoverzekering.

Kies daarom voor je eerst kilometers een kleinere auto die al wat ouder is. Dat scheelt je echt een hoop geld. Auto’s met een goedkope autoverzekering voor studenten zijn bijvoorbeeld een Toyota Aygo, Peugeot 107 of Renault Twingo.

Tip! Voor je een auto koopt, kun je alvast op Geld.nl de premie voor de autoverzekering berekenen. Zo zie je eenvoudig wat verschillende soorten auto’s doen met de premie voor je autoverzekering.

Autoverzekering afsluiten

4. Autoverzekering voor studenten op naam van ouders?

We krijgen regelmatig vragen van studenten om de auto op naam van hun vader of moeder te verzekeren.

Dat lijkt heel interessant, want je ouders betalen een lagere premie dan jij. Wij raden dit echter echt af! Naast dat verzekeraars hier meestal niet mee akkoord gaan, bouw je zelf geen schadevrije jaren op. Als je over een paar jaar alsnog zelf een auto wilt verzekeren, betaal je dan alsnog veel premie en word je niet beloond voor de jaren die je schadevrij hebt gereden. Verzeker je auto dus toch echt op je eigen naam. Dat scheelt je op de langere termijn veel geld!

Autoverzekering schade

5. Schade aan je auto? Betaal ‘m zelf!

Omdat de opbouw van je schadevrije jaren erg belangrijk is, raden wij studenten aan om schades aan je eigen auto zoveel mogelijk zelf te betalen.

Zodra je schade aan je eigen auto claimt, val je meestal terug in schadevrije jaren. Dit betekent dat je negatieve schadevrije jaren krijgt. Je premie wordt dan nog hoger en overstappen van autoverzekering is dan onmogelijk.

Heb je een schade aan je auto? Betaal die dan dus zoveel mogelijk zelf. Of kijk je ouders lief aan, misschien willen zij je het bedrag voorschieten.

Kosten autoverzekering

6. Vergelijk elk jaar opnieuw je autoverzekering voor studenten

In de top 10 met premies voor studentenverzekeringen zag je al dat de premie tussen je 18e en je 25e verjaardag flink daalt.

En als je in de tussentijd ook nog eens schadevrije jaren opbouwt, daalt die zelfs nog meer. Daarnaast veranderen autoverzekeraars regelmatig hun premies. De kans is dus groot dat elk jaar opnieuw een andere autoverzekering goedkoper is. Maak daarom elk jaar een vergelijking voor je autoverzekering!

Goed om te weten! Heb je een autoverzekering via Geld.nl afgesloten? Dan regelen wij de jaarlijkse premiecheck voor jou. Onze financiële experts kijken elk jaar of je huidige autoverzekering nog steeds de goedkoopste en beste passende autoverzekering is. Vinden we ergens anders een betere deal? Dan krijg je direct bericht en kun je overstappen. Je hoeft zelf dus helemaal nergens aan te denken. Dat is makkelijk besparen!

Tip! Meer besparen als student? Vergelijk dan ook elk jaar je zorgverzekering! Op Geld.nl vergelijk je zelf eenvoudig de studenten zorgverzekering van vrijwel alle zorgverzekeraars in Nederland. Zo vind je direct de zorgverzekering met de laagste premie voor jouw zorgwensen.

Goedkoopste autoverzekering

7. Goedkoopste studenten autoverzekering

Heb je in je vergelijking de goedkoopste autoverzekering voor studenten gevonden?

Sluit deze dan binnen enkele minuten af. Je autoverzekering afsluiten kan op twee manieren: óf direct via onze site, óf we sturen je door naar de website van de verzekeraar. Je doorloopt hierbij altijd de volgende stappen:

 • Vul je persoonlijke gegevens in
 • Vul de gegevens over je auto in, zoals de meldcode
 • Beantwoord de slotvragen
 • Gefeliciteerd met je nieuwe autoverzekering!

Tip! Koop je als student een nieuwe auto en zoek je een goede autofinanciering? Ook dan ben je op Geld.nl aan het juiste adres. Vergelijk snel en bespaar tot 700 euro per jaar op je autolening.

Autoverzekering afsluiten? Vergelijk, kies en bespaar!