Website van het jaar

Autoverzekering studenten

vergelijk & vind de beste deal!
Postcode
Geboortedatum DD-MM-JJJJ

Unieke kortingen tot 15%

 • Unieke Geld.nl korting tot 15%
 • Actie! € 20 Bol.com bon cadeau
 • 100% onafhankelijk vergelijken
Meest complete vergelijker

Geld.nl is de meest complete
autoverzekering vergelijker.

Laagste prijsgarantie

Ergens anders goedkoper? Wij
betalen het verschil plus 5%.

Getipt door NRC

Geld.nl is getipt door NRC
"Goede vergelijkingssite"

Dit vinden klanten van ons
10   "Prima en overzichtelijke website" Y.H.H.M.M. Donkers 17 oktober 2021
10   "Makkelijk om te gebruiken en veel keuze" Baher Abdelrazzaq 15 oktober 2021
10   "Goede service en betrouwbaar advies" R.B.T. Ploeg 15 oktober 2021

Veelgestelde vragen autoverzekering voor student

Meer weten over autoverzekeringen? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen over autoverzekeringen

Wat is de goedkoopste studentenautoverzekering?

De premie voor je autoverzekering is voor elke student anders. Autoverzekeraars kijken bij het bepalen van je premie namelijk naar:

 • De auto die je verzekert. Kies als student een oudere, kleinere auto. Dan is je studenten autoverzekering zo goedkoop mogelijk.
 • Waar je woont. De premie in studentenstad Groningen ligt de helft lager dan wanneer je in Rotterdam op kamers woont en je auto wilt verzekeren (Bron: Geld.nl).
 • Je leeftijd. De autoverzekering voor een 18-jarige student is duurder dan wanneer je 25 jaar bent.
 • Je schadevrije jaren. Voor elk schadevrij jaar krijgt je extra korting op de premie van je autoverzekering.
 • Hoeveel kilometers je per jaar rijdt. Hoe meer je rijdt, hoe hoger je premie wordt.

Omdat de premie voor je autoverzekering als student dus erg afhangt van je persoonlijke situatie, vragen we je op Geld.nl deze gegevens in te vullen. Vervolgens gaan we de premie autoverzekering berekenen voor jouw situatie. Je ziet van de beschikbare autoverzekeringen direct wat de premie voor jou als student is.

Waarom is de premie voor studenten autoverzekeringen zo hoog?

Als student pakt de premie voor je autoverzekering vaak best hoog uit. Zeker als je nog jonger dan 25 jaar bent. Je behoort dan volgens autoverzekeraars tot een risicogroep. En daarom betaal je een extra opslag op je premie.

Daarnaast heb je misschien nog geen of weinig schadevrije jaren. Hierdoor krijg je ook geen of weinig no-claimkorting op de je autoverzekering.

Gelukkig kun je als student veel doen om je premie laag te houden. Te beginnen met je autoverzekering vergelijken. Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste autoverzekering voor studenten is gemiddeld 600 euro per jaar. Daarnaast geven we je hier een paar handige bespaartips.

Welke autoverzekering is het beste voor studenten?

De beste en voordeligste autoverzekering is voor iedere student anders. Dat komt doordat de premie afhangt van onder meer de auto die je wilt verzekeren, je leeftijd en je woonplaats.

Wees slim als student en kies voor een oudere, kleinere auto. Zo betaal je veel minder premie voor je autoverzekering dan wanneer je jonge of zware auto rijdt. Daarnaast heb je met een oudere auto vaak voldoende aan alleen een WA autoverzekering. Dit is de goedkoopste dekking voor je studenten autoverzekering. Je bent hiermee verzekerd voor schades die je met je auto toebrengt aan anderen.

Kan ik als student een autoverzekering op naam van mijn ouders afsluiten?

Als student je autoverzekering afsluiten op naam van je ouder lijkt misschien verstandig. Je ouders hebben al meer no-claimkorting opgebouwd dan jij en betalen veel minder voor de verzekering van jouw auto. Maar pas op! Als de verzekeraar erachter komt dat jij de regelmatige bestuurder bent en niet je ouders, kan het je ouders veel geld kosten, zoals dit voorbeeld laat zien. Verzeker de auto daarom altijd gewoon op je eigen naam en vraag je ouders eventueel om een deel bij te dragen aan de premie. Zo is de autoverzekering voor jou als student betaalbaar en bouw je zelf schadevrije jaren op waarmee je in de toekomst profiteert van een goedkopere autoverzekering.

Waarom autoverzekering voor studenten vergelijken via Geld.nl?

Je studenten autoverzekering vergelijken via Geld.nl levert je een aantal interessante extra’s op, namelijk:

 • Korting tot 15% op de premie van je studenten autoverzekering
 • Gratis een Bol.com ter waarde van € 20 bij de meeste autoverzekeringen via Geld.nl

Daarnaast bieden we je de laagste prijsgarantie op je autoverzekering, waardoor je dus zeker nooit meer betaalt bij ons dan bij de verzekeraar zelf of een andere site. Meer informatie lees je in het artikel over de laagste prijsgarantie van Geld.nl.

Verder is Geld.nl een 100% onafhankelijke vergelijkingssite en vergelijk je bij ons altijd het meeste complete aanbod autoverzekeringen van Nederland. Zo weet je altijd zeker dat de beste en voordeligste autoverzekering voor studenten in onze vergelijking staat.

De meest volledige autoverzekering vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je met ruim 30 autoverzekeraars de meest complete autoverzekering vergelijking van Nederland. Je autoverzekering vergelijken op Geld.nl zorgt er dus voor dat je altijd de goedkoopste verzekering voor jouw auto vindt. Hierdoor bespaar je als student eenvoudig tot honderden euro’s per jaar!

Goedkoopste studenten autoverzekering

Om je een beeld te geven van de kosten voor een autoverzekering voor studenten, hebben we de top 10 laagste premies voor je in kaart gebracht. Zoals je ziet, zijn de premies voor een 18-jarige student een stuk hoger dan voor een 25-jarige student. Tijdens je studententijd wordt je autoverzekering dus flink goedkoper.

Top 10 autoverzekeringen student
Verzekeraar Premie/maand 18-jarige Premie/maand 25-jarige
FBTO € 81,02 € 36,25
Centraal Beheer € 88,92 € 36,58
ZEKUR.nl € 91,43 € 46,28
Allianz Direct € 95,23 € 38,21
ING € 103,06 € 47,21
Univé € 105,25 € 48,56
Ditzo € 118,77 € 42,28
Aon € 122,75 € 56,01
ANWB € 126,08 € 56,60
Avéro Achmea € 127,85 € 48,25

*De premies zijn berekend voor een WA autoverzekering voor een Toyota Aygo uit 2011 met een 18-jarige en een 25-jarige bestuurder uit Dokkum die 0 schadevrije jaren hebben en 7.500 kilometer per jaar rijden. Peildatum: 1 december 2021.

Start vergelijken ➔
Auteur

De informatie op deze pagina wordt regelmatig gecontroleerd en geüpdatet door Amanda Bulthuis. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media.

Dit is voor het laatst geüpdatet op woensdag 1 december 2021.

Amanda Bulthuis
Autoverzekering studenten

Autoverzekering voor student

Ben je student en heb je eigen auto? Vergeet dan niet een autoverzekering af te sluiten! Elke automobilist in Nederland is namelijk verplicht de auto te verzekeren met minimaal een WA-verzekering. Maar een autoverzekering kost als student veel geld. Tot je 25ste verjaardag behoor je namelijk tot een risicogroep, vinden autoverzekeraars. Jonge bestuurders rijden meer schade en betalen daarom een hogere premie. Tot wel twee keer zo hoog als de premie voor een automobilist tussen de 30 en 50 jaar!

Gelukkig kun je ook veel besparen. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste autoverzekering is groot. Voor een 18-jarige loopt dit zelfs op tot 2.000 euro per jaar. Daar kun je als student gemakkelijk een jaar lang je bier van betalen. Verzekeringen vergelijken en kiezen voor de goedkoopste autoverzekering voor studenten loont dus echt de moeite!

Tips studenten autoverzekering

Naast een goede vergelijking, zijn er nog enkele zaken waar je op moet letten. Met onze checklist autoverzekering voor studenten weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht.

1. Eigen risico autoverzekering student

Zoals gezegd, beschouwen autoverzekeraars studenten tot 25 jaar als een risicogroep. Jonge bestuurders rijden vaker schade. Naast dat je een hogere premie betaalt, krijg je vaak ook te maken met een hoger eigen risico. Dit loopt soms op tot 400 euro meer eigen risico dan normaal. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen als je een schade claimt. Is je eigen risico bijvoorbeeld 150 euro en claim je een schade van 350 euro? Dan betaalt de verzekeraar maar 200 euro, de overige 150 euro betaal je zelf.

Let op! Het hogere eigen risico geldt vaak alleen de WA beperkt casco autoverzekering en all risk autoverzekering. Bij een WA-verzekering betaal je geen eigen risico.

2. Autoverzekering voor studenten, welke dekking?

Je hebt voor je studenten autoverzekering de keuze uit drie dekkingen: de WA-verzekering, de WA- beperkt casco verzekering en de all risk verzekering.

Een WA-verzekering vergoedt alleen de schades die je met je auto toebrengt aan anderen. Als student is deze dekking meestal voldoende. Zeker als je in een auto rijdt die 10 jaar of ouder is.

Maar het blijft natuurlijk een persoonlijke afweging. Ben je erg afhankelijk van je auto, bijvoorbeeld om naar je school of universiteit te komen of voor je bijbaan of stage? Dan wil je misschien toch een wat uitgebreidere dekking en ook schades aan je eigen auto verzekeren. Een WA beperkt casco autoverzekering biedt dan uitkomst. Je betaalt iets meer premie, maar bent ook verzekerd voor schades als diefstal, ruitschade, brand- en stormschade.

Een all risk autoverzekering biedt de uitgebreidste en duurste dekking voor je autoverzekering. Hiermee worden vrijwel alle schades aan je eigen auto vergoed. Als student heb je deze dekking meestal niet nodig. Je rijdt waarschijnlijk toch niet in een splinternieuwe auto en bij auto’s die ouder zijn dan 5 jaar is de allrisk dekking meestal niet interessant. Je betaalt dan namelijk meer premie dan wat je vergoed krijgt bij een flinke schade (total loss) of diefstal. Zonde van je geld, dus.

3. Kies een auto die een lage premie voor je studenten autoverzekering oplevert!

Hoe meer vermogen je auto heeft, hoe meer premie je betaalt voor je autoverzekering. Kies daarom voor je eerst kilometers een kleinere auto die al wat ouder is. Dat scheelt je echt een hoop geld. Auto’s welke meestal leiden naar een goedkope autoverzekering voor studenten zijn bijvoorbeeld een Toyota Aygo, Peugeot 107 of Renault Twingo.

Tip! Voor je een auto koopt, kun je alvast op Geld.nl de premie voor de autoverzekering berekenen. Zo zie je eenvoudig wat verschillende soorten auto’s doen met de premie voor je autoverzekering.

4. Autoverzekering voor studenten op naam van ouders?

We krijgen regelmatig vragen van studenten om de auto op naam van hun vader of moeder te verzekeren. Dat lijkt heel interessant, want je ouders betalen een lagere premie dan jij. Wij raden dit echter echt af! Naast dat verzekeraars hier meestal niet mee akkoord gaan, bouw je zelf geen schadevrije jaren op. Als je over een paar jaar alsnog zelf een auto wilt verzekeren, betaal je dan alsnog veel premie en word je niet beloond voor de jaren dat je schadevrij hebt gereden. Verzeker je auto dus toch echt op je eigen naam. Dat scheelt je op de langere termijn veel geld!

5. Schade aan je auto? Betaal ‘m zelf!

Omdat de opbouw van je schadevrije jaren erg belangrijk is, raden wij studenten aan om schades aan je eigen auto zoveel mogelijk zelf te betalen. Zodra je schade aan je eigen auto claimt, val je meestal terug in schadevrije jaren. Dit betekent als studenten dat je negatieve schadevrije jaren krijgt. Je premie wordt dan nog hoger en overstappen van autoverzekering is dan onmogelijk.

Heb je een schade aan je auto? Betaal die dan dus zoveel mogelijk zelf. Of kijk je ouders lief aan, misschien willen zij je het bedrag voorschieten.

6. Vergelijk elk jaar opnieuw je autoverzekering voor studenten

In top 10 met premies voor studentenverzekeringen zag je al dat de premie tussen je 18e en je 25e verjaardag flink daalt. En als je in de tussentijd ook nog eens schadevrije jaren opbouwt, daalt die zelfs nog meer. Daarnaast veranderen autoverzekeraars regelmatig hun premies. De kans is dus groot dat elk jaar opnieuw een andere autoverzekering goedkoper is. Maak daarom elk jaar een vergelijking voor je autoverzekering!

Goed om te weten! Heb je een autoverzekering via Geld.nl afgesloten? Dan regelen wij de jaarlijkse premiecheck voor jou. Onze financiële experts kijken elk jaar of je huidige autoverzekering nog steeds de goedkoopste en beste passende autoverzekering is. Vinden we ergens anders een betere deal? Dan krijg je direct bericht en kun je overstappen. Je hoeft zelf dus helemaal nergens aan te denken. Dat is makkelijk besparen!

Goedkoopste studenten autoverzekering

Heb je in je vergelijking de goedkoopste autoverzekering voor studenten gevonden? Sluit deze dan binnen enkele minuten af. Je autoverzekering afsluiten kan op twee manieren: óf direct via onze site, óf we sturen je door naar de website van de verzekeraar. Je doorloopt hierbij altijd de volgende stappen:

 • Vul je persoonlijke gegevens in
 • Vul de gegevens over je auto in, zoals de meldcode
 • Beantwoord de slotvragen
 • Gefeliciteerd met je nieuwe autoverzekering!

Tip! Koop je als student een nieuwe auto en zoek je een goede autofinanciering? Ook dan ben je op Geld.nl aan het juiste adres. Vergelijk snel en bespaar tot 700 euro per jaar op je autolening.

Meer over autoverzekeringen
 • Autoverzekering afsluiten Sluit direct online de autoverzekering af met de laagste premie en beste voorwaarden voor jouw auto!
 • Auto goedkoop verzekeren Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen op Geld.nl en bespaar tot 600 euro per jaar op je autoverzekering.
 • Autoverzekering 18-jarige Als 18-jarige betaal je een relatief hoge premie, omdat je een onervaren bestuurder bent. Lees er hier meer over.
 • Autoverzekering jongeren Omdat verzekeraars jongeren als risicogroep beschouwen, betalen zij een opslag op de premie. Lees er hier meer over.
Zoeken ×
Ongeveer 0 resultaten
tc