Website van het jaar

WA autoverzekering

vergelijk & vind de beste deal!
Postcode
Geboortedatum DD-MM-JJJJ

Unieke kortingen tot 15%

 • Unieke Geld.nl korting tot 15%
 • Actie! € 20 Bol.com bon cadeau
 • 100% onafhankelijk vergelijken
Meest complete vergelijker

Geld.nl is de meest complete
autoverzekering vergelijker.

Laagste prijsgarantie

Ergens anders goedkoper? Wij
betalen het verschil plus 5%.

Getipt door NRC

Geld.nl is getipt door NRC
"Goede vergelijkingssite"

Dit vinden klanten van ons
10   "Prima en overzichtelijke website" Y.H.H.M.M. Donkers 17 oktober 2021
10   "Makkelijk om te gebruiken en veel keuze" Baher Abdelrazzaq 15 oktober 2021
10   "Goede service en betrouwbaar advies" R.B.T. Ploeg 15 oktober 2021

Veelgestelde vragen over WA autoverzekering

Meer weten over autoverzekeringen? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen over autoverzekeringen

Wat is een WA autoverzekering?

WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Een WA autoverzekering is verplicht in Nederland zodra je een auto op je naam hebt staan. Hiermee verzeker je je tegen schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Wil je ook schades aan je eigen auto verzekeren? Dan kun je kiezen voor de uitgebreidere beperkt casco autoverzekering of all risk autoverzekering.

Wat kost een WA verzekering voor je auto?

Hoeveel een WA verzekering kost, is voor iedereen anders. Verzekeraars kijken namelijk naar de volgende factoren om de premie voor je WA autoverzekering te bepalen:

 • De auto die je wilt verzekeren
 • Waar je woont
 • Je leeftijd
 • Je schadevrije jaren
 • Hoeveel kilometer je per jaar rijdt

Tijdens je WA autoverzekering vergelijken op Geld.nl vul je deze gegevens in. Vervolgens berekenen we de WA premies voor jouw situatie. Zo zie je meteen wat een WA verzekering voor jouw auto en situatie kost.

Wanneer je auto WA verzekeren?

Voor auto’s die ouder dan 10 jaar zijn, raden we meestal alleen een WA autoverzekering aan. Als je een uitgebreidere dekking neemt, betaal je meer premie, terwijl je meestal weinig vergoed krijgt bij schade aan je eigen auto. Is je auto echter nog veel waard? Dan loont een uitgebreide dekking juist wel. Meer hierover lees je in het artikel WA of WA+.

Tijdens het autoverzekering berekenen op Geld.nl geven we je altijd een advies voor welke dekking het meest geschikt is voor jouw auto. Zo weet je meteen of een WA dekking voldoende is voor jouw auto.

Waarom WA autoverzekeringen vergelijken via Geld.nl?

Geld.nl is dé vergelijkingssite voor autoverzekeringen. Je vergelijkt op Geld.nl het meeste complete aanbod autoverzekeringen van Nederland. Dat betekent dat je op Geld.nl WA autoverzekeringen ziet die je op andere vergelijkingssite niet ziet. Zo vind je dus zeker de goedkoopste WA verzekering voor jouw auto.

Verder is Geld.nl een 100% onafhankelijke vergelijkingssite. We zijn geen onderdeel van een autoverzekeraar of andere partij. Geen enkele partij heeft dus invloed op onze vergelijkingen.

Ga je je WA autoverzekering afsluiten via Geld.nl? Dan profiteer je van de laagste prijsgarantie. Je betaalt dus nooit meer, of soms zelfs minder, dan bij verzekeraar zelf.

Daarnaast geven we je bij je WA autoverzekering via Geld.nl vaak unieke extra’s, zoals:

 • Korting op de premie van je autoverzekering
 • Gratis een Bol.com ter waarde van € 25 bij de meeste autoverzekeringen via Geld.nl

In je WA autoverzekering vergelijking zie je direct bij welke verzekeringen je korting en/of een cadeau krijgt.

De meest volledige autoverzekering vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je met ruim 30 autoverzekeraars de meest complete WA autoverzekering vergelijking van Nederland. Je autoverzekering vergelijken op Geld.nl zorgt er dus voor dat je altijd de goedkoopste WA verzekering voor jouw auto vindt. Hierdoor bespaar je eenvoudig tot honderden euro’s per jaar!

Kosten WA autoverzekering

Om je een beeld te geven van de kosten voor een WA autoverzekering, hebben we de top 10 laagste premies voor een WA verzekering voor je in kaart gebracht. Deze WA premies zijn gebaseerd op een voorbeeldscenario. Wil je precies weten wat een WA verzekering voor jouw auto kost? Maak dan een persoonlijke berekening door op de button onder de tabel te klikken.

Top 10 WA autoverzekeringen
Verzekeraar Dekking Premie / maand
FBTO WA € 13,14
Centraal Beheer WA € 13,46
ZEKUR.nl WA € 14,16
Avéro Achmea WA € 14,63
Univé WA € 14,70
ANWB WA € 15,17
Unigarant WA € 15,58
Ditzo WA € 16,64
Inshared WA € 17,91
Nationale-Nederlanden WA € 18,46

*Deze premies zijn berekend voor een Toyota Aygo uit 2011 met een 33-jarige bestuurder uit Dokkum die 10 schadevrije jaren heeft en 12.000 kilometer per jaar rijdt. Peildatum: 1 december 2021

Start vergelijken ➔
Auteur

De informatie op deze pagina wordt regelmatig gecontroleerd en geüpdatet door Amanda Bulthuis. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media.

Dit is voor het laatst geüpdatet op woensdag 1 december 2021.

Amanda Bulthuis
WA autoverzekering

WA autoverzekering

Een WA autoverzekering is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor automobilisten. Met een WA verzekering ben je verzekerd voor schade die je met je auto toebrengt bij anderen. Iedereen die in Nederland een auto heeft, is verplicht minimaal een WA autoverzekering af te sluiten. Hier wil je natuurlijk niet te veel voor betalen. Op Geld.nl kun je eenvoudig WA verzekeringen vergelijken van ruim 50 autoverzekeraars. Zo weet je zeker dat de beste autoverzekering voor jou ertussen staat.

Waarom een WA verzekering afsluiten?

Als je met je auto schade veroorzaakt, is dat al vervelend genoeg. Maar wat als er een tegenpartij bij betrokken is die door jouw schuld flinke schade aan zijn auto heeft of, erger nog, zelf gewond raakt? Zo’n schade loopt snel in de papieren. Met een WA autoverzekering ben je hiervoor verzekerd. Prettig voor jou én fijn voor de tegenpartij, omdat die weet dat de kosten vergoed worden.

Wat vergoedt een WA verzekering?

Zoals gezegd vergoedt een WA autoverzekering schades die je met je auto toebrengt aan anderen. Denk aan letselschade als je iemand aanrijdt. Ook materiële schade, bijvoorbeeld aan iemands auto, fiets of spullen, valt onder de WA dekking. Schades aan je eigen auto worden niet vergoed. Hiervoor kies je de uitgebreidere WA beperkt casco autoverzekering of de all risk autoverzekering. In de tabel hieronder zie wat deze dekkingen vergoeden.

Dekking WA autoverzekering
Dekking WA verzekering WA+ beperkt casco All risk autoverzekering
Schade aan anderen
Diefstal / inbraak  
Brand / storm  
Ruitschade  
Aanrijding / vandalisme    

Wanneer je auto WA verzekeren?

Over het algemeen is enkel een WA autoverzekering de beste keuze voor auto’s vanaf 10 jaar oud. Je auto is dan flink in waarde gedaald. Voor een uitgebreide dekking betaal je veel meer premie dan wat je vergoed krijgt als je auto total loss raakt of gestolen wordt.

Wanneer WA autoverzekering?
Leeftijd auto Dekking
> 10 jaar WA verzekering
6 - 10 jaar WA beperkt casco verzekering
0 - 5 jaar All risk autoverzekering

Wanneer je auto uitgebreider dan WA verzekeren?

Een andere reden voor een uitgebreidere dekking is wanneer je een lening voor je auto hebt afgesloten. Kies dan altijd voor een all risk autoverzekering. Bij schade of diefstal ontvang je een vergoeding waarmee je de lening kunt afbetalen. Je blijft zo niet met een lening zitten, terwijl je de auto niet meer rijdt.

Autoverzekering WA vergelijken

De premie is bij een WA autoverzekering het belangrijkste om te vergelijken. De voorwaarden en dekking zijn bij alle WA autoverzekeringen namelijk vrijwel gelijk. Tijdens je WA autoverzekering berekenen op Geld.nl tonen we je altijd de goedkoopste WA autoverzekering bovenaan. Zo kies je dus eenvoudig de beste WA verzekering voor je auto.

Eigen risico WA autoverzekering

De WA autoverzekering heeft geen eigen risico. Het eigen risico van autoverzekeringen geldt alleen wanneer je schades aan je eigen auto claimt. De WA autoverzekering vergoedt juist alleen schades aan andere auto’s, waardoor het eigen risico niet van toepassing is.

Aanvullende verzekeringen bij WA verzekering

Je WA autoverzekering is uit te breiden met verschillende aanvullende verzekeringen, zoals de schade inzittendenverzekering en de verkeersrechtsbijstandverzekering. Tijdens je WA verzekering vergelijken geef je met de filters voor aanvullende verzekeringen aan welke aanvullingen je wilt. Je ziet dan direct wat dit betekent voor de premie van je WA autoverzekering.

Goedkoopste WA autoverzekering

Heb je de beste én goedkoopste WA autoverzekering gevonden? Sluit deze dan binnen enkele minuten af. Je autoverzekering afsluiten kan op twee manieren: óf direct via onze site, óf we sturen je door naar de website van de verzekeraar. Je doorloopt hierbij altijd de volgende stappen:

 • Vul je persoonlijke gegevens in
 • Vul de gegevens over je auto in, zoals de meldcode
 • Beantwoord de slotvragen
 • Gefeliciteerd met je nieuwe WA autoverzekering!
Meer over autoverzekeringen
 • Autoverzekering afsluiten Sluit direct online de autoverzekering af met de laagste premie en beste voorwaarden voor jouw auto!
 • All risk autoverzekering De all risk autoverzekering vergoedt vrijwel alle schade aan je auto. Vind hier direct de best passende all risk verzekering.
 • WA beperkt casco autoverzekering De beperkt casco autoverzekering vergoedt naast schade die je aan andere auto’s toebrengt bepaalde schades aan je eigen auto.
 • Autoverzekering jongeren Omdat verzekeraars jongeren als risicogroep beschouwen, betalen zij een opslag op de premie. Lees er hier meer over.
 • Autoverzekering berekenen Bereken hier direct online de premie voor jouw autoverzekering van het grootste aanbod verzekeraars.
 • Goedkoopste autoverzekering Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen op Geld.nl en bespaar tot 600 euro per jaar op je autoverzekering.
Zoeken ×
Ongeveer 0 resultaten
tc