Klantenservice

"Vergelijk de hypotheekrentes in Nederland & vind de laagste rente."

Eef van Opdorp - Budgetcoach Bekend van RTL4 en SBS 6

Hypotheekrente 1 jaar vast

 vergelijk & vind de beste deal!
Start vergelijken

Vind direct de laagste rente

Grootste aanbod hypotheken Meest complete vergelijker

Geld.nl is de meest complete
hypotheek vergelijker van Nederland.

Website van het Jaar 2021

Geld.nl is voor de 5de keer
genomineerd voor de beste website

Hulp van experts

Kom je er niet uit?
Onze experts helpen je graag!

De meest volledige vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je met meer dan 450 financiële producten de meest volledige en actuele vergelijking. Vergelijken levert zonder veel gedoe direct een grote besparing op.

Dit vinden klanten van ons
10   "Goed & snel geholpen, erg tevreden!"
M. van der Lee 17 juni 2022
10   "Goede service. Snel, vakkundig en erg vriendelijk."
Carolien Kollmer 17 juni 2022
10   "Heldere website, snel en goed geholpen."
Nick 10 juni 2022
Geld.nl was recent te zien bijBekijk alle media-optredens
Auteur

De informatie op deze pagina wordt regelmatig gecontroleerd en geüpdatet door Amanda Bulthuis. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media.

Dit is voor het laatst geüpdatet op donderdag 23 juni 2022.

Amanda Bulthuis

Veelgestelde vragen hypotheekrente 1 jaar vast

Meer weten over hypotheken en hypotheekrentes? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen over hypotheek.

Wat betekent hypotheekrente 1 jaar vast?

Als je een hypotheek aanvraagt, kies je een rentevaste periode. Dit kan bijvoorbeeld 1 jaar zijn. Je hypotheekrente 1 jaar vastzetten, betekent dat je een jaar lang dezelfde hypotheekrente betaalt. Daarna zet je opnieuw je hypotheekrente vast voor een door jou gekozen periode.

Wanneer is de rente 1 jaar vast een goede keuze?

Mensen die kiezen voor een hypotheekrente 1 jaar vast doen dit meestal omdat ze verwachten dat de hypotheekrentes (nog verder) dalen. Na 1 jaar kun je zo je hypotheekrente voor een langere periode vastzetten tegen een lagere hypotheekrente dan nu. Maar let op! Niemand heeft een glazen bol. Dus misschien is de hypotheekrente over 1 jaar wel gestegen. Je krijgt dat maken met hogere maandlasten voor je hypotheek. Dat moet je wel kunnen betallen. Op deze pagina geven we je alle benodigde informatie over deze keuze, zodat je zelf kunt bepalen of de hypotheekrente 1 jaar vast voor jou de beste keuze is.

Wat is de 1 jaar vast rente op dit moment?

Hypotheekverstrekkers passen bijna elke week wel hun hypotheekrentes aan. De hypotheekrente 1 jaar vast verandert dus ook regelmatig. Daarnaast hangt de rente 1 jaar vast voor jouw hypotheek af van het soort hypotheek dat je kiest en of je bijvoorbeeld kiest voor NHG. Op Geld.nl vul je daarom altijd eerst je hypotheekwensen in. Zo kunnen we je de hypotheekrentes 1 jaar vast tonen voor de hypotheken die voldoen aan jouw wensen. Je weet dan precies wat de rente 1 jaar vast is op dit moment voor jouw situatie.

Waarom rentetarieven 1 jaar vast vergelijken op Geld.nl?

Ook al zet je je hypotheekrente maar voor 1 jaar vast, je wilt natuurlijk niet onnodig teveel betalen. De hoogste rente 1 jaar vast is soms wel twee keer zo hoog als de laagste hypotheekrente 1 jaar vast. De hypotheekrente vergelijken vóór je een keuze maakt, loont dus zeker Op Geld.nl vergelijk je altijd de actuele rentes en voorwaarden van het grootste aanbod hypotheken in Nederland. Zo vind je zeker de laagste hypotheekrente 1 jaar vast voor jouw hypotheek.

Zojuist overgestapt

21.557

Hypotheekrente 1 jaar

Hypotheekrente 1 jaar vast vergelijken

Als je kiest voor een hypotheekrente 1 jaar vast, blijft de hypotheekrente die je aan de bank betaalt 1 jaar lang hetzelfde. Voor 1 jaar heb je dus zekerheid over je maandlasten. Daarna bepaal je opnieuw wat je met je hypotheekrente wilt doen. Bovenaan deze pagina kun je direct de hypotheekrente vergelijken en de laagste hypotheekrente voor 1 jaar vast kiezen.

Past een hypotheek 1 jaar vast bij mij?

Niemand kan de toekomst voorspellen, dus je weet nooit precies hoe de hypotheekrentes er over 1 jaar uit zien. Je kiest misschien voor 1 jaar vast, omdat je verwacht dat de hypotheekrentes gaan dalen. Je kunt dan na 1 jaar je hypotheekrente langer vastzetten tegen een lagere hypotheekrente.

Maar de kans bestaat ook dat de rentes stijgen en je over 1 jaar een hogere hypotheekrente betaalt. Een korte rentevaste periode, zoals 1 jaar vast, past alleen bij je als je een eventuele stijging in je maandlasten kunt betalen.

Tip! Kun je je een stijging in je maandlasten niet permitteren of wil je meer zekerheid over je maandlasten? Kies dan een langere rentevaste periode zoals 10, 20 of 30 jaar vast. Bekijk hier direct de actuele rentes voor deze en andere langere rentevaste periodes:

Tijdens je rentevaste periode kun je niet zomaar iets wijzigen aan je hypotheek. Wil je tijdens je rentevaste periode je hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker of een andere hypotheekvorm? Dan betaal je een boete voor het ‘openbreken’ van je rentevaste periode. De hypotheekrente 1 jaar vastzetten past dus perfect bij je als je over 1 jaar misschien nog wat wilt veranderen aan je hypotheek. Of als je de beslissing over een langere rentevaste periode nog even uit wilt stellen.

Wat doet de hypotheekrente over 1 jaar?

Een hypotheekrente van 1 jaar vast heeft als voordeel dat wanneer de hypotheekrentes dalen, je over 1 jaar profiteert van een lagere hypotheekrente. Maar daar staat tegenover dat als de hypotheekrente stijgt, je over 1 jaar geconfronteerd wordt met een hogere rente en dus hogere maandlasten. Laat je dus goed adviseren door een hypotheekadviseur over de hypotheekrenteverwachting voor je een definitieve keuze maakt voor 1 jaar vast of niet.

Is de hypotheekrente 1 jaar vast de goedkoopste optie?

Bij hypotheken geldt: hoe langer je rentevaste periode, hoe hoger het rentepercentage dat je aan de bank betaalt. De hypotheekrente 1 jaar vast is dus lager dan de hypotheekrente 5 jaar vast. Een variabele hypotheekrente (die elke maand kan wijzigen) kan goedkoper zijn, maar dat hoeft niet. Sommige hypotheekverstrekkers verrekenen in hun variabele rentes namelijk extra opslagen. Hierdoor zijn de rentetarieven voor 1 jaar vast soms toch lager. Vergelijk dus zowel de hypotheekrentes van 1 jaar vast als de variabele rentes voor je een keuze maakt.

Hypotheekrente 1 jaar vast, wat gebeurt er daarna?

Een paar maanden voor het einde van je rentevaste periode van 1 jaar krijg je van de hypotheekverstrekker een nieuw voorstel om je hypotheekrente opnieuw 1 jaar of langer vast te zetten tegen een bepaald tarief. Daar kun je mee akkoord gaan, maar dat hoeft niet.

Aan het einde van de rentevaste periode van 1 jaar heb je namelijk de vrijheid om elke rentevaste periode kiezen die je wilt. Daarnaast is je hypotheek oversluiten naar een andere aanbieder dan misschien interessant. Laat je hierover altijd goed informeren door een adviseur voor je een keuze maakt. Meer hierover lees in het artikel 'Rentevaste periode loopt af'.

Top 10 hypotheekrente 1 jaar vast

Om je een beeld te geven van de huidige hypotheekrentes voor 1 jaar vast hebben we de 10 goedkoopste hypotheekrentes voor 1 jaar vast op een rij gezet.

Top 10 hypotheekrente 1 jaar
AanbiederHypotheekvormRente
bunqAnnuiteiten2,33%
ArgentaAnnuiteiten2,41%
Lloyds BankAnnuiteiten2,20%
HypotrustAnnuiteiten2,35%
NIBC DirectAnnuiteiten2,41%
a.s.r.Annuiteiten2,40%
NIBC DirectAnnuiteiten2,51%
Triodos BankAnnuiteiten2,47%
Groene Hart HypothekenAnnuiteiten2,35%
RabobankAnnuiteiten2,56%

Waarom hypotheekrente 1 jaar vast vergelijken?

De actuele hypotheekrentes 1 jaar vast vergelijken bespaart je een hoop geld. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het verschil in rentekosten tussen de duurste en goedkoopste hypotheek al snel 550 euro per jaar is. Niet voor niets roept de ACM iedereen op goed te vergelijken voor je een financieel product afsluit.

Laagste hypotheekrente 1 jaar vast, wat moet je nog meer weten?

Naast de rentevaste periode vragen we je bij het hypotheekrente overzicht van onze vergelijkingssite om nog drie keuzes te maken:

  • Je hypotheekvorm
  • NHG of niet?
  • Je hypotheekwaarde (als je niet voor NHG kiest)

Hier leggen we je uit kort wat deze opties inhouden. In de hovers bij elke filter in het hypotheekrente overzicht vertellen we je steeds alles wat je moet weten om een goede keuze te maken.

Hypotheekvorm kiezen bij 1 jaar vast

Je hebt voor je hypotheek met een rentevaste periode van 1 jaar de keuze uit 3 hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Welke hypotheekvorm voor jou het meest geschikt is, hangt af van je situatie (starter of doorstromer) en hoe je wilt aflossen op je hypotheek.

Sinds 2013 mag je de hypotheekrente voor een nieuwe hypotheek alleen aftrekken van de belasting als het een annuïteiten- of lineaire hypotheek is. Voor starters zijn dit dus nog de enige opties.

Tip! Wil je meer informatie over de keuze tussen deze twee hypotheekvormen, lees dan het artikel: Lineair of annuïteit.

In het hypotheekrente overzicht op Geld.nl kun je ook de rente 1 jaar vast van aflossingsvrije hypotheken vergelijken. Deze hypotheekvorm is alleen interessant als je nu al een aflossingsvrije hypotheek hebt en deze wilt oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Wie een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit, heeft namelijk geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.

Direct weten wat de laagste rente is bij de hypotheekvorm van je keuze? Bekijk dan deze overzichten:

Hypotheekrente 1 jaar vast met NHG

Met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) heb je de zekerheid dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt aan de bank als jij dat zelf niet meer kunt. Bijvoorbeeld als je werkloos of arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden. Een hypotheek met NHG geeft ook de hypotheekverstrekker zekerheid dat die het geld van de hypotheek terugkrijgt. Daarom krijg je van de bank korting op de hypotheekrente voor 1 jaar vast als je kiest voor een hypotheek met NHG.

Daarnaast mag je met NHG maximaal 325.000 euro lenen. Heb je een hogere hypotheek nodig, dan is NHG voor jou dus geen optie.

Invloed risicoklasse op hypotheekrente 1 jaar vast

Kies je niet voor NHG, dan bepalen banken de hypotheekrente voor 1 jaar vast op basis van het risico dat zij lopen. Hoe hoger je hypotheekbedrag ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank. Want als je woning ineens in waarde daalt, brengt die niet meer genoeg op om je hypotheek terug te betalen.

Tegenwoordig mag je nog maximaal 100% van je woningwaarde lenen bij de bank. Leen je minder dan 100%, omdat je een deel eigen geld inbrengt, dan wordt je hypotheekrente voor 1 jaar vast lager.

Direct weten wat voor jou de voordeligste optie is? Vergelijk hier de hypotheekrente met NHG en de hypotheekrente zonder NHG voor jouw situatie.

Laagste 1 jaar hypotheekrente gevonden? Vraag een offerte aan!

Heb je met bovenstaande informatie de keuzes kunnen maken en de laagste hypotheekrente voor 1 jaar vast gevonden in ons overzicht? Dan kun je direct gratis en vrijblijvend een een offerte voor deze hypotheek aanvragen. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt gratis en vrijblijvend contact met je op.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek met een rente van 1 jaar vast afsluiten is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een onafhankelijk hypotheekadvies van een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de hypotheek geregeld moeten worden. Is een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Onderzoeken Geld.nl
Onderzoeken Geld.nl

Met ruim vijftien jaar ervaring, miljoenen websitebezoeken en hypotheekrente vergelijkingen en tienduizenden afgesloten hypotheken, is Geld.nl dé expert op het gebied van je hypotheken. Bovendien heeft Geld.nl veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Bekijk hieronder voorbeelden van recent onderzoek op het gebied van hypotheken:

Op zoek naar een compleet overzicht van onze onderzoeken en publicaties? Hier vind je een overzicht van al onze persberichten en nieuwsberichten.

Klantenservice
Klantenservice

Voor vragen over een hypotheek of over onze diensten kun je op werkdagen contact opnemen met onze financiële experts.

Openingstijden:

Maandag09:00 - 17:30
Dinsdag09:00 - 17:30
Woensdag09:00 - 17:30
Donderdag09:00 - 17:30
Vrijdag09:00 - 17:30

Op feestdagen gelden er afwijkende openingstijden welke je hier kunt vinden:

Uitgebreide gegevens klantenservice

Start met besparen, vergelijk het grootste aanbod
  • Geld lenen Vergelijk het grootste aanbod leningen op Geld.nl en bespaar tot 700 euro op de kosten van je lening.
  • Zorgverzekering vergelijken Het grootste aanbod zorgverzekeringen vergelijk je snel en eenvoudig op Geld.nl en bespaar tot 300 euro op je zorgverzekering.
  • Reisverzekering vergelijken Start hier direct met reisverzekeringen vergelijken en bespaar tot wel 150 euro per jaar op je reisverzekering.
  • Autoverzekering vergelijken Vergelijk ook het grootste aanbod autoverzekeringen op Geld.nl. Gemiddeld bespaar je door goed te vergelijken wel 600 euro per jaar.
  • Spaarrente vergelijken Een hoger rendement op je spaargeld? Vergelijk spaarbanken en vind direct de hoogste rente en beste voorwaarden.
  • Woonverzekering vergelijken Vergelijk eenvoudig online het grootste aanbod woonverzekeringen en betaal niet langer onnodig te veel voor je inboedel- of opstalverzekering.
Zoeken ×
Ongeveer 0 resultaten
tc