Hypotheekrente 10 jaar vast

vind altijd de beste deal!
Start vergelijken

Vind direct de laagste rente

Grootste aanbod hypotheken Meest complete vergelijker

Geld.nl is de meest complete
hypotheek vergelijker van Nederland.

Hulp van experts

Kom je er niet uit?
Onze experts helpen je graag!

Getipt door NRC

Geld.nl is getipt door NRC
"Goede vergelijkingssite"

De meest volledige vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je met meer dan 450 financiële producten de meest volledige en actuele vergelijking. Vergelijken levert zonder veel gedoe direct een grote besparing op.

Dit vinden klanten van ons
8   "Snel voor elkaar en goed te regelen" J. de Jong 18 oktober 2021
10   "Prima en overzichtelijke website" Y.H.H.M.M. Donkers 17 oktober 2021
10   "Zeer tevreden, top" Ognyan Borisov 17 oktober 2021
Geld.nl was recent te zien bij Bekijk alle media-optredens
Auteur

De informatie op deze pagina wordt regelmatig gecontroleerd en geüpdatet door Amanda Bulthuis. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media.

Dit is voor het laatst geüpdatet op maandag 22 november 2021.

Amanda Bulthuis

Veelgestelde vragen hypotheekrente 10 jaar vast

Meer weten over hypotheken en hypotheekrentes? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen over hypotheek.

Hoe werkt je hypotheekrente 10 jaar vastzetten?

Als je een hypotheekrente 10 jaar vast kiest, betaal je 10 jaar lang hetzelfde rentepercentage voor je hypotheek. Op die manier weet je dus al die tijd zeker hoeveel je betaalt voor je hypotheek. Na die 10 jaar kun je hypotheekrente opnieuw voor een door jou gekozen periode vastzetten.

Past de hypotheek 10 jaar vastzetten bij mij?

Mensen die kiezen voor een hypotheekrente 10 jaar vast, doen dat vaak om twee redenen: lage hypotheekrentes en flexibiliteit. Als de hypotheekrentes laag zijn en je verwacht dat ze gaan stijgen, kun je met deze rentevaste periode toch 10 jaar profiteren van de lage tarieven. Aan de andere kant houd je ook de flexibiliteit om na 10 jaar de hypotheek over te sluiten of aan te passen. Die flexibiliteit heb je niet als je je hypotheekrente langer vastzet. Op deze pagina geven we je alle tips en informatie over je hypotheek 10 jaar vastzetten, zodat je altijd een goed keuze maakt.

Wat is de huidige hypotheekrente 10 jaar vast?

De hypotheekrentes voor 10 jaar vast veranderen regelmatig. Elke week zijn er wel een paar hypotheekverstrekkers die de hypotheektarieven voor 10 jaar aanpassen. Op Geld.nl vergelijk je altijd de actuele rentarieven van het grootste aanbod hypotheken in Nederland. Zo zie je direct wat de hypotheekrente 10 jaar vast nu is bij de verschillende hypotheekverstrekkers.

Waarom hypotheekrente 10 jaar vast vergelijken op Geld.nl?

De 10 jaars hypotheekrente verschilt flink tussen de verschillende hypotheekverstrekkers. Het verschil loopt bij 10 jaar vast op tot ongeveer 1 procent. Dat lijkt niet veel, maar op je totale hypotheek scheelt 1 procent hypotheekrente tienduizenden euro’s. De hypotheekrente vergelijken voor 10 jaar vast, bespaart je zo flink wat geld. Op Geld.nl vergelijk je hypotheekrentes 10 vast van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je altijd de laagste hypotheekrente 10 jaar vast bij jouw wensen.

Zojuist overgestapt

21.557

Hypotheek 10 jaar vast

Hypotheekrente 10 jaar vast vergelijken

Je hypotheekrente 10 jaar vast zetten, kan een interessante keuze zijn als je zekerheid wilt over je maandlasten. Een hypotheekrente 10 jaar vast betekent dat je 10 jaar lang zekerheid hebt over hoeveel hypotheekrente je betaalt aan de bank. Je hypotheekrentepercentage blijft namelijk 10 jaar lang hetzelfde. Dat geeft rust en zekerheid. Bovenaan deze pagina kun je direct de hypotheekrente vergelijken en de laagste hypotheekrente voor 10 jaar vast kiezen.

Is een hypotheek 10 jaar vast verstandig?

Je hypotheekrente 10 jaar of langer vastzetten is erg verstandig als je verwacht dat je financiële situatie in de toekomst verandert, bijvoorbeeld doordat je minder gaat werken of kinderen krijgt. Of als je je een stijging in de maandlasten van je hypotheek echt niet kan permitteren. Misschien wil je dan zelfs nog wel een langere rentevaste periode, zoals de rente 20 jaar vast of de rente 30 jaar vast.

Aan je hypotheekrente 10 jaar vastzetten zit echter ook een nadeel. Tijdens de rentevaste periode van 10 jaar kun je je hypotheek namelijk niet veranderen. Wil je de hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker? Of wil je een andere hypotheekvorm? Dan betaal je een boete aan de bank voor het ‘openbreken’ van je rentevaste periode.

Zet je hypotheekrente dus alleen 10 jaar vast als je zeker weer dat je in die periode niets wilt wijzigen aan je hypotheek. Controleer daarnaast altijd goed of je je hypotheek mag meeverhuizen als je binnen deze 10 jaar verhuist. Als dit niet mag en je gaat binnen 10 jaar verhuizen, dan moet je een hoge boete betalen.

Wil je liever iets meer flexibiliteit, bijvoorbeeld omdat je niet 10 jaar in hetzelfde huis verwacht te wonen? Dan is een kortere renteperiode, zoals 1 jaar vast of 5 jaar vast waarschijnlijk een betere keuze. En wil je helemaal nog nergens aan vast zitten, dan is een variabele hypotheekrente misschien geschikt.

Direct weten wat de laagste hypotheekrente is bij de rentevaste periode van je keuze? Maak dan hier een vergelijking:

Rentetarieven 10 jaar vast of korter, wat is goedkoper?

Het voordeel van hypotheekrente 10 jaar vast is dat je een lagere hypotheekrente betaalt dan wanneer je de hypotheekrente langer vastzet. Zekerheid kost namelijk geld in hypotheekland. Hoe langer je je hypotheekrente vast zet, hoe hoger de rente die je betaalt.

In bovenstaand overzicht tonen we je direct de actuele hypotheekrentes voor 10 jaar vast. Door zelf de rentevaste periode aan te passen naar een kortere periode, zie je direct wat dit doet met de hypotheekrente tarieven.

Als je het zo bekijkt, ben je dus nog goedkoper uit met een rentevaste periode die korter is dan 10 jaar vast. Maar het nadeel is dat je niet weet wat er gebeurt met de hypotheekrentes na je rentevaste periode. Je hypotheekrente kan dan ineens flink omhoog gaan, waardoor je maandlasten voor je hypotheek ook stijgen. Een kortere rentevaste periode van 10 jaar vast is dus alleen interessant als je een eventuele stijging in je maandlasten kan opvangen.

Bij je keuze voor 10 jaar vast of niet speelt ook een belangrijke rol of de hypotheekrentes in de toekomst gaan stijgen of dalen. Als de hypotheekrentes namelijk gaan dalen, kun je hier niet van profiteren als je hypotheekrente 10 jaar vaststaat. Aan de andere kant: als de hypotheekrente nu heel laag is en je verwacht dat dit de komende jaren gaat stijgen, dan profiteer je met een rentevaste periode van 10 jaar wel al die tijd van een erg lage hypotheekrente. Laat je dus goed adviseren door een hypotheekadviseur over de hypotheekrenteverwachting voor je een definitieve keuze maakt voor 10 jaar vast of niet.

Hypotheekrente 10 jaar vast, wat gebeurt er daarna?

Een paar maanden voor het einde van je rentevaste periode van 10 jaar krijg je van de hypotheekverstrekker een nieuw voorstel om je hypotheekrente nog een paar jaar vast te zetten tegen een bepaald tarief. Daar kun je mee akkoord gaan, maar dat hoeft niet.

Aan het einde van de rentevaste periode van 10 jaar heb je namelijk weer de vrijheid om elke rentevaste periode kiezen die je wilt. Daarnaast is je hypotheek oversluiten naar een andere aanbieder dan misschien interessant. Laat je hierover altijd goed informeren door een adviseur voor je een keuze maakt. Meer hierover lees in het artikel 'Rentevaste periode loopt af'.

Top 10 hypotheekrente 10 jaar vast

Om je een beeld te geven van de huidige hypotheekrentes voor 10 jaar vast hebben we de 10 goedkoopste hypotheekrentes voor 10 jaar vast op een rij gezet.

Top 10 hypotheekrente 10 jaar
Aanbieder Hypotheekvorm Rente
Allianz Annuiteiten 1,28%
Lloyds Bank Annuiteiten 1,04%
Hypotrust Annuiteiten 1,14%
Hypotrust Annuiteiten 1,15%
Vista Hypotheken Annuiteiten 1,18%
Hypotrust Annuiteiten 1,04%
RegioBank Annuiteiten 1,15%
SNS Bank Annuiteiten 1,23%
Argenta Annuiteiten 1,24%
BLG Wonen Annuiteiten 1,14%

Waarom hypotheekrente 10 jaar vast vergelijken?

De actuele hypotheekrentes 10 jaar vast vergelijken bespaart je een hoop geld. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het verschil in rentekosten tussen de duurste en goedkoopste hypotheek al snel 550 euro per jaar is. Niet voor niets roept de ACM iedereen op goed te vergelijken voor je een financieel product afsluit.

Laagste hypotheekrente 10 jaar vast, wat moet je nog meer weten?

Naast de rentevaste periode vragen we je bij het hypotheekrente overzicht op onze vergelijkingssite om nog drie keuzes te maken:

  • Je hypotheekvorm
  • Of je NHG wilt of niet
  • Je hypotheekwaarde (als je niet kiest voor NHG)

Hier leggen we je uit kort wat deze opties inhouden. In de hovers bij elke filter in het hypotheekrente overzicht vertellen we je steeds alles wat je moet weten om een goede keuze te maken.

Hypotheekvorm kiezen bij 10 jaar vast

Zoals gezegd kun je bij een hypotheekrente van 10 jaar vast al die tijd niets meer wijzigen aan je hypotheek. De keuze voor je hypotheekvorm is dus belangrijk. Je hebt voor je hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar de keuze uit 3 hypotheekvormen. Direct weten wat de laagste rente is bij de hypotheekvorm van je keuze? Bekijk dan deze overzichten:

Welke hypotheekvorm voor jou het meest geschikt is, hangt af van je situatie (starter of doorstromer) en hoe je wilt aflossen op je hypotheek.

Sinds 2013 mag je de hypotheekrente voor een nieuwe hypotheek alleen aftrekken van de belasting als het een annuïteiten- of lineaire hypotheek is. Voor starters zijn dit dus nog de enige opties.

Tip! Wil je meer informatie over de keuze tussen deze twee hypotheekvormen, lees dan het artikel: Lineair of annuïteit.

In het hypotheekrente overzicht op Geld.nl kun je ook de rente 10 jaar vast van aflossingsvrije hypotheken vergelijken. Deze hypotheekvorm is alleen interessant als je nu al een aflossingsvrije hypotheek hebt en deze wilt oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Wie een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit, heeft namelijk geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.

Hypotheekrente 10 jaar vast met NHG

Met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) heb je de zekerheid dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt aan de bank als jij dat zelf niet meer kunt. Bijvoorbeeld als je werkloos of arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden. Een hypotheek met NHG geeft ook de hypotheekverstrekker zekerheid dat die het geld van de hypotheek terugkrijgt. Daarom krijg je van de bank korting op de hypotheekrente voor 10 jaar vast als je kiest voor een hypotheek met NHG.

Daarnaast mag je met NHG maximaal 325.000 euro lenen. Heb je een hogere hypotheek nodig, dan is NHG voor jou dus geen optie.

Invloed risicoklasse op hypotheekrente 10 jaar vast

Kies je niet voor NHG, dan bepalen banken de hypotheekrente voor 10 jaar vast op basis van het risico dat zij lopen. Hoe hoger je hypotheekbedrag ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank. Want als je woning ineens in waarde daalt, brengt die niet meer genoeg op om je hypotheek terug te betalen.

Tegenwoordig mag je nog maximaal 100% van je woningwaarde lenen bij de bank. Leen je minder dan 100%, omdat je een deel eigen geld inbrengt, dan wordt je hypotheekrente voor 10 jaar vast lager.

Direct weten wat voor jou de voordeligste optie is? Vergelijk hier de hypotheekrente NHG en de hypotheekrente zonder NHG voor jouw situatie.

Laagste 10 jaar hypotheekrente gevonden? Vraag een offerte aan!

Heb je met bovenstaande informatie de keuzes kunnen maken en de laagste hypotheekrente voor 10 jaar vast gevonden in ons overzicht? Dan kun je direct gratis en vrijblijvend een hypotheekofferte aanvragen. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt gratis en vrijblijvend contact met je op.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek met een rente van 10 jaar vast afsluiten is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een onafhankelijk hypotheekadvies van een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de hypotheek geregeld moeten worden. Is een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Onderzoeken Geld.nl
Onderzoeken Geld.nl

Met ruim vijftien jaar ervaring, miljoenen websitebezoeken en hypotheekrente vergelijkingen en tienduizenden afgesloten hypotheken, is Geld.nl dé expert op het gebied van je hypotheken. Bovendien heeft Geld.nl veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Bekijk hieronder voorbeelden van recent onderzoek op het gebied van hypotheken:

Op zoek naar een compleet overzicht van onze onderzoeken en publicaties? Hier vind je een overzicht van al onze persberichten en nieuwsberichten.

Klantenservice
Klantenservice

Voor vragen over een hypotheek of over onze diensten kun je op werkdagen contact opnemen met onze financiële experts.

Openingstijden:

Maandag09:00 - 17:30
Dinsdag09:00 - 17:30
Woensdag09:00 - 17:30
Donderdag09:00 - 17:30
Vrijdag09:00 - 17:30

Op feestdagen gelden er afwijkende openingstijden welke je hier kunt vinden:

Uitgebreide gegevens klantenservice

Start met besparen, vergelijk het grootste aanbod
  • Geld lenen Vergelijk het grootste aanbod leningen op Geld.nl en bespaar tot 700 euro op de kosten van je lening.
  • Zorgverzekering vergelijken Het grootste aanbod zorgverzekeringen vergelijk je snel en eenvoudig op Geld.nl en bespaar tot 300 euro op je zorgverzekering.
  • Reisverzekering vergelijken Start hier direct met reisverzekeringen vergelijken en bespaar tot wel 150 euro per jaar op je reisverzekering.
  • Autoverzekering vergelijken Vergelijk ook het grootste aanbod autoverzekeringen op Geld.nl. Gemiddeld bespaar je door goed te vergelijken wel 600 euro per jaar.
  • Spaarrente vergelijken Een hoger rendement op je spaargeld? Vergelijk spaarbanken en vind direct de hoogste rente en beste voorwaarden.
  • Woonverzekering vergelijken Vergelijk eenvoudig online het grootste aanbod woonverzekeringen en betaal niet langer onnodig te veel voor je inboedel- of opstalverzekering.
Zoeken ×
Ongeveer 0 resultaten
tc