Hypotheekrente 15 jaar vast

vind altijd de beste deal!
Start vergelijken ➔

Vind direct de laagste rente

Grootste aanbod hypotheken Meest complete vergelijker

Geld.nl is de meest complete
hypotheek vergelijker van Nederland.

Hulp van experts

Kom je er niet uit?
Onze experts helpen je graag!

Getipt door NRC

Geld.nl is getipt door NRC
"Goede vergelijkingssite"

De meest volledige vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je met meer dan 450 financiële producten de meest volledige en actuele vergelijking. Vergelijken levert zonder veel gedoe direct een grote besparing op.

Dit vinden klanten van ons
10   "Goede site, uiteindelijk de laagste rente gevonden" YLF Tohreg 21 juni 2021
10   "Zeker voor herhaling vatbaar" CTG Bosman 20 juni 2021
10   "Ze maken waar wat ze beloven" M van der Horst 18 juni 2021
Geld.nl was recent te zien bij Bekijk alle media-optredens
Auteur

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Amanda Bulthuis. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media.

Dit is voor het laatst geüpdatet op zondag 25 juli 2021.

Amanda Bulthuis

Veelgestelde vragen hypotheekrente 15 jaar vast

Meer weten over hypotheken en hypotheekrentes? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen over hypotheek.

Wat betekent je hypotheekrente 15 jaar vastzetten?

Als je de hypotheekrente 15 jaar vastzet, betaal je 15 jaar lang dezelfde hypotheekrente. Zo weet je precies hoeveel je de komende 15 jaar voor je hypotheek betaalt. Na die 15 jaar kies je een nieuwe rentevaste periode en zet je de rente opnieuw vast voor een door jou gekozen periode.

Is hypotheekrente 15 jaar vastzetten een goede keuze?

Met een rentevaste periode van 15 jaar heb je 15 jaar lang zekerheid over je maandlasten. Als je de hypotheekrente 15 jaar vastzet op een moment dat de hypotheekrentes laag zijn, profiteer je al die tijd van lage maandlasten. Aan de andere kant betaal je een boete als je tijdens die 15 jaar je hypotheek wijzigt of oversluit. De hypotheekrente 15 jaar vast is dus vooral een goede keuze als de rentes laag zijn en je zeker weet dat je de komende 15 jaar niets wilt veranderen aan je hypotheek. Op deze pagina geven we je alle tips en informatie, zodat je altijd een goed keuze maakt.

Hoe hoog is de hypotheekrente 15 jaar nu?

De hypotheekrentes voor 15 jaar vast veranderen regelmatig. Daarnaast hangt de rente die je betaalt bijvoorbeeld af van de hypotheekvorm die je kiest en of je een hypotheek met NHG afsluit. Op Geld.nl vergelijk je op basis van je eigen wensen de actuele hypotheekrentes 15 jaar vast van het grootste aanbod hypotheekverstrekkers in Nederland. Zo zie je wat de hypotheekrentes 15 jaar vast voor jouw situatie op dit moment zijn.

Waarom is de hypotheekrente 15 jaar vast vergelijken belangrijk?

De hypotheekrentes tussen banken en hypotheekverstrekkers verschillen flink. Bij de hypotheekrente 15 jaar vast is het verschil soms wel meer dan 1 procent. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar op de totale looptijd van je hypotheek scheelt het je tienduizenden euro’s aan rente. De hypotheekrente vergelijken is dus zeker de moeite waard. Op Geld.nl vergelijk je hypotheekrentes 15 vast van het grootste aanbod hypotheken in Nederland. Zo vind je altijd de laagste hypotheekrente 15 jaar vast met de beste voorwaarden.

Zojuist overgestapt

21.557

Hypotheek 15 jaar vast

Hypotheekrente 15 jaar vast vergelijken

Een hypotheekrente van 15 jaar vast betekent dat het rentepercentage van je hypotheek 15 jaar lang hetzelfde blijft. Je weet zo de komende 15 jaar precies wat je hypotheek kost en wat je elke maand betaalt aan de bank. Bovenaan deze pagina kun je direct de hypotheekrente vergelijken en de laagste hypotheekrente voor 15 jaar vast kiezen.

Is een hypotheek 15 jaar vast verstandig?

Niet veel mensen kiezen voor 15 jaar vast, maar het kan toch een interessante rentevaste periode zijn. Je betaalt namelijk iets minder rente dan de hypotheekrente 20 jaar vast of de rente 30 jaar vast, maar je hebt wel net wat langer zekerheid over je maandlasten dan als je de hypotheekrente 10 jaar vast zet.

Het grootste voordeel van een lange rentevaste periode, zoals 15 jaar vast, is dus dat je veel zekerheid hebt over de maandlasten van je hypotheek. Daarom is je hypotheekrente 15 jaar vastzetten erg verstandig als je verwacht dat je financiële situatie in de toekomst verandert, bijvoorbeeld doordat je minder gaat werken of kinderen krijgt. Of als je je een stijging in de maandlasten van je hypotheek echt niet kan permitteren.

Je hypotheekrente 15 jaar vastzetten heeft echter ook een nadeel. Tijdens de rentevaste periode van 15 jaar kun je je hypotheek namelijk niet veranderen. Wil je de hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker? Of wil je een andere hypotheekvorm? Dan betaal je een boete aan de bank voor het ‘openbreken’ van je rentevaste periode. Kies dus alleen voor 15 jaar vast als je zeker weet dat je in die periode niets wilt wijzigen aan je hypotheek.

Controleer daarnaast altijd goed of je je hypotheek mag meeverhuizen als je binnen je rentevaste periode van 15 jaar verhuist. Als dit niet mag en je gaat binnen 15 jaar verhuizen, dan moet je soms een hoge boete betalen.

Wil je liever iets meer flexibiliteit, bijvoorbeeld omdat je niet 15 jaar in hetzelfde huis verwacht te wonen? Dan is een kortere renteperiode, zoals 1 of 5 jaar vast waarschijnlijk een betere keuze. En wil je helemaal nog nergens aan vast zitten, dan is een variabele hypotheekrente misschien geschikt. Vergelijk hier de actuele rente voor de periode van je keuze.

Rentetarieven 15 jaar vast of korter, wat is goedkoper?

We stipten het al even kort aan, bij 15 jaar vast betaal je een lagere hypotheekrente dan wanneer je de hypotheekrente langer vastzet. Voor je hypotheek geldt namelijk: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente die je betaalt.

In bovenstaand overzicht tonen we je direct de actuele hypotheekrentes voor 15 jaar vast. Door zelf de rentevaste periode aan te passen naar een kortere periode, zie je direct wat dit doet met de hypotheekrente tarieven.

Bij je keuze voor 15 jaar vast of niet speelt ook een belangrijke rol of de hypotheekrentes in de toekomst gaan stijgen of dalen. Als de hypotheekrentes namelijk gaan dalen, kun je hier niet van profiteren als je hypotheekrente 15 jaar vaststaat. Aan de andere kant: als de hypotheekrente nu heel laag is en je verwacht dat dit de komende jaren gaat stijgen, dan profiteer je met een rentevaste periode van 15 jaar wel al die tijd van een erg lage hypotheekrente. Laat je dus goed adviseren door een hypotheekadviseur over de hypotheekrenteverwachting voor je een definitieve keuze maakt voor 15 jaar vast of niet.

Hypotheekrente 15 jaar vast, wat gebeurt er daarna?

Als je rentevaste periode van 15 jaar voorbij is,loopt je hypotheek waarschijnlijk nog door. Meestal loopt een hypotheek namelijk 30 jaar. Een paar maanden voor het einde van je rentevaste periode van 15 jaar krijg je van de hypotheekverstrekker een nieuw voorstel. Bijvoorbeeld om je hypotheekrente nog een paar jaar vast te zetten tegen een bepaald tarief. Daar kun je mee akkoord gaan, maar dat hoeft niet.

Aan het einde van de rentevaste periode van 15 jaar kun je namelijk weer elke rentevaste periode kiezen die je wilt. Daarnaast kan het interessant zijn om je hypotheek over te sluiten naar een andere aanbieder. Laat je hierover altijd goed informeren door een adviseur voor je een keuze maakt. Meer hierover lees in het artikel 'Rentevaste periode loopt af'.

Top 10 hypotheekrente 15 jaar vast

Om je een beeld te geven van de huidige hypotheekrentes voor 15 jaar vast, hebben we de 10 goedkoopste hypotheekrentes voor 15 jaar vast op een rij gezet.

Top 10 hypotheekrente 15 jaar
Aanbieder Hypotheekvorm Rente
Allianz Annuiteiten 1,45%
Lloyds Bank Annuiteiten 1,31%
Lot Hypotheken Annuiteiten 1,41%
Hypotrust Annuiteiten 1,43%
bijBouwe Annuiteiten -
Vista Hypotheken Annuiteiten 1,40%
Centraal Beheer Annuiteiten 1,42%
Florius Annuiteiten 1,33%
Argenta Annuiteiten 1,35%
Hypotrust Annuiteiten 1,66%

Waarom hypotheekrente 15 jaar vast vergelijken?

De actuele hypotheekrentes 15 jaar vast vergelijken bespaart je een hoop geld. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het verschil in rentekosten tussen de duurste en goedkoopste hypotheek al snel 550 euro per jaar is. Niet voor niets roept de ACM iedereen op goed te vergelijken voor je een financieel product afsluit.

Laagste hypotheekrente 15 jaar vast, wat moet je nog meer weten?

Naast de rentevaste periode vragen we je bij het hypotheekrente overzicht op Geld.nl om nog drie keuzes te maken:

  • Je hypotheekvorm
  • NHG of niet?
  • Je hypotheekwaarde (als je niet kiest voor NHG)

Hier leggen we je uit kort wat deze opties inhouden. In de hovers bij elke filter in het hypotheekrente overzicht vertellen we je steeds alles wat je moet weten om een goede keuze te maken.

Hypotheekvorm kiezen bij 15 jaar vast

Omdat je bij een hypotheekrente van 15 jaar vast al die tijd niets meer mag wijzigen aan je hypotheek, is de keuze voor je hypotheekvorm extra belangrijk. Je hebt voor je hypotheek met een rentevaste periode van 15 jaar de keuze uit 3 hypotheekvormen. Direct weten wat de laagste rente is bij de hypotheekvorm van je keuze? Bekijk dan deze overzichten:

Welke hypotheekvorm voor jou het meest geschikt is, hangt af van je situatie (starter of doorstromer) en hoe je wilt aflossen op je hypotheek.

Sinds 2013 mag je de hypotheekrente voor een nieuwe hypotheek alleen aftrekken van de belasting als het een annuïteiten- of lineaire hypotheek is. Voor starters zijn dit dus nog de enige opties.

Tip! Wil je meer informatie over de keuze tussen deze twee hypotheekvormen, lees dan het artikel: Lineair of annuïteit.

In het hypotheekrente overzicht op Geld.nl kun je ook de rente 15 jaar vast van aflossingsvrije hypotheken vergelijken. Deze hypotheekvorm is alleen interessant als je nu al een aflossingsvrije hypotheek hebt en deze wilt oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Wie een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit, heeft namelijk geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.

Hypotheekrente 15 jaar vast met NHG

Met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) heb je de zekerheid dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt aan de bank als jij dat zelf niet meer kunt. Bijvoorbeeld als je werkloos of arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden. Een hypotheek met NHG geeft ook de hypotheekverstrekker zekerheid dat die het geld van de hypotheek terugkrijgt. Daarom krijg je van de bank korting op de hypotheekrente voor 15 jaar vast als je kiest voor een hypotheek met NHG.

Daarnaast mag je met NHG maximaal 325.000 euro lenen. Heb je een hogere hypotheek nodig, dan is NHG voor jou dus geen optie.

Invloed risicoklasse op hypotheekrente 15 jaar vast

Kies je niet voor NHG, dan bepalen banken de hypotheekrente voor 15 jaar vast op basis van het risico dat zij lopen. Hoe hoger je hypotheekbedrag ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank. Want als je woning ineens in waarde daalt, brengt die niet meer genoeg op om je hypotheek terug te betalen.

Tegenwoordig mag je nog maximaal 100% van je woningwaarde lenen bij de bank. Leen je minder dan 100%, omdat je een deel eigen geld inbrengt, dan wordt je hypotheekrente voor 15 jaar vast lager.

Direct weten wat voor jou de voordeligste optie is? Vergelijk hier de hypotheekrente NHG en de hypotheekrente zonder NHG voor jouw situatie.

Laagste hypotheekrente voor 15 jaar gevonden? Vraag een offerte aan!

Heb je met bovenstaande informatie de keuzes kunnen maken en de laagste hypotheekrente voor 15 jaar vast gevonden in ons overzicht? Dan kun je direct gratis en vrijblijvend een hypotheekofferte aanvragen. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt gratis en vrijblijvend contact met je op.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een onafhankelijk hypotheekadvies van een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de hypotheek geregeld moeten worden. Is een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Voordelen hypotheekrente 15 jaar vast vergelijken op Geld.nl

Bij een hypotheek kiezen komt heel wat kijken. Wij helpen je op een eenvoudige manier de laagste hypotheekrente voor 15 jaar vast te kiezen en alvast de belangrijkste keuzes te maken. Dit doen we door het grootste aanbod hypotheken met hun rentes en voorwaarden overzichtelijk op een rij te zetten. Daarnaast geven we je alle benodigde informatie om goede keuzes te maken. Met de goedkoopste hypotheekrente voor 15 jaar vast vergelijken op Geld.nl profiteer je van de volgende voordelen:

1. Grootste aanbod hypotheekrentes 15 jaar vast vergelijken

Je vergelijkt op Geld.nl het grootste aanbod hypotheekverstrekkers. We nemen meer dan 45 verschillende hypotheken mee in de vergelijking. Zo weet je zeker dat de beste hypotheek met de laagste rente voor 15 jaar voor jou ertussen staat. Je vindt dus gegarandeerd de goedkoopste hypotheekrente 15 jaar vast voor je hypotheek!

2. 100% onafhankelijk en actueel

Geld.nl is een onafhankelijke vergelijkingssite voor verzekeringen en bancaire producten. Dit betekent dat geen enkele verzekeraar of financiële dienstverlener invloed heeft op je vergelijking.

De hypotheekrentes en voorwaarden zijn 100% actueel. Hiervoor werken wij samen met de dataleverancier MoneyView. De tarieven en voorwaarden die je in de hypotheek vergelijking ziet, zijn dus exact gelijk aan de tarieven en voorwaarden op de site van de hypotheekverstrekker zelf.

3. Zeer hoge klantwaardering

Klanten van Geld.nl geven ons gemiddeld een dikke 9. Kortom een zeer hoge klantwaardering. Vooral het vergelijkingsoverzicht en de kennis van onze financiële experts worden hoog gewaardeerd.

4. Genomineerd Website van het Jaar

Geld.nl is in 2020 voor het vierde jaar op rij genomineerd voor de Website van het Jaar verkiezing in de categorie vergelijking. In 2020 scoorde Geld.nl in deze verkiezing een gemiddeld rapportcijfer van 9,1. Lees hier meer over de uitslag.

5. Getipt door NRC

Geld.nl is door NRC, een van de grootste landelijke dagbladen, getipt als goede vergelijkingssite die je stap voor stap door de keuzemogelijkheden loodst. Je leest de aanbeveling van het NRC hier.

Onderzoeken Geld.nl
Onderzoeken Geld.nl

Met ruim vijftien jaar ervaring, miljoenen websitebezoeken en hypotheekrente vergelijkingen en tienduizenden afgesloten hypotheken, is Geld.nl dé expert op het gebied van je hypotheken. Bovendien heeft Geld.nl veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Bekijk hieronder voorbeelden van recent onderzoek op het gebied van hypotheken:

Op zoek naar een compleet overzicht van onze onderzoeken en publicaties? Hier vind je een overzicht van al onze persberichten en nieuwsberichten.

Klantenservice
Klantenservice

Voor vragen over een hypotheek of over onze diensten kun je op werkdagen contact opnemen met onze financiële experts.

Openingstijden:

Maandag09:00 - 17:30
Dinsdag09:00 - 17:30
Woensdag09:00 - 17:30
Donderdag09:00 - 17:30
Vrijdag09:00 - 17:30

Op feestdagen gelden er afwijkende openingstijden welke je hier kunt vinden:

Uitgebreide gegevens klantenservice

Start met besparen, vergelijk het grootste aanbod
  • Geld lenen Vergelijk het grootste aanbod leningen op Geld.nl en bespaar tot 700 euro op de kosten van je lening.
  • Zorgverzekering vergelijken Het grootste aanbod zorgverzekeringen vergelijk je snel en eenvoudig op Geld.nl en bespaar tot 300 euro op je zorgverzekering.
  • Reisverzekering vergelijken Start hier direct met reisverzekeringen vergelijken en bespaar tot wel 150 euro per jaar op je reisverzekering.
  • Autoverzekering vergelijken Vergelijk ook het grootste aanbod autoverzekeringen op Geld.nl. Gemiddeld bespaar je door goed te vergelijken wel 600 euro per jaar.
  • Spaarrente vergelijken Een hoger rendement op je spaargeld? Vergelijk spaarbanken en vind direct de hoogste rente en beste voorwaarden.
  • Woonverzekering vergelijken Vergelijk eenvoudig online het grootste aanbod woonverzekeringen en betaal niet langer onnodig te veel voor je inboedel- of opstalverzekering.
Zoeken ×
Ongeveer 0 resultaten
tc