Contact

"Vergelijk de hypotheekrentes in Nederland & vind de laagste rente."

Eef van Opdorp - Budgetcoach Bekend van RTL4 en SBS 6

Hypotheekrente 20 jaar vast

 vergelijk & vind de beste deal!
Start vergelijken

Vind direct de laagste rente

Grootste aanbod hypotheken Meest complete vergelijker

Geld.nl is de meest complete
hypotheek vergelijker van Nederland.

Website van het Jaar 2022

Geld.nl is voor de 6de keer
genomineerd voor de beste website

Hulp van experts

Kom je er niet uit?
Onze experts helpen je graag!

De meest volledige vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je met meer dan 450 financiële producten de meest volledige en actuele vergelijking. Vergelijken levert zonder veel gedoe direct een grote besparing op.

Dit vinden klanten van ons
10   "Ging allemaal vrij makkelijk."
Mariska 07 augustus 2022
10   "Makkelijk en overzichtelijke site"
Marianne Meinema 06 augustus 2022
8   "Ze hebben voor mij een passende oplossing gezocht en geregeld."
J.A. de Graaf 05 augustus 2022
Geld.nl was recent te zien bijBekijk alle media-optredens
Auteur

De informatie op deze pagina wordt regelmatig gecontroleerd en geüpdatet door Amanda Bulthuis. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Daarnaast is de informatie van deze pagina gereviewd door Eef van Opdorp. Zij is budgetcoach en presentatrice van diverse financiële televisieprogramma's, zoals het RTL-4-programma Uitstel van Executie.

Dit is voor het laatst geüpdatet op dinsdag 27 september 2022.

Amanda Bulthuis Eef van Opdorp

Veelgestelde vragen hypotheekrente 20 jaar vast

Meer weten over hypotheken en hypotheekrentes? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen over hypotheek.

Hoe werkt de hypotheekrente 20 jaar vastzetten?

Als je voor een hypotheekrente 20 jaar vast kiest, heb je de zekerheid dat je 20 jaar dezelfde hypotheekrente betaalt. Je weet dus voor de komende 20 jaar precies wat de hypotheek je kost. Na die 20 jaar kun je de hypotheekrente opnieuw vastzetten voor een door jou gekozen periode.

Is hypotheekrente 20 jaar vastzetten slim?

Je hypotheek 20 jaar vastzetten is een verstandige keuze als zekerheid over je maandlasten voor jou belangrijk is. Daarnaast profiteer je 20 jaar lang van lage maandlasten op je hypotheek als de hypotheekrente laag is. Aan de andere kant kun je in die 20 jaar niet zomaar iets wijzigen aan je hypotheek. Je betaalt dan namelijk een boeterente voor het openbreken van je rentevaste periode. Of je hypotheekrente 20 jaar vastzetten verstandig is, hangt dus af van je persoonlijke situatie en wensen. Op deze pagina geven we je alle tips en informatie over je hypotheek 20 jaar vastzetten zodat je altijd een goed keuze maakt.

Hoe hoog is de hypotheekrente 20 jaar vast nu?

De hypotheekrentes veranderen regelmatig. Bijna elke week passen wel een paar hypotheekverstrekkers hun hypotheekrente voor 20 jaar vast aan. Op Geld.nl vergelijk je altijd de actuele hypotheekrentes 20 jaar vast van het grootste aanbod hypotheekverstrekkers in Nederland. Zo zie je direct wat de actuele hypotheekrentes voor 20 jaar zijn.

Waarom hypotheekrente 20 jaar vergelijken op Geld.nl?

De hypotheekrentes verschillen flink tussen de verschillende hypotheekverstrekkers. Bij 20 jaar vast loopt dit op tot 1,5 procent! Dat kinkt misschien niet als veel, maar op je totale hypotheek scheelt het al snel tienduizenden euro’s. De hypotheekrente 20 jaar vast vergelijken is dus zeker de moeite waard. Op Geld.nl vergelijk je de actuele hypotheekrentes en voorwaarden van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je altijd de laagste hypotheekrente 20 jaar vast die past bij jouw wensen.

Zojuist overgestapt

21.557

 • Hypotheekrente variabel
 • Onderzoeken Geld.nl
 • Klantenservice
Hypotheekrente 20 jaar

Hypotheekrente 20 jaar vast vergelijken

Een hypotheekrente van 20 jaar vast betekent dat het rentepercentage van je hypotheek 20 jaar lang hetzelfde blijft. Je weet zo de komende 20 jaar precies wat je hypotheek kost en wat je elke maand betaalt aan de bank. Op deze pagina kun je direct de actuele hypotheekrente vergelijken en de laagste hypotheekrente voor 20 jaar vast kiezen.

Is een hypotheek 20 jaar vast verstandig?

Een lange rentevaste periode van 20 of 30 jaar vast geeft je dus veel zekerheid over je maandlasten. Daarom is je hypotheekrente 20 jaar of langer vastzetten erg verstandig als je verwacht dat je financiële situatie in de toekomst verandert, bijvoorbeeld doordat je minder gaat werken of kinderen krijgt. Of als je je een stijging in de maandlasten van je hypotheek echt niet kan permitteren.

Aan je hypotheekrente 20 jaar vastzetten zit echter ook een nadeel. Tijdens de rentevaste periode kun je je hypotheek namelijk niet veranderen. Wil je de hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker? Of wil je een andere hypotheekvorm? Dan betaal je een boete aan de bank voor het ‘openbreken’ van je rentevaste periode.

Zet je hypotheekrente dus alleen 20 jaar vast als je zeker weet dat je in die periode niets wilt wijzigen aan je hypothecaire lening. Controleer daarnaast altijd goed of je je hypotheek mag meeverhuizen als je binnen deze 20 jaar verhuist. Als dit niet mag en je gaat binnen 20 jaar verhuizen, dan moet je soms een hoge boete betalen.

Wil je liever iets meer flexibiliteit, bijvoorbeeld omdat je niet 20 jaar in hetzelfde huis verwacht te wonen? Dan is een kortere renteperiode, zoals 5 jaar vast of 10 jaar vast waarschijnlijk een betere keuze.

Rentetarieven 20 jaar vast of korter, wat is goedkoper?

Zekerheid kost geld. Dat geldt ook voor je hypotheekrente. Hoe langer je je hypotheekrente vast zet, hoe hoger de rente die je betaalt. Daarom is de hypotheekrente bij een hypotheek van 20 jaar meestal hoger dan voor een hypotheek van 10 jaar vast.

In bovenstaand overzicht tonen we je direct de actuele hypotheekrentes voor 20 jaar vast. Door zelf de rentevaste periode aan te passen naar een kortere periode, zie je direct wat dit doet met de hypotheekrente tarieven. Of bekijk hier direct de actuele rentes voor de meest gekozen rentevaste periodes:

Bij je keuze voor 20 jaar vast of niet speelt ook een belangrijke rol of de hypotheekrentes in de toekomst gaan stijgen of dalen. Als de hypotheekrentes namelijk gaan dalen, kun je hier niet van profiteren als je hypotheekrente 20 jaar vaststaat. Aan de andere kant: als de hypotheekrente nu heel laag is en je verwacht dat dit de komende jaren gaat stijgen, dan profiteer je met een rentevaste periode van 20 jaar wel al die tijd van een erg lage hypotheekrente. Laat je dus goed adviseren door een hypotheekadviseur over de hypotheekrenteverwachting voor je een definitieve keuze maakt voor 20 jaar vast of niet.

Hypotheekrente 20 jaar vast, wat gebeurt er daarna?

Als je rentevaste periode van 20 jaar voorbij is, loopt je hypotheek waarschijnlijk nog door. Meestal loopt een hypotheek namelijk 30 jaar. Een paar maanden voor het einde van je rentevaste periode van 20 jaar krijg je van de hypotheekverstrekker een nieuw voorstel. Bijvoorbeeld om je hypotheekrente nog een paar jaar vast te zetten tegen een bepaald tarief. Daar kun je mee akkoord gaan, maar dat hoeft niet.

Aan het einde van de rentevaste periode van 20 jaar kun je namelijk weer elke rentevaste periode kiezen die je wilt. Daarnaast kan het interessant zijn om je hypotheek over te sluiten naar een andere aanbieder. Laat je hierover altijd goed informeren door een adviseur voor je een keuze maakt. Meer hierover lees in het artikel 'Rentevaste periode loopt af'.

Top 10 hypotheekrente 20 jaar vast

Om je een beeld te geven van de huidige hypotheekrentes voor 20 jaar vast hebben we de 10 goedkoopste hypotheekrentes voor deze periode op een rij gezet.

Top 10 hypotheekrente 20 jaar
AanbiederHypotheekvormRente
Lloyds BankAnnuiteiten4,05%
ArgentaAnnuiteiten4,22%
MeriusAnnuiteiten4,25%
Tulp HypothekenAnnuiteiten4,34%
bunqAnnuiteiten4,82%
NIBC DirectAnnuiteiten5,14%
AllianzAnnuiteiten4,43%
AegonAnnuiteiten4,34%
HypotrustAnnuiteiten4,50%
Lot HypothekenAnnuiteiten4,81%

Waarom hypotheekrente 20 jaar vast vergelijken?

De actuele hypotheekrentes 20 jaar vast vergelijken bespaart je een hoop geld. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het verschil in rentekosten tussen de duurste en goedkoopste hypotheek al snel 550 euro per jaar is. Niet voor niets roept de ACM iedereen op goed te vergelijken voor je een financieel product afsluit.

Laagste hypotheekrente 20 jaar vast, wat moet je nog meer weten?

Naast de rentevaste periode vragen we je bij het hypotheekrente overzicht op vergelijkingssite Geld.nl om nog drie keuzes te maken:

 • Je hypotheekvorm
 • NHG of niet?
 • Je hypotheekwaarde (als je niet kiest voor NHG)

Hier leggen we je kort uit wat deze opties inhouden. In de toelichting bij elke filter in het hypotheekrente overzicht 20 jaar vast vertellen we je steeds alles wat je moet weten om een goede keuze te maken.

Hypotheekvorm kiezen bij 20 jaar vast

Zoals gezegd kun je bij een hypotheekrente van 20 jaar vast al die tijd niets meer wijzigen aan je hypotheek. De keuze voor je hypotheekvorm is daarom extra belangrijk. Je hebt voor je hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar de keuze uit 3 hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Welke hypotheekvorm voor jou het meest geschikt is, hangt af van je situatie (starter of doorstromer) en hoe je wilt aflossen op je hypotheek.

Sinds 2013 mag je de hypotheekrente voor een nieuwe hypotheek alleen aftrekken van de belasting als het een annuïteiten- of lineaire hypotheek is. Voor starters zijn dit dus nog de enige opties.

Tip! Wil je meer informatie over de keuze tussen deze twee hypotheekvormen, lees dan het artikel: Lineair of annuïteit.

In het hypotheekrente overzicht op Geld.nl kun je ook de rente 20 jaar vast van aflossingsvrije hypotheken vergelijken. Deze hypotheekvorm is alleen interessant als je nu al een aflossingsvrije hypotheek hebt en deze wilt oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Wie een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit, heeft namelijk geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.

Direct weten wat de laagste rente 20 jaar vast is bij de hypotheekvorm van je keuze? Bekijk dan deze overzichten:

Hypotheekrente 20 jaar vast met NHG

Met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) heb je de zekerheid dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt aan de bank als jij dat zelf niet meer kunt. Bijvoorbeeld als je werkloos of arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden. Een hypotheek met NHG geeft ook de hypotheekverstrekker zekerheid dat die het geld van de hypotheek terugkrijgt. Daarom krijg je van de bank korting op de hypotheekrente voor 20 jaar vast als je kiest voor een hypotheek met NHG.

Daarnaast mag je met NHG maximaal 325.000 euro lenen. Heb je een hogere hypotheek nodig, dan is NHG voor jou dus geen optie.

Invloed risicoklasse op hypotheekrente 20 jaar vast

Bij een hypotheek zonder NHG bepalen banken de hypotheekrente voor 20 jaar vast op basis van het risico dat zij lopen. Hoe hoger je hypotheekbedrag ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank. Want als je woning ineens in waarde daalt, brengt die niet meer genoeg op om je hypotheek terug te betalen.

Tegenwoordig mag je nog maximaal 100% van je woningwaarde lenen bij de bank. Leen je minder dan 100%, omdat je een deel eigen geld inbrengt, dan wordt je hypotheekrente lager.

Direct weten wat voor jou de voordeligste optie is? Vergelijk hier de hypotheekrente NHG en de hypotheekrente zonder NHG voor jouw situatie.

Laagste 20 jaar hypotheekrente gevonden? Vraag een offerte aan!

Heb je met bovenstaande informatie de keuzes kunnen maken en de laagste hypotheekrente voor 20 jaar vast gevonden in ons overzicht? Dan kun je direct gratis en vrijblijvend een hypotheekofferte aanvragen. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt gratis en vrijblijvend contact met je op.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een onafhankelijk hypotheekadvies van een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de hypotheek geregeld moeten worden. Is een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Onderzoeken Geld.nl
Onderzoeken Geld.nl

Met ruim vijftien jaar ervaring, miljoenen websitebezoeken en hypotheekrente vergelijkingen en tienduizenden afgesloten hypotheken, is Geld.nl dé expert op het gebied van je hypotheken. Bovendien heeft Geld.nl veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Bekijk hieronder voorbeelden van recent onderzoek op het gebied van hypotheken:

Op zoek naar een compleet overzicht van onze onderzoeken en publicaties? Hier vind je een overzicht van al onze persberichten en nieuwsberichten.

Klantenservice
Klantenservice

Voor vragen over een hypotheek of over onze diensten kun je op werkdagen contact opnemen met onze financiële experts.

Openingstijden:

Maandag09:00 - 17:30
Dinsdag09:00 - 17:30
Woensdag09:00 - 17:30
Donderdag09:00 - 17:30
Vrijdag09:00 - 17:30

Op feestdagen gelden er afwijkende openingstijden welke je hier kunt vinden:

Uitgebreide gegevens klantenservice

Start met besparen, vergelijk het grootste aanbod
 • Geld lenen Vergelijk het grootste aanbod leningen op Geld.nl en bespaar tot 700 euro op de kosten van je lening.
 • Zorgverzekering vergelijken Het grootste aanbod zorgverzekeringen vergelijk je snel en eenvoudig op Geld.nl en bespaar tot 300 euro op je zorgverzekering.
 • Reisverzekering vergelijken Start hier direct met reisverzekeringen vergelijken en bespaar tot wel 150 euro per jaar op je reisverzekering.
 • Autoverzekering vergelijken Vergelijk ook het grootste aanbod autoverzekeringen op Geld.nl. Gemiddeld bespaar je door goed te vergelijken wel 600 euro per jaar.
 • Spaarrente vergelijken Een hoger rendement op je spaargeld? Vergelijk spaarbanken en vind direct de hoogste rente en beste voorwaarden.
 • Woonverzekering vergelijken Vergelijk eenvoudig online het grootste aanbod woonverzekeringen en betaal niet langer onnodig te veel voor je inboedel- of opstalverzekering.
tc