Contact

Hypotheekrente 25 jaar vast

Vergelijk en vind de laagste rente.
Eef van Opdorp Budgetcoach (RTL4 en SBS6)
Website van het jaar 2022
Start vergelijken en vind de beste hypotheek

"Vergelijk en vind de laagste rente."

Eef van Opdorp Budgetcoach
Grootste aanbod leningen Meest complete vergelijker

Geld.nl is de meest complete
hypotheek vergelijker van Nederland.

Website van het Jaar 2022

Geld.nl is voor de 6de keer
genomineerd voor de beste website

Hulp van experts Hulp van experts

Kom je er niet uit?
Onze experts helpen je graag!

De meest volledige hypotheekrente vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je de meest complete hypotheekrente vergelijking van Nederland met ruim 30 hypotheekverstrekkers. Vind de beste hypotheek met de laagste rente en bespaar direct!

Dit vinden klanten van ons
10   "Overzichtelijke site, duidelijke stappen en goed bewustmakend van de lening. Aanrader."
Janssen 29 januari 2023
10   "Goede begeleiding en voorstel gedaan. Exact op datum uitbetaald als ik gevraagd had. Top service."
Retro Holland 27 januari 2023
10   "Overzichtelijke site en zo'n voordelige autoverzekering gevonden. Ik betaal nu de bijna de helft dan hiervoor. En dan krijg je ook nog een Bol.com bon van 20 euro!"
Marijke 26 januari 2023
Hypotheekexperts Geld.nl
Hypotheekadviseurs

Onze gecertificeerde hypotheekadviseurs helpen je graag bij het kiezen en aanvragen van de beste hypotheek. Heb je vragen? kijk hier voor een antwoord op de meest gestelde vragen of stuur een appje naar 06-38336770.

Hypotheek specialisten

De informatie op deze pagina wordt regelmatig gecontroleerd en geüpdatet door Amanda Bulthuis. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. De informatie is voor het laatst geüpdatet op donderdag 26 januari 2023.

"Wellicht heb je één van deze vragen?"
Wat houdt je hypotheekrente 25 jaar vastzetten in?

Een hypotheek loopt meestal 30 jaar. Als je bij het afsluiten van je hypotheek de hypotheekrente 25 jaar vastzet, betaal je dus bijna de hele looptijd de dezelfde hypotheekrente. Zo weet je voor de komende 25 jaar precies wat je hypotheek kost. Na die 25 jaar, kun je hypotheekrente nog een keer voor 5 jaar vastzetten of een paar keer voor 1 jaar of een variabele hypotheekrente kiezen.

Waarom zou je je hypotheekrente 25 jaar vastzetten?

Als zekerheid over je maandlasten voor jou belangrijk is, kun je beter hypotheekrente 30 jaar vastzetten. Zo heb je de hele looptijd zekerheid. Als je juist de flexibiliteit wilt om je hypotheek nog te kunnen aanpassen na je rentevaste periode, dan kies je misschien liever voor 20 jaar vast. Je hypotheek 25 jaar vastzetten kan echter een aantrekkelijke middenweg zijn. De hypotheekrente voor 25 jaar vast is namelijk vaak lager dan voor 30 jaar vast. Daarnaast heb je met 25 jaar vast toch langer zekerheid over je maandlasten. Op deze pagina geven we je alle informatie om zelf een goede keuze te maken.

Wat is de huidige hypotheekrente 25 jaar vast?

Hypotheekverstrekkers passen hun hypotheekrente voor 25 jaar vast regelmatig aan. Daarnaast is de rente die jij betaalt afhankelijk van de hypotheekvorm en of je bijvoorbeeld een hypotheek met NHG afsluit. Daarom vul je op Geld.nl altijd eerst je hypotheekwensen in. Vervolgens tonen we je de hypotheekrentes 25 jaar vast die passen bij jouw wensen. Zo weet je direct wat de hypotheekrente 25 jaar vast is voor jouw situatie.

Waarom hypotheekrente 25 jaar vergelijken op Geld.nl?

Op Geld.nl vergelijken we het grootste aanbod hypotheken in Nederland bij jouw hypotheekwensen. Zo weet je zeker dat de laagste hypotheekrente 25 jaar vast voor jouw situatie erbij staat. Je bespaart daarnaast met je vergelijking een hoop geld op je hypotheek. Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrentes is namelijk ongeveer 1 procent. Dat lijkt weinig, maar scheelt je tienduizenden euro’s over de hele looptijd van je hypotheek.

Laatste nieuws Geld.nl over hypotheken

Met ruim vijftien jaar ervaring en tienduizenden vergelijkingen per maand is Geld.nl dé vergelijkingssite voor je hypotheek. We hebben veel inzicht in de keuzes die consumenten maken als ze een hypotheek afsluiten en delen dit regelmatig met de pers. Lees hier ons laatste nieuws over hypotheken.

Bekijk alle nieuwberichten

Hypotheekrente 25 jaar vast

Als je een hypotheek afsluit, loopt die maximaal 30 jaar. Je hypotheekrente 25 jaar vastzetten betekent dus dat je hypotheekrente bijna de hele looptijd van je hypotheek hetzelfde blijft. Je weet zo precies hoeveel rente je de komende 25 jaar betaalt aan de bank. Bovenaan deze pagina kun je direct de hypotheekrente vergelijken en de laagste hypotheekrente voor 25 jaar vast kiezen. Maar wat houdt 25 jaar vast eigenlijk precies in? En is zo’n lange rentevaste periode wel verstandig?

Hypotheekrente 25 jaar vast

Waarom hypotheekrente 25 jaar vergelijken?

Ook als je voor een rentevaste periode van 25 jaar kiest, bespaart de actuele rentes vergelijken je een hoop geld. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het verschil in rentekosten tussen de duurste en goedkoopste hypotheek al snel 550 euro per jaar is. Niet voor niets roept de ACM iedereen op goed te vergelijken voor je een financieel product afsluit.

Besparen op hypotheek 25 jaar
Geld.nl was recent te zien bijBekijk alle media-optredens

Top 10 hypotheekrente 25 jaar vast

Om je een beeld te geven van de huidige hypotheekrentes voor 25 jaar vast hebben we de 10 goedkoopste hypotheekrentes voor 25 jaar vast op een rij gezet. Weten wat de laagste rente is voor jouw gewenste rentevaste periode? Maak dan direct een vergelijking!

Laagste hypotheekrente 25 jaar vast
Top 10 hypotheekrente 25 jaar vast
AanbiederHypotheekvormRente
AllianzAnnuiteiten4,17%
NIBC DirectAnnuiteiten4,23%
ArgentaAnnuiteiten4,25%
AegonAnnuiteiten4,28%
MeriusAnnuiteiten4,28%
MUNT HypothekenAnnuiteiten4,28%
Robuust HypothekenAnnuiteiten4,28%
a.s.r.Annuiteiten4,30%
Tulp HypothekenAnnuiteiten4,36%
OBVIONAnnuiteiten4,39%

Dit overzicht is gebaseerd op een annuïteitenhypotheek met NHG en een rentevaste periode van 25 jaar. Wil je een andere hypotheekvorm, rentevaste periode of een hypotheek zonder NHG? Klik dan op onderstaande button en pas je vergelijking aan op je wensen. Zo zie je direct de actuele hypotheekrentes voor 25 jaar vast voor jouw situatie.

Start vergelijken

Tips hypotheekrente 25 jaar vast vergelijken

Een hypotheek is een financiële keuze die enkele tientallen jaren invloed heeft op je financiële situatie. Je wilt dus een goede keuze maken. Met deze 7 tips weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Tips hypotheekrente 25 jaar vast
Hypotheek woning

1. Is een hypotheek 25 jaar vast verstandig?

Zekerheid over de maandlasten van je hypotheek is heel fijn. Zeker als je verwacht dat je financiële situatie in de toekomst verandert.

Bijvoorbeeld doordat je minder gaat werken of kinderen krijgt. Of als je je een stijging in de maandlasten van je hypotheek echt niet kan permitteren. De meeste mensen kiezen in zo’n geval voor 20 jaar of 30 jaar vast.

Toch kan je hypotheek 25 jaar vastzetten ook interessant zijn. Je betaalt namelijk iets minder rente dan de hypotheekrente 30 jaar vast, maar je hebt wel net wat langer zekerheid over je maandlasten dan als je de hypotheekrente 20 jaar vast zet. In die gevallen is je hypotheekrente vastzetten voor 25 jaar verstandig.

Er zit echter ook een groot nadeel aan een lange rentevaste periode. Tijdens de rentevaste periode van 25 jaar kun je je hypotheek namelijk niet veranderen. Wil je de hypotheek oversluiten naar een andere kredietverstrekker? Of wil je een andere hypotheekvorm? Dan betaal je een boete aan de bank voor het ‘openbreken’ van je rentevaste periode.

Je hypotheekrente 25 jaar vastzetten is dus alleen interessant als je zeker weet dat je niets meer wilt wijzigen aan je hypotheek tijdens de looptijd. Controleer daarnaast altijd goed of je je hypotheek mag meeverhuizen als je binnen deze 25 jaar verhuist. Als dit niet mag en je gaat verhuizen tijdens de rentevaste periode, dan moet je soms een hoge boete betalen.

Wil je liever iets meer flexibiliteit, bijvoorbeeld omdat je niet 25 jaar in hetzelfde huis verwacht te wonen? Dan is een kortere renteperiode, zoals 5 jaar, 10 jaar of 20 jaar waarschijnlijk een betere keuze. En wil je helemaal nog nergens aan vast zitten, dan is een variabele hypotheekrente misschien geschikt.

Direct weten wat de laagste hypotheekrente is bij de rentevaste periode van je keuze? Maak dan hier een vergelijking:

Besparen op hypotheek

2. Hypotheekrente 25 jaar vast of korter?

Daarnaast hangt aan je hypotheekrente 25 jaar vastzetten een prijskaartje. De 25 jaar rentes zijn namelijk hoger dan de tarieven voor kortere rentevaste periodes.

Over het algemeen geldt: hoe langer je de rente vast zet, hoe hoger het hypotheekrente tarief dat je betaalt.

In bovenstaand overzicht tonen we je direct de actuele hypotheekrentes voor 25 jaar vast. Door zelf de rentevaste periode aan te passen naar een kortere periode, zie je direct wat dit doet met de hypotheekrente tarieven.

Bij je keuze voor 25 jaar vast of niet speelt ook een belangrijke rol of de hypotheekrentes in de toekomst gaan stijgen of dalen. Als de hypotheekrentes namelijk gaan dalen, kun je hier niet van profiteren als je hypotheekrente 25 jaar vaststaat. Aan de andere kant: als de hypotheekrente nu heel laag is en je verwacht dat dit de komende jaren gaat stijgen, dan profiteer je met een rentevaste periode van 25 jaar wel 25 jaar lang van een erg lage hypotheekrente. Laat je dus goed adviseren door een hypotheekadviseur over de hypotheekrenteverwachting voor je een definitieve keuze maakt voor 25 jaar vast of niet.

Laagste hypotheekrente

3. Hypotheekrente 25 jaar vast, wat gebeurt er daarna?

Als je rentevaste periode van 25 jaar voorbij is, loopt je hypotheek misschien nog door. Meestal loopt een hypotheek namelijk 30 jaar.

Een paar maanden voor het einde van je rentevaste periode van 25 jaar krijg je van de hypotheekverstrekker een nieuw voorstel. Bijvoorbeeld om je hypotheekrente nog een paar jaar vast te zetten tegen een bepaald tarief. Daar kun je mee akkoord gaan, maar dat hoeft niet.

Aan het einde van de rentevaste periode van 25 jaar kun je namelijk weer elke rentevaste periode kiezen die je wilt. Daarnaast kan het interessant zijn om je hypotheek over te sluiten naar een andere aanbieder. Laat je hierover altijd goed informeren door een adviseur voor je een keuze maakt. Meer hierover lees in het artikel 'Rentevaste periode loopt af'.

Soorten hypotheek

4. Hypotheekvorm kiezen bij 25 jaar vast

Omdat je bij een rentevaste periode van 25 jaar je hypotheekvorm tussentijds niet meer kunt wijzigen, is deze keuze echt heel belangrijk.

Je hebt voor je hypotheek met een 25 jaar rentevaste periode de keuze uit 3 soorten hypotheken.

Direct weten wat de laagste rente is bij de hypotheekvorm van je keuze? Bekijk dan deze overzichten:

Welke hypotheekvorm voor jou het meest geschikt is, hangt af van je situatie (starter of doorstromer) en hoe je wilt aflossen op je hypotheek.

Sinds 2013 mag je de hypotheekrente voor een nieuwe hypotheek alleen aftrekken van de belasting als het een annuïteiten- of lineaire hypotheek is. Voor starters zijn dit dus nog de enige opties.

Tip! Wil je meer informatie over de keuze tussen deze twee hypotheekvormen, lees dan het artikel: Lineair of annuïteit.

In het hypotheekrente overzicht op Geld.nl kun je ook de rente 25 jaar vast van aflossingsvrije hypotheken vergelijken. Deze hypotheekvorm is alleen nog interessant als je nu al een aflossingsvrije hypotheek hebt en deze wilt oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Wie een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit, heeft namelijk geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.

Hypotheek woning

5. Hypotheekrente 25 jaar vast met NHG

Met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) heb je de zekerheid dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt aan de bank als jij dat zelf niet meer kunt.

Bijvoorbeeld als je werkloos of arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden. Een hypotheek met NHG geeft ook de hypotheekverstrekker zekerheid dat die het geld van de hypotheek terugkrijgt. Daarom krijg je van de bank korting op de hypotheekrente voor 25 jaar vast als je kiest voor een hypotheek met NHG.

Daarnaast mag je met NHG maximaal 405.000 euro lenen. Heb je een hogere hypotheek nodig, dan is NHG voor jou dus geen optie.

Laagste hypotheekrente

6. Invloed risicoklasse op hypotheekrente 25 jaar vast

Kies je niet voor NHG, dan bepalen banken de hypotheekrente voor 25 jaar vast op basis van het risico dat zij lopen.

Hoe hoger je hypotheekbedrag ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank. Want als je woning ineens in waarde daalt, brengt die niet meer genoeg op om je hypotheek terug te betalen.

Tegenwoordig mag je nog maximaal 100% van je woningwaarde lenen bij de bank. Leen je minder dan 100%, omdat je een deel eigen geld inbrengt, dan wordt je hypotheekrente lager.

Direct weten wat voor jou de voordeligste optie is? Vergelijk hier de hypotheekrente NHG en de hypotheekrente zonder NHG voor jouw situatie.

Hypotheek overstappen

7. Laagste 25 jaar hypotheekrente gevonden?

Heb je met bovenstaande informatie de keuzes kunnen maken en de laagste hypotheekrente voor 25 jaar vast gevonden in ons overzicht?

Dan kun je direct gratis en vrijblijvend een offerte voor die hypotheek aanvragen. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt contact met je op.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een onafhankelijk hypotheekadvies van een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de hypotheek geregeld moeten worden. Is een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Start met besparen, vergelijk het grootste aanbod
  • Geld lenen Vergelijk het grootste aanbod leningen op Geld.nl en bespaar tot 700 euro op de kosten van je lening.
  • Zorgverzekering vergelijken Het grootste aanbod zorgverzekeringen vergelijk je snel en eenvoudig op Geld.nl en bespaar tot 300 euro op je zorgverzekering.
  • Reisverzekering vergelijken Start hier direct met reisverzekeringen vergelijken en bespaar tot wel 150 euro per jaar op je reisverzekering.
  • Autoverzekering vergelijken Vergelijk ook het grootste aanbod autoverzekeringen op Geld.nl. Gemiddeld bespaar je door goed te vergelijken wel 600 euro per jaar.
  • Spaarrente vergelijken Een hoger rendement op je spaargeld? Vergelijk spaarbanken en vind direct de hoogste rente en beste voorwaarden.
  • Woonverzekering vergelijken Vergelijk eenvoudig online het grootste aanbod woonverzekeringen en betaal niet langer onnodig te veel voor je inboedel- of opstalverzekering.

title

content