Contact

"Vergelijk de hypotheekrentes in Nederland & vind de laagste rente."

Eef van Opdorp - Budgetcoach Bekend van RTL4 en SBS 6

Hypotheekrente 30 jaar vast

 vergelijk & vind de beste deal!
Start vergelijken

Vind direct de laagste rente

Grootste aanbod hypotheken Meest complete vergelijker

Geld.nl is de meest complete
hypotheek vergelijker van Nederland.

Website van het Jaar 2022

Geld.nl is voor de 6de keer
genomineerd voor de beste website

Hulp van experts

Kom je er niet uit?
Onze experts helpen je graag!

De meest volledige vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je met meer dan 450 financiële producten de meest volledige en actuele vergelijking. Vergelijken levert zonder veel gedoe direct een grote besparing op.

Dit vinden klanten van ons
10   "Ging allemaal vrij makkelijk."
Mariska 07 augustus 2022
10   "Makkelijk en overzichtelijke site"
Marianne Meinema 06 augustus 2022
8   "Ze hebben voor mij een passende oplossing gezocht en geregeld."
J.A. de Graaf 05 augustus 2022
Geld.nl was recent te zien bijBekijk alle media-optredens
Auteur

De informatie op deze pagina wordt regelmatig gecontroleerd en geüpdatet door Amanda Bulthuis. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media.

Dit is voor het laatst geüpdatet op zaterdag 24 september 2022.

Amanda Bulthuis

Veelgestelde vragen hypotheekrente 30 jaar vast

Meer weten over hypotheken en hypotheekrentes? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen over hypotheek.

Wat houdt je hypotheekrente 30 jaar vastzetten in?

Als je een nieuwe hypotheek afsluit, loopt die meestal 30 jaar. Je hypotheekrente 30 jaar vastzetten wil dus zeggen dat de hypotheekrente de hele looptijd gelijk blijft. Zo weet je precies wat de hypotheek je de komende 30 jaar kost.

Is mijn hypotheek 30 jaar vastzetten verstandig?

Je hypotheekrente 30 jaar vastzetten is een goede keuze als zekerheid over je maandlasten voor jou belangrijk is. Je weet zo namelijk 30 jaar lang precies wat je elke maand betaalt voor je hypotheek. Aan de andere kant kun je je hypotheek niet zomaar wijzigen of oversluiten. Doe je dat wel, dan betaal je een boete voor het openbreken van je rentevaste periode. Kies dus alleen voor 30 jaar vast als je zeker wilt dat je hypotheek niet meer wilt wijzigen. Lees hier meer over of je hypotheek 30 jaar vastzetten bij je past.

Hoe hoog is de hypotheekrente 30 jaar op dit moment?

De hypotheekrentes voor 30 jaar vast veranderen regelmatig. Bijna elke week passen enkele hypotheekverstrekkers de tarieven voor 30 jaar aan. Op Geld.nl vergelijk je eenvoudig de actuele hypotheekrentes 30 jaar vast van het grootste aanbod hypotheekverstrekkers in Nederland. Zo zie je direct wat de hypotheekrentes 30 jaar nu zijn.

Waarom hypotheekrente 30 jaar vergelijken op Geld.nl?

De hypotheekrentes verschillen flink tussen de hypotheekverstrekkers. Bij 30 jaar vast loopt het verschil op tot ongeveer 1 procent. Dat lijkt misschien een klein verschil, maar op je totale hypotheek scheelt het toch tienduizenden euro’s. De hypotheekrente 30 jaar vast vergelijken, bespaart je dus veel geld. Op Geld.nl vergelijk je de actuele hypotheekrentes en voorwaarden van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je altijd de laagste hypotheekrente 30 jaar vast bij jouw wensen. Dat noemen wij: De beste deal!

Zojuist overgestapt

21.557

 • Hypotheekrente variabel
 • Onderzoeken Geld.nl
 • Klantenservice
Hypotheekrente 30 jaar

Hypotheekrente 30 jaar vast vergelijken

Als je een hypotheek afsluit met 30 jaar vast, dan loopt die hypotheek maximaal 30 jaar. Je hypotheekrente 30 jaar vastzetten betekent dus dat je hypotheekrente tijdens de hele looptijd (30 jaar) van je hypotheek vaststaat. Je weet zo precies hoeveel rente je de komende 30 jaar betaalt aan de bank. Bovenaan deze pagina kun je direct de hypotheekrente vergelijken en de laagste hypotheekrente voor 30 jaar vast kiezen. Maar wat houdt 30 jaar vast eigenlijk precies in? En is zo’n lange rentevaste periode wel verstandig?

Is een hypotheek 30 jaar vast verstandig?

Zekerheid over de maandlasten van je hypothecaire lening is heel fijn. Zeker als je verwacht dat je financiële situatie in de toekomst verandert, bijvoorbeeld doordat je minder gaat werken of kinderen krijgt. Of als je je een stijging in de maandlasten van je hypotheek echt niet kan permitteren. In die gevallen is je hypotheekrente vastzetten voor een lange periode verstandig.

Er zit echter ook een groot nadeel aan. Tijdens de rentevaste periode kun je je hypotheek namelijk niet veranderen. Wil je de hypotheek oversluiten naar een andere kredietverstrekker? Of wil je een andere hypotheekvorm? Dan betaal je een boete aan de bank voor het ‘openbreken’ van je rentevaste periode.

Je hypotheekrente 30 jaar vastzetten is dus alleen interessant als je zeker weet dat je niets meer wilt wijzigen aan je hypotheek tijdens de looptijd. Controleer daarnaast altijd goed of je je hypotheek mag meeverhuizen als je binnen deze 30 jaar verhuist. Als dit niet mag en je gaat verhuizen tijdens de rentevaste periode, dan moet je soms een hoge boete betalen.

Wil je liever iets meer flexibiliteit, bijvoorbeeld omdat je niet 30 jaar in hetzelfde huis verwacht te wonen? Dan is een kortere renteperiode, zoals 5 jaar, 10 jaar of 20 jaar waarschijnlijk een betere keuze.

Vergelijk hier de actuele hypotheekrentes voor de meest gekozen rentevaste periodes:

Hypotheekrente 30 jaar vast of korter?

Daarnaast hangt aan je hypotheekrente 30 jaar vastzetten een prijskaartje. De 30 jaars rentes namelijk hoger dan de tarieven voor kortere rentevaste periodes. Over het algemeen geldt: hoe langer je de rente vast zet, hoe hoger het hypotheekrente tarief dat je betaalt. In bovenstaand overzicht tonen we je direct de actuele hypotheekrentes voor 30 jaar vast. Door zelf de rentevaste periode aan te passen naar een kortere periode, zie je direct wat dit doet met de hypotheekrente tarieven.

Bij je keuze voor 30 jaar vast of niet speelt ook een belangrijke rol of de hypotheekrentes in de toekomst gaan stijgen of dalen. Als de hypotheekrentes namelijk gaan dalen, kun je hier niet van profiteren als je hypotheekrente 30 jaar vaststaat. Aan de andere kant: als de hypotheekrente nu heel laag is en je verwacht dat dit de komende jaren gaat stijgen, dan profiteer je met een rentevaste periode van 30 jaar wel 30 jaar lang van een erg lage hypotheekrente. Laat je dus goed adviseren door een hypotheekadviseur over de hypotheekrenteverwachting voor je een definitieve keuze maakt voor 30 jaar vast of niet.

Top 10 hypotheekrente 30 jaar vast

Om je een beeld te geven van de huidige hypotheekrentes voor 30 jaar vast hebben we de 10 goedkoopste hypotheekrentes voor deze periode op een rij gezet.

Top 10 hypotheekrente 30 jaar
AanbiederHypotheekvormRente
NIBC DirectAnnuiteiten5,01%
Lot HypothekenAnnuiteiten4,91%
Lloyds BankAnnuiteiten4,15%
Tulp HypothekenAnnuiteiten4,58%
ArgentaAnnuiteiten4,40%
Nationale-NederlandenAnnuiteiten4,40%
bijBouweAnnuiteiten-
AllianzAnnuiteiten4,43%
MeriusAnnuiteiten4,35%
HypotrustAnnuiteiten4,60%

Waarom hypotheekrente 30 jaar vast vergelijken?

Als je voor een rentevaste periode van 30 kiest, bespaart het vergelijken van de actuele rentes je een hoop geld. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het verschil in rentekosten tussen de duurste en goedkoopste hypotheek al snel 550 euro per jaar is. Niet voor niets roept de ACM iedereen op goed te vergelijken voor je een financieel product afsluit.

Laagste hypotheekrente 30 jaar vast, wat moet je nog meer weten?

Naast de rentevaste periode vragen we je bij het hypotheekrente overzicht op vergelijkingssite Geld.nl om nog drie keuzes te maken:

 • Je hypotheekvorm
 • Of je NHG wilt of niet
 • Je hypotheekwaarde

Hier leggen we je uit kort wat deze opties inhouden. In de hovers bij elke filter in het hypotheekrente overzicht vertellen we je steeds alles wat je moet weten om een goede keuze te maken.

Hypotheekvorm kiezen bij 30 jaar vast

Omdat je bij een rentevaste periode van 30 jaar je hypotheekvorm tussentijds niet meer kunt wijzigen, is deze keuze echt heel belangrijk. Je hebt voor je hypotheek met een 30 jaar rentevaste periode de keuze uit 3 soorten hypotheken: een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Welke hypotheekvorm voor jou het meest geschikt is, hangt af van je situatie (starter of doorstromer) en hoe je wilt aflossen op je hypotheek.

Sinds 2013 mag je de hypotheekrente voor een nieuwe hypotheek alleen aftrekken van de belasting als het een annuïteiten- of lineaire hypotheek is. Voor starters zijn dit dus nog de enige opties.

Tip! Wil je meer informatie over de keuze tussen deze twee hypotheekvormen, lees dan het artikel: Lineair of annuïteit.

In het hypotheekrente overzicht op Geld.nl kun je ook de rente van aflossingsvrije hypotheken vergelijken. Deze hypotheekvorm is alleen nog interessant als je nu al een aflossingsvrije hypotheek hebt en deze wilt oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Wie een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit, heeft namelijk geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.

Direct weten wat de laagste rente is bij de hypotheekvorm van je keuze? Bekijk dan deze overzichten:

Invloed risicoklasse op hypotheekrente 30 jaar vast

Tot slot bepalen banken de hypotheekrente op basis van het risico dat zij lopen. Hoe hoger je hypotheekbedrag ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank. Want als je woning ineens in waarde daalt, brengt die niet meer genoeg op om je hypotheek terug te betalen.

Tegenwoordig mag je nog maximaal 100% van je woningwaarde lenen bij de bank. Leen je minder dan 100%, omdat je een deel eigen geld inbrengt, dan wordt je hypotheekrente lager.

Hypotheek met NHG of niet?

De risicoklasses gelden alleen voor hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Kies je voor een hypotheek met NHG, dan val je in een speciale risicoklasse. De bank heeft dan namelijk de garantie dat het Waarborgfonds je hypotheek (grotendeels) terugbetaalt wanneer je dat zelf niet meer kunt. Je betaalt daarom voor een hypotheek met NHG altijd een lagere hypotheekrente voor 30 jaar vast dan voor een hypotheek zonder NHG. Een hypotheek met NHG is vaak voordeliger als je minimaal 60 procent van je woningwaarde leent. Leen je minder, dan is een hypotheek zonder NHG voor jou goedkoper.

Direct weten wat voor jou de voordeligste optie is? Vergelijk hier de NHG rente en de hypotheekrente zonder NHG voor jouw situatie.

Laagste 30 jaar hypotheekrente gevonden? Vraag een offerte aan!

Heb je met bovenstaande informatie de keuzes kunnen maken en de laagste hypotheekrente voor 30 jaar vast gevonden in ons overzicht? Dan kun je direct gratis en vrijblijvend een hypotheekofferte aanvragen. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt contact met je op.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een onafhankelijk hypotheekadvies van een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de hypotheek geregeld moeten worden. Is een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Onderzoeken Geld.nl
Onderzoeken Geld.nl

Met ruim vijftien jaar ervaring, miljoenen websitebezoeken en hypotheekrente vergelijkingen en tienduizenden afgesloten hypotheken, is Geld.nl dé expert op het gebied van je hypotheken. Bovendien heeft Geld.nl veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Bekijk hieronder voorbeelden van recent onderzoek op het gebied van hypotheken:

Op zoek naar een compleet overzicht van onze onderzoeken en publicaties? Hier vind je een overzicht van al onze persberichten en nieuwsberichten.

Klantenservice
Klantenservice

Voor vragen over een hypotheek of over onze diensten kun je op werkdagen contact opnemen met onze financiële experts.

Openingstijden:

Maandag09:00 - 17:30
Dinsdag09:00 - 17:30
Woensdag09:00 - 17:30
Donderdag09:00 - 17:30
Vrijdag09:00 - 17:30

Op feestdagen gelden er afwijkende openingstijden welke je hier kunt vinden:

Uitgebreide gegevens klantenservice

Start met besparen, vergelijk het grootste aanbod
 • Geld lenen Vergelijk het grootste aanbod leningen op Geld.nl en bespaar tot 700 euro op de kosten van je lening.
 • Zorgverzekering vergelijken Het grootste aanbod zorgverzekeringen vergelijk je snel en eenvoudig op Geld.nl en bespaar tot 300 euro op je zorgverzekering.
 • Reisverzekering vergelijken Start hier direct met reisverzekeringen vergelijken en bespaar tot wel 150 euro per jaar op je reisverzekering.
 • Autoverzekering vergelijken Vergelijk ook het grootste aanbod autoverzekeringen op Geld.nl. Gemiddeld bespaar je door goed te vergelijken wel 600 euro per jaar.
 • Spaarrente vergelijken Een hoger rendement op je spaargeld? Vergelijk spaarbanken en vind direct de hoogste rente en beste voorwaarden.
 • Woonverzekering vergelijken Vergelijk eenvoudig online het grootste aanbod woonverzekeringen en betaal niet langer onnodig te veel voor je inboedel- of opstalverzekering.
tc