Contact

Hypotheekrente 30 jaar vast

Vergelijk en vind de laagste rente.
Eef van Opdorp Budgetcoach (RTL4 en SBS6)
Website van het jaar 2022
Start vergelijken en vind de beste hypotheek

"Vergelijk en vind de laagste rente."

Eef van Opdorp Budgetcoach
Grootste aanbod leningen Meest complete vergelijker

Geld.nl is de meest complete
hypotheek vergelijker van Nederland.

Website van het Jaar 2022

Geld.nl is voor de 6de keer
genomineerd voor de beste website

Hulp van experts Hulp van experts

Kom je er niet uit?
Onze experts helpen je graag!

De meest volledige hypotheekrente vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je de meest complete hypotheekrente vergelijking van Nederland met ruim 30 hypotheekverstrekkers. Vind de beste hypotheek met de laagste rente en bespaar direct!

Dit vinden klanten van ons
10   "Goede service"
Mohammed Zaoumi 6 december 2022
8   "Top geregeld en snel"
Wouter van de Kamp 5 december 2022
10   "Gebruikersvriendelijke site"
Henry Esajas 5 december 2022
Hypotheekexperts Geld.nl
Hypotheekadviseurs

Onze gecertificeerde hypotheekadviseurs helpen je graag bij het kiezen en aanvragen van de beste hypotheek. Heb je vragen? kijk hier voor een antwoord op de meest gestelde vragen of stuur een appje naar 06-38336770.

Hypotheek specialisten

De informatie op deze pagina wordt regelmatig gecontroleerd en geüpdatet door Amanda Bulthuis. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. De informatie is voor het laatst geüpdatet op zaterdag 21 januari 2023.

"Wellicht heb je één van deze vragen?"
Wat houdt je hypotheekrente 30 jaar vastzetten in?

Als je een nieuwe hypotheek afsluit, loopt die meestal 30 jaar. Je hypotheekrente 30 jaar vastzetten wil dus zeggen dat de hypotheekrente de hele looptijd gelijk blijft. Zo weet je precies wat de hypotheek je de komende 30 jaar kost.

Is mijn hypotheek 30 jaar vastzetten verstandig?

Je hypotheekrente 30 jaar vastzetten is een goede keuze als zekerheid over je maandlasten voor jou belangrijk is. Je weet zo namelijk 30 jaar lang precies wat je elke maand betaalt voor je hypotheek. Aan de andere kant kun je je hypotheek niet zomaar wijzigen of oversluiten. Doe je dat wel, dan betaal je een boete voor het openbreken van je rentevaste periode. Kies dus alleen voor 30 jaar vast als je zeker wilt dat je hypotheek niet meer wilt wijzigen. Lees hier meer over of je hypotheek 30 jaar vastzetten bij je past.

Hoe hoog is de hypotheekrente 30 jaar op dit moment?

De hypotheekrentes voor 30 jaar vast veranderen regelmatig. Bijna elke week passen enkele hypotheekverstrekkers de tarieven voor 30 jaar aan. Op Geld.nl vergelijk je eenvoudig de actuele hypotheekrentes 30 jaar vast van het grootste aanbod hypotheekverstrekkers in Nederland. Zo zie je direct wat de hypotheekrentes 30 jaar nu zijn.

Waarom hypotheekrente 30 jaar vergelijken op Geld.nl?

De hypotheekrentes verschillen flink tussen de hypotheekverstrekkers. Bij 30 jaar vast loopt het verschil op tot ongeveer 1 procent. Dat lijkt misschien een klein verschil, maar op je totale hypotheek scheelt het toch tienduizenden euro’s. De hypotheekrente 30 jaar vast vergelijken, bespaart je dus veel geld. Op Geld.nl vergelijk je de actuele hypotheekrentes en voorwaarden van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je altijd de laagste hypotheekrente 30 jaar vast bij jouw wensen. Dat noemen wij: De beste deal!

Laatste nieuws Geld.nl over hypotheken

Met ruim vijftien jaar ervaring en tienduizenden vergelijkingen per maand is Geld.nl dé vergelijkingssite voor je hypotheek. We hebben veel inzicht in de keuzes die consumenten maken als ze een hypotheek afsluiten en delen dit regelmatig met de pers. Lees hier ons laatste nieuws over hypotheken.

Bekijk alle nieuwberichten

Hypotheekrente 30 jaar vast

Als je een hypotheek afsluit met 30 jaar vast, dan loopt die hypotheek maximaal 30 jaar. Je hypotheekrente 30 jaar vastzetten betekent dus dat je hypotheekrente tijdens de hele looptijd (30 jaar) van je hypotheek vaststaat. Je weet zo precies hoeveel rente je de komende 30 jaar betaalt aan de bank. Bovenaan deze pagina kun je direct de hypotheekrente vergelijken en de laagste hypotheekrente voor 30 jaar vast kiezen.

Hypotheekrente 30 jaar vast

Waarom hypotheekrente 30 jaar vergelijken?

Als je voor een rentevaste periode van 30 kiest, bespaart het vergelijken van de actuele rentes je een hoop geld. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het verschil in rentekosten tussen de duurste en goedkoopste hypotheek al snel 550 euro per jaar is. Niet voor niets roept de ACM iedereen op goed te vergelijken voor je een financieel product afsluit.

Besparen op hypotheek 30 jaar
Geld.nl was recent te zien bijBekijk alle media-optredens

Top 10 hypotheekrente 30 jaar vast

Om je een beeld te geven van de huidige hypotheekrentes voor 30 jaar vast hebben we de 10 goedkoopste hypotheekrentes voor 30 jaar vast op een rij gezet. Weten wat de laagste rente is voor jouw gewenste rentevaste periode? Maak dan direct een vergelijking!

Laagste hypotheekrente 30 jaar vast
Top 10 hypotheekrente 30 jaar vast
AanbiederHypotheekvormRente
AllianzAnnuiteiten4,24%
NIBC DirectAnnuiteiten4,26%
Lot HypothekenAnnuiteiten4,26%
Vista HypothekenAnnuiteiten4,27%
Robuust HypothekenAnnuiteiten4,28%
MUNT HypothekenAnnuiteiten4,28%
Lloyds BankAnnuiteiten4,30%
MeriusAnnuiteiten4,30%
a.s.r.Annuiteiten4,33%
ArgentaAnnuiteiten4,35%

Dit overzicht is gebaseerd op een annuïteitenhypotheek met NHG en een rentevaste periode van 30 jaar. Wil je een andere hypotheekvorm, rentevaste periode of een hypotheek zonder NHG? Klik dan op onderstaande button en pas je vergelijking aan op je wensen. Zo zie je direct de actuele hypotheekrentes voor 30 jaar vast voor jouw situatie.

Start vergelijken

Tips hypotheekrente 30 jaar vast vergelijken

Een hypotheek is een financiële keuze die enkele tientallen jaren invloed heeft op je financiële situatie. Je wilt dus een goede keuze maken. Met deze 5 tips weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Tips hypotheekrente 30 jaar vast
Hypotheek woning

1. Is een hypotheek 30 jaar vast verstandig?

Zekerheid over de maandlasten van je hypothecaire lening is heel fijn. Zeker als je verwacht dat je financiële situatie in de toekomst verandert.

Bijvoorbeeld doordat je minder gaat werken of kinderen krijgt. Of als je je een stijging in de maandlasten van je hypotheek echt niet kan permitteren. In die gevallen is je hypotheekrente vastzetten voor een lange periode verstandig.

Er zit echter ook een groot nadeel aan. Tijdens de rentevaste periode kun je je hypotheek namelijk niet veranderen. Wil je de hypotheek oversluiten naar een andere kredietverstrekker? Of wil je een andere hypotheekvorm? Dan betaal je een boete aan de bank voor het ‘openbreken’ van je rentevaste periode.

Je hypotheekrente 30 jaar vastzetten is dus alleen interessant als je zeker weet dat je niets meer wilt wijzigen aan je hypotheek tijdens de looptijd. Controleer daarnaast altijd goed of je je hypotheek mag meeverhuizen als je binnen deze 30 jaar verhuist. Als dit niet mag en je gaat verhuizen tijdens de rentevaste periode, dan moet je soms een hoge boete betalen.

Wil je liever iets meer flexibiliteit, bijvoorbeeld omdat je niet 30 jaar in hetzelfde huis verwacht te wonen? Dan is een kortere renteperiode, zoals 5 jaar, 10 jaar of 20 jaar waarschijnlijk een betere keuze.

Vergelijk hier de actuele hypotheekrentes voor de meest gekozen rentevaste periodes:

Besparen op hypotheek

2. Hypotheekrente 30 jaar vast of korter?

Daarnaast hangt aan je hypotheekrente 30 jaar vastzetten een prijskaartje. De 30 jaar rentes namelijk hoger dan de tarieven voor kortere rentevaste periodes.

Over het algemeen geldt: hoe langer je de rente vast zet, hoe hoger het hypotheekrente tarief dat je betaalt. In bovenstaand overzicht tonen we je direct de actuele hypotheekrentes voor 30 jaar vast. Door zelf de rentevaste periode aan te passen naar een kortere periode, zie je direct wat dit doet met de hypotheekrente tarieven.

Bij je keuze voor 30 jaar vast of niet speelt ook een belangrijke rol of de hypotheekrentes in de toekomst gaan stijgen of dalen. Als de hypotheekrentes namelijk gaan dalen, kun je hier niet van profiteren als je hypotheekrente 30 jaar vaststaat. Aan de andere kant: als de hypotheekrente nu heel laag is en je verwacht dat dit de komende jaren gaat stijgen, dan profiteer je met een rentevaste periode van 30 jaar wel 30 jaar lang van een erg lage hypotheekrente. Laat je dus goed adviseren door een hypotheekadviseur over de hypotheekrenteverwachting voor je een definitieve keuze maakt voor 30 jaar vast of niet.

Soorten hypotheek

3. Hypotheekvorm kiezen bij 30 jaar vast

Omdat je bij een rentevaste periode van 30 jaar je hypotheekvorm tussentijds niet meer kunt wijzigen, is deze keuze echt heel belangrijk.

Je hebt voor je hypotheek met een 30 jaar rentevaste periode de keuze uit 3 soorten hypotheken: een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Welke hypotheekvorm voor jou het meest geschikt is, hangt af van je situatie (starter of doorstromer) en hoe je wilt aflossen op je hypotheek.

Sinds 2013 mag je de hypotheekrente voor een nieuwe hypotheek alleen aftrekken van de belasting als het een annuïteiten- of lineaire hypotheek is. Voor starters zijn dit dus nog de enige opties.

Tip! Wil je meer informatie over de keuze tussen deze twee hypotheekvormen, lees dan het artikel: Lineair of annuïteit.


In het hypotheekrente overzicht op Geld.nl kun je ook de rente van aflossingsvrije hypotheken vergelijken. Deze hypotheekvorm is alleen nog interessant als je nu al een aflossingsvrije hypotheek hebt en deze wilt oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Wie een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit, heeft namelijk geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.

Direct weten wat de laagste rente is bij de hypotheekvorm van je keuze? Bekijk dan deze overzichten:

Laagste hypotheekrente

4. Invloed risicoklasse op hypotheekrente 30 jaar vast

Tot slot bepalen banken de hypotheekrente op basis van het risico dat zij lopen. Hoe hoger je hypotheekbedrag ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank.

Want als je woning ineens in waarde daalt, brengt die niet meer genoeg op om je hypotheek terug te betalen.

Tegenwoordig mag je nog maximaal 100% van je woningwaarde lenen bij de bank. Leen je minder dan 100%, omdat je een deel eigen geld inbrengt, dan wordt je hypotheekrente lager.

Hypotheek met NHG of niet?

De risicoklasses gelden alleen voor hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Kies je voor een hypotheek met NHG, dan val je in een speciale risicoklasse. De bank heeft dan namelijk de garantie dat het Waarborgfonds je hypotheek (grotendeels) terugbetaalt wanneer je dat zelf niet meer kunt. Je betaalt daarom voor een hypotheek met NHG altijd een lagere hypotheekrente voor 30 jaar vast dan voor een hypotheek zonder NHG. Een hypotheek met NHG is vaak voordeliger als je minimaal 60 procent van je woningwaarde leent. Leen je minder, dan is een hypotheek zonder NHG voor jou goedkoper.

Direct weten wat voor jou de voordeligste optie is? Vergelijk hier de NHG rente en de hypotheekrente zonder NHG voor jouw situatie.

Hypotheek overstappen

5. Laagste 30 jaar hypotheekrente gevonden?

Heb je met bovenstaande informatie de keuzes kunnen maken en de laagste hypotheekrente voor 30 jaar vast gevonden in ons overzicht?

Dan kun je direct gratis en vrijblijvend een hypotheekofferte aanvragen. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt contact met je op.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een onafhankelijk hypotheekadvies van een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de hypotheek geregeld moeten worden. Is een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Start met besparen, vergelijk het grootste aanbod
  • Geld lenen Vergelijk het grootste aanbod leningen op Geld.nl en bespaar tot 700 euro op de kosten van je lening.
  • Zorgverzekering vergelijken Het grootste aanbod zorgverzekeringen vergelijk je snel en eenvoudig op Geld.nl en bespaar tot 300 euro op je zorgverzekering.
  • Reisverzekering vergelijken Start hier direct met reisverzekeringen vergelijken en bespaar tot wel 150 euro per jaar op je reisverzekering.
  • Autoverzekering vergelijken Vergelijk ook het grootste aanbod autoverzekeringen op Geld.nl. Gemiddeld bespaar je door goed te vergelijken wel 600 euro per jaar.
  • Spaarrente vergelijken Een hoger rendement op je spaargeld? Vergelijk spaarbanken en vind direct de hoogste rente en beste voorwaarden.
  • Woonverzekering vergelijken Vergelijk eenvoudig online het grootste aanbod woonverzekeringen en betaal niet langer onnodig te veel voor je inboedel- of opstalverzekering.

title

content