Contact

Hypotheekrente 30 jaar vast

Vergelijk en vind de laagste rente.
Eef van Opdorp Budgetcoach (RTL4 en SBS6)
Start vergelijken en vind de beste hypotheek

"Vergelijk en vind de laagste rente."

Eef van Opdorp Budgetcoach

Hypotheekrente 30 jaar vast

Als je een hypotheek afsluit met 30 jaar vast, dan loopt die hypotheek maximaal 30 jaar. Je hypotheekrente 30 jaar vastzetten betekent dus dat je hypotheekrente tijdens de hele looptijd (30 jaar) van je hypotheek vaststaat. Je weet zo precies hoeveel rente je de komende 30 jaar betaalt aan de bank. Bovenaan deze pagina kun je direct de hypotheekrente vergelijken en de laagste hypotheekrente voor 30 jaar vast kiezen.

Hypotheekrente 30 jaar vast

Waarom hypotheekrente 30 jaar vergelijken?

Als je voor een rentevaste periode van 30 kiest, bespaart het vergelijken van de actuele rentes je een hoop geld. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het verschil in rentekosten tussen de duurste en goedkoopste hypotheek al snel 550 euro per jaar is. Niet voor niets roept de ACM iedereen op goed te vergelijken voor je een financieel product afsluit.

Hypotheekrente 30 jaar vast

Veelgestelde vragen over hypotheekrente 30 jaar vast

Amanda Bulthuis, onze expert op het gebied van hypotheken, heeft de meestgestelde vragen over hypotheekrente 30 jaar vast op een rij gezet.

Deze informatie is voor het laatst geüpdatet op donderdag 2 mei 2024.

Wat houdt je hypotheekrente 30 jaar vastzetten in?

Als je een nieuwe hypotheek afsluit, loopt die meestal 30 jaar. Je hypotheekrente 30 jaar vastzetten wil dus zeggen dat de hypotheekrente de hele looptijd gelijk blijft. Zo weet je precies wat de hypotheek je de komende 30 jaar kost.

Is mijn hypotheek 30 jaar vastzetten verstandig?

Je hypotheekrente 30 jaar vastzetten is een goede keuze als zekerheid over je maandlasten voor jou belangrijk is. Je weet zo namelijk 30 jaar lang precies wat je elke maand betaalt voor je hypotheek. Aan de andere kant kun je je hypotheek niet zomaar wijzigen of oversluiten. Doe je dat wel, dan betaal je een boete voor het openbreken van je rentevaste periode. Kies dus alleen voor 30 jaar vast als je zeker wilt dat je hypotheek niet meer wilt wijzigen. Lees hier meer over of je hypotheek 30 jaar vastzetten bij je past.

Hoe hoog is de hypotheekrente 30 jaar op dit moment?

De hypotheekrentes voor 30 jaar vast veranderen regelmatig. Bijna elke week passen enkele hypotheekverstrekkers de tarieven voor 30 jaar aan. Op Geld.nl vergelijk je eenvoudig de actuele hypotheekrentes 30 jaar vast van het grootste aanbod hypotheekverstrekkers in Nederland. Zo zie je direct wat de hypotheekrentes 30 jaar nu zijn.

Waarom hypotheekrente 30 jaar vergelijken op Geld.nl?

De hypotheekrentes verschillen flink tussen de hypotheekverstrekkers. Bij 30 jaar vast loopt het verschil op tot ongeveer 1 procent. Dat lijkt misschien een klein verschil, maar op je totale hypotheek scheelt het toch tienduizenden euro’s. De hypotheekrente 30 jaar vast vergelijken, bespaart je dus veel geld. Op Geld.nl vergelijk je de actuele hypotheekrentes en voorwaarden van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je altijd de laagste hypotheekrente 30 jaar vast bij jouw wensen. Dat noemen wij: De beste deal!

Top 10 hypotheekrente 30 jaar vast

Om je een beeld te geven van de huidige hypotheekrentes voor 30 jaar vast hebben we de 10 goedkoopste hypotheekrentes voor 30 jaar vast op een rij gezet. Weten wat de laagste rente is voor jouw gewenste rentevaste periode? Maak dan direct een vergelijking!

Laagste hypotheekrente 30 jaar vast
Top 10 hypotheekrente 30 jaar vast
AanbiederHypotheekvormRente
Tulp HypothekenAnnuiteiten3,89%
Attens HypothekenAnnuiteiten3,92%
Lot HypothekenAnnuiteiten3,92%
AllianzAnnuiteiten4,07%
ArgentaAnnuiteiten4,08%
Lloyds BankAnnuiteiten4,09%
a.s.r.Annuiteiten4,11%
NIBCAnnuiteiten4,12%
Syntrus Achmea VastgoedAnnuiteiten4,13%
Robuust HypothekenAnnuiteiten4,17%
Start vergelijken

Deze rentes zijn voor het laatst gecontroleerd op 27-5-2024. Wij ontvangen deze rentes dagelijks van de onafhankelijke dataleverancier Moneyview.Dit overzicht is gebaseerd op een annuïteitenhypotheek met NHG en een rentevaste periode van 30 jaar. Wil je een andere hypotheekvorm, rentevaste periode of een hypotheek zonder NHG? Klik dan op onderstaande button en pas je vergelijking aan op je wensen. Zo zie je direct de actuele hypotheekrentes voor 30 jaar vast voor jouw situatie.

Tips hypotheekrente 30 jaar vast vergelijken

Een hypotheek is een financiële keuze die enkele tientallen jaren invloed heeft op je financiële situatie. Je wilt dus een goede keuze maken. Met deze 5 tips weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Tips hypotheekrente 30 jaar vast
Hypotheek woning

1. Is een hypotheek 30 jaar vast verstandig?

Zekerheid over de maandlasten van je hypothecaire lening is heel fijn. Zeker als je verwacht dat je financiële situatie in de toekomst verandert.

Bijvoorbeeld doordat je minder gaat werken of kinderen krijgt. Of als je je een stijging in de maandlasten van je hypotheek echt niet kan permitteren. In die gevallen is je hypotheekrente vastzetten voor een lange periode verstandig.

Er zit echter ook een groot nadeel aan. Tijdens de rentevaste periode kun je je hypotheek namelijk niet veranderen. Wil je de hypotheek oversluiten naar een andere kredietverstrekker? Of wil je een andere hypotheekvorm? Dan betaal je een boete aan de bank voor het ‘openbreken’ van je rentevaste periode.

Je hypotheekrente 30 jaar vastzetten is dus alleen interessant als je zeker weet dat je niets meer wilt wijzigen aan je hypotheek tijdens de looptijd. Controleer daarnaast altijd goed of je je hypotheek mag meeverhuizen als je binnen deze 30 jaar verhuist. Als dit niet mag en je gaat verhuizen tijdens de rentevaste periode, dan moet je soms een hoge boete betalen.

Wil je liever iets meer flexibiliteit, bijvoorbeeld omdat je niet 30 jaar in hetzelfde huis verwacht te wonen? Dan is een kortere renteperiode, zoals 5 jaar, 10 jaar of 20 jaar waarschijnlijk een betere keuze.

Vergelijk hier de actuele hypotheekrentes voor de meest gekozen rentevaste periodes:

Besparen op hypotheek

2. Hypotheekrente 30 jaar vast of korter?

Daarnaast hangt aan je hypotheekrente 30 jaar vastzetten een prijskaartje. De 30 jaar rentes namelijk hoger dan de tarieven voor kortere rentevaste periodes.

Over het algemeen geldt: hoe langer je de rente vast zet, hoe hoger het hypotheekrente tarief dat je betaalt. In bovenstaand overzicht tonen we je direct de actuele hypotheekrentes voor 30 jaar vast. Door zelf de rentevaste periode aan te passen naar een kortere periode, zie je direct wat dit doet met de hypotheekrente tarieven.

Bij je keuze voor 30 jaar vast of niet speelt ook een belangrijke rol of de hypotheekrentes in de toekomst gaan stijgen of dalen. Als de hypotheekrentes namelijk gaan dalen, kun je hier niet van profiteren als je hypotheekrente 30 jaar vaststaat. Aan de andere kant: als de hypotheekrente nu heel laag is en je verwacht dat dit de komende jaren gaat stijgen, dan profiteer je met een rentevaste periode van 30 jaar wel 30 jaar lang van een erg lage hypotheekrente. Laat je dus goed adviseren door een hypotheekadviseur over de hypotheekrenteverwachting voor je een definitieve keuze maakt voor 30 jaar vast of niet.

Soorten hypotheek

3. Hypotheekvorm kiezen bij 30 jaar vast

Omdat je bij een rentevaste periode van 30 jaar je hypotheekvorm tussentijds niet meer kunt wijzigen, is deze keuze echt heel belangrijk.

Je hebt voor je hypotheek met een 30 jaar rentevaste periode de keuze uit 3 soorten hypotheken: een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Welke hypotheekvorm voor jou het meest geschikt is, hangt af van je situatie (starter of doorstromer) en hoe je wilt aflossen op je hypotheek.

Sinds 2013 mag je de hypotheekrente voor een nieuwe hypotheek alleen aftrekken van de belasting als het een annuïteiten- of lineaire hypotheek is. Voor starters zijn dit dus nog de enige opties.

Tip! Wil je meer informatie over de keuze tussen deze twee hypotheekvormen, lees dan het artikel: Lineair of annuïteit.


In het hypotheekrente overzicht op Geld.nl kun je ook de rente van aflossingsvrije hypotheken vergelijken. Deze hypotheekvorm is alleen nog interessant als je nu al een aflossingsvrije hypotheek hebt en deze wilt oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Wie een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit, heeft namelijk geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.

Direct weten wat de laagste rente is bij de hypotheekvorm van je keuze? Bekijk dan deze overzichten:

Laagste hypotheekrente

4. Invloed risicoklasse op hypotheekrente 30 jaar vast

Tot slot bepalen banken de hypotheekrente op basis van het risico dat zij lopen. Hoe hoger je hypotheekbedrag ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank.

Want als je woning ineens in waarde daalt, brengt die niet meer genoeg op om je hypotheek terug te betalen.

Tegenwoordig mag je nog maximaal 100% van je woningwaarde lenen bij de bank. Leen je minder dan 100%, omdat je een deel eigen geld inbrengt, dan wordt je hypotheekrente lager.

Hypotheek met NHG of niet?

De risicoklasses gelden alleen voor hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Kies je voor een hypotheek met NHG, dan val je in een speciale risicoklasse. De bank heeft dan namelijk de garantie dat het Waarborgfonds je hypotheek (grotendeels) terugbetaalt wanneer je dat zelf niet meer kunt. Je betaalt daarom voor een hypotheek met NHG altijd een lagere hypotheekrente voor 30 jaar vast dan voor een hypotheek zonder NHG. Een hypotheek met NHG is vaak voordeliger als je minimaal 60 procent van je woningwaarde leent. Leen je minder, dan is een hypotheek zonder NHG voor jou goedkoper.

Direct weten wat voor jou de voordeligste optie is? Vergelijk hier de NHG rente en de hypotheekrente zonder NHG voor jouw situatie.

Hypotheek overstappen

5. Laagste 30 jaar hypotheekrente gevonden?

Heb je met bovenstaande informatie de keuzes kunnen maken en de laagste hypotheekrente voor 30 jaar vast gevonden in ons overzicht?

Dan kun je direct gratis en vrijblijvend een hypotheekofferte aanvragen. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt contact met je op.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een onafhankelijk hypotheekadvies van een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de hypotheek geregeld moeten worden. Is een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Hypotheek offerte aanvragen? Vergelijk, kies en bespaar!

title

content