Contact

Hypotheekrente 5 jaar vast

Vergelijk en vind de laagste rente.
Eef van Opdorp Budgetcoach (RTL4 en SBS6)
Start vergelijken en vind de beste hypotheek

"Vergelijk en vind de laagste rente."

Eef van Opdorp Budgetcoach

Hypotheekrente 5 jaar vast

Als je kiest voor een hypotheekrente 5 jaar vast, blijft de hypotheekrente die je aan de bank betaalt 5 jaar lang hetzelfde. Voor die 5 jaar heb je dus zekerheid over je maandlasten. Na die 5 jaar bepaal je opnieuw wat je met je hypotheekrente wilt doen. Bovenaan deze pagina kun je direct de hypotheekrente vergelijken en de laagste hypotheekrente voor 5 jaar vast kiezen. Maar wat houdt 5 jaar vast precies in? En past zo’n korte rentevaste periode bij jou?

Hypotheekrente 5 jaar vast

Waarom hypotheekrente 5 jaar vast vergelijken?

De actuele hypotheekrentes 5 jaar vast vergelijken bespaart je een hoop geld. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het verschil in rentekosten tussen de duurste en goedkoopste hypotheek al snel 550 euro per jaar is. Niet voor niets roept de ACM iedereen op goed te vergelijken voor je een financieel product afsluit.

Besparen op hypotheek 5 jaar

Veelgestelde vragen over hypotheekrente 5 jaar vast

Amanda Bulthuis, onze expert op het gebied van hypotheken, heeft de meestgestelde vragen over hypotheekrente 5 jaar vast op een rij gezet.

Deze informatie is voor het laatst geüpdatet op zondag 19 mei 2024.

Hoe werkt je hypotheekrente 5 jaar vastzetten?

Wanneer je een hypotheek afsluit, kies je een rentevaste periode. Dit kan bijvoorbeeld 5 jaar zijn. Als je je hypotheekrente 5 jaar vastzet, betaal je de komende 5 jaar dezelfde rente voor je hypotheek .Zo weet je voor die periode precies wat je hypotheek kost. Na die 5 jaar kies je zelf opnieuw hoelang je je hypotheekrente wilt vastzetten.

Wanneer is een hypotheekrente 5 jaar vast verstandig?

Een korte rentevaste periode, zoals de rente 5 jaar vast, is een goede keuze als je verwacht dat de hypotheekrentes over 5 jaar lager zijn dan nu. Je kunt zo na 5 jaar profiteren van de lagere hypotheekrentes door je hypotheekrente dan langer vast te zetten. Ook als je na 5 jaar je hypotheek weer wilt wijzigen of verwacht te verhuizen, is je hypotheekrente 5 jaar vastzetten verstandig. Als je namelijk tijdens je rentevaste periode je hypotheek aanpast, betaal je vaak een boeterente. Op deze pagina geven we je alle informatie en tips over de hypotheekrente 5 jaar vast. Zo maak je altijd een goede keuze!

Hoe hoog is de rente 5 jaar vast voor een hypotheek?

De hypotheekrentes voor 5 jaar vast verschillen per hypotheekverstrekker en wijzigen regelmatig. Daarnaast hangt de rente 5 jaar vast bijvoorbeeld af van welke hypotheekvorm je kiest. Daarom vragen we je op Geld.nl altijd eerst je hypotheekwensen in te vullen. Vervolgens tonen we je de rente 5 jaar vast van het grootste aanbod hypotheken in Nederland. Zo zie je direct hoe hoog de hypotheekrente 5 jaar vast is bij de verschillende hypotheekverstrekkers.

Waarom rente hypotheekrente vergelijken 5 jaar vast op Geld.nl?

De goedkoopste hypotheekrente 5 jaar vast ligt bijna1 procent lager dan de hoogste rente voor 5 jaar vast. Zo’n verschil lijkt klein, maar vergis je niet! Op de totale looptijd van je hypotheek scheelt 1 procent rente al snel tienduizenden euro’s. De hypotheekrente 5 jaar vast vergelijken, is dus zeker de moeite waard. Op Geld.nl vergelijk je altijd de actuele rentes van het grootste aanbod hypotheken in Nederland. Zo vind je eenvoudig de laagste hypotheekrente 5 jaar vast voor jouw hypotheek en betaal je dus nooit teveel.

Top 10 hypotheekrente 5 jaar vast

Om je een beeld te geven van de huidige hypotheekrentes voor 5 jaar vast hebben we de 10 goedkoopste hypotheekrentes voor 5 jaar vast op een rij gezet. Weten wat de laagste rente is voor jouw gewenste rentevaste periode? Maak dan direct een vergelijking!

Laagste hypotheekrente 5 jaar vast
Top 10 hypotheekrente 5 jaar vast
AanbiederHypotheekvormRente
bunqAnnuiteiten3,64%
FloriusAnnuiteiten3,64%
Nationale-NederlandenAnnuiteiten3,66%
WoonnuAnnuiteiten3,67%
NIBCAnnuiteiten3,68%
AegonAnnuiteiten3,69%
ABN AMROAnnuiteiten3,72%
Lloyds BankAnnuiteiten3,73%
INGAnnuiteiten3,74%
OBVIONAnnuiteiten3,75%
Start vergelijken

Deze rentes zijn voor het laatst gecontroleerd op 26-5-2024. Wij ontvangen deze rentes dagelijks van de onafhankelijke dataleverancier Moneyview.Dit overzicht is gebaseerd op een annuïteitenhypotheek met NHG en een rentevaste periode van 5 jaar. Wil je een andere hypotheekvorm, rentevaste periode of een hypotheek zonder NHG? Klik dan op onderstaande button en pas je vergelijking aan op je wensen. Zo zie je direct de actuele hypotheekrentes voor 5 jaar vast voor jouw situatie.

Tips hypotheekrente 5 jaar vast vergelijken

Een hypotheek is een financiële keuze die enkele tientallen jaren invloed heeft op je financiële situatie. Je wilt dus een goede keuze maken. Met deze 8 tips weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Tips hypotheekrente 5 jaar vast
Hypotheek woning

1. Past een hypotheek 5 jaar vast bij mij?

Niemand kan de toekomst voorspellen, dus je weet nooit precies hoe de hypotheekrentes er over 5 jaar uit zien.

Je kiest misschien voor 5 jaar vast, omdat je verwacht dat de hypotheekrentes dalen en je over 5 jaar dus een lagere rente betaalt. Maar de kans bestaat ook dat de rentes stijgen en je over 5 jaar meer hypotheekrente betaalt. Een korte rentevaste periode, zoals 5 jaar vast, past dus alleen bij je als je een stijging in je maandlasten kunt betalen.

Tip! Kun je je een stijging in je maandlasten niet permitteren of wil je meer zekerheid over je maandlasten? Kies dan een langere rentevaste periode zoals 10, 15, 20, 25 of 30 jaar vast. Vergelijk direct de actuele hypotheekrente voor deze rentevaste periodes:

Tijdens je rentevaste periode kun je niet zomaar iets wijzigen aan je hypotheek. Wil je namelijk tijdens je rentevaste periode je hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker of een andere hypotheekvorm? Dan betaal je een boete voor het ‘openbreken’ van je rentevaste periode. De hypotheekrente 5 jaar vastzetten past dus perfect bij je als je over 5 jaar nog wat wilt kunnen veranderen aan je hypotheek of als je verwacht rond die tijd weer te verhuizen.

Besparen op hypotheek

2. Denk na over wat de hypotheekrente over 5 jaar gaat doen

Een hypotheekrente van 5 jaar vast heeft ook als voordeel dat wanneer de hypotheekrentes dalen, je over 5 jaar van een lagere hypotheekrente profiteert.

Maar daar staat tegenover dat als de hypotheekrente stijgt, je over 5 jaar geconfronteerd wordt met een hogere rente en dus hogere maandlasten. Laat je dus goed adviseren door een hypotheekadviseur over de hypotheekrenteverwachting voor je een definitieve keuze maakt voor 5 jaar vast of niet.

Goedkope hypotheek

3. Is de hypotheekrente 5 jaar vast de goedkoopste optie?

Bij hypotheken geldt: hoe langer je rentevaste periode, hoe hoger het rentepercentage dat je aan de bank betaalt.

De hypotheekrente 5 jaar vast is dus lager dan de hypotheekrente voor 10 jaar vast. Maar je hypotheekrente 1 jaar vast zetten of kiezen voor een variabele hypotheekrente is waarschijnlijk nog goedkoper.

Het nadeel is echter dat je met een kortere rentevaste periode of variabele rente nog minder zekerheid hebt over je maandlasten. Je hypotheekrente kan op korte termijn al omhoog gaan, waardoor je maandlasten voor je hypotheek ook stijgen. Dit moet je wel kunnen betalen.

Laagste hypotheekrente

4. Hypotheekrente 5 jaar vast, wat gebeurt er daarna?

Een paar maanden voor het einde van je rentevaste periode van 5 jaar krijg je van de hypotheekverstrekker een nieuw voorstel om je hypotheekrente opnieuw een paar jaar vast te zetten tegen een bepaald tarief.

Daar kun je mee akkoord gaan, maar dat hoeft niet. Aan het einde van de rentevaste periode van 5 jaar heb je namelijk weer de vrijheid om elke rentevaste periode kiezen die je wilt. Daarnaast is je hypotheek oversluiten naar een andere aanbieder dan misschien interessant. Laat je hierover altijd goed informeren door een adviseur voor je een keuze maakt. Meer hierover lees in het artikel 'Rentevaste periode loopt af'.

Soorten hypotheek

5. Hypotheekvorm kiezen bij 5 jaar vast

Je hebt voor je hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar de keuze uit 3 hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek, een aflossingsvrije hypotheek.

Welke hypotheekvorm voor jou het meest geschikt is, hangt af van je situatie (starter of doorstromer) en hoe je wilt aflossen op je hypotheek.

Sinds 2013 mag je de hypotheekrente voor een nieuwe hypotheek alleen aftrekken van de belasting als het een annuïteiten- of lineaire hypotheek is. Voor starters zijn dit dus nog de enige opties.

Tip! Wil je meer informatie over de keuze tussen deze twee hypotheekvormen, lees dan het artikel: Lineair of annuïteit.


In het hypotheekrente overzicht op Geld.nl kun je ook de rente 5 jaar vast van aflossingsvrije hypotheken vergelijken. Deze hypotheekvorm is alleen interessant als je nu al een aflossingsvrije hypotheek hebt en deze wilt oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Wie een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit, heeft namelijk geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.

Direct weten wat de laagste rente is bij de hypotheekvorm van je keuze? Bekijk dan deze overzichten:

Hypotheek woning

6. Hypotheekrente 5 jaar vast met NHG

Met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) heb je de zekerheid dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt aan de bank als jij dat zelf niet meer kunt.

Bijvoorbeeld als je werkloos of arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden. Een hypotheek met NHG geeft ook de hypotheekverstrekker zekerheid dat die het geld van de hypotheek terugkrijgt. Daarom krijg je van de bank korting op de hypotheekrente voor 5 jaar vast als je kiest voor een hypotheek met NHG.

Daarnaast mag je met NHG maximaal 435.000 euro lenen. Heb je een hogere hypotheek nodig, dan is NHG voor jou dus geen optie.

Laagste hypotheekrente

7. Invloed risicoklasse op hypotheekrente 5 jaar vast

Kies je niet voor NHG, dan bepalen banken de hypotheekrente voor 5 jaar vast op basis van het risico dat zij lopen.

Hoe hoger je hypotheekbedrag ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank. Want als je woning ineens in waarde daalt, brengt die niet meer genoeg op om je hypotheek terug te betalen.

Tegenwoordig mag je nog maximaal 100% van je woningwaarde lenen bij de bank. Leen je minder dan 100%, omdat je een deel eigen geld inbrengt, dan wordt je hypotheekrente voor 5 jaar vast lager.

Direct weten wat voor jou de voordeligste optie is? Vergelijk hier de NHG rente en de hypotheekrente zonder NHG voor jouw situatie.

Hypotheek overstappen

8. Laagste 5 jaar hypotheekrente gevonden?

Heb je met bovenstaande informatie de keuzes kunnen maken en de laagste hypotheekrente voor 5 jaar vast gevonden in ons overzicht?

Dan kun je direct gratis en vrijblijvend een offerte voor die hypotheek aanvragen. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt gratis en vrijblijvend contact met je op.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek met een rente van 5 jaar vast afsluiten is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een onafhankelijk hypotheekadvies van een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de hypotheek geregeld moeten worden. Is een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Hypotheek offerte aanvragen? Vergelijk, kies en bespaar!

title

content