Contact

"Vergelijk de hypotheekrentes in Nederland & vind de laagste rente."

Eef van Opdorp - Budgetcoach Bekend van RTL4 en SBS 6

Hypotheekrente aflossingsvrij

 vergelijk & vind de beste deal!
Start vergelijken

Vind direct de laagste rente

Grootste aanbod hypotheken Meest complete vergelijker

Geld.nl is de meest complete
hypotheek vergelijker van Nederland.

Website van het Jaar 2021

Geld.nl is voor de 5de keer
genomineerd voor de beste website

Hulp van experts

Kom je er niet uit?
Onze experts helpen je graag!

De meest volledige vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je met meer dan 450 financiële producten de meest volledige en actuele vergelijking. Vergelijken levert zonder veel gedoe direct een grote besparing op.

Dit vinden klanten van ons
10   "Ging allemaal vrij makkelijk."
Mariska 07 augustus 2022
10   "Makkelijk en overzichtelijke site"
Marianne Meinema 06 augustus 2022
8   "Ze hebben voor mij een passende oplossing gezocht en geregeld."
J.A. de Graaf 05 augustus 2022
Geld.nl was recent te zien bijBekijk alle media-optredens
Auteur

De informatie op deze pagina wordt regelmatig gecontroleerd en geüpdatet door Amanda Bulthuis. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Daarnaast is de informatie van deze pagina gereviewd door Eef van Opdorp. Zij is budgetcoach en presentatrice van diverse financiële televisieprogramma's, zoals het RTL-4-programma Uitstel van Executie.

Dit is voor het laatst geüpdatet op donderdag 11 augustus 2022.

Amanda Bulthuis Eef van Opdorp

Veelgestelde vragen hypotheekrente aflossingsvrij

Meer weten over hypotheken en hypotheekrentes? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen over hypotheek.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarop je tijdens de looptijd niet aflost. Je betaalt alleen hypotheekrente bij aflossingsvrij. Hierdoor heb je relatief lage maandlasten. Aan het einde van de looptijd, meestal na 30 jaar, moet je de hypotheek in één keer terugbetalen aan de hypotheekverstrekker. Hiervoor moet je in de tussentijd zelf sparen of kapitaal opbouwen.

Is een aflossingsvrije hypotheek nog toegestaan?

Je mag nog steeds een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Sinds 2013 mag een nieuwe aflossingsvrije hypotheek echter niet hoger zijn dan 50 procent van de woningwaarde. Als een woning 300.000 euro waard is, mag je dus maximaal 150.000 euro lenen met een aflossingsvrije hypotheek. Voor de andere 150.000 euro kun je een annuïteiten- of lineaire hypotheek afsluiten, of eigen geld inbrengen. Daarnaast mag je de rente voor een aflossingsvrije hypotheek die je in 2013 of later hebt afgesloten niet meer aftrekken van de belasting.

Waarom zou je een aflossingsvrije hypotheek afsluiten?

Tot 2013 was een aflossingsvrije hypotheek erg aantrekkelijk. Je betaalt immers alleen hypotheekrente bij aflossingsvrij en die mocht je ook nog eens volledig aftrekken van de belasting. Als je nu een aflossingsvrije hypotheek afsluit, heb je het voordeel van hypotheekrenteaftrek niet meer. Toch kiezen nog best veel mensen voor een aflossingsvrije hypotheek. Dit doen ze omdat de maandlasten laag zijn. Door die lage maandlasten kun je met een deel aflossingsvrij meer lenen dan met een volledige annuïteiten- of lineaire hypotheek.

Hoeveel rente betaal je voor een aflossingsvrije hypotheek?

Hypotheekverstrekkers hanteren verschillende aflossingsvrije hypotheek rentes. Hoeveel hypotheekrente aflossingsvrij je precies betaalt, hangt bijvoorbeeld af van je rentevaste periode en hoeveel procent van de woningwaarde je leent. Daarom vragen we je eerst je wensen in te vullen bij je aflossingsvrije hypotheekrente vergelijken op Geld.nl. Op basis van je wensen tonen we je vervolgens alle beschikbare hypotheken met de actuele rentes aflossingsvrij. De bank met de laagste aflossingsvrije hypotheekrente voor jouw situatie staat altijd bovenaan.

Zojuist overgestapt

21.557

 • Hypotheekrente variabel
 • Onderzoeken Geld.nl
 • Klantenservice
Rente aflossingsvrije hypotheek

Hypotheekrente aflossingsvrij vergelijken

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypothecaire lening waarbij je tijdens de looptijd niets aflost. Je betaalt dus alleen maar rente over je aflossingsvrije hypotheek. Aan het einde van de looptijd moet je in één keer je hypotheek terugbetalen aan de bank. Dat geld moet je dan wel beschikbaar hebben. Bovenaan deze pagina kun je direct de aflossingsvrije hypotheekrente vergelijken en de laagste hypotheekrente voor je aflossingsvrije hypotheek kiezen. Maar is deze hypotheekvorm voor jou interessant?

Is alleen rente betalen voor je aflossingsvrije hypotheek interessant?

Omdat je voor je aflossingsvrije hypotheek alleen hypotheekrente betaalt, is je maandbedrag laag. Heb je je aflossingsvrije hypotheek afgesloten vóór 2013, dan mag je de betaalde hypotheekrente ook nog eens aftrekken van de belasting. Dat maakte een aflossingsvrije hypotheek voor veel mensen interessant.

Maar pas op! Aan het einde van de looptijd (na 30 jaar) moet je in één keer je aflossingsvrije hypotheek afbetalen aan de bank. Als je hier niet (genoeg) voor hebt gespaard, moet je misschien je huis verkopen of een nieuwe hypotheek afsluiten. Dat laatste is vaak lastig. De regels voor hoeveel je mag lenen met je inkomen worden namelijk elk jaar strenger. Het bedrag dat je 30 jaar geleden kon lenen, krijg je nu misschien niet meer van de bank. En als je (bijna) met pensioen gaat, heb je vaak minder inkomen waardoor je nog minder kunt lenen.

Mogelijkheden aflossingsvrije hypotheek beperkt

Een aflossingsvrije hypotheek brengt aan het einde van de looptijd dus financiële risico’s met zich mee. Daarom heeft de overheid in 2013 de regels voor deze hypotheekvorm aangescherpt. Je mag de rente voor een nieuwe aflossingsvrije hypotheek niet meer aftrekken van de belasting. Wie vóór 2013 een aflossingsvrije hypotheek had, heeft nog wel recht op hypotheekrenteaftrek en mag zijn aflossingsvrije hypotheek behouden bij verhuizen of een overstap naar een andere hypotheekverstrekker.

Voor starters is een aflossingsvrije hypotheek dus niet meer interessant. Zij kunnen alleen een annuïtaire of lineaire hypotheek afsluiten.

Daarnaast mag je nog maximaal 50 procent van je woningwaarde financieren met een aflossingsvrije hypotheek. Dit geldt ook als je huidige aflossingsvrije hypotheek wilt oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker.

Rentetarieven aflossingsvrije hypotheek goedkoper of niet?

Bij het vergelijken van de hypotheekrente voor een aflossingsvrije hypotheek valt je misschien op dat de rentes voor andere hypotheekvormen lager zijn. De bank loopt bij een aflossingsvrije hypotheek een groter risico dan bij hypotheekvormen waarop je wel aflost. Als je huis namelijk in waarde daalt en je hebt niets afgelost, dan brengt je woning niet meer genoeg op om je aflossingsvrije hypotheek terug te betalen. Daarom rekenen banken een opslag op de hypotheekrente voor aflossingsvrije hypotheken.

Aflossingsvrije hypotheekrente oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker?

Als je op dit moment een aflossingsvrije hypotheek hebt, kan het interessant zijn om die over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker met een lagere hypotheekrente. Houd er wel rekening mee dat je bij de nieuwe hypotheekverstrekker nog maximaal 50 procent van je woningwaarde mag lenen met een aflossingsvrije hypotheek. Is je huidige aflossingsvrije hypotheek hoger, dan moet je de rest zelf afbetalen of hiervoor een annuïtaire of lineaire hypotheek afsluiten.

Top 10 hypotheekrente aflossingsvrij

Om je een beeld te geven van de actuele rentestand voor een aflossingsvrije hypotheek hebben we de 10 goedkoopste hypotheekrentes voor een aflossingsvrije hypotheek op een rij gezet.

Top 10 rente aflossingsvrije hypotheek
AanbiederHypotheekvormRente
NIBC DirectAflossingsvrij2,41%
Triodos BankAflossingsvrij2,40%
bunqAflossingsvrij2,30%
NIBC DirectAflossingsvrij2,51%
Groene Hart HypothekenAflossingsvrij2,30%
Lloyds BankAflossingsvrij2,35%
Vista HypothekenAflossingsvrij2,47%
HypotrustAflossingsvrij2,57%
ArgentaAflossingsvrij2,71%
Lot HypothekenAflossingsvrij2,40%

Waarom hypotheekrente aflossingsvrij vergelijken?

De aflossingsvrije hypotheekrente vergelijken bespaart je een hoop geld. Banken bepalen de rente voor aflossingsvrije hypotheken namelijk allemaal op hun eigen manier. Hierdoor zijn de verschillen soms groot, zoals je ook in de top 10 tabel ziet. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het verschil in rentekosten tussen de duurste en goedkoopste hypotheek al snel 550 euro per jaar is. Niet voor niets roept de ACM iedereen op goed te vergelijken voor je een financieel product afsluit.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm?

Steeds meer mensen kiezen ervoor hun aflossingsvrije hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekvorm. Vooral omdat ze het vooruitzicht om het hele hypotheekbedrag in één keer te moeten terugbetalen aan het einde van de looptijd niet prettig vinden. Ook banken en hypotheekverstrekkers sturen hierop aan.

Tip! Overleg altijd eerst met een hypotheekadviseur welke hypotheekvorm hebt beste bij je past: Lineair of annuïteit. Vervolgens vergelijk je eenvoudig zelf op Geld.nl het grootste aanbod hypotheken:

Laagste hypotheekrente aflossingsvrij, wat moet je nog meer weten?

Naast de hypotheekvorm vragen we je bij het hypotheekrente overzicht op vergelijkingssite Geld.nl om nog drie keuzes te maken:

 • Je rentevaste periode
 • NHG of niet
 • Je hypotheekwaarde (als je niet kiest oor NHG)

Hier leggen we je kort uit wat deze opties inhouden. In de toelichting bij elke filter in het aflossingsvrije hypotheekrente overzicht vertellen we je steeds alles wat je moet weten om een goede keuze te maken.

Rente aflossingsvrije hypotheek vergelijken en rentevaste periode kiezen

Je rentevaste periode heeft een grote invloed op de hypotheekrente voor je aflossingsvrije hypotheek. Met de rentevaste periode geef je aan hoelang je je aflossingsvrije hypotheekrente wilt vastzetten. Dit geeft je voor die gekozen periode zekerheid over je maandlasten. Dat is fijn, maar je betaalt ook iets voor die zekerheid. Meestal geldt namelijk: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger je hypotheekrente. Welke rentevaste periode voor je aflossingsvrije hypotheek de beste keuze is, hangt af van je financiële situatie en je wensen voor de toekomst. De meest gekozen periodes om de hypotheekrente voor een aflossingsvrije hypotheek vast te zetten zijn één, vijf, tien of twintig jaar.

Wil je weten wat de actuele aflossingsvrije hypotheekrentes voor de rentevaste periodes zijn? Bekijk dan onderstaande pagina’s:

Je kunt ook kiezen voor een variabele hypotheekrente. Het voordeel van een variabele hypotheekrente is dat je elke maand zonder boete mag overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Het nadeel is dat de rente die je betaalt voor je aflossingsvrije hypotheek elke maand kan veranderen. Je maandlasten zijn dus onzeker. Ook als de hypotheekrente ineens hoger wordt, moet je dit wel kunnen betalen. Houd je weinig geld over aan het einde van de maand of sta je vaak rood? Kies dan niet voor een variabele hypotheekrente.

Lees hier meer informatie over hoelang je hypotheekrente vastzetten verstandig is.

Aflossingsvrije hypotheekrente met NHG

Met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) heb je de zekerheid dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt aan de bank als jij dat zelf niet meer kunt. Bijvoorbeeld als je werkloos of arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden. Sluit je echter een nieuwe aflossingsvrije hypotheek af, dan is kun je hier NHG bij kiezen. Heb je al een bestaande aflossingsvrije hypotheek dan mag je die nog wel meenemen met NHG, zolang het aflossingsvrije deel maar niet hoger is dan 50 procent van de waarde van je woning. NHG geeft de hypotheekverstrekker zekerheid dat die het geld van de hypotheek terugkrijgt. Daarom krijg je van de bank korting op de hypotheekrente als je kiest voor een aflossingsvrije hypotheek met NHG.

Invloed risicoklasse op aflossingsvrije hypotheekrente

Kies je niet voor NHG of is dit voor jou niet mogelijk, dan bepalen banken de hypotheekrente voor je aflossingsvrije hypotheek op basis van het risico dat zij lopen. Hoe hoger je hypotheekbedrag ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank en hoe hoger het rentepercentage voor je aflossingsvrije hypotheek. Want als je woning ineens in waarde daalt, brengt die niet meer genoeg op om je hypotheek terug te betalen.

Tegenwoordig mag je nog maximaal 50 procent van je woningwaarde lenen met een aflossingsvrije hypotheek. Stel dat je woning een waarde heeft van 300.000 euro, dan mag je dus maximaal 150.000 euro lenen met een aflossingsvrije hypotheek.

Direct weten wat voor jouw aflossingsvrije hypotheek de voordeligste optie is? Vergelijk hier de hypotheekrente NHG en de hypotheekrente zonder NHG voor jouw situatie.

Laagste aflossingsvrije hypotheekrente gevonden? Vraag een offerte aan!

Heb je met bovenstaande informatie de keuzes kunnen maken voor jouw aflossingsvrije hypotheek en de laagste hypotheekrente gevonden in ons overzicht? Dan kun je direct gratis en vrijblijvend een offerte voor die hypotheek aanvragen. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt contact met je op.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een onafhankelijk hypotheekadvies van een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de aflossingsvrije hypotheek geregeld moeten worden. Is een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Onderzoeken Geld.nl
Onderzoeken Geld.nl

Met ruim vijftien jaar ervaring, miljoenen websitebezoeken en hypotheekrente vergelijkingen en tienduizenden afgesloten hypotheken, is Geld.nl dé expert op het gebied van je hypotheek. Bovendien heeft Geld.nl veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Bekijk hieronder voorbeelden van recent onderzoek op het gebied van hypotheken:

Op zoek naar een compleet overzicht van onze onderzoeken en publicaties? Hier vind je een overzicht van al onze persberichten en nieuwsberichten.

Klantenservice
Klantenservice

Voor vragen over een hypotheek of over onze diensten kun je op werkdagen contact opnemen met onze financiële experts.

Openingstijden:

Maandag09:00 - 17:30
Dinsdag09:00 - 17:30
Woensdag09:00 - 17:30
Donderdag09:00 - 17:30
Vrijdag09:00 - 17:30

Op feestdagen gelden er afwijkende openingstijden welke je hier kunt vinden:

Uitgebreide gegevens klantenservice

Start met besparen, vergelijk het grootste aanbod
 • Geld lenen Vergelijk het grootste aanbod leningen op Geld.nl en bespaar tot 700 euro op de kosten van je lening.
 • Zorgverzekering vergelijken Het grootste aanbod zorgverzekeringen vergelijk je snel en eenvoudig op Geld.nl en bespaar tot 300 euro op je zorgverzekering.
 • Reisverzekering vergelijken Start hier direct met reisverzekeringen vergelijken en bespaar tot wel 150 euro per jaar op je reisverzekering.
 • Autoverzekering vergelijken Vergelijk ook het grootste aanbod autoverzekeringen op Geld.nl. Gemiddeld bespaar je door goed te vergelijken wel 600 euro per jaar.
 • Spaarrente vergelijken Een hoger rendement op je spaargeld? Vergelijk spaarbanken en vind direct de hoogste rente en beste voorwaarden.
 • Woonverzekering vergelijken Vergelijk eenvoudig online het grootste aanbod woonverzekeringen en betaal niet langer onnodig te veel voor je inboedel- of opstalverzekering.
tc