Contact

"Vergelijk de hypotheekrentes in Nederland & vind de laagste rente."

Eef van Opdorp - Budgetcoach Bekend van RTL4 en SBS 6

Annuïteitenhypotheek rente

 vergelijk & vind de beste deal!
Start vergelijken

Vind direct de laagste rente

Grootste aanbod hypotheken Meest complete vergelijker

Geld.nl is de meest complete
hypotheek vergelijker van Nederland.

Website van het Jaar 2021

Geld.nl is voor de 5de keer
genomineerd voor de beste website

Hulp van experts

Kom je er niet uit?
Onze experts helpen je graag!

De meest volledige vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je met meer dan 450 financiële producten de meest volledige en actuele vergelijking. Vergelijken levert zonder veel gedoe direct een grote besparing op.

Dit vinden klanten van ons
10   "Ging allemaal vrij makkelijk."
Mariska 07 augustus 2022
10   "Makkelijk en overzichtelijke site"
Marianne Meinema 06 augustus 2022
8   "Ze hebben voor mij een passende oplossing gezocht en geregeld."
J.A. de Graaf 05 augustus 2022
Geld.nl was recent te zien bijBekijk alle media-optredens
Auteur

De informatie op deze pagina wordt regelmatig gecontroleerd en geüpdatet door Amanda Bulthuis. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Daarnaast is de informatie van deze pagina gereviewd door Eef van Opdorp. Zij is budgetcoach en presentatrice van diverse financiële televisieprogramma's, zoals het RTL-4-programma Uitstel van Executie.

Dit is voor het laatst geüpdatet op donderdag 11 augustus 2022.

Amanda Bulthuis Eef van Opdorp

Veelgestelde vragen rente annuïteitenhypotheek

Meer weten over hypotheken en hypotheekrentes? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen over hypotheek.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij je elke maand een vast bedrag aan de hypotheekverstrekker betaalt. Dat heet een annuïteit. Dit maandbedrag bestaat uit hypotheekrente en aflossing. Het bedrag is zo berekend dat je aan het einde van de looptijd de hele hypotheek hebt afgelost en alle verschuldigde rente hebt betaald.

Hoe werkt aflossen op een annuïteitenhypotheek?

De hypotheekverstrekker bepaalt elke maand welk bedrag je aan rente moet betalen over de nog openstaande hypotheeksom. De rest van je maandbedrag wordt gebruikt als aflossing. Aan het begin van de looptijd is je hypotheekschuld nog hoog en betaal je dus relatief veel rente en weinig aflossing. Gedurende de looptijd van de hypotheek neemt de openstaande hypotheeksom af en betaal je steeds minder rente en meer aflossing.

Past een annuïteitenhypotheek bij mij?

Een annuïteitenhypotheek past goed bij je als je nu lage maandlasten wilt en in de toekomst verwacht de hogere maandlasten te kunnen betalen. Je betaalt in het begin namelijk relatief veel hypotheekrente voor je annuïteitenhypotheek. Die rente mag je aftrekken van de belasting. Hierdoor zijn je netto-maandlasten aan het begin relatief laag. Naarmate de hypotheek langer loopt, betaal je steeds minder rente en heb je dus minder hypotheekrenteaftrek. Hierdoor stijgen je netto-maandlasten gedurende de looptijd van je annuïteitenhypotheek.

Hoeveel rente betaal je voor een annuïteitenhypotheek?

De rentes voor een annuïteitenhypotheek verschillen per hypotheekverstrekker. Daarnaast hangt de rente die je betaalt af van bijvoorbeeld de rentevaste periode die je kiest en of je een hypotheek met NHG afsluit. Hoeveel rente je betaalt voor je annuïteitenhypotheek, verschilt dus per situatie. Daarom vragen we je op Geld.nl altijd eerst om je hypotheekwensen in te vullen. Vervolgens tonen we je de hypotheekrentes voor annuïteitenhypotheken die voor jou beschikbaar zijn. Zo die je direct hoeveel rente je betaalt voor een annuïteitenhypotheek die past bij jouw situatie.

Waarom annuïteitenhypotheek rente vergelijken op Geld.nl?

De rentes voor een annuïteitenhypotheek verschillen enorm per hypotheekverstrekker. Soms wel 1 tot 1,5 procent. Dat scheelt je al snel tienduizenden euro’s over de hele looptijd van je annuïteitenhypotheek. Op Geld.nl vergelijk je altijd de actuele annuïteiten hypotheekrentes van het grootste aanbod hypotheken in Nederland. Zo weet je zeker dat de laagste hypotheekrente voor jouw situatie ertussen staat en betaal je nooit onnodig te veel!

Zojuist overgestapt

21.557

 • Hypotheekrente variabel
 • Onderzoeken Geld.nl
 • Klantenservice
Rente annuïteitenhypotheek

Annuïteitenhypotheek rente vergelijken

Bovenaan deze pagina kun je direct de hypotheekrente vergelijken en de laagste annuïteiten hypotheekrente kiezen. Maar hoe werkt een annuïteitenhypotheek eigenlijk? En past deze hypotheekvorm bij jou?

Hoe werkt een annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is een hypothecaire lening waarbij je elke maand een vast bedrag betaalt aan de bank. Dit maandbedrag heet een annuïteit en bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Banken bepalen je maanbedrag elke maand als volgt: ze kijken eerst hoeveel hypotheekschuld je nog hebt en berekenen hoeveel rente je hierover moet betalen. De rest van je vaste maandbedrag wordt gebruikt voor aflossing.

 • Aan het begin van de looptijd is je hypotheekschuld nog hoog. Je betaalt dan relatief veel rente en weinig aflossing.
 • Tijdens de looptijd daalt je hypotheekschuld steeds verder. Hierdoor wordt het aandeel rente steeds kleiner en het aandeel aflossing steeds groter.
 • Aan het einde van de looptijd betaal je dus relatief weinig rente en veel aflossing.

Annuïteitenhypotheek

Hypotheekrente bij annuïteit aftrekken van de belasting

Het bedrag dat je aan rente betaalt voor je annuïteitenhypotheek mag je aftrekken van de belasting. Doordat je in het begin relatief veel rente betaalt, krijg je in de eerste jaren een hogere belastingteruggave. Aan het einde van de looptijd krijg je juist wat minder terug, omdat je ook minder rente betaalt. Hierdoor zijn je netto maandlasten aan het begin een stuk lager dan aan het einde van de looptijd van je annuïteitenhypotheek.

Kenmerken annuïteitenhypotheek

We zetten de belangrijkste kenmerken van een annuïteitenhypotheek nog even voor je op een rij:

Voordelen annuïteitenhypotheek

 • Je betaalt elke maand een vast bedrag aan de bank
 • Je netto-maandlasten (na hypotheekrenteaftrek) zijn aan het begin relatief laag
 • Je weet zeker dat de hypotheek aan het einde van de looptijd is afgelost
 • Je betaalt een lagere rente dan de aflossingsvrije hypotheek rente

Nadelen annuïteitenhypotheek

 • Je belastingaftrek daalt elke maand
 • Je netto-maandlasten worden elke maand hoger

Past een annuïteitenhypotheek bij mij?

Sinds 2013 heb je alleen nog recht op hypotheekrenteaftrek bij een nieuwe hypotheek als het een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek is. Voor starters zijn dit dus nog de enige mogelijkheden. Starters kiezen sindsdien massaal voor de annuïteitenhypotheek. Vanwege de relatief lage maandlasten aan het begin is deze hypotheekvorm ideaal als je nog niet zoveel geld verdient. Omdat je tijdens je carrière waarschijnlijk steeds meer gaat verdienen, kun je zo de steeds hogere netto maandlasten goed opvangen.

Verwacht je juist dat de je komende jaren minder gaat verdienen? Bijvoorbeeld omdat je minder gaat werken of met pensioen gaat? Dan is een lineaire hypotheek interessanter, omdat je maandlasten daarmee elke maand lager worden. Lees er hier meer over en vergelijk de actuele rentes: Lineaire hypotheek rente.

Top 10 hypotheekrente annuïteit

Om je een beeld te geven van de actuele rentetarieven voor een annuïteitenhypotheek, hebben we de 10 laagste rentes voor een annuïteitenhypotheek op een rij gezet.

Top 10 rente annuïteitenhypotheek
AanbiederHypotheekvormRente
Triodos BankAnnuiteiten2,30%
NIBC DirectAnnuiteiten2,41%
bunqAnnuiteiten2,25%
Vista HypothekenAnnuiteiten2,35%
Lloyds BankAnnuiteiten2,25%
HypotrustAnnuiteiten2,42%
Groene Hart HypothekenAnnuiteiten2,25%
NIBC DirectAnnuiteiten2,51%
ArgentaAnnuiteiten2,61%
RabobankAnnuiteiten2,56%

Hypotheekrente annuïteit, wat moet je nog meer weten?

Naast de hypotheekvorm vragen we je bij het hypotheekrente overzicht op onze onafhankelijke vergelijkingssite om nog drie keuzes te maken:

 • Je rentevaste periode
 • NHG of niet?
 • Je hypotheekwaarde (als je niet kiest voor NHG)

Hier leggen we je uit kort wat deze opties inhouden.

Annuïteitenhypotheek rente vergelijken en rentevaste periode kiezen

Je rentevaste periode heeft een grote invloed op de hypotheekrente voor je annuïteitenhypotheek. Met de rentevaste periode geef je aan hoelang je je hypotheekrente wilt vastzetten. Dit geeft je voor de gekozen periode zekerheid over je maandlasten. Dat is fijn, maar je betaalt ook iets voor die zekerheid. Meestal geldt namelijk: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de hypotheekrente voor je annuïteitenhypotheek. Welke rentevaste periode voor jou de beste keuze is, hangt af van je financiële situatie en je wensen voor de toekomst. De meest gekozen periodes om de hypotheekrente voor een annuïteitenhypotheek vast te zetten zijn één, vijf, tien of twintig jaar.

Wil je weten wat de actuele rente bij annuïteit voor de verschillende rentevaste periodes is? Bekijk dan onderstaande pagina’s:

Je kunt ook kiezen voor een variabele hypotheekrente. Het voordeel van een variabele hypotheekrente voor je annuïteitenhypotheek is dat je elke maand zonder boete mag overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Het nadeel is dat de rente die je betaalt voor je annuïteitenhypotheek elke maand kan veranderen. Je maandlasten zijn dus onzeker. Als de hypotheekrente ineens hoger wordt, moet je dit wel kunnen betalen. Houd je weinig geld over aan het einde van de maand of sta je vaak rood? Kies dan niet voor een variabele hypotheekrente.

Lees hier meer informatie over hoelang je hypotheekrente vastzetten verstandig is.

Hypotheekrente annuïteit met NHG

Met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) heb je de zekerheid dat het Waarborgfonds je annuïteitenhypotheek terugbetaalt aan de bank als jij dat zelf niet meer kunt. Bijvoorbeeld als je werkloos of arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden. Een hypotheek met NHG geeft ook de hypotheekverstrekker zekerheid dat die het geld van de hypotheek terugkrijgt. Daarom krijg je van de bank korting op de hypotheekrente voor je annuïteitenhypotheek als je kiest voor een hypotheek met NHG.

Daarnaast mag je met NHG maximaal 355.000 euro lenen. Heb je een hogere hypotheek nodig, dan is NHG voor jou dus geen optie.

Invloed risicoklasse op hypotheekrente annuïteitenhypotheek

Kies je niet voor NHG, dan bepalen banken de rente voor je annuïteitenhypotheek mede op basis van het risico dat zij lopen. Hoe hoger je hypotheekbedrag ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank. Want als je woning ineens in waarde daalt, brengt die niet meer genoeg op om je hypotheek terug te betalen.

Tegenwoordig mag je nog maximaal 100% van je woningwaarde lenen bij de bank. Leen je minder dan 100%, omdat je een deel eigen geld inbrengt, dan wordt de hypotheekrente voor je annuïteitenhypotheek lager.

Direct weten wat voor jou de voordeligste optie is? Vergelijk hier de hypotheekrente NHG en de hypotheekrente zonder NHG voor jouw situatie.

Laagste annuïteit rente gevonden? Vraag een offerte aan!

Heb je met bovenstaande informatie de keuzes kunnen maken voor jouw hypotheek en de laagste hypotheekrente voor je annuïteitenhypotheek gevonden in ons overzicht? Dan kun je direct gratis en vrijblijvend een offerte voor die hypotheek aanvragen. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt contact met je op.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een onafhankelijk hypotheekadvies van een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de annuïteitenhypotheek geregeld moeten worden. Is een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Onderzoeken Geld.nl
Onderzoeken Geld.nl

Met ruim vijftien jaar ervaring, miljoenen websitebezoeken en hypotheekrente vergelijkingen en tienduizenden afgesloten hypotheken, is Geld.nl dé expert op het gebied van je hypotheek. Bovendien heeft Geld.nl veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Bekijk hieronder voorbeelden van recent onderzoek op het gebied van hypotheken:

Op zoek naar een compleet overzicht van onze onderzoeken en publicaties? Hier vind je een overzicht van al onze persberichten en nieuwsberichten.

Klantenservice
Klantenservice

Voor vragen over een hypotheek of over onze diensten kun je op werkdagen contact opnemen met onze financiële experts.

Openingstijden:

Maandag09:00 - 17:30
Dinsdag09:00 - 17:30
Woensdag09:00 - 17:30
Donderdag09:00 - 17:30
Vrijdag09:00 - 17:30

Op feestdagen gelden er afwijkende openingstijden welke je hier kunt vinden:

Uitgebreide gegevens klantenservice

Start met besparen, vergelijk het grootste aanbod
 • Geld lenen Vergelijk het grootste aanbod leningen op Geld.nl en bespaar tot 700 euro op de kosten van je lening.
 • Zorgverzekering vergelijken Het grootste aanbod zorgverzekeringen vergelijk je snel en eenvoudig op Geld.nl en bespaar tot 300 euro op je zorgverzekering.
 • Reisverzekering vergelijken Start hier direct met reisverzekeringen vergelijken en bespaar tot wel 150 euro per jaar op je reisverzekering.
 • Autoverzekering vergelijken Vergelijk ook het grootste aanbod autoverzekeringen op Geld.nl. Gemiddeld bespaar je door goed te vergelijken wel 600 euro per jaar.
 • Spaarrente vergelijken Een hoger rendement op je spaargeld? Vergelijk spaarbanken en vind direct de hoogste rente en beste voorwaarden.
 • Woonverzekering vergelijken Vergelijk eenvoudig online het grootste aanbod woonverzekeringen en betaal niet langer onnodig te veel voor je inboedel- of opstalverzekering.
tc