Contact

Annuïteitenhypotheek rente

Vergelijk en vind de laagste rente.
Eef van Opdorp Budgetcoach (RTL4 en SBS6)
Start vergelijken en vind de beste hypotheek

"Vergelijk en vind de laagste rente."

Eef van Opdorp Budgetcoach

Annuïteitenhypotheek rente

Een annuïteitenhypotheek is een hypothecaire lening waarbij je elke maand een vast bedrag betaalt aan de bank. Dit maandbedrag heet een annuïteit en bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Banken bepalen je maanbedrag elke maand als volgt: ze kijken eerst hoeveel hypotheekschuld je nog hebt en berekenen hoeveel rente je hierover moet betalen. De rest van je vaste maandbedrag wordt gebruikt voor aflossing.

Maandbedrag annuïtaire hypotheek

Hoe werkt annuïteitenhypotheek?

Aan het begin van de looptijd is je hypotheekschuld nog hoog. Je betaalt dan relatief veel rente en weinig aflossing. Tijdens de looptijd daalt je hypotheekschuld steeds verder. Hierdoor wordt het aandeel rente steeds kleiner en het aandeel aflossing steeds groter. Aan het einde van de looptijd betaal je dus relatief weinig rente en veel aflossing.

Besparen op annuïteiten hypotheek

Veelgestelde vragen over annuïteitenhypotheek rente

Amanda Bulthuis, onze expert op het gebied van hypotheken, heeft samen met budgetcoach Eef van Opdorp (bekend van RTL4 en SBS6) de meestgestelde vragen over annuïteitenhypotheek rente voor je op een rij gezet.

Deze informatie is voor het laatst geüpdatet op woensdag 5 juni 2024.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij je elke maand een vast bedrag aan de hypotheekverstrekker betaalt. Dat heet een annuïteit. Dit maandbedrag bestaat uit hypotheekrente en aflossing. Het bedrag is zo berekend dat je aan het einde van de looptijd de hele hypotheek hebt afgelost en alle verschuldigde rente hebt betaald.

Hoe werkt aflossen op een annuïteitenhypotheek?

De hypotheekverstrekker bepaalt elke maand welk bedrag je aan rente moet betalen over de nog openstaande hypotheeksom. De rest van je maandbedrag wordt gebruikt als aflossing. Aan het begin van de looptijd is je hypotheekschuld nog hoog en betaal je dus relatief veel rente en weinig aflossing. Gedurende de looptijd van de hypotheek neemt de openstaande hypotheeksom af en betaal je steeds minder rente en meer aflossing.

Past een annuïteitenhypotheek bij mij?

Een annuïteitenhypotheek past goed bij je als je nu lage maandlasten wilt en in de toekomst verwacht de hogere maandlasten te kunnen betalen. Je betaalt in het begin namelijk relatief veel hypotheekrente voor je annuïteitenhypotheek. Die rente mag je aftrekken van de belasting. Hierdoor zijn je netto-maandlasten aan het begin relatief laag. Naarmate de hypotheek langer loopt, betaal je steeds minder rente en heb je dus minder hypotheekrenteaftrek. Hierdoor stijgen je netto-maandlasten gedurende de looptijd van je annuïteitenhypotheek.

Hoeveel rente betaal je voor een annuïteitenhypotheek?

De rentes voor een annuïteitenhypotheek verschillen per hypotheekverstrekker. Daarnaast hangt de rente die je betaalt af van bijvoorbeeld de rentevaste periode die je kiest en of je een hypotheek met NHG afsluit. Hoeveel rente je betaalt voor je annuïteitenhypotheek, verschilt dus per situatie. Daarom vragen we je op Geld.nl altijd eerst om je hypotheekwensen in te vullen. Vervolgens tonen we je de hypotheekrentes voor annuïteitenhypotheken die voor jou beschikbaar zijn. Zo die je direct hoeveel rente je betaalt voor een annuïteitenhypotheek die past bij jouw situatie.

Waarom annuïteitenhypotheek rente vergelijken op Geld.nl?

De rentes voor een annuïteitenhypotheek verschillen enorm per hypotheekverstrekker. Soms wel 1 tot 1,5 procent. Dat scheelt je al snel tienduizenden euro’s over de hele looptijd van je annuïteitenhypotheek. Op Geld.nl vergelijk je altijd de actuele annuïteiten hypotheekrentes van het grootste aanbod hypotheken in Nederland. Zo weet je zeker dat de laagste hypotheekrente voor jouw situatie ertussen staat en betaal je nooit onnodig te veel!

Top 10 hypotheekrente annuïtair

Om je een beeld te geven van de huidige hypotheekrentes voor een annuïteiten hypotheek, hebben we de 10 goedkoopste annuïtaire hypotheekrentes vast op een rij gezet. Weten wat de laagste rente is voor jouw gewenste hypotheekvorm en rentevaste periode? Maak dan direct een vergelijking!

Laagste annuïteiten hypotheekrente
Top 10 hypotheekrente annuiteitenhypotheek
AanbiederHypotheekvormRente
Lloyds BankAnnuiteiten3,78%
Centraal BeheerAnnuiteiten3,78%
WoonnuAnnuiteiten3,78%
bijBouweAnnuiteiten3,80%
RabobankAnnuiteiten3,81%
Nationale-NederlandenAnnuiteiten3,81%
bunqAnnuiteiten3,82%
BLG WonenAnnuiteiten3,83%
FloriusAnnuiteiten3,83%
RegioBankAnnuiteiten3,83%
Start vergelijken

Deze rentes zijn voor het laatst gecontroleerd op 12-6-2024. Wij ontvangen deze rentes dagelijks van de onafhankelijke dataleverancier Moneyview.Dit overzicht is gebaseerd op een annuïteitenhypotheek met NHG en een rentevaste periode van 10 jaar. Wil je een andere hypotheekvorm, rentevaste periode of een hypotheek zonder NHG? Klik dan op onderstaande button en pas je vergelijking aan op je wensen. Zo zie je direct de actuele hypotheekrentes voor annuiteïtenhypotheek voor jouw situatie.

Tips annuïtaire hypotheekrente vergelijken

Een hypotheek is een financiële keuze die enkele tientallen jaren invloed heeft op je financiële situatie. Je wilt dus een goede keuze maken. Met deze 7 tips weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Tips annuïteitenhypotheek
Laagste hypotheekrente

1. Hypotheekrente bij annuïteit aftrekken van de belasting

Het bedrag dat je aan rente betaalt voor je annuïteitenhypotheek mag je aftrekken van de belasting.

Doordat je in het begin relatief veel rente betaalt, krijg je in de eerste jaren een hogere belastingteruggave. Aan het einde van de looptijd krijg je juist wat minder terug, omdat je ook minder rente betaalt. Hierdoor zijn je netto maandlasten aan het begin een stuk lager dan aan het einde van de looptijd van je annuïteitenhypotheek.

Soorten hypotheek

2. Kenmerken annuïteitenhypotheek

We zetten de belangrijkste kenmerken van een annuïteitenhypotheek nog even voor je op een rij:

Voordelen annuïteitenhypotheek

  • Je betaalt elke maand een vast bedrag aan de bank
  • Je netto-maandlasten (na hypotheekrenteaftrek) zijn aan het begin relatief laag
  • Je weet zeker dat de hypotheek aan het einde van de looptijd is afgelost
  • Je betaalt een lagere rente dan de aflossingsvrije hypotheek rente

Nadelen annuïteitenhypotheek

  • Je belastingaftrek daalt elke maand
  • Je netto-maandlasten worden elke maand hoger
Hypotheek woning

3. Past een annuïteitenhypotheek bij mij?

Sinds 2013 heb je alleen nog recht op hypotheekrenteaftrek bij een nieuwe hypotheek als het een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek is.

Voor starters zijn dit dus nog de enige mogelijkheden. Starters kiezen sindsdien massaal voor de annuïteitenhypotheek. Vanwege de relatief lage maandlasten aan het begin is deze hypotheekvorm ideaal als je nog niet zoveel geld verdient. Omdat je tijdens je carrière waarschijnlijk steeds meer gaat verdienen, kun je zo de steeds hogere netto maandlasten goed opvangen.

Verwacht je juist dat de je komende jaren minder gaat verdienen? Bijvoorbeeld omdat je minder gaat werken of met pensioen gaat? Dan is een lineaire hypotheek interessanter, omdat je maandlasten daarmee elke maand lager worden. Lees er hier meer over en vergelijk de actuele rentes: Lineaire hypotheek rente.

Besparen op hypotheek

4. Annuïteitenhypotheek rente vergelijken en rentevaste periode kiezen

Je rentevaste periode heeft een grote invloed op de hypotheekrente voor je annuïteitenhypotheek.

Met de rentevaste periode geef je aan hoelang je je hypotheekrente wilt vastzetten. Dit geeft je voor de gekozen periode zekerheid over je maandlasten. Dat is fijn, maar je betaalt ook iets voor die zekerheid. Meestal geldt namelijk: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de hypotheekrente voor je annuïteitenhypotheek. Welke rentevaste periode voor jou de beste keuze is, hangt af van je financiële situatie en je wensen voor de toekomst. De meest gekozen periodes om de hypotheekrente voor een annuïteitenhypotheek vast te zetten zijn één, vijf, tien of twintig jaar.

Wil je weten wat de actuele rente bij annuïteit voor de verschillende rentevaste periodes is? Bekijk dan onderstaande pagina’s:

Je kunt ook kiezen voor een variabele hypotheekrente. Het voordeel van een variabele hypotheekrente voor je annuïteitenhypotheek is dat je elke maand zonder boete mag overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Het nadeel is dat de rente die je betaalt voor je annuïteitenhypotheek elke maand kan veranderen. Je maandlasten zijn dus onzeker. Als de hypotheekrente ineens hoger wordt, moet je dit wel kunnen betalen. Houd je weinig geld over aan het einde van de maand of sta je vaak rood? Kies dan niet voor een variabele hypotheekrente.

Lees hier meer informatie over hoelang je hypotheekrente vastzetten verstandig is.

Hypotheek woning

5. Hypotheekrente annuïteit met NHG

Met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) heb je de zekerheid dat het Waarborgfonds je annuïteitenhypotheek terugbetaalt aan de bank als jij dat zelf niet meer kunt.

Bijvoorbeeld als je werkloos of arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden. Een hypotheek met NHG geeft ook de hypotheekverstrekker zekerheid dat die het geld van de hypotheek terugkrijgt. Daarom krijg je van de bank korting op de hypotheekrente voor je annuïteitenhypotheek als je kiest voor een hypotheek met NHG.

Daarnaast mag je met NHG maximaal 435.000 euro lenen. Heb je een hogere hypotheek nodig, dan is NHG voor jou dus geen optie.

Laagste hypotheekrente

6. Invloed risicoklasse op hypotheekrente annuïteitenhypotheek

Kies je niet voor NHG, dan bepalen banken de rente voor je annuïteitenhypotheek mede op basis van het risico dat zij lopen.

Hoe hoger je hypotheekbedrag ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank. Want als je woning ineens in waarde daalt, brengt die niet meer genoeg op om je hypotheek terug te betalen.

Tegenwoordig mag je nog maximaal 100% van je woningwaarde lenen bij de bank. Leen je minder dan 100%, omdat je een deel eigen geld inbrengt, dan wordt de hypotheekrente voor je annuïteitenhypotheek lager.

Direct weten wat voor jou de voordeligste optie is? Vergelijk hier de hypotheekrente NHG en de hypotheekrente zonder NHG voor jouw situatie.

Hypotheek overstappen

7. Laagste annuïteit rente gevonden?

Heb je met bovenstaande informatie de keuzes kunnen maken voor jouw hypotheek en de laagste hypotheekrente voor je annuïteitenhypotheek gevonden in ons overzicht?

Dan kun je direct gratis en vrijblijvend een offerte voor die hypotheek aanvragen. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt contact met je op.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een onafhankelijk hypotheekadvies van een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de annuïteitenhypotheek geregeld moeten worden. Is een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Hypotheek offerte aanvragen? Vergelijk, kies en bespaar!

title

content