Contact

Lineaire hypotheek rente

Vergelijk en vind de laagste rente.
Eef van Opdorp Budgetcoach (RTL4 en SBS6)
Website van het jaar 2022
Start vergelijken en vind de beste hypotheek
Grootste aanbod leningen Meest complete vergelijker

Geld.nl is de meest complete
hypotheek vergelijker van Nederland.

Website van het Jaar 2022

Geld.nl is voor de 6de keer
genomineerd voor de beste website

Hulp van experts Hulp van experts

Kom je er niet uit?
Onze experts helpen je graag!

De meest volledige hypotheekrente vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je de meest complete hypotheekrente vergelijking van Nederland met ruim 30 hypotheekverstrekkers. Vind de beste hypotheek met de laagste rente en bespaar direct!

Dit vinden klanten van ons
10   "Snel en betrouwbaar"
Jaïr Roseburg 07 oktober 2022
8   "Super geholpen"
Lies Heeres 07 oktober 2022
8   "De ervaring was goed"
J.A. Elsendoor 06 oktober 2022
Hypotheekexperts Geld.nl
Hypotheekadviseurs

Onze gecertificeerde hypotheekadviseurs helpen je graag bij het kiezen en aanvragen van de beste hypotheek. Heb je vragen? kijk hier voor een antwoord op de meest gestelde vragen of stuur een appje naar 06-38336770.

Hypotheek specialisten

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis, productspecialist op het gebied van hypotheken. De informatie is gereviewed door Eef van Opdorp, budgetcoach en bekend van RTL4 en SBS6. De informatie is voor het laatst geüpdatet op woensdag 23 november 2022.

"Wellicht heb je één van deze vragen?"
Wat is een lineaire hypotheek?

Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarop je elke maand een vast bedrag aflost. Dat heet lineair aflossen. Bovenop het bedrag dat je aflost, betaal je elke maand de hypotheekrente over de nog openstaande hypotheeksom. Aan het einde van de looptijd heb je zo de hele hypotheek afgelost. Dat is meestal na 30 jaar.

Waarom kiezen voor een lineaire hypotheek?

De belangrijkste reden waarom mensen voor een lineaire hypotheek kiezen is dat de maandlasten steeds lager worden. Je betaalt namelijk steeds minder hypotheekrente bovenop je aflossing, omdat de openstaande hypotheek daalt. Een lineaire hypotheek is dus een goede keuze als je de hogere maandlasten aan het begin kunt dragen en graag lagere maandlasten in de toekomst wilt. Bijvoorbeeld omdat je in de toekomst minder wilt gaan werken of om een andere reden lagere inkomsten verwacht.

Is een lineaire hypotheek goedkoper dan een annuïteitenhypotheek?

Aan het begin van een lineaire hypotheek is de openstaande hypotheeksom hoog. Je betaalt dus ook veel hypotheekrente bovenop je maandelijkse aflossing. Hierdoor zijn je maandlasten aan het begin hoger dan bij een annuïteitenhypotheek. Je lost op een lineaire hypotheek wel sneller af, waardoor je hypotheeksom sneller daalt dan bij een annuïteitenhypotheek. Hierdoor betaal je over je hele lineaire hypotheek minder aan hypotheekrente dan voor een annuïteitenhypotheek. Een lineaire hypotheek is dus inderdaad goedkoper. Lees hier meer over de verschillen tussen een lineaire en een annuïteitenhypotheek.

Hoeveel rente betaal je voor een lineaire hypotheek?

Hypotheekverstrekkers hanteren verschillende rentes voor lineaire hypotheken. Hoeveel rente je precies betaalt voor je lineaire hypotheek, hangt onder meer af van welke rentevaste periode je kiest en of je een hypotheek met NHG afsluit. Daarom vul je tijdens het hypotheekrente vergelijken op Geld.nl eerst je hypotheekwensen in. Vervolgens tonen we je van de beschikbare lineaire hypotheken voor jouw situatie de actuele rentes. Zo zie je direct hoeveel rente je voor een lineaire hypotheek betaalt bij de verschillende hypotheekverstrekkers.

Waarom lineaire hypotheek rente vergelijken op Geld.nl?

Het verschil in rentes tussen hypotheekverstrekkers is groot. Dat geldt ook voor de lineaire hypotheek rentes. Een renteverschil van 1 tot 1,5 procent scheelt je al snel enkele tienduizenden euro’s op je totale hypotheek. De rente voor je lineaire hypotheek vergelijken is dus de moeite waard. Op Geld.nl vergelijk je eenvoudig de hypotheekrentes van het grootste aanbod lineaire hypotheken in Nederland. Je vindt dus altijd de laagste lineaire hypotheek rente bij jouw wensen.

Laatste nieuws Geld.nl over hypotheken

Met ruim vijftien jaar ervaring en tienduizenden vergelijkingen per maand is Geld.nl dé vergelijkingssite voor je hypotheek. We hebben veel inzicht in de keuzes die consumenten maken als ze een hypotheek afsluiten en delen dit regelmatig met de pers. Lees hier ons laatste nieuws over hypotheken.

Bekijk alle nieuwberichten

Lineaire hypotheek rente

Een lineaire hypotheek is de meest eenvoudige hypotheekvorm. Je leent geld om je woning te kopen en vervolgens los je elke maand een vast bedrag af. Dit heet lineair aflossen. Daar bovenop komt de rente die je voor je lineaire hypotheek moet betalen. Het bedrag dat je elke maand aan de bankt betaalt, bestaat dus uit aflossing en rente. 

Maandbedrag lineaire hypotheek

Hoe werkt een lineaire hypotheek?

Bij een lineaire hypotheek zijn is je aflossing elke maand gelijk. Vervolgens kijkt de bank hoe hoog je openstaande hypotheekschuld is en hoeveel rente je daarover betaalt. De rente telt de bank op bij je aflossing. Omdat aan het begin van de looptijd je hypotheekschuld nog hoog is, betaal je aan het begin relatief veel rente bovenop je aflossing. Dit wordt vervolgens elke maand minder. Een lineaire hypotheek is dus aan het begin relatief duur en wordt steeds goedkoper.

Besparen op lineaire hypotheek
Geld.nl was recent te zien bijBekijk alle media-optredens

Top 10 goedkoopste hypotheken

Om je een beeld te geven van de huidige hypotheekrentes voor een lineaire hypotheek, hebben we de 10 goedkoopste lineaire hypotheekrentes vast op een rij gezet. Weten wat de laagste rente is voor jouw gewenste hypotheekvorm en rentevaste periode? Maak dan direct een vergelijking!

Laagste lineaire hypotheekrente
Top 10 hypotheekrente lineaire hypotheek
AanbiederHypotheekvormRente
NIBC DirectLineair4,15%
Tulp HypothekenLineair4,16%
Venn HypothekenLineair4,18%
Robuust HypothekenLineair4,19%
ArgentaLineair4,19%
Centraal BeheerLineair4,19%
Lloyds BankLineair4,20%
bunqLineair4,20%
NIBC DirectLineair4,25%
INGLineair4,28%

Dit overzicht is gebaseerd op een lineaire hypotheek met NHG en een rentevaste periode van 10 jaar. Wil je een andere hypotheekvorm, rentevaste periode of een hypotheek zonder NHG? Klik dan op onderstaande button en pas je vergelijking aan op je wensen. Zo zie je direct de actuele hypotheekrentes voor lineaire hypotheek voor jouw situatie.

Start vergelijken

Tips lineaire hypotheekrente vergelijken

Een hypotheek is een financiële keuze die enkele tientallen jaren invloed heeft op je financiële situatie. Je wilt dus een goede keuze maken. Met deze 7 tips weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Tips lineaire hypotheek
Laagste hypotheekrente

1. Rente lineaire hypotheek aftrekken van de belasting

Het bedrag dat je aan rente betaalt voor je lineaire hypotheek, mag je aftrekken van de belasting.

Soorten hypotheek

2. Kenmerken lineaire hypotheek

We zetten de belangrijkste kenmerken van een lineaire hypotheek nog even voor je op een rij:

Hypotheek woning

3. Past een lineaire hypotheek bij mij?

Sinds 2013 heb je alleen nog recht op hypotheekrenteaftrek bij een nieuwe hypothecaire lening als het een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek is.

Besparen op hypotheek

4. Rentevaste periode kiezen bij lineaire hypotheek

Je rentevaste periode heeft een grote invloed op de hypotheekrente voor je lineaire hypotheek. Met de rentevaste periode geef je aan hoelang je de lineaire hypotheekrente wilt vastzetten.

Hypotheek woning

5. Hypotheekrente lineair met NHG

Met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) heb je de zekerheid dat het Waarborgfonds je lineaire hypotheek terugbetaalt aan de bank als jij dat zelf niet meer kunt.

Laagste hypotheekrente

6. Invloed risicoklasse hypotheekrente lineaire hypotheek

Kies je niet voor NHG, dan bepalen banken de rente voor je lineaire hypotheek op basis van het risico dat zij lopen.

Hypotheek overstappen

7. Laagste hypotheekrente lineair gevonden?

Heb je met bovenstaande informatie de keuzes kunnen maken voor jouw hypotheek en de laagste hypotheekrente voor je lineaire hypotheek gevonden in ons overzicht?

Start met besparen, vergelijk het grootste aanbod
  • Geld lenen Vergelijk het grootste aanbod leningen op Geld.nl en bespaar tot 700 euro op de kosten van je lening.
  • Zorgverzekering vergelijken Het grootste aanbod zorgverzekeringen vergelijk je snel en eenvoudig op Geld.nl en bespaar tot 300 euro op je zorgverzekering.
  • Reisverzekering vergelijken Start hier direct met reisverzekeringen vergelijken en bespaar tot wel 150 euro per jaar op je reisverzekering.
  • Autoverzekering vergelijken Vergelijk ook het grootste aanbod autoverzekeringen op Geld.nl. Gemiddeld bespaar je door goed te vergelijken wel 600 euro per jaar.
  • Spaarrente vergelijken Een hoger rendement op je spaargeld? Vergelijk spaarbanken en vind direct de hoogste rente en beste voorwaarden.
  • Woonverzekering vergelijken Vergelijk eenvoudig online het grootste aanbod woonverzekeringen en betaal niet langer onnodig te veel voor je inboedel- of opstalverzekering.

title

content
tc