Contact

Lineaire hypotheek rente

Vergelijk en vind de laagste rente.
Eef van Opdorp Budgetcoach (RTL4 en SBS6)
Start vergelijken en vind de beste hypotheek

"Vergelijk en vind de laagste rente."

Eef van Opdorp Budgetcoach

Lineaire hypotheek rente

Een lineaire hypotheek is de meest eenvoudige hypotheekvorm. Je leent geld om je woning te kopen en vervolgens los je elke maand een vast bedrag af. Dit heet lineair aflossen. Daar bovenop komt de rente die je voor je lineaire hypotheek moet betalen. Het bedrag dat je elke maand aan de bankt betaalt, bestaat dus uit aflossing en rente. 

Maandbedrag lineaire hypotheek

Hoe werkt een lineaire hypotheek?

Bij een lineaire hypotheek zijn is je aflossing elke maand gelijk. Vervolgens kijkt de bank hoe hoog je openstaande hypotheekschuld is en hoeveel rente je daarover betaalt. De rente telt de bank op bij je aflossing. Omdat aan het begin van de looptijd je hypotheekschuld nog hoog is, betaal je aan het begin relatief veel rente bovenop je aflossing. Dit wordt vervolgens elke maand minder. Een lineaire hypotheek is dus aan het begin relatief duur en wordt steeds goedkoper.

Besparen op lineaire hypotheek

Veelgestelde vragen over lineaire hypotheek rente

Amanda Bulthuis, onze expert op het gebied van hypotheken, heeft samen met budgetcoach Eef van Opdorp (bekend van RTL4 en SBS6) de meestgestelde vragen over lineaire hypotheek rente voor je op een rij gezet.

Deze informatie is voor het laatst geüpdatet op woensdag 5 juni 2024.

Wat is een lineaire hypotheek?

Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarop je elke maand een vast bedrag aflost. Dat heet lineair aflossen. Bovenop het bedrag dat je aflost, betaal je elke maand de hypotheekrente over de nog openstaande hypotheeksom. Aan het einde van de looptijd heb je zo de hele hypotheek afgelost. Dat is meestal na 30 jaar.

Waarom kiezen voor een lineaire hypotheek?

De belangrijkste reden waarom mensen voor een lineaire hypotheek kiezen is dat de maandlasten steeds lager worden. Je betaalt namelijk steeds minder hypotheekrente bovenop je aflossing, omdat de openstaande hypotheek daalt. Een lineaire hypotheek is dus een goede keuze als je de hogere maandlasten aan het begin kunt dragen en graag lagere maandlasten in de toekomst wilt. Bijvoorbeeld omdat je in de toekomst minder wilt gaan werken of om een andere reden lagere inkomsten verwacht.

Is een lineaire hypotheek goedkoper dan een annuïteitenhypotheek?

Aan het begin van een lineaire hypotheek is de openstaande hypotheeksom hoog. Je betaalt dus ook veel hypotheekrente bovenop je maandelijkse aflossing. Hierdoor zijn je maandlasten aan het begin hoger dan bij een annuïteitenhypotheek. Je lost op een lineaire hypotheek wel sneller af, waardoor je hypotheeksom sneller daalt dan bij een annuïteitenhypotheek. Hierdoor betaal je over je hele lineaire hypotheek minder aan hypotheekrente dan voor een annuïteitenhypotheek. Een lineaire hypotheek is dus inderdaad goedkoper. Lees hier meer over de verschillen tussen een lineaire en een annuïteitenhypotheek.

Hoeveel rente betaal je voor een lineaire hypotheek?

Hypotheekverstrekkers hanteren verschillende rentes voor lineaire hypotheken. Hoeveel rente je precies betaalt voor je lineaire hypotheek, hangt onder meer af van welke rentevaste periode je kiest en of je een hypotheek met NHG afsluit. Daarom vul je tijdens het hypotheekrente vergelijken op Geld.nl eerst je hypotheekwensen in. Vervolgens tonen we je van de beschikbare lineaire hypotheken voor jouw situatie de actuele rentes. Zo zie je direct hoeveel rente je voor een lineaire hypotheek betaalt bij de verschillende hypotheekverstrekkers.

Waarom lineaire hypotheek rente vergelijken op Geld.nl?

Het verschil in rentes tussen hypotheekverstrekkers is groot. Dat geldt ook voor de lineaire hypotheek rentes. Een renteverschil van 1 tot 1,5 procent scheelt je al snel enkele tienduizenden euro’s op je totale hypotheek. De rente voor je lineaire hypotheek vergelijken is dus de moeite waard. Op Geld.nl vergelijk je eenvoudig de hypotheekrentes van het grootste aanbod lineaire hypotheken in Nederland. Je vindt dus altijd de laagste lineaire hypotheek rente bij jouw wensen.

Top 10 goedkoopste hypotheken

Om je een beeld te geven van de huidige hypotheekrentes voor een lineaire hypotheek, hebben we de 10 goedkoopste lineaire hypotheekrentes vast op een rij gezet. Weten wat de laagste rente is voor jouw gewenste hypotheekvorm en rentevaste periode? Maak dan direct een vergelijking!

Laagste lineaire hypotheekrente
Top 10 hypotheekrente lineaire hypotheek
AanbiederHypotheekvormRente
Lloyds BankLineair3,78%
Centraal BeheerLineair3,78%
bijBouweLineair3,80%
RabobankLineair3,81%
Nationale-NederlandenLineair3,81%
bunqLineair3,82%
BLG WonenLineair3,83%
FloriusLineair3,83%
RegioBankLineair3,83%
Triodos BankLineair3,83%
Start vergelijken

Deze rentes zijn voor het laatst gecontroleerd op 12-6-2024. Wij ontvangen deze rentes dagelijks van de onafhankelijke dataleverancier Moneyview.Dit overzicht is gebaseerd op een lineaire hypotheek met NHG en een rentevaste periode van 10 jaar. Wil je een andere hypotheekvorm, rentevaste periode of een hypotheek zonder NHG? Klik dan op onderstaande button en pas je vergelijking aan op je wensen. Zo zie je direct de actuele hypotheekrentes voor lineaire hypotheek voor jouw situatie.

Tips lineaire hypotheekrente vergelijken

Een hypotheek is een financiële keuze die enkele tientallen jaren invloed heeft op je financiële situatie. Je wilt dus een goede keuze maken. Met deze 7 tips weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Tips lineaire hypotheek
Laagste hypotheekrente

1. Rente lineaire hypotheek aftrekken van de belasting

Het bedrag dat je aan rente betaalt voor je lineaire hypotheek, mag je aftrekken van de belasting.

Doordat je in het begin relatief veel rente betaalt, krijgt je in de eerste jaren een hogere belastingteruggave. Aan het einde van de looptijd krijg je juist wat minder terug, omdat je ook minder rente betaalt.

Soorten hypotheek

2. Kenmerken lineaire hypotheek

We zetten de belangrijkste kenmerken van een lineaire hypotheek nog even voor je op een rij:

Voordelen lineaire hypotheek

 • De maandlasten van je hypotheek worden elke maand lager
 • Je weet zeker dat de hypotheek aan het einde van de looptijd is afgelost
 • Je betaalt een lagere rente dan de aflossingsvrije hypotheek rente

Nadelen lineaire hypotheek

 • Je maandlasten zijn aan het begin van je hypotheek het hoogst
 • Je belastingaftrek daalt elke maand
Hypotheek woning

3. Past een lineaire hypotheek bij mij?

Sinds 2013 heb je alleen nog recht op hypotheekrenteaftrek bij een nieuwe hypothecaire lening als het een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek is.

Voor starters zijn dit dus nog de enige mogelijkheden. De lineaire hypotheek is van deze twee het minst populair. Toch zijn er twee goede redenen om soms toch een lineaire hypotheek te kiezen.

 • Een lineaire hypotheek is de goedkoopste hypotheek 
  Omdat je relatief snel aflost op je hypotheek, betaal je minder aan rentekosten dan bij een annuïteitenhypotheek.
 • Ideaal als je in de toekomst minder gaat verdienen
  Je maandlasten zijn aan het begin hoog, maar worden elke maand lager. Dat is ideaal als je verwacht in de toekomst minder te gaan verdienen, bijvoorbeeld als je minder gaat werken of met pensioen gaat.

De meeste starters kiezen echter toch voor een annuïteitenhypotheek. Bij die hypotheekvorm zijn je netto maandlasten (na hypotheekrenteaftrek) namelijk aan het begin laag en worden ze steeds hoger. Dit past goed bij je als je nu nog niet zoveel verdient en verwacht dat je inkomsten in de toekomst gaan stijgen. Lees er hier meer over en vergelijk de actuele rentes: Annuïteitenhypotheek rente.

Besparen op hypotheek

4. Rentevaste periode kiezen bij lineaire hypotheek

Je rentevaste periode heeft een grote invloed op de hypotheekrente voor je lineaire hypotheek. Met de rentevaste periode geef je aan hoelang je de lineaire hypotheekrente wilt vastzetten.

Dit geeft je voor die gekozen periode zekerheid over je maandlasten. Dat is fijn, maar je betaalt ook iets voor die zekerheid. Meestal geldt namelijk: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de hypotheekrente voor je lineaire hypotheek. Welke rentevaste periode voor jou de beste keuze is, hangt af van je financiële situatie en je wensen voor de toekomst. De meest gekozen periodes om de hypotheekrente voor een lineaire hypotheek vast te zetten zijn één, vijf, tien of twintig jaar.

Wil je weten wat de actuele rente voor een lineaire hypotheek voor de verschillende rentevaste periodes is? Bekijk dan onderstaande pagina’s:

Je kunt ook kiezen voor een variabele hypotheekrente bij je lineaire hypotheek. Het voordeel van een variabele hypotheekrente is dat je elke maand zonder boete mag overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Het nadeel is dat de rente die je betaalt voor je lineaire hypotheek elke maand kan veranderen. Je maandlasten zijn dus onzeker. Ook als de hypotheekrente ineens hoger wordt, moet je dit wel kunnen betalen. Houd je weinig geld over aan het einde van de maand of sta je vaak rood? Kies dan niet voor een variabele hypotheekrente.

Lees hier meer informatie over hoelang je hypotheekrente vastzetten verstandig is.

Hypotheek woning

5. Hypotheekrente lineair met NHG

Met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) heb je de zekerheid dat het Waarborgfonds je lineaire hypotheek terugbetaalt aan de bank als jij dat zelf niet meer kunt.

Bijvoorbeeld als je werkloos of arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden. Een lineaire hypotheek met NHG geeft ook de hypotheekverstrekker zekerheid dat die het geld van de hypotheek terugkrijgt. Daarom krijg je van de bank korting op de hypotheekrente voor je lineaire hypotheek als je kiest voor een hypotheek met NHG.

Daarnaast mag je met NHG maximaal 435.000 euro lenen. Heb je een hogere hypotheek nodig, dan is NHG voor jou dus geen optie.

Laagste hypotheekrente

6. Invloed risicoklasse hypotheekrente lineaire hypotheek

Kies je niet voor NHG, dan bepalen banken de rente voor je lineaire hypotheek op basis van het risico dat zij lopen.

Hoe hoger je hypotheekbedrag ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank. Want als je woning ineens in waarde daalt, brengt die niet meer genoeg op om je hypotheek terug te betalen.

Tegenwoordig mag je nog maximaal 100% van je woningwaarde lenen bij de bank. Leen je minder dan 100%, omdat je een deel eigen geld inbrengt, dan wordt de hypotheekrente voor je lineaire hypotheek lager.

Direct weten wat voor jouw lineaire hypotheek de voordeligste optie is? Vergelijk hier de hypotheekrente NHG en de hypotheekrente zonder NHG voor jouw situatie.

Hypotheek overstappen

7. Laagste hypotheekrente lineair gevonden?

Heb je met bovenstaande informatie de keuzes kunnen maken voor jouw hypotheek en de laagste hypotheekrente voor je lineaire hypotheek gevonden in ons overzicht?

Dan kun je direct gratis en vrijblijvend een offerte voor die hypotheek aanvragen. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt contact met je op.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een lineaire hypotheek is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een onafhankelijk hypotheekadvies van een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de lineaire hypotheek geregeld moeten worden. Is een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Hypotheek offerte aanvragen? Vergelijk, kies en bespaar!

title

content