Contact

Hypotheekrente NHG

Vergelijk en vind de laagste rente.
Eef van Opdorp Budgetcoach (RTL4 en SBS6)
Start vergelijken en vind de beste hypotheek

"Vergelijk en vind de laagste rente."

Eef van Opdorp Budgetcoach

Hypotheekrente NHG vergelijken

De NHG rente vergelijken voor je hypotheek bespaart je een hoop geld. Banken bepalen de hypotheekrente met NHG namelijk allemaal op hun eigen manier. Hierdoor zijn de verschillen groot. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het verschil in rentekosten tussen de duurste en goedkoopste hypotheek met NHG al snel 550 euro per jaar is. Niet voor niets roept de ACM iedereen op goed te vergelijken voor je een financieel product afsluit.

Hypotheek met NHG

Wat houdt een hypotheek met NHG rente in?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Als je kiest voor een hypotheek met NHG heb je de garantie dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt aan de bank als je dat zelf niet meer kunt. Dit geldt als je werkloos wordt, arbeidsongeschikt raakt, gaat scheiden of wanneer je partner komt te overlijden. Ook de bank ziet de zekerheid dat de hypothecaire lening wordt terugbetaald als een groot voordeel. Daarom krijg je korting op je rente, tot 0,7 procent.

Besparen op NHG hypotheek

Veelgestelde vragen over hypotheekrente NHG

Amanda Bulthuis, onze expert op het gebied van hypotheken, heeft de meestgestelde vragen over hypotheekrente NHG op een rij gezet.

Deze informatie is voor het laatst geüpdatet op donderdag 11 juli 2024.

Hoe werkt een hypotheek met NHG rente?

Hypotheken met of zonder NHG werken eigenlijk grotendeels hetzelfde. Wel betaal je voor een hypotheek met NHG een lagere hypotheekrente. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie en daarmee hebben jij en de bank de zekerheid dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt als jij dat zelf niet meer kunt. In ruil voor die zekerheid krijg je van de bank korting op je hypotheekrente.

Kan ik een NHG rente voor mijn hypotheek krijgen?

Niet iedereen kan een hypotheek met NHG afsluiten. Je moet voor een hypotheekrente met NHG voldoen aan de NHG voorwaarden. Zo mag je hypotheek niet hoger zijn dan de NHG grens. Deze is nu 405.000 euro. Lees hier meer over de voorwaarden voor Nationale Hypotheek Garantie.

Wat is de actuele hypotheekrente met NHG?

Hoeveel hypotheekrente je betaalt voor een hypotheek met NHG, hangt af van bijvoorbeeld de hypotheekvorm en rentevaste periode die je kiest. Daarom vragen we je tijdens je hypotheekrente vergelijken op Geld.nl deze keuzes te maken. Zo krijg je een overzicht van de NHG hypotheekrentes van het grootste aanbod hypotheken die beschikbaar zijn voor jouw situatie. Je weet zo dus precies hoeveel rente je betaalt voor een NHG hypotheek bij jouw wensen.

Waarom NHG hypotheekrente vergelijken op Geld.nl?

Elke hypotheekverstrekker heeft andere NHG hypotheekrentes. De tarieven verschillen soms wel 1 tot 1,5 procent per hypotheekverstrekker. Dit komt neer op tienduizenden euro’s aan rentekosten over de hele looptijd van je NHG-hypotheek. De NHG hypotheekrente vergelijken bespaart je dus flink wat geld. Je vergelijkt op Geld.nl de actuele NHG rentes van het grootste aanbod hypotheken in Nederland. De laagste hypotheekrente met NHG voor jouw situatie staat er dus altijd tussen. Zo maak je altijd de beste en voordeligste keuze!

Top 10 NHG hypotheekrente

Om je een beeld te geven van de huidige hypotheekrentes met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), hebben we de 10 goedkoopste NHG hypotheekrentes vast op een rij gezet. Weten wat de laagste rente is voor jouw gewenste hypotheekvorm en rentevaste periode? Maak dan direct een vergelijking!

Laagste NHG hypotheekrente
Top 10 hypotheekrente nhg rente
AanbiederHypotheekvormRente
WoonnuAnnuiteiten3,73%
Nationale-NederlandenAnnuiteiten3,77%
bunqAnnuiteiten3,78%
Centraal BeheerAnnuiteiten3,78%
bijBouweAnnuiteiten3,79%
Venn HypothekenAnnuiteiten3,79%
Lloyds BankAnnuiteiten3,80%
NIBCAnnuiteiten3,80%
Vista HypothekenAnnuiteiten3,81%
RabobankAnnuiteiten3,81%
Start vergelijken

Deze rentes zijn voor het laatst gecontroleerd op 18-7-2024. Wij ontvangen deze rentes dagelijks van de onafhankelijke dataleverancier Moneyview.Dit overzicht is gebaseerd op een annuïteitenhypotheek met NHG en een rentevaste periode van 10 jaar. Wil je een andere hypotheekvorm, rentevaste periode of een hypotheek zonder NHG? Klik dan op onderstaande button en pas je vergelijking aan op je wensen. Zo zie je direct de actuele hypotheekrentes voor nhg rente voor jouw situatie.

Tips hypotheekrente met NHG vergelijken

Een hypotheek is een financiële keuze die enkele tientallen jaren invloed heeft op je financiële situatie. Je wilt dus een goede keuze maken. Met deze 5 tips weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Tips hypotheek met NHG
Hypotheek woning

1. Is een hypotheek met NHG een goede keuze?

Een hypotheek met NHG biedt financiële zekerheid en is meestal goedkoper. Je zou dus wel gek zijn als je er niet voor kiest, denk je misschien.

De meeste mensen kiezen daarom ook voor een hypotheek met NHG. Toch zijn er twee situaties waarbij NHG geen optie is of niet de beste keuze is.

  • Je voldoet niet aan de voorwaarden voor een hypotheek met NHG. De voorwaarden voor een hypotheek met NHG worden elk jaar strenger. De kans is dus steeds groter dat een hypotheek zonder NHG voor jou de enige mogelijkheid is. Zo kun je in 2024 alleen een hypotheek met NHG afsluiten als je een hypotheekbedrag lager is dan 435.000 euro is.
  • Je leent een relatief laag percentage van je woningwaarde. Als je een laag percentage van de woningwaarde leent, is de hypotheekrente zonder NHG soms lager dan de hypotheekrente met NHG. Als je minder dan 60 procent van de waarde van de woning leent is de hypotheekrente zonder NHG vrijwel altijd lager.

Wij zetten alle hypotheken netjes voor je op een rij, gesorteerd op de laagste rente. Daarnaast zie je aan de hand van je hypotheekbedrag hoeveel de hypotheek je elke maand kost. Dit overzicht pas je vervolgens helemaal naar je eigen voorkeur aan en zie je eenvoudig hoeveel voordeliger je uit komt.

Laagste hypotheekrente

2. Kosten voor hypotheekrente met NHG

Je betaalt voor een hypotheek met NHG eenmalig een borgtochtprovisie. Deze provisie bedraagt 0,6 procent van je hypotheekbedrag.

Bij een hypotheek van 300.000 euro betaal je dus 1.800 euro voor je hypotheek met NHG rente. Deze kosten mag je aftrekken van de belasting in het jaar dat je je hypotheek afsluit.

Soorten hypotheek

3. Hypotheekvorm kiezen bij NHG hypotheekrente

Je hebt voor je hypotheek met NHG de keuze uit 3 hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek.

Welke hypotheekvorm voor jou het meest geschikt is, hangt af van je situatie (starter of doorstromer) en hoe je wilt aflossen op je hypotheek.

Sinds 2013 mag je de hypotheekrente voor een nieuwe hypotheek alleen aftrekken van de belasting als het een annuïteiten- of lineaire hypotheek is. Voor starters zijn dit dus nog de enige opties. 

Tip! Vergelijk direct de actuele hypotheekrentes met NHG:

Wil je meer informatie over de keuze tussen deze twee hypotheekvormen, lees dan het artikel: Lineair of annuïteit.

In het overzicht met hypotheekrente NHG op Geld.nl kun je ook de hypotheekrente voor een aflossingsvrije hypotheek vergelijken. Deze hypotheekvorm is alleen interessant als je nu al een aflossingsvrije hypotheek hebt en deze wilt oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Wie een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit, heeft namelijk geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Daarnaast mag je bij een nieuwe aflossingsvrije hypotheek tegenwoordig geen NHG meer afsluiten. NHG bij een aflossingsvrije hypotheek is alleen mogelijk als je nu al een aflossingsvrije hypotheek hebt die niet hoger is dan 50 procent van de waarde van de woning. In dat geval mag je je aflossingsvrije deel meenemen met NHG.

Besparen op hypotheek

4. NHG rentetarieven vergelijken en rentevaste periode kiezen

Je rentevaste periode heeft een grote invloed op je hypotheekrente met NHG. Met de rentevaste periode geef je aan hoelang je je hypotheekrente met NHG wilt vastzetten.

Dit geeft je voor de gekozen periode zekerheid over je maandlasten. Dat is fijn, maar je betaalt ook iets voor die zekerheid. Meestal geldt namelijk: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de hypotheekrente met NHG. Welke rentevaste periode voor jou de beste keuze is, hangt af van je financiële situatie en je wensen voor de toekomst. De meest gekozen periodes om de hypotheekrente met NHG vast te zetten zijn één, vijf, tien of twintig jaar.

Wil je weten wat de actuele hypotheekrente met NHG voor de verschillende rentevaste periodes is? Bekijk dan onderstaande pagina’s:

Je kunt ook kiezen voor een variabele hypotheekrente. Het voordeel van een variabele hypotheekrente met NHG is dat je elke maand zonder boete mag overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Het nadeel is dat de rente die je betaalt voor je hypotheek elke maand kan veranderen. Je maandlasten zijn dus onzeker. Als de hypotheekrente met NHG ineens hoger wordt, moet je dit wel kunnen betalen. Houd je weinig geld over aan het einde van de maand of sta je vaak rood? Kies dan niet voor een variabele hypotheekrente.

Lees hier meer informatie over hoelang je hypotheekrente vastzetten verstandig is.

Hypotheek overstappen

5. Laagste hypotheekrente NHG gevonden?

Heb je met bovenstaande informatie de keuzes kunnen maken voor jouw hypotheek en de laagste hypotheekrente met NHG gevonden in ons overzicht?

Dan kun je direct gratis en vrijblijvend een offerte voor die hypotheek aanvragen. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt contact met je op.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een onafhankelijk hypotheekadvies van een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de hypotheek geregeld moeten worden. Is een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Hypotheek offerte aanvragen? Vergelijk, kies en bespaar!

title

content