Klantenservice

"Vergelijk de hypotheekrentes in Nederland & vind de laagste rente."

Eef van Opdorp - Budgetcoach Bekend van RTL4 en SBS 6

Hypotheekrente NHG

 vergelijk & vind de beste deal!
Start vergelijken

Vind direct de laagste rente

Grootste aanbod hypotheken Meest complete vergelijker

Geld.nl is de meest complete
hypotheek vergelijker van Nederland.

Website van het Jaar 2021

Geld.nl is voor de 5de keer
genomineerd voor de beste website

Hulp van experts

Kom je er niet uit?
Onze experts helpen je graag!

De meest volledige vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je met meer dan 450 financiële producten de meest volledige en actuele vergelijking. Vergelijken levert zonder veel gedoe direct een grote besparing op.

Dit vinden klanten van ons
10   "Goed & snel geholpen, erg tevreden!"
M. van der Lee 17 juni 2022
10   "Goede service. Snel, vakkundig en erg vriendelijk."
Carolien Kollmer 17 juni 2022
10   "Heldere website, snel en goed geholpen."
Nick 10 juni 2022
Geld.nl was recent te zien bijBekijk alle media-optredens
Auteur

De informatie op deze pagina wordt regelmatig gecontroleerd en geüpdatet door Amanda Bulthuis. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media.

Dit is voor het laatst geüpdatet op donderdag 23 juni 2022.

Amanda Bulthuis

Veelgestelde vragen hypotheekrente NHG

Meer weten over hypotheken en hypotheekrentes? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen over hypotheek.

Hoe werkt een hypotheek met NHG rente?

Hypotheken met of zonder NHG werken eigenlijk grotendeels hetzelfde. Wel betaal je voor een hypotheek met NHG een lagere hypotheekrente. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie en daarmee hebben jij en de bank de zekerheid dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt als jij dat zelf niet meer kunt. In ruil voor die zekerheid krijg je van de bank korting op je hypotheekrente.

Kan ik een NHG rente voor mijn hypotheek krijgen?

Niet iedereen kan een hypotheek met NHG afsluiten. Je moet voor een hypotheekrente met NHG voldoen aan de NHG voorwaarden. Zo mag je hypotheek niet hoger zijn dan de NHG grens. Deze is nu 325.000 euro. Lees hier meer over de voorwaarden voor Nationale Hypotheek Garantie.

Wat is de actuele hypotheekrente met NHG?

Hoeveel hypotheekrente je betaalt voor een hypotheek met NHG, hangt af van bijvoorbeeld de hypotheekvorm en rentevaste periode die je kiest. Daarom vragen we je tijdens je hypotheekrente vergelijken op Geld.nl deze keuzes te maken. Zo krijg je een overzicht van de NHG hypotheekrentes van het grootste aanbod hypotheken die beschikbaar zijn voor jouw situatie. Je weet zo dus precies hoeveel rente je betaalt voor een NHG hypotheek bij jouw wensen.

Waarom NHG hypotheekrente vergelijken op Geld.nl?

Elke hypotheekverstrekker heeft andere NHG hypotheekrentes. De tarieven verschillen soms wel 1 tot 1,5 procent per hypotheekverstrekker. Dit komt neer op tienduizenden euro’s aan rentekosten over de hele looptijd van je NHG-hypotheek. De NHG hypotheekrente vergelijken bespaart je dus flink wat geld. Je vergelijkt op Geld.nl de actuele NHG rentes van het grootste aanbod hypotheken in Nederland. De laagste hypotheekrente met NHG voor jouw situatie staat er dus altijd tussen. Zo maak je altijd de beste en voordeligste keuze!

Zojuist overgestapt

21.557

NHG rente hypotheek

Hypotheekrente NHG vergelijken

Door bovenaan deze pagina je hypoheekwensen in te vullen, vergelijk je eenvoudig de actuele rentetarieven voor een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) van het grootste aanbod hypotheekverstrekkers. Zo kun je direct de laagste hypotheekrente met NHG kiezen. Maar wat houdt een hypotheek met NHG eigenlijk in? En is dat voor jou een goede keuze?

Wat houdt een hypotheek met NHG rente in?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Als je kiest voor een hypotheek met NHG heb je de garantie dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt aan de bank als je dat zelf niet meer kunt. Dit geldt als je werkloos wordt, arbeidsongeschikt raakt, gaat scheiden of wanneer je partner komt te overlijden. Een hypotheek met NHG geeft je dus een hoop zekerheid en gemoedsrust.

Ook de bank ziet de zekerheid dat de hypothecaire lening wordt terugbetaald als een groot voordeel. Daarom krijg je korting op je hypotheekrente met NHG. Deze korting loopt op tot 0,7 procent.

Is een hypotheek met NHG een goede keuze?

Een hypotheek met NHG biedt financiële zekerheid en is meestal goedkoper. Je zou dus wel gek zijn als je er niet voor kiest, denk je misschien. De meeste mensen kiezen daarom ook voor een hypotheek met NHG. Toch zijn er twee situaties waarbij NHG geen optie is of niet de beste keuze is.

  • Je voldoet niet aan de voorwaarden voor een hypotheek met NHG. De voorwaarden voor een hypotheek met NHG worden elk jaar strenger. De kans is dus steeds groter dat een hypotheek zonder NHG voor jou de enige mogelijkheid is. Zo kun je in 2022 alleen een hypotheek met NHG afsluiten als je een hypotheekbedrag lager is dan 355.000 euro is.
  • Je leent een relatief laag percentage van je woningwaarde. Als je een laag percentage van de woningwaarde leent, is de hypotheekrente zonder NHG soms lager dan de hypotheekrente met NHG. Als je minder dan 60 procent van de waarde van de woning leent is de hypotheekrente zonder NHG vrijwel altijd lager.

Wij zetten alle hypotheken netjes voor je op een rij, gesorteerd op de laagste rente. Daarnaast zie je aan de hand van je hypotheekbedrag hoeveel de hypotheek je elke maand kost. Dit overzicht pas je vervolgens helemaal naar je eigen voorkeur aan en zie je eenvoudig hoeveel voordeliger je uit komt.

Kosten voor hypotheekrente met NHG

Je betaalt voor een hypotheek met NHG eenmalig een borgtochtprovisie. Deze provisie bedraagt 0,6 procent (2022) van je hypotheekbedrag. Bij een hypotheek van 300.000 euro betaal je dus 1.800 euro voor je hypotheek met NHG rente. Deze kosten mag je aftrekken van de belasting in het jaar dat je je hypotheek afsluit.

Top 10 hypotheekrente met NHG

Om je een beeld te geven van de actuele hypotheekrente met NHG, hebben we de 10 laagste hypotheekrentes met NHG op een rij gezet.

Top 10 hypotheekrente NHG
AanbiederHypotheekvormRente
bunqAnnuiteiten2,33%
ArgentaAnnuiteiten2,41%
Lloyds BankAnnuiteiten2,20%
HypotrustAnnuiteiten2,35%
NIBC DirectAnnuiteiten2,41%
a.s.r.Annuiteiten2,40%
NIBC DirectAnnuiteiten2,51%
Triodos BankAnnuiteiten2,47%
Groene Hart HypothekenAnnuiteiten2,35%
RabobankAnnuiteiten2,56%

Waarom hypotheekrente met NHG vergelijken?

De NHG rente vergelijken voor je hypotheek bespaart je een hoop geld. Banken bepalen de hypotheekrente met NHG namelijk allemaal op hun eigen manier. Hierdoor zijn de verschillen groot, zoals je ook in de top 10 tabel ziet. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het verschil in rentekosten tussen de duurste en goedkoopste hypotheek met NHG al snel 550 euro per jaar is. Niet voor niets roept de ACM iedereen op goed te vergelijken voor je een financieel product afsluit.

Hypotheekrente NHG, wat moet je nog meer weten?

Naast de keuze voor NHG, vragen we je bij het hypotheekrente overzicht op onze vergelijkingssite om nog twee keuzes te maken:

  • Je hypotheekvorm
  • Je rentevaste periode

Hier leggen we je uit kort wat deze opties inhouden. In de hovers bij elke filter in het hypotheekrente overzicht vertellen we je steeds alles wat je moet weten om een goede keuze te maken.

Hypotheekvorm kiezen bij NHG hypotheekrente

Je hebt voor je hypotheek met NHG de keuze uit 3 hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Welke hypotheekvorm voor jou het meest geschikt is, hangt af van je situatie (starter of doorstromer) en hoe je wilt aflossen op je hypotheek.

Sinds 2013 mag je de hypotheekrente voor een nieuwe hypotheek alleen aftrekken van de belasting als het een annuïteiten- of lineaire hypotheek is. Voor starters zijn dit dus nog de enige opties. 

Tip! Vergelijk direct de actuele hypotheekrentes met NHG:

Wil je meer informatie over de keuze tussen deze twee hypotheekvormen, lees dan het artikel: Lineair of annuïteit.

In het overzicht met hypotheekrente NHG op Geld.nl kun je ook de hypotheekrente voor een aflossingsvrije hypotheek vergelijken. Deze hypotheekvorm is alleen interessant als je nu al een aflossingsvrije hypotheek hebt en deze wilt oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Wie een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit, heeft namelijk geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Daarnaast mag je bij een nieuwe aflossingsvrije hypotheek tegenwoordig geen NHG meer afsluiten. NHG bij een aflossingsvrije hypotheek is alleen mogelijk als je nu al een aflossingsvrije hypotheek hebt die niet hoger is dan 50 procent van de waarde van de woning. In dat geval mag je je aflossingsvrije deel meenemen met NHG.

NHG rentetarieven vergelijken en rentevaste periode kiezen

Je rentevaste periode heeft een grote invloed op je hypotheekrente zonder NHG. Met de rentevaste periode geef je aan hoelang je je hypotheekrente met NHG wilt vastzetten. Dit geeft je voor de gekozen periode zekerheid over je maandlasten. Dat is fijn, maar je betaalt ook iets voor die zekerheid. Meestal geldt namelijk: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de hypotheekrente met NHG. Welke rentevaste periode voor jou de beste keuze is, hangt af van je financiële situatie en je wensen voor de toekomst. De meest gekozen periodes om de hypotheekrente met NHG vast te zetten zijn één, vijf, tien of twintig jaar.

Wil je weten wat de actuele hypotheekrente met NHG voor de verschillende rentevaste periodes is? Bekijk dan onderstaande pagina’s:

Je kunt ook kiezen voor een variabele hypotheekrente. Het voordeel van een variabele hypotheekrente met NHG is dat je elke maand zonder boete mag overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Het nadeel is dat de rente die je betaalt voor je hypotheek elke maand kan veranderen. Je maandlasten zijn dus onzeker. Als de hypotheekrente met NHG ineens hoger wordt, moet je dit wel kunnen betalen. Houd je weinig geld over aan het einde van de maand of sta je vaak rood? Kies dan niet voor een variabele hypotheekrente.

Lees hier meer informatie over hoelang je hypotheekrente vastzetten verstandig is.

Laagste hypotheekrente NHG gevonden? Vraag een offerte aan!

Heb je met bovenstaande informatie de keuzes kunnen maken voor jouw hypotheek en de laagste hypotheekrente met NHG gevonden in ons overzicht? Dan kun je direct gratis en vrijblijvend een offerte voor die hypotheek aanvragen. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt contact met je op.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een onafhankelijk hypotheekadvies van een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de hypotheek geregeld moeten worden. Is een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Onderzoeken Geld.nl
Onderzoeken Geld.nl

Met ruim vijftien jaar ervaring, miljoenen websitebezoeken en hypotheekrente vergelijkingen en tienduizenden afgesloten hypotheken, is Geld.nl dé expert op het gebied van je hypotheek. Bovendien heeft Geld.nl veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Bekijk hieronder voorbeelden van recent onderzoek op het gebied van hypotheken:

Op zoek naar een compleet overzicht van onze onderzoeken en publicaties? Hier vind je een overzicht van al onze persberichten en nieuwsberichten.

Klantenservice
Klantenservice

Voor vragen over een hypotheek of over onze diensten kun je op werkdagen contact opnemen met onze financiële experts.

Openingstijden:

Maandag09:00 - 17:30
Dinsdag09:00 - 17:30
Woensdag09:00 - 17:30
Donderdag09:00 - 17:30
Vrijdag09:00 - 17:30

Op feestdagen gelden er afwijkende openingstijden welke je hier kunt vinden:

Uitgebreide gegevens klantenservice

Start met besparen, vergelijk het grootste aanbod
  • Geld lenen Vergelijk het grootste aanbod leningen op Geld.nl en bespaar tot 700 euro op de kosten van je lening.
  • Zorgverzekering vergelijken Het grootste aanbod zorgverzekeringen vergelijk je snel en eenvoudig op Geld.nl en bespaar tot 300 euro op je zorgverzekering.
  • Reisverzekering vergelijken Start hier direct met reisverzekeringen vergelijken en bespaar tot wel 150 euro per jaar op je reisverzekering.
  • Autoverzekering vergelijken Vergelijk ook het grootste aanbod autoverzekeringen op Geld.nl. Gemiddeld bespaar je door goed te vergelijken wel 600 euro per jaar.
  • Spaarrente vergelijken Een hoger rendement op je spaargeld? Vergelijk spaarbanken en vind direct de hoogste rente en beste voorwaarden.
  • Woonverzekering vergelijken Vergelijk eenvoudig online het grootste aanbod woonverzekeringen en betaal niet langer onnodig te veel voor je inboedel- of opstalverzekering.
Zoeken ×
Ongeveer 0 resultaten
tc