Contact

Hypotheekrente zonder NHG

Vergelijk en vind de laagste rente.
Eef van Opdorp Budgetcoach (RTL4 en SBS6)
Start vergelijken en vind de beste hypotheek

"Vergelijk en vind de laagste rente."

Eef van Opdorp Budgetcoach

Hypotheekrente zonder NHG

Door bovenaan deze pagina je hypotheekwensen in te vullen, vergelijk je eenvoudig de actuele rentetarieven voor een hypotheek zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie) van het grootste aanbod hypotheekverstrekkers. Zo kun je direct de hypotheekrente vergelijken en de laagste hypotheekrente zonder NHG kiezen. Daarmee bespaar je eenvoudig op de kosten van je hypotheek zonder NHG.

Hypotheekrente zonder NHG

Waarom hypotheekrentes vergelijken?

De rente voor hypotheek zonder NHG vergelijken bespaart je een hoop geld. Banken bepalen de rentes voor hypotheken zonder NHG namelijk allemaal op hun eigen manier. Hierdoor zijn de verschillen soms groot. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het verschil in rentekosten tussen de duurste en goedkoopste hypotheek zonder NHG al snel 550 euro per jaar is.

Besparen op hypotheek zonder NHG

Veelgestelde vragen over hypotheekrente zonder NHG

Amanda Bulthuis, onze expert op het gebied van hypotheken, heeft de meestgestelde vragen over hypotheekrente zonder NHG op een rij gezet.

Deze informatie is voor het laatst geüpdatet op donderdag 11 juli 2024.

Wat betekent hypotheek zonder NHG?

Een hypotheek zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie) betekent dat wanneer je je hypotheek niet meer kunt betalen je geen vangnet hebt. Je moet zelf zorgen voor een manier om je hypotheek te betalen als je financiële situatie verandert. Bij een hypotheek met NHG betaalt in zo’n geval het Waarborgfonds je hypotheek af.

Waarom een hypotheek zonder NHG afsluiten?

Een hypotheek zonder het NHG vangnet afsluiten kan om verschillende reden interessant of nodig zijn. Soms kom je simpelweg niet in aanmerking voor NHG, omdat je niet voldoet aan de NHG voorwaarden. Meer daarover lees je hier: Nationale Hypotheek Garantie.

Leen je maar een klein deel van de woningwaarde, dan is de hypotheekrente zonder NHG soms lager dan voor een hypotheek met NHG. Ook dat kan dus een reden zijn om te kiezen voor een hypotheek zonder NHG.

Hoeveel hypotheekrente zonder NHG betaal ik?

Hoeveel hypotheekrente je betaalt voor je hypotheek zonder NHG, verschilt per hypotheekverstrekker en per situatie. Hypotheekverstrekkers hanteren verschillende rentetarieven zonder NHG. Daarnaast hangt de rente zonder NHG af van je rentevaste periode en hoeveel procent van de woningwaarde je leent. Op Geld.nl laten we je precies zien hoeveel hypotheekrente zonder NHG je op basis van deze wensen je betaalt. Je vult eerst je hypotheekwensen in en wij tonen je vervolgens de rentes zonder NHG van de beschikbare hypotheken. Je weet dus meteen hoeveel je betaalt voor een hypotheek zonder NHG die past bij jouw situatie.

Waarom hypotheekrente zonder NHG vergelijken?

De hypotheekrentes zonder NHG verschillen per hypotheekverstrekker. Bij een gelijke rentevaste periode en woningwaarde betaal je voor de duurste hypotheek al snel 1 tot 1,5 procent meer rente dan voor de goedkoopste hypotheek. Je hypotheekrente vergelijken zonder NHG bespaart je zo flink wat geld. Op Geld.nl vergelijk je altijd de actuele rentes zonder NHG van het grootste aanbod hypotheken in Nederland. Zo vind je altijd de laagste hypotheekrente zonder NHG bij jouw wensen.

Top 10 hypotheekrente zonder NHG

Om je een beeld te geven van de huidige hypotheekrentes voor een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), hebben we de 10 goedkoopste rentes zonder NHG op een rij gezet. Weten wat de laagste rente is voor jouw gewenste hypotheekvorm en rentevaste periode? Maak dan direct een vergelijking!

Laagste hypotheekrente zonder NHG
Top 10 hypotheekrente rente zonder nhg
AanbiederHypotheekvormRente
Centraal BeheerAnnuiteiten4,14%
bijBouweAnnuiteiten4,14%
Venn HypothekenAnnuiteiten4,14%
Vista HypothekenAnnuiteiten4,14%
MUNT HypothekenAnnuiteiten4,16%
NIBCAnnuiteiten4,18%
ArgentaAnnuiteiten4,19%
RegioBankAnnuiteiten4,19%
Robuust HypothekenAnnuiteiten4,20%
BLG WonenAnnuiteiten4,21%
Start vergelijken

Deze rentes zijn voor het laatst gecontroleerd op 18-7-2024. Wij ontvangen deze rentes dagelijks van de onafhankelijke dataleverancier Moneyview.Dit overzicht is gebaseerd op een annuïteitenhypotheek zonder NHG en een rentevaste periode van 10 jaar. Wil je een andere hypotheekvorm, rentevaste periode of een hypotheek met NHG? Klik dan op onderstaande button en pas je vergelijking aan op je wensen. Zo zie je direct de actuele hypotheekrentes voor rente zonder nhg voor jouw situatie.

Tips hypotheekrente zonder NHG vergelijken

Een hypotheek is een financiële keuze die enkele tientallen jaren invloed heeft op je financiële situatie. Je wilt dus een goede keuze maken. Met deze 5 tips weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Tips hypotheek zonder NHG
Hypotheek woning

1. Is een hypotheek zonder NHG interessant?

Veel mensen kiezen voor een hypothecaire lening met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG biedt je namelijk veiligheid en zekerheid.

Met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) heb je de zekerheid dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt aan de bank als jij dat zelf niet meer kunt. Bijvoorbeeld als je werkloos of arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden. Naast het prettige idee van een vangnet, is de hypotheekrente met NHG meestal lager dan de hypotheekrente zonder NHG. Je krijgt namelijk korting van de bank, omdat die ook de zekerheid heeft dat deze zijn geld terugkrijgt.

Toch zijn er soms ook goede redenen om een hypotheek zonder NHG te kiezen:

  • Je voldoet niet aan de voorwaarden voor een hypotheek met NHG. De voorwaarden voor een hypotheek met NHG worden elk jaar strenger. De kans is dus steeds groter dat een hypotheek zonder NHG voor jou de enige mogelijkheid is. Zo kun je in 2024 alleen een hypotheek met NHG afsluiten als je een hypotheekbedrag lager is dan 435.000 euro is.
  • Als je een laag percentage van de woningwaarde leent, is de hypotheekrente zonder NHG soms lager. Als je minder dan 60 procent van de waarde van de woning leent, is de rente zonder NHG vrijwel altijd lager dan de hypotheekrente met NHG.
Besparen op hypotheek

2. Hoe wordt de rente voor een hypotheek zonder NHG bepaald?

Als je een hypotheek zonder NHG kiest, heeft de hoogte van je hypotheek grote invloed op je hypotheekrentetarief.

Banken kijken naar hoeveel procent van de woningwaarde je leent. Is het huis dat je koopt bijvoorbeeld 400.000 euro waard en leen je met je hypotheek zonder NHG 320.000 euro, dan leen je 80 procent van de woningwaarde.

Hoe hoger het percentage van de woningwaarde dat je leent, hoe groter het risico voor de bank. Als je woning namelijk in waarde daalt, is de kans groot dat deze niet genoeg opbrengt om je hypotheek helemaal terug te betalen.

Tegenwoordig mag je nog maximaal 100% van je woningwaarde lenen bij de bank. Leen je minder dan 100%, omdat je een deel eigen geld inbrengt, dan wordt je hypotheekrente zonder NHG lager.

Soorten hypotheek

3. Hypotheekvorm kiezen bij hypotheekrente zonder NHG

Je hebt voor je hypotheek zonder NHG de keuze uit 3 hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek.

Welke hypotheekvorm voor jou het meest geschikt is, hangt af van je situatie (starter of doorstromer) en hoe je wilt aflossen op je hypotheek.

Sinds 2013 mag je de hypotheekrente voor een nieuwe hypotheek alleen aftrekken van de belasting als het een annuïteiten- of lineaire hypotheek is. Voor starters zijn dit dus nog de enige opties.

Tip! Vergelijk direct de actuele hypotheekrentes zonder NHG voor deze twee hypotheekvormen:

Wil je meer informatie over de keuze tussen deze twee hypotheekvormen, lees dan het artikel: Lineair of annuïteit.

In het overzicht met hypotheekrente zonder NHG op Geld.nl kun je ook de hypotheekrente voor een aflossingsvrije hypotheek vergelijken. Deze hypotheekvorm is alleen interessant als je nu al een aflossingsvrije hypotheek hebt en deze wilt oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Wie een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit, heeft namelijk geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.

Besparen op hypotheek

4. Hypotheekrente zonder NHG vergelijken en rentevaste periode kiezen

Je rentevaste periode heeft een grote invloed op je hypotheekrente zonder NHG. Met de rentevaste periode geef je aan hoelang je je hypotheekrente zonder NHG wilt vastzetten.

Dit geeft je voor de gekozen periode zekerheid over je maandlasten. Dat is fijn, maar je betaalt ook iets voor die zekerheid. Meestal geldt namelijk: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de hypotheekrente zonder NHG. Welke rentevaste periode voor jou de beste keuze is, hangt af van je financiële situatie en je wensen voor de toekomst. De meest gekozen periodes om de hypotheekrente zonder NHG vast te zetten zijn één, vijf, tien of twintig jaar.

Wil je weten wat de actuele rente zonder NHG voor de verschillende rentevaste periodes is? Bekijk dan onderstaande pagina’s:

Je kunt ook kiezen voor een variabele hypotheekrente. Het voordeel van een variabele hypotheekrente zonder NHG is dat je elke maand zonder boete mag overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Het nadeel is dat de rente die je betaalt voor je hypotheek elke maand kan veranderen. Je maandlasten zijn dus onzeker. Als de hypotheekrente zonder NHG ineens hoger wordt, moet je dit wel kunnen betalen. Houd je weinig geld over aan het einde van de maand of sta je vaak rood? Kies dan niet voor een variabele hypotheekrente.

Lees hier meer informatie over hoelang je hypotheekrente vastzetten verstandig is.

Hypotheek overstappen

5. Laagste hypotheekrente zonder NHG gevonden?

Heb je met bovenstaande informatie de keuzes kunnen maken voor jouw hypotheek en de laagste hypotheekrente zonder NHG gevonden in ons overzicht?

Dan kun je direct gratis en vrijblijvend een offerte voor die hypotheek aanvragen. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt contact met je op.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een onafhankelijk hypotheekadvies van een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de hypotheek geregeld moeten worden. Is een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Hypotheek offerte aanvragen? Vergelijk, kies en bespaar!

title

content