Contact

Variabele hypotheekrente

Vergelijk en vind de laagste rente.
Eef van Opdorp Budgetcoach (RTL4 en SBS6)
Start vergelijken en vind de beste hypotheek

"Vergelijk en vind de laagste rente."

Eef van Opdorp Budgetcoach

Variabele hypotheekrente

De variabele hypotheekrente vergelijken bespaart je een hoop geld. Banken bepalen hun variabele hypotheekrentes namelijk allemaal op hun eigen manier. Hierdoor zijn de verschillen soms groot. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het verschil in rentekosten tussen de duurste en goedkoopste hypotheek al snel 550 euro per jaar is. Niet voor niets roept de ACM iedereen op goed te vergelijken voor je een financieel product afsluit.

Variabele hypotheekrente

Wat betekent variabele rente?

Een variabele hypotheekrente wil zeggen dat de hypotheekrente die je aan de bank betaalt elke maand kan wijzigen. De hypotheekrente kan dus elke maand opnieuw stijgen of dalen. Je weet dus vooraf niet hoeveel je hypothecaire lening elke maand kost.

Ontwikkeling variabele rente

Veelgestelde vragen over variabele hypotheekrente

Amanda Bulthuis, onze expert op het gebied van hypotheken, heeft de meestgestelde vragen over variabele hypotheekrente op een rij gezet.

Deze informatie is voor het laatst geüpdatet op zondag 16 juni 2024.

Wat is een variabele hypotheekrente?

Een variabele hypotheekrente wil zeggen dat de hypotheekrente die je betaalt elke maand kan wijzigen. De hypotheekverstrekker kan de hypotheekrente elke maand verhogen of verlagen. Je weer hierdoor van tevoren niet precies hoeveel hypotheekrente je elke maand betaalt.

Past een variabele rente hypotheek bij mij?

Een variabele hypotheekrente is een verstandige keuze als je verwacht dat de hypotheekrentes (verder) dalen. Door te kiezen voor een variabele rente kun je, zodra de rentes lager zijn alsnog je hypotheekrente vastzetten. Maar let op! Als de hypotheekrentes toch stijgen, gaan bij een variabele hypotheekrente je maandlasten omhoog. Je moet dat wel kunnen betalen. Lees op deze pagina meer informatie en tips, zodat je een goede keuze maakt.

Waarom is de variabele rente hoger dan een vaste rente?

Bij hypotheekrentes geldt meestal: hoe korter je de rente vastzet, hoe lager je hypotheekrente. Je verwacht dus misschien dat een variabele rente altijd de laagste rente is. Toch is dat niet zo. De hypotheekrentes voor korte rentevaste periodes zijn meestal lager. Dit komt doordat hypotheekverstrekkers in hun variabele hypotheekrentes extra opslagen verwerken. Daarnaast is de marktrente waarop de verstrekkers hun variabele hypotheekrente baseren meestal hoger dan de marktrentes waar ze naar kijken voor bijvoorbeeld 5 of 10 jaar vast.

Waarom variabele hypotheekrente vergelijken op Geld.nl?

Bij een variabele hypotheekrente kan de rente waar je nu je hypotheek voor afsluit volgende maand weer anders zijn. Waarom zou je dan toch een vergelijking maken? Omdat je op Geld.nl een uitgebreid overzicht krijgt van het grootste aanbod variabele hypotheekrentes in Nederland. Hierdoor krijg je een beeld van welke verstrekkers relatief hoge en relatief lage hypotheekrentes hebben. Ook als de rentes wijzigen, zullen de hypotheekverstrekkers die nu een lage hypotheekrente hebben in verhouding nog steeds lagere hypotheekrentes vragen dan de banken die aan de hoge kant zitten met hun rentes. Zo heb je toch een beeld van welke banken de voordeligste variabele hypotheken bieden.

Top 10 variabele hypotheekrente

Om je een beeld te geven van de huidige variabele hypotheekrentes, hebben we de 10 goedkoopste variabele hypotheekrentes op een rij gezet. Weten wat de laagste rente is voor jouw gewenste hypotheekvorm en rentevaste periode? Maak dan direct een vergelijking!

Laagste variabele hypotheekrente
Top 10 hypotheekrente variabel
AanbiederHypotheekvormRente
Centraal BeheerAnnuiteiten4,80%
a.s.r.Annuiteiten4,95%
WoonfondsAnnuiteiten5,06%
MUNT HypothekenAnnuiteiten5,07%
Lloyds BankAnnuiteiten5,23%
Robuust HypothekenAnnuiteiten5,23%
FloriusAnnuiteiten5,25%
FloriusAnnuiteiten5,25%
ABN AMROAnnuiteiten5,25%
ABN AMROAnnuiteiten5,25%
Start vergelijken

Deze rentes zijn voor het laatst gecontroleerd op 23-6-2024. Wij ontvangen deze rentes dagelijks van de onafhankelijke dataleverancier Moneyview.Dit overzicht is gebaseerd op een annuïteitenhypotheek met NHG en een variabele rente. Wil je een andere hypotheekvorm, rentevaste periode of een hypotheek zonder NHG? Klik dan op onderstaande button en pas je vergelijking aan op je wensen. Zo zie je direct de actuele hypotheekrentes voor variabel voor jouw situatie.

Tips hypotheek met variabele rente

Een hypotheek is een financiële keuze die enkele tientallen jaren invloed heeft op je financiële situatie. Je wilt dus een goede keuze maken. Met deze 7 tips weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Tips variabele hypotheekrente
Hypotheek woning

1. Waarom een variabele rente voor je hypotheek kiezen?

Geen zekerheid hebben over je maandlasten is een groot nadeel van een variabele hypotheekrente.

Kies daarom alleen voor een variabele hypotheekrente als je een eventuele stijging in je maandlasten kunt betalen.

Tip! Kun je je een stijging in je maandlasten niet permitteren of wil je meer zekerheid over je maandlasten? Kies dan een langere rentevaste periode zoals 10, 20 of 30 jaar vast.

Toch biedt een variabele hypotheekrente ook voordelen, namelijk:

  • Je kunt elke maand overstappen van hypotheekverstrekker, wisselen van hypotheekvorm of je hypotheekrente alsnog vastzetten.
  • Daalt de hypotheekrente, dan profiteer je hier direct van.

Mensen die kiezen voor een variabele hypotheekrente doen dit dus vooral omdat ze verwachten dat de hypotheekrentes verder dalen en ze elke maand opnieuw willen profiteren van een lagere hypotheekrente. Verwacht je dat de hypotheekrente ineens toch gaat stijgen? Dan zet je je hypotheekrente alsnog vast.

Daarnaast biedt een variabele hypotheekrente je veel vrijheid en flexibiliteit. Tijdens een rentevaste periode kun je niet zomaar iets wijzigen aan je hypotheek. Je betaalt dan namelijk een boete voor het openbreken van je rentevaste periode. Een variabele hypotheekrente past dus perfect bij je als je misschien nog wat wilt veranderen aan je hypotheek.

Laagste hypotheekrente

2. Is een variabele rente de goedkoopste optie?

Bij hypotheken geldt: hoe langer je rentevaste periode, hoe hoger het rentepercentage dat je aan de bank betaalt.

De hypotheekrente 1 jaar vast is bijvoorbeeld lager dan de hypotheekrente 5 jaar vast. Je zou dus verwachten dat een variabele hypotheekrente altijd de laagste hypotheekrente is die je kunt krijgen, maar dat hoeft niet. Sommige hypotheekverstrekkers verrekenen in hun variabele rentes namelijk extra opslagen. Hierdoor zijn de rentetarieven van korte rentevaste periodes soms toch lager. Vergelijk dus zowel de variabele hypotheekrentes als die van de korte rentevaste periodes voor je een keuze maakt.

Besparen op hypotheek

3. Let goed op wat de variabele hypotheekrentes doen!

Omdat de variabele hypotheekrente elke maand kan wijzigen, moet je zelf goed in de gaten houden we de hypotheekrentes doen.

Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je maandlasten ineens hard oplopen als de hypotheekrentes een tijdje blijven stijgen. Zodra de hypotheekrentes gaan stijgen of je verwacht dat ze dat gaan doen, is het verstandig om te overwegen je hypotheekrente vast te zetten.

Wil je meer weten over je hypotheekrente vastzetten en welke periode je dan het beste kunt kiezen? Bekijk dan onderstaande pagina’s:

Soorten hypotheek

4. Hypotheekvorm kiezen bij variabele hypotheekrente

Je hebt voor je hypotheek met een variabele hypotheekrente de keuze uit 3 hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek.

Welke hypotheekvorm voor jou het meest geschikt is, hangt af van je situatie (starter of doorstromer) en hoe je wilt aflossen op je hypotheek.

Sinds 2013 mag je de hypotheekrente voor een nieuwe hypotheek alleen aftrekken van de belasting als het een annuïteiten- of lineaire hypotheek is. Voor starters zijn dit dus nog de enige opties.

Tip! Vergelijk direct de actuele variabele hypotheekrentes voor deze hypotheekvormen:

Wil je meer informatie over de keuze tussen deze twee hypotheekvormen, lees dan het artikel: Lineair of annuïteit.

In het hypotheekrente overzicht op Geld.nl kun je ook de variabele rente van aflossingsvrije hypotheken vergelijken. Deze hypotheekvorm is alleen interessant als je nu al een aflossingsvrije hypotheek hebt en deze wilt oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Wie een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit, heeft namelijk geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.

Hypotheek woning

5. Variabele hypotheekrente met NHG

Met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) heb je de zekerheid dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt aan de bank als jij dat zelf niet meer kunt.

Bijvoorbeeld als je werkloos of arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden. Een hypotheek met NHG geeft ook de hypotheekverstrekker zekerheid dat die het geld van de hypotheek terugkrijgt. Daarom krijg je van de bank korting op de variabele hypotheekrente als je kiest voor een hypotheek met NHG.

Daarnaast mag je met NHG maximaal 435.000 euro lenen. Heb je een hogere hypotheek nodig, dan is NHG voor jou dus geen optie.

Laagste hypotheekrente

6. Invloed risicoklasse op variabele hypotheekrente

Kies je niet voor NHG, dan bepalen banken de variabele rente voor je hypotheek op basis van het risico dat zij lopen.

Hoe hoger je hypotheekbedrag ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank. Want als je woning ineens in waarde daalt, brengt die niet meer genoeg op om je hypotheek terug te betalen.

Tegenwoordig mag je nog maximaal 100% van je woningwaarde lenen bij de bank. Leen je minder dan 100%, omdat je een deel eigen geld inbrengt, dan wordt je variabele hypotheekrente lager.

Direct weten wat voor jou de voordeligste optie is? Vergelijk hier de hypotheekrente NHG en de hypotheekrente zonder NHG voor jouw situatie.

Hypotheek overstappen

7. Laagste variabele hypotheekrente gevonden?

Heb je met bovenstaande informatie de keuzes kunnen maken en de laagste variabele hypotheekrente gevonden in ons overzicht?

Dan kun je direct gratis en vrijblijvend een hypotheekofferte aanvragen. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt gratis en vrijblijvend contact met je op.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een onafhankelijk hypotheekadvies van een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de hypotheek geregeld moeten worden. Is een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Hypotheek offerte aanvragen? Vergelijk, kies en bespaar!

title

content