Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Wat is een aflossingsvrije hypotheek? De naam verklapt het eigenlijk al een beetje. Een aflossingsvrije hypotheek is een hypothecaire lening waarbij je tijdens de looptijd niets aflost. Je betaalt alleen de hypotheekrente. Wanneer je kiest voor een aflossingsvrije hypotheek, blijft er dus altijd een restschuld over.

Omdat je met deze hypotheekvorm niets aflost, profiteer je optimaal van de hypotheekrenteaftrek. Over het algemeen wordt een aflossingsvrije hypotheek afgesloten in combinatie met een andere hypotheekvorm waarbij vermogen wordt gevormd om aan het einde van de looptijd te kunnen aflossen zoals een spaarhypotheek.

Let op: Het voordeel van de maximale hypotheekrenteaftrek geldt alleen voor aflossingsvrije hypotheken die zijn afgesloten voor 1 januari 2013. Door de nieuwe hypotheekregels komt een  aflossingsvrije hypotheek die vanaf 1 januari 2013 wordt afgesloten namelijk niet meer in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek. Sinds 2013 mag voor een nieuwe hypotheek alleen nog hypotheekrente worden afgetrokken als deze annuïtair of lineair wordt afgelost. Reeds bestaande  aflossingvrije hypotheken kunnen nog wel profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

Rente aflossingsvrije hypotheek

Gedurende de hele looptijd van de aflossingsvrije lening kun je het maximale rente bedrag van de belasting aftrekken. Wanneer de looptijd van 30 jaar verstreken is, stijgen de kosten enorm. De hypotheekrenteaftrekregeling is dan namelijk niet meer van toepassing. Wil je de restschuld beperken? Bij de meeste hypotheekverstrekkers mag je 10 procent van de oorspronkelijke lening per jaar boetevrij aflossen.

Een voordeel van de aflossingsvrije hypotheek is dat deze hypotheekvorm in vergelijking met andere hypotheken lage maandlasten heeft. Dit komt omdat je gedurende de looptijd niets aflost of spaart. Je betaalt alleen maandelijks een bedrag aan rente aan de hypotheekverstrekker.

Hypotheekbedrag

Het is niet mogelijk om voor de volledige waarde van de woning een aflossingsvrije lening af te sluiten. Tot 1 augustus 2011 kon je maximaal 75 procent van de executiewaarde van het huis aflossingsvrij lenen. De executiewaarde is het bedrag dat de woning bij gedwongen verkoop naar verwachting zal opbrengen. De waarde wordt vastgesteld door een taxateur.

Sinds 1 augustus 2011 mag een aflossingsvrije hypotheek maximaal 50 procent van de marktwaarde van de woning bedragen. De geldverstrekker bepaalt via een taxateur wat de marktwaarde van de woning is. Hierbij kan bijvoorbeeld gekeken worden naar de WOZ-waarde, het taxatierapport of de koopprijs van de woning. 

Aflossingsvrije hypotheek - Overlijdensrisicoverzekering

Als je kiest voor een aflossingsvrije hypotheek wordt soms het nemen van een overlijdensrisicoverzekering als voorwaarde gesteld. Een overlijdensrisicoverzekering keert een vastgesteld bedrag uit op het moment dat je komt te overlijden in de periode dat de hypotheek loopt.

Voordelen aflossingsvrije hypotheek:

  • Lagere maandlasten 
  • Optimaal belastingvoordeel via de hypotheekrenteaftrek (Geldt alleen voor hypotheken afgelsoten voor 1 januari 2013)
  • Eenvoudig te combineren met andere hypotheekvormen

Nadelen aflossingsvrije hypotheek:

  • Je lost niets af gedurende de looptijd van de hypotheek
  • Een overlijdensrisicoverzekering is vaak verplicht
  • Een aflossingsvrije hypotheek mag maximaal 50 procent van de marktwaarde van de woning bedragen (sinds 1 augustus 2011)
Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod hypotheken vergelijkt? Hierdoor vind je zeker de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden. Besparen op je hypotheek wordt zo wel heel makkelijk. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl