Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek afgeschaft

Wat zijn de gevolgen van het afschaffen van de  aflossingsvrije hypotheek?

Zoals de naam aflossingsvrije hypotheek al doet vermoeden, is dit een hypotheekvorm waarbij je gedurende de looptijd van de hypotheek niet aflost. Je betaalt dus alleen hypotheekrente. Bij hypotheekvormen waarbij je wel aflost, wordt de schuld elk jaar kleiner, waardoor je elk jaar minder hypotheekrente betaalt en dus ook minder kunt profiteren van de hypotheekrenteaftrek. 

De aflossingsvrije hypotheek was tot 2013 voor veel huizenbezitters om manier om extra te profiteren van de hypotheekrenteaftrek. De schuld blijft immers even groot, waardoor het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt en dus kunt aftrekken op een hoog niveau blijft.

Aflosvrije hypotheek afgeschaft – Nieuwe regels

Vanwege dit belastingvoordeel, groeide de populariteit van deze hypotheekvorm, met als gevolg dat veel huizenbezitters een grote hypotheekschuld hebben die ze niet aflossen. De overheid wil deze schuldenberg verkleinen en heeft daarom met ingang van 2013 de regels voor de hypotheekrenteaftrek beperkt. Je mag alleen nog hypotheekrente aftrekken over een nieuwe hypotheek als deze vanaf het begin en binnen 30 jaar wordt afgelost. Dit geldt dus eigenlijk alleen nog voor annuïtaire en lineaire hypotheken.

De aflossingsvrije hypotheek wordt daarmee niet afgeschaft, maar deze hypotheekvorm wordt wel veel minder aantrekkelijk, omdat de rente erover niet meer mag worden afgetrokken bij de Belastingdienst.

Aflossingsvrije hypotheek meenemen

Had je voor 2013 al een aflossingsvrije hypotheek afgesloten? Dan mag je de hypotheekrente hierover gewoon blijven aftrekken en kun je de aflossingsvrije hypotheek gewoon meenemen bij een verhuizing. Wil je je hypotheek echter uitbreiden, dan moet je over het nieuwe deel wel gaan aflossen om de rente daarover te mogen aftrekken. Je hypotheek uitbreiden kan bijvoorbeeld nodig zijn als je gaat verhuizen naar een duurdere woning.

Voorkom dat je onnodig te veel betaalt voor je hypotheek!Vergelijk het grootste aanbod actuele hypotheekrentes op Geld.nl en vraag gratis en vrijblijvende een offerte aan. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl