Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Afschaffing hypotheekrenteaftrek

Wat als de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft?

Hypotheekrenteaftrek: afschaffen of niet? Deze discussie laait al een tijd regelmatig op. Toch blijft de regeling steeds bestaan. Ook in het regeerakkoord van de VVD en de PvdA blijft  de regeling bestaan. Er wordt alleen een beperking van de regeling ingevoerd. Maar wat zou het betekenen als de aftrek van de hypotheekrente werd afgeschaft? 

Wat is hypotheekrenteaftrek? 

Heb je een hypotheek? Dan betaal je rente over het bedrag dat je leent in de hypotheek. Omdat hypotheken altijd uit hoge bedragen bestaan, betaal je ook veel rente. Elke maand betaal je dus een flink bedrag aan hypotheekrente. Sluit je bijvoorbeeld een hypotheek af van 300.000 euro bij een rentestand van 4%? Dan gaat het om ongeveer 12.000 euro rente in het eerste jaar. Dit bedrag wordt lager naarmate je je hypotheek aflost. Want hoe lager de hypotheeklening, hoe lager natuurlijk ook de rente is. 

Om mensen te stimuleren een eigen huis te kopen, werd de hypotheekrenteaftrek bedacht. Hypotheekrenteaftrek betekent dat je de rente die je betaalt, mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Om de hypotheekrente te compenseren, krijg je dus een belastingvoordeel. In principe wordt de hypotheekrenteaftrek elk jaar berekend bij de belastingopgave die je elk jaar invult. Maar je kan je hypotheekrenteaftrek ook maandelijks uit laten keren in de vorm van een voorschot. 

Einde hypotheekrenteaftrek - Gevolgen 

Hypotheekrenteaftrek afschaffen zou betekenen dat de maandelijkse lasten van huiseigenaren met honderden euro’s toenemen. Hoe hoger de hypotheek, hoe hoger de rente die je per maand betaalt. Heb je een hoge hypotheekrente, dan ben je gewend een hoog bedrag van je inkomstenbelasting af te mogen trekken. Mensen met een hoge hypotheek zouden daarom het hardst getroffen worden door deze afschaffing.

Afschaffen hypotheekrenteaftrek - Waarom?

De hypotheekrenteaftrek kost de staat veel geld. Je betaalt namelijk geen inkomstenbelasting over het deel van je inkomen waar je de hypotheekrente van af trekt.

Daarnaast profiteren vooral mensen met een hoog inkomen van de hypotheekrenteaftrek. Zij hebben vaak een hogere hypotheek met hierdoor een hoger rentebedrag dat zij fiscaal mogen aftrekken. Daarnaast valt het inkomen van deze groep in een hogere belastingschijf. In een hogere belastingschijf betaal je een hoger belastingpercentage over je inkomen. In de vierde belastingschijf is dit een percentage van 52 procent, in de derde schijf 42 procent. Heb je dus een hoger inkomen, dan mag je je hypotheekrente tegen een hoger belastingtarief aftrekken. 

Beperking hypotheekrenteaftrek

Voorlopig blijft de hypotheekrenteaftrek bestaan, maar wel in beperkte vorm. Zowel bestaande hypotheken als nieuwe hypotheken krijgen met deze beperking te maken. Naast de hypotheekrenteaftrek staan er nog meer nieuwe hypotheekregels in het regeerakkoord, bijvoorbeeld het afschaffen van de aflossingsvrije hypotheek.

Voorkom dat je onnodig te veel betaalt voor je hypotheek!Vergelijk het grootste aanbod actuele hypotheekrentes op Geld.nl en vraag gratis en vrijblijvende een offerte aan. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl