Hypotheek

Afsluitprovisie hypotheek

Wat is afsluitprovisie hypotheek?

Provisie is de beloning die adviseurs ontvangen als zij bijvoorbeeld een hypotheek verkopen. Deze beloning krijgen zij van de bank, maar indirect betaal je hier als consument voor in de vorm van een hogere hypotheekrente. Maar vanaf 1 januari 2013 geldt er een provisieverbod voor complexe financiële producten, zoals de hypothecaire lening voor een woning. Door dit verbod is de afsluitprovisie in feite komen te vervallen, maar je betaalt nog wel afsluitkosten. In dit artikel lees je wat afsluitprovisie precies is en op welke manier je nu betaalt voor de afsluitkosten.

Afsluitprovisie

Afsluitprovisie was de beloning die adviseurs kregen als je via hen een hypotheek afsloot bij een bepaalde bank. In de afsluitprovisie werden bijvoorbeeld ook de advieskosten verwerkt. Meestal bedroeg de afsluitprovisie ongeveer 1 procent van de hypotheeksom. De bank berekende dit vaak door in de hypotheekrente. Zo betaalde je indirect voor de advieskosten.

Afsluitkosten hypotheek

Vanwege de bonus die adviseurs kregen als je via hen een bepaalde hypotheek afsloot, kon het voorkomen dat hij je niet de beste hypotheek adviseerde, maar de hypotheek waaraan hij het meest kon verdienen. Om dit risico te vermijden, is het provisieverbod ingevoerd. Je betaalt nu direct voor de advieskosten aan de adviseur of aan de bank en je betaalt direct de afsluitkosten aan de bank.

Tip! Als je voldoende over hypotheken weet, kun je bij sommige banken een hypotheek afsluiten zonder professioneel advies. Meer informatie hierover vind je in het artikel Execution only hypotheek

Afsluitkosten hypotheek vergelijken

Nu je direct betaalt voor advies en voor het afsluiten van een hypotheek, kun je gemakkelijker de tarieven vergelijken van de verschillende adviseurs en de banken. Meestal is een oriënterend gesprek bij een adviseur of bij de bank gratis. Besluit je verder te gaan met het advies, dan betaal je advieskosten aan de adviseur voor een persoonlijk advies. Dit kan een adviseur van de bank zijn of een onafhankelijk adviseur. Lees hier meer over de kosten voor een hypotheekadvies. Ten slotte betaal je afsluitkosten aan de bank waarbij je de hypotheek afsluit.

Vaste tarieven afsluitkosten hypotheek

Je betaalt dus geen afsluitprovisie meer, maar je betaalt apart voor het advies en voor je hypotheekaanvraag. De hoogte van deze kosten variëren per adviseur en per bank, maar meestal staan deze los van de hoogte van de hypotheeksom. Zeker banken werken met vaste tarieven, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Deze vaste tarieven zijn vaak wel afhankelijk van je situatie. Ben je een starter, dan betaal je soms minder en als je ondernemer bent betaal je meer. Naast de verschillen per doelgroep bieden sommige banken een lager tarief als je zelf al bepaalde voorbereidingen hebt getroffen. Op de website van de bank kun je zien welke voorbereidingen dit precies zijn.

Afsluitkosten hypotheek aftrekbaar?

Een aantal kosten voor het afsluiten van je hypotheek is fiscaal aftrekbaar. Dat wil zeggen dat je deze kosten eenmalig van je belastbaar inkomen in box 1 af mag trekken. Je betaalt dan dus over een lager inkomen belasting. De afsluitprovisie was op deze manier aftrekbaar tot een maximum van 1,5 procent van de hypotheeksom. Daarnaast gold er een maximaal bedrag van maximaal 3.630 euro voor deze aftrek. Als je samen een woning kocht, mocht je dit maximale bedrag verdubbelen.

Sinds het provisieverbod betaal je afsluitkosten en advieskosten in plaats van afsluitprovisie. Deze kosten zijn op dezelfde manier fiscaal aftrekbaar als de afsluitprovisie.

Wist je dat…
Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken