Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Annuiteitenhypotheek

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij je elke maand hetzelfde bedrag betaalt. Dit bedrag bestaat uit een deel hypotheekrente en een deel aflossing. Met een annuïteitenhypotheek weet je precies waar je aan toe bent en aan het eind heb je de hypotheek helemaal afgelost.

Annuïteitenhypotheek - Rente en aflossing

Het bedrag dat je elke maand betaalt blijft dus gelijk, de verhouding tussen rente en aflossing niet. In het begin betaal je namelijk meer rente en los je weinig af. Aan het einde betaal je juist minder rente, maar los je een grote bedrag af. Je maandlasten blijven dus gelijk, maar aflossen doe je het meeste aan het eind van je looptijd. 

Wist je dat... Je bij een annuïteitenhypotheek na ongeveer 22 jaar de helft van je hypotheek hebt afgelost? De andere helft los je in de laatste acht jaar af.

Annuïteitenhypotheek - Hypotheekrenteaftrek

Het grootste nadeel van een annuïteitenhypotheek is dat je niet 100 procent profiteert van je hypotheekrenteaftrek. Dit neemt namelijk steeds meer af, omdat je elke maand aflost. Het bedrag waarover je rente betaalt wordt steeds kleiner en je belastingvoordeel dus ook.

Let op: Je kunt alleen nog in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek bij een nieuwe hypotheek als deze annuïtair of lineair wordt afgelost. Een annuïteitenhypotheek is dus een verstandige hypotheekvorm als je nog wilt profiteren van hypotheekrenteaftrek.

Voordelen annuïteitenhypotheek

De grootste voordelen van een annuïteitenhypotheek zijn:

  • Je weet waar je aan toe bent. Je bruto maandlasten blijven namelijk gelijk.
  • Zekerheid van aflossing. Je lost tijdens de looptijd je hele hypotheek af.
  • Aan het begin heb je veel hypotheekrenteaftrek

Nadelen annuïteitenhypotheek

Natuurlijk heeft de annuïteitenhypotheek ook een paar nadelen:

  • Je fiscale voordeel wordt steeds een beetje minder.
  • Je maandelijkse kosten lijken hoog omdat je direct start met aflossen.
Voorkom dat je onnodig te veel betaalt voor je hypotheek!Vergelijk het grootste aanbod actuele hypotheekrentes op Geld.nl en vraag gratis en vrijblijvende een offerte aan. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Expert