Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Appartementsrecht

Wat is appartementsrecht?

Woon je in een appartement of ga je een appartement kopen? Dan krijg je te maken met het appartementsrecht. Het appartementsrecht zorgt ervoor dat je mede-eigenaar bent van het gebouw en je een stuk van dat gebouw mag gebruiken om in te leven. In het appartementsrecht staan onder andere de regels over het gebruik en de verantwoordelijkheid van je eigen ruimte en de gemeenschappelijke ruimtes.

Hoe werkt appartementsrechten?

De basis van het appartementsrecht is dat het recht van een gebouw is verdeeld over de verschillende eigenaren. Elke woning in het gebouw heeft dus een eigen appartementseigenaar, die het exclusieve gebruiksrecht heeft van zijn woning. Je mag je woning dus zelfstandig verkopen en er een hypotheek over afsluiten. Ook ben je mede-eigenaar van het gehele gebouw en de bijbehorende grond, waardoor je de ruimtes mag gebruiken die bedoeld zijn voor gezamenlijk gebruik.

Splitsing appartementsrecht

Het splitsen van een gebouw in verschillende appartementen mag niet zomaar. De gemeente moet hiervoor een vergunning verlenen en er moet een Vereniging van Eigenaren worden opgericht. Ook moet een notaris een splitsingsakte opstellen en deze inschrijven bij het Kadaster. In deze splitsingsakte staat het reglement van het gebouw, bijvoorbeeld over het gebruik van de afzonderlijke appartementen en van de gezamenlijke ruimten. Verder moet de Vereniging van Eigenaren in deze akte vermeld worden en er moet in staan dat de regels in de akte automatisch worden overgedragen aan nieuwe kopers. De nieuwe koper heeft dus altijd precies dezelfde rechten en plichten als de vorige eigenaar.

Let op! Volgens de appartementsrechtwet moeten deze zaken geregeld zijn voordat het appartementsrecht geldig is.

Appartementsrecht - Koopakte

Koop je dus een appartement, dan word je naast eigenaar van het appartement ook mede-eigenaar van de gezamenlijke ruimten. Dit mede-eigenaarschap wordt vastgelegd in de koopakte of transportakte. Dit is de akte waarin de vorige eigenaar de woning officieel aan je overdraagt. Een notaris stelt de akte op en schrijft deze in bij het Kadaster. Vaak gebeurt dit tegelijk met het inschrijven van de hypotheekakte, waarin de overeenkomst staat tussen de koper en de bank.

Naast de normale zaken die altijd in een koopakte worden vastgelegd, staan in de koopakte met appartementsrecht nog de volgende zaken:

  • De regels rondom de Vereniging voor Eigenaren.
  • Het gebruik van de gezamenlijke ruimten en de verantwoordelijkheid hiervoor.
  • De regels rond bijvoorbeeld een gezamenlijke brandverzekering.
  • De verplichte servicekosten voor onderhoud en reparatie van gezamenlijke ruimten en buitenmuren.

Appartementsrecht VvE

Een Vereniging van Eigenaren is dus verplicht als een gebouw is gesplitst in verschillende appartementen. Elke mede-eigenaar van het gebouw is lid van deze vereniging, maar niet iedereen is er even betrokken bij. Een VvE heeft altijd een bestuur, waarin een aantal bewoners plaatsnemen. Zij regelen de meeste zaken die alle bewoners aangaan en organiseren vergaderingen waarvoor alle bewoners zijn uitgenodigd. Hier kan elke bewoner horen wat er speelt en zelf inspraak hebben. Neemt een VvE beslissingen, dan moeten ze alle leden hiervan op de hoogte stellen.

Een andere verantwoordelijkheid van de VvE is de gezamenlijke opstalverzekering. Deze verzekering dekt schade aan het hele gebouw en houdt er rekening mee dat schade door opzet van de ene bewoner, de andere bewoner niet uit kan sluiten van een vergoeding. Bij een reguliere opstalverzekering keert de verzekeraar namelijk niet uit als er sprake is van schuld of nalatigheid. Deze toevoeging aan de opstalverzekering heet de appartementenclausule

Appartementsrecht en hypotheek

Hoewel de regels voor eigenaren bij appartementen anders zijn dan bij woningen met eigen grond, sluit je op dezelfde manier je hypotheek af. Je hebt net zoveel keuze uit hypotheekverstrekkers en ook voor de hypotheekrente tarieven maakt het geen enkel verschil. 

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl