Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Bandbreedte hypotheek

Hoe werkt een bandbreedte hypotheek?

Bij sommige hypotheekverstrekkers kun je kiezen om met een bandbreedte voor je hypotheekrente te werken. Dit wordt ook wel de rentedrempelconstructie genoemd. Bij een hypotheek met bandbreedte spreek je bij het afsluiten een vaste rente met een boven- en ondermarge (de bandbreedte) af. Wanneer de marktrente de bandbreedte overschrijdt, wordt de ‘vaste’ rente verhoogd of verlaagd. De verhoging of verlaging is even groot als het verschil tussen de boven- of ondermarge en de marktrente. Onderstaand voorbeeld laat zien hoe de rente bij een bandbreedte hypotheek werkt.

Voorbeeld bandbreedte hypotheek

In januari 2018 sluit je een hypotheek af met een rentepercentage van 3 procent en een rentevaste periode hypotheek van 10 jaar, met een bandbreedte van 1 procent. Tijdens de looptijd verandert de marktrente als volgt:

  • Maart 2020: 5,5 procent
  • Augustus 2022: 7 procent
  • Januari 2024: 5 procent
  • Februari 2026: 4,5 procent

Omdat je een rentepercentage van 3 procent hebt met een bandbreedte van 1 procent, verandert de te betalen rente pas als de marktrente hoger wordt dan 4 procent en lager dan 2 procent. De rente wordt dan aangepast, maar alleen voor dat deel dat boven de 4 procent en onder de 2 procent komt.

De wijzigende marktrentes in dit voorbeeld hebben dus als volgt invloed op jouw hypotheekrente:

TijdMarktrenteVerschil met ‘vaste’ hypotheekrenteBinnen/Buiten bandbreedteTe betalen hypotheekrente
03-20205,5 procent + 2,5 procentBuiten4,5 procent
08-20227 procent + 4 procentBuiten6 procent 
01-20245 procent + 2 procentBuiten4 procent
02-20264,5 procent + 1,5 procentBuiten3,5 procent 


Bandbreedte hypotheek – Voor- en nadelen

Het voordeel van een hypotheek met bandbreedte is dat je zekerheid inbouwt, maar toch kan meeprofiteren wanneer de marktrente flink daalt. Je hebt een bepaalde zekerheid, omdat de rente die je betaalt pas wijzigt wanneer zich grote rentewijzigingen op de markt voordoen. Daar staat echter tegenover dat de rente feitelijk niet vaststaat. Je loopt dus het risico, ook al is dit risico redelijk klein, dat je een hogere rente betaalt dan afgesproken, indien de marktrente stijgt. Daarbij komt dat deze hypotheken vaak net wat duurder zijn (vaak 0,1 procent) dan hypotheken zonder rente met bandbreedte.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod hypotheken vergelijkt? Hierdoor vind je zeker de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden. Besparen op je hypotheek wordt zo wel heel makkelijk. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl