Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Bankhypotheek

Hoe werkt een bankhypotheek

Een bankhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je een hoger bedrag inschrijft in de registers van het Kadaster dan dat je daadwerkelijk leent. Op deze manier heb je extra ruimte om de hypotheeklening te verhogen als je bijvoorbeeld op een later moment je badkamer wilt verbouwen. Hoe de bankhypotheek precies werkt en wat de voorwaarden zijn, lees je in dit artikel.

Wat is een bankhypotheek?

Sluit je een hypotheek af, dan moet je deze door een notaris laten registeren bij het Kadaster. Deze registratie heet de hypotheekakte. In de hypotheekakte staan de specificaties van je hypotheeklening, zoals de hypotheekrente en de hoogte van de hypotheek. Bij een bankhypotheek kun je een hogere hypothecaire inschrijving laten opnemen dan de werkelijke hypotheek die hebt afgesloten. Je schept op die manier ruimte in de hypotheekakte om op een later moment een hogere hypotheek af te sluiten zonder dat dit aangepast moet worden in de registers van het Kadaster. Dit scheelt in de kosten van de notaris, omdat je anders opnieuw notariskosten zou moeten betalen voor het opnieuw inschrijven van de hypotheek.

Bankhypotheek - Schuld aan de bank

Bij een gewone hypotheek ben je verplicht om de hypotheek met hypotheekrente terug te betalen aan de bank. Kun je de hypotheek niet meer betalen, dan heeft de bank het recht om je woning te verkopen en zo het verschuldigde bedrag alsnog terug te krijgen. Heb je de hypotheek afgelost, dan verloopt ook de hypotheek. Kies je voor een bankhypotheek, dan heeft de bank het recht om alle schulden op te eisen die binnen de hypothecaire inschrijving vallen. Bovendien verloopt de hypotheek niet als je geen schulden meer hebt. Je kunt namelijk opnieuw geld lenen binnen de hypothecaire inschrijving.

Toch geldt er een beperking op het afsluiten van extra leningen binnen de hypothecaire inschrijving. Dien je namelijk een verzoek in bij de bank om de lening te verhogen, dan controleert de bank eerst je financiële situatie van dat moment. Je kunt alleen de hypotheek verhogen als je financiële situatie zo is, dat je deze ook terug kunt betalen.

Let op: Wil je op een later moment bij een andere kredietverstrekker een lening of een tweede hypotheek afsluiten, dan bekijkt deze je bestaande schulden. Heb je een bankhypotheek afgesloten, waardoor je hypothecaire inschrijving hoger is dan je daadwerkelijke hypotheek? Dan neemt de hypotheekverstrekker toch de hoogte van de hypothecaire inschrijving als uitgangspunt.

Nieuwe hypotheekregels en Bankhypotheek

Sinds 2013 wordt de hypotheek die je af kunt sluiten jaarlijks met een procent verlaagd. In 2013 kon je nog een hypotheek afsluiten van 106 procent van de aankoopprijs van de woning. In 2013 werd dit verlaagd naar 105 procent en in 2018 kun je uiteindelijk nog maar 100 procent van de aankoopprijs financieren in de hypotheek. In de praktijk wordt het dus steeds moeilijker om te kiezen voor een bankhypotheek. Natuurlijk kun je je hypotheek nog wel verhogen als je een verbouwing wilt financieren, maar de verhoging kan pas worden afgesloten worden op het moment van de verbouwing. Bovendien mag de verhoogde hypotheek niet hoger zijn dan de waarde van de woning na de verbouwing.

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl