Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Beleggingshypotheek

Wat is een beleggingshypotheek?

Bij een beleggingshypotheek wordt je maandelijkse inleg belegd. Het is de bedoeling dat de beleggingshypotheek aan het einde van de looptijd voldoende vermogen oplevert, zodat de hypotheekschuld kan worden afgelost. Tijdens de looptijd van de hypotheek los je niets af. Je betaalt alleen hypotheekrente. Hierdoor profiteer je optimaal van de hypotheekrenteaftrekregeling. Dit geldt echter alleen voor beleggingshypotheken die zijn afgesloten voor 1 januari 2013.

Door de nieuwe hypotheekregels komt een beleggingshypotheek die na 31 december 2012 wordt afgesloten namelijk niet meer in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek. Sinds 2013 mag voor een nieuwe hypotheek alleen nog hypotheekrente worden afgetrokken als deze annuïtair of lineair wordt afgelost. Voor reeds bestaande beleggingshypotheken blijft het recht op hypotheekrenteaftrek echter wel bestaan.

Wat is een beleggingshypotheek?

Zoals de naam al doet vermoeden wordt bij een beleggingshypotheek je maandelijkse inleg, de premie, belegd. Aan een beleggingshypotheek zijn de nodige risico’s verbonden. Zo is het eindbedrag niet gegarandeerd. Je bent afhankelijk van de grillen van de beurs. Omdat het vermogen wordt opgebouwd middels beleggingen kan de waarde hiervan fluctueren. Deze kan hoger uitvallen, maar zeker ook lager. Hiermee is een gegarandeerde aflossing van de hypotheekschuld geen feit.

Rente beleggingshypotheek

Eigenlijk bestaan er twee soorten beleggingshypotheken. Bij de ene vorm wordt je premie geïnvesteerd in beleggingsfondsen. Als je voor deze vorm kiest, eist de hypotheekverstrekker meestal dat je ook een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Daarnaast bestaat er een beleggingshypotheek waarbij het geld wordt belegd via een levensverzekering. Voor allebei de vormen geldt dat de opbrengst niet vaststaat. Als je beleggingen te weinig hebben opgeleverd, blijf je dus met een restschuld zitten.

Bij beide vormen betaal je maandelijks een bedrag aan premie en rente. De rente bij een beleggingshypotheek wordt door de kredietverstrekker bepaald. 

Beleggingshypotheek - Voor- en nadelen

Een van de nadelen van een beleggingshypotheek is het risico dat je loopt. Beleggen is en blijft een onvoorspelbare bezigheid. Bij tegenvallende resultaten kun je blijven zitten met een restschuld. Als je hypotheek na dertig jaar is afgelopen en je hebt nog altijd een hypotheekschuld, dan is de rente over deze schuld niet meer aftrekbaar.

Als je kiest voor een beleggingshypotheek wordt er een risicoprofiel opgesteld. Hierin is vastgelegd de mate van risico dat je wilt lopen. Je kunt een hoger rendement behalen door te beleggen in risicovolle fondsen, maar minder risico lopen door te beleggen in behoudende fondsen is ook een mogelijkheid.

Een van de voordelen van een beleggingshypotheek is de vrijheid en flexibiliteit die deze hypotheekvorm kent met betrekking tot de beleggingsconstructie. Door banken en vermogensbeheerders wordt een breed assortiment aan fondsen aangeboden, waarop diverse risicoprofielen van toepassing zijn. Wil je tijdens de looptijd wisselen van beleggingsfonds? Dan is dit gewoon mogelijk, maar hier zijn wel kosten aan verbonden.

Voordelen beleggingshypotheek

  • Je kiest zelf, aan de hand van je risicobereidheid, hoe de premie wordt belegd.
  • Je profiteert optimaal van de hypotheekrenteaftrek. (Geldt alleen voor hypotheken die zijn afgesloten voor 1 januari 2013)
  • Bij een stijgende beurs kunnen je beleggingen veel geld opleveren.

Nadelen nadelenhypotheek

  • Het rendement op de beleggingen kan worden gedrukt door de doorlopende en vaste kosten die aan beleggingshypotheken gekoppeld zijn.
  • Het eindbedrag is niet gegarandeerd, de kans bestaat dat je met een restschuld blijft zitten.
  • Schommelende beurskoersen kunnen voor stress zorgen.
Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl