Hypotheek

Beperking hypotheekrenteaftrek

Wat houdt de beperking hypotheekrenteaftrek in?

In 2013 wordt de hypotheekrenteaftrek beperkt. Wil je een nieuwe hypotheek afsluiten, dan mag je hierover alleen nog de hypotheekrente aftrekken van de belasting als de hypotheek vanaf het begin wordt afgeslost. De hypotheekrenteaftrek geldt dan dus alleen nog voor annuïteitenhypotheken en voor lineaire hypotheken. Daarnaast wordt vanaf 2013 als voorwaarde gesteld dat de hypotheek binnen 30 jaar volledig moet worden afgelost. In dit artikel leggen we uit wat de beperking inhoudt en wat de gevolgen daarvan zijn voor zowel nieuwe als bestaande hypotheken.

Hypotheekrenteaftrek beperking – Gevolgen bestaande hypotheken

Heb je voor 2013 al een hypotheek afgesloten dan verandert er met deze beperking van de hypotheekrenteaftrek voor jou niets. Bestaande gevallen worden door de overheid gerespecteerd. Dit wil zeggen dat zolang je niets verandert aan je hypotheek je gewoon recht blijft houden op de hypotheekrenteaftrek, ook  als de hypotheek niet annuïtair of lineair is. 

Ook als je gaat verhuizen mag je je hypotheek gewoon meenemen met behoud van het recht op hypotheekrenteaftrek. Wil je echter je hypotheek verhogen, bijvoorbeeld om een groter huis te kopen of om een verbouwing te financieren? Dan ben je voor het nieuwe deel van de hypotheek wel verplicht  per direct te gaan aflossen als je de hypotheekrente over dat nieuwe deel wilt kunnen aftrekken van de belasting.

Een beperking van de hypotheekrenteaftrek die wel gevolgen heeft voor bestaande hypotheken, is de verlaging van het maximale tarief waartegen de hypotheekrente mag worden afgetrokken. Sinds 2014 wordt het maximale percentage waartegen je de hypotheekrente mag aftrekken elk jaar met een half procent verlaagd totdat dit 38 procent is in 2040. Dit betekent dat als je een hoog inkomen hebt (je valt in de hoogste belastingschijf), je vanaf 2014 elk jaar minder hypotheekrente terugkrijgt van de belasting. 

Beperking hypotheekrenteaftrek - Nieuwe hypotheken

Ga je vanaf 2013 een nieuwe hypotheek afsluiten? Dan zul je als je voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking wilt komen, moeten kiezen voor een annuïtaire of lineaire hypoteek. Omdat je direct moet gaan aflossen, zullen de maandlasten van de hypotheek hoger zijn dan wanneer je had gekozen voor een bijvoorbeeld een bankspaarhypotheek. Het gevolg van de hogere maandlasten is dat banken je een minder hoog bedrag zullen willen lenen. Je moet de maandlasten immers wel kunnen dragen. 

Als de bank je een minder hoog bedrag wilt lenen, betekent dit vanzelfsprekend ook dat je een minder duur huis kunt kopen. De verwachting van het Centraal Planbureau (CPB) is echter wel dat de huizenprjzen door deze nieuwe hypotheekregels de komende jaren met 6 tot 8 procent zullen dalen.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je makkelijk de best passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken