Hypotheek

Bijleenregeling

Hoe werkt de bijleenregeling?

De bijleenregeling komt er in het kort op neer dat je de overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van je huis, moet gebruiken voor je volgende koopwoning. Stop je deze overwaarde niet in een nieuw huis, dan is je hypotheekrente over een bedrag ter hoogte van je overwaarde, niet aftrekbaar. Ook als je verhuist naar een goedkoper huis moet je de overwaarde van je oude woning volledig gebruiken voor de aankoop van je nieuw huis.

Bijleenregeling 3 jaar

Verkoop je je woning en koop je niet (meteen) een nieuwe woning, dan blijft de overwaarde nog drie jaar bestaan. Koop je binnen drie jaar een nieuwe eigen woning, dan moet je alsnog met de overwaarde van je oude woning rekening te houden. Uiteindelijk vervalt de overwaarde na drie jaar.

Verhuizen zonder dat je een nieuwe woning koopt kan ook, bijvoorbeeld als je van een koopwoning naar een huurwoning gaat, wanneer je gaat emigreren of wanneer je gaat samenwonen in een huis dat op naam van je partner staat.

Bijleenregeling - Nieuwe hypotheekregels

Wil je een nieuwe hypotheek afsluiten, dan kom je alleen nog maar voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking als de hypotheek vanaf het begin wordt afgelost. Dit is alleen het geval bij een annuïteitenhypotheek en bij een lineaire hypotheek. Als aanvullende voorwaarde wordt gesteld dat je de hypotheek binnen 30 jaar volledig afgelost moet hebben.

Let op! Voor hypotheken die voor 2013 zijn afgesloten, verandert er niets.

Voorkom dat je onnodig te veel betaalt voor je hypotheek!Vergelijk het grootste aanbod actuele hypotheekrentes op Geld.nl en vraag gratis en vrijblijvende een offerte aan. Hypotheekrente vergelijken