Hypotheek

Hypotheek oversluiten boete

Waarom boete hypotheek bij hypotheek oversluiten?

Wanneer je je hypotheek oversluit wordt je huidige hypotheek omgezet bij dezelfde hypotheekverstrekker, of wordt je huidige hypotheek bij een andere aanbieder ondergebracht. Je hypotheek oversluiten brengt vaak kosten met zich mee. Sluit je een bestaande hypotheek tijdens je rentevaste periode over bij dezelfde hypotheekverstrekker, dan betaal je een boete voor het vervroegd aflossen van je hypotheek, omdat de verstrekker de hypotheekrente die je nog zou moeten betalen misloopt. Wil je een hypotheek oversluiten bij een andere hypotheekverstrekker, dan betaal je daarnaast ook nog taxatie- en notariskosten.

Een deel van de kosten die je maakt bij het oversluiten van je hypotheek bestaat dus uit een boete. Maar waarom moet je eigenlijk een boete betalen als je een hypotheek wilt oversluiten en hoe hoog is deze boete? Lees alles over hypotheek oversluiten boete in onderstaand artikel.

Waarom boete hypotheek oversluiten?

Bij het afsluiten van een hypotheek ga je met de hypotheekverstrekker een wederzijdse verplichting aan. De bank verdient geld door aan jou een hypothecaire lening te verstrekken. Als jij je hypotheek vervroegd aflost, dan betaal je de bank minder rente dan je in eerste instantie had afgesproken. Deze misgelopen rente compenseert de bank door een boete in rekening te brengen.

Hoe hoog is de boete oversluiten hypotheek? 

De hoogte van de boete is afhankelijk van de rente-inkomsten die de hypotheekverstrekker misloopt. Deze is dus per situatie verschillend. De boete die je moet betalen wordt berekend aan de hand van de volgende vier factoren:

  • De hoogte van je hypotheek: hoe hoger je hypotheek, hoe hoger het rentebedrag is dat de hypotheekverstrekker misloopt. Daarom zal de boete bij een hoge hypotheek hoger zijn dan bij een lagere hypotheek.
  • Het maximale bedrag dat je boetevrij extra mag aflossen. In de voorwaarden van je hypotheek staat hoeveel je boetevrij mag aflossen. Vaak is dit 10 of 20 procent van de openstaande hypotheeksom. Hoe lager het bedrag dat je boetevrij mag aflossen, hoe hoger de boete.
  • De resterende rentevaste periode hypotheek. Hoe langer de rentevaste periode nog doorloopt, hoe meer rente-inkomsten de hypotheekverstrekker misloopt. De boete zal daarom bij een lange resterende rentevaste periode hoger liggen.
  • De hypotheekrente. Ook hiervoor geldt: hoe hoger de hypotheekrente, hoe hoger de boete.

Hypotheek oversluiten zonder boete

Je betaalt geen boete op het moment dat je rentevaste periode eindigt. In dat geval loopt de hypotheekverstrekker namelijk geen rente-inkomsten mis. Daarnaast betaal je bij sommige aanbieders ook geen boete wanneer je medeschuldenaar (de persoon met wie je samen een hypotheek hebt afgesloten, bijvoorbeeld je partner) overlijdt. Vaak wordt hier wel als eis gesteld dat het oversluiten binnen zes maanden na overlijden plaatsvindt.

Wil je precies weten wanneer je geen boete betaalt voor het oversluiten van je hypotheek? Controleer dan de voorwaarden in je hypotheekakte.

Tip! Loopt je rentevaste periode slechts één of twee jaar door en verwacht je dat de hypotheekrente gaat stijgen? Dan kan oversluiten verstandig zijn. Je profiteert dan immers van de lagere rente en de boete is relatief laag. Kijk altijd eerst naar de mogelijkheden om je hypotheek bij je huidige hypotheekverstrekker over te sluiten. Hiermee kun je behoorlijk wat geld besparen (taxatiekosten, notariskosten e.d.).

Wist je dat…
Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken