Hypotheek

Boeterente aftrekbaar

Wanneer betaal je boeterente en is boeterente aftrekbaar?

Sluit je een hypotheek af bij een bank, dan maak je afspraken over de aflossing en de rente. Zolang je geen aflossingsvrije hypotheek kiest, betaal je de hypotheek meestal in 30 jaar terug. Tijdens deze periode betaal je hypotheekrente aan de bank. Betaal je de hypotheek eerder af, of wil je de hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker, dan loopt de bank rente inkomsten mis. Als vergoeding voor deze gemiste inkomsten betaal je dan een boeterente. Deze boeterente mag je vervoglens wel aftrekken van de Belasting.

Wanneer boeterente?

Je kunt in twee situaties met boetrente te maken krijgen:

  1. Bij oversluiten hypotheek
  2. Bij extra aflossen boven een bepaalde grens. (Meestal mag je jaarlijks 10 tot 20 procent van je hypotheekschuld boetevrij extra aflossen) 

Wanneer geen boeterente?

Gelukkig hoef je niet in elke situatie een boeterente te betalen. Er gelden namelijk een aantal uitzonderingen:

  • Als je een variabele rente hebt in plaats van een rentevaste periode
  • Als je je woning verkoopt
  • Als de hypotheekrente tarieven op dat moment hoger zijn bij je bank
  • Als de rentevaste periode is afgelopen

Let op: Als je je hypotheek wilt oversluiten, betaal je vaak wel kosten voor een nieuwe hypotheekakte, taxatiekosten, afsluitkosten en advieskosten.

Boeterente hypotheek berekenen

De boetrente hypotheek berekenen kun je doen als je de volgende informatie hebt verzameld:

  • Het hypotheekbedrag dat je nog open hebt staan. Hoe hoger dit bedrag is, hoe hoger de boeterente die je moet betalen.
  • De boetevrije aflossing die de bank hanteert. Over dit deel hoef je geen boeterente te betalen.
  • De resterende rentevaste periode. Hoe langer deze periode nog is, hoe hoger de boeterente.
  • Het verschil tussen je hypotheekrente en de actuele rentetarieven.

Als je overweegt om je hypotheek over te sluiten of een extra aflossing te doen, kun je het best aan je bank vragen welke kosten je precies moet betalen. Je weet dan zeker waar je aan toe bent en je kunt berekenen of het rendabel is om extra af te lossen of om over te sluiten. Het kan namelijk voorkomen dat de boeterente hoger is dan het voordeel dat je hieruit haalt.

Boeterente aftrekbaar

De boetrente hypotheek is aftrekbaar als je een (deel van) de hypotheeksom aflost. Dit kan dus een extra aflossing zijn of wanneer je de hypotheek oversluit. Dat wil dus zeggen dat je de boetrente die je betaalt, af mag trekken van je belastbaar inkomen in box 1. Je betaalt dan dus over een lager inkomen belasting.

Tip! Is je renteperiode afgelopen, maar weet je nog niet of je wilt overstappen of niet? Dan kun je het best tijdelijk kiezen voor een variabele rente in plaats van meteen weer je hypotheekrente vastzetten. Je kunt dan de hypotheekrente vergelijken van verschillende aanbieders voordat je een nieuwe rentevaste periode af moet sluiten.

Voorkom dat je onnodig te veel betaalt voor je hypotheek!Vergelijk het grootste aanbod actuele hypotheekrentes op Geld.nl en vraag gratis en vrijblijvende een offerte aan. Hypotheekrente vergelijken