Hypotheek

Bouwdepot

Hoe werkt een bouwdepot?

Een bouwdepot is een aparte rekening, alleen bedoeld om (ver)bouwkosten van je huis te betalen. Je leent geld bij de bank, wat voor maximaal twee jaar in het bouwdepot wordt gezet. Maak je kosten bij de verbouwing of bouw, dan stuur je de facturen rechtstreeks naar de bank. De bank betaalt de rekeningen dan direct uit je bouwdepot. Schiet je zelf sommige kosten voor, dan wordt dat bedrag uit het bouwdepot naar je rekening overgemaakt. Over het geld in het bouwdepot ontvang je een rente die iets lager is dan de hypotheekrente die je betaalt. In dit artikel van vergelijkingssite Geld.nl lees je alles over hoe een bouwdepot werkt.

Welke kosten vallen onder een bouwdepot?

De kosten die je mag betalen uit je bouwdepot zijn beperkt tot de kosten die echt voor de bouw of verbouwing gebruikt worden. Dit zijn dus de kosten voor alle ‘vaste’ zaken die je niet kunt meenemen bij een verbouwing. Zo mag je een tegelvloer wél uit het bouwdepot betalen, maar de gordijnen die je ophangt niet. Kosten die je maakt voor bijvoorbeeld de aannemer en elektricien mogen ook uit het bouwdepot betaald worden.

Tip!
 Weet je niet zeker of bepaalde kosten uit het bouwdepot betaald mogen worden? Vraag dit dan altijd even na bij de bank
. Neem liever het zekere voor het onzekere.

Bouwdepot aanvragen

Een bouwdepot openen kan bij verschillende banken, maar alleen als je er een nieuwe hypotheek afsluit of al een hypotheek hebt lopen. Je sluit een bouwdepot namelijk af als onderdeel van je hypotheek of je verhoogt je bestaande hypotheek met het bouwdepot. 

Let op: Maak eerst een goede berekening van de kosten die je verwacht te maken voor je een bouwdepot afsluit. Je kunt namelijk niet meer kosten vanuit het bouwdepot betalen dan de hoogte van je lening. Ook vragen banken vaak een taxatierapport waarin de waardestijging van je woning is berekend na je verbouwing. Dit komt omdat een bouwdepot alleen geopend mag worden als de waarde van je huis stijgt door de verbouwing.

Rente bouwdepot

Net als bij de hypotheekrente van een gewone hypotheek, geldt er voor het bouwdepot hypotheekrenteaftrek. Ook ontvang je rente over het bedrag dat nog niet is uitgegeven. Deze rente is lager dan de hypotheekrente die je betaalt en wordt alleen uitgekeerd over het bedrag dat nog in het bouwdepot zit.

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken