Hypotheek

Bouwdepot nieuwbouw

Hoe werkt een bouwdepot bij een nieuwbouwwoning?

Als je een nieuwbouwwoning koopt betaal je deze vaak in termijnen. Als eerste betaal je namelijk de grond en tijdens de bouw betaal je het resterende bedrag in termijnen. Voor de totale hoogte van de koopsom sluit je echter één hypotheek af. Een deel gebruik je dan dus om de grond te betalen en het andere deel wordt in een bouwdepot geplaatst. Over het geld in het bouwdepot ontvang je een rente die vaak iets lager is dan de hypotheekrente die je betaalt.

Bouwdepot nieuwbouw

De bank bewaart het deel dat bestemd is voor de bouw van je huis op een aparte rekening (het nieuwbouwdepot). Van deze rekening worden tijdens de bouw rekeningen van de aannemer betaald. Het bouwdepot nieuwbouw geeft je dus de mogelijkheid om op verschillende momenten tijdens de bouw betalingen te doen.

Nieuwbouwdepot afsluiten

Een nieuwbouwdepot sluit je af bij de bank waar je ook je hypotheek hebt lopen. Zie het nieuwbouwdepot maar als een aparte rekening, waarvan geld wordt opgenomen wanneer bouwtermijnen betaald moeten worden. Je betaalt vanuit het bouwdepot nieuwbouw door rekeningen van je aannemer naar de bank te sturen. De bank betaalt dan je rekeningen uit het bouwdepot.

Rente bouwdepot nieuwbouw

Zodra je een hypotheek afsluit betaal je rente over het hele bedrag. Staat er geld op een bouwdepot, dan ontvang je echter oo rente. Deze rente is meestal iets lager dan de hypotheekrente. Het verschil tussen de rente die je ontvangt op het bouwdepot en de hypotheekrente die je betaalt, is wel aftrekbaar van de belasting in box 1. Dit betekent dat je het renteverschil van je belastbaar inkomen mag afhalen, waardoor je over een lager bedrag belasting betaalt.

Let op! Als de bouw van je nieuwbouwhuis vordert, nemen je hypotheeklasten toe. Het saldo op je nieuwbouwdepot wordt namelijk lager. Je ontvangt namelijk steeds minder rente, terwijl de hypotheekrente die je betaalt gelijk blijft.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je makkelijk de best passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken