Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Bouwrente

Wat is bouwrente en hoe werkt bouwrente?

Je krijgt alleen te maken met bouwrente als je een nieuwbouwhuis koopt. Bouwrente is de rente die je dan betaalt over de bouwkosten van je huis en de grond. De hoogte van de bouwrente ligt meestal tussen de 4 en 8 procent, maar kan ook hoger zijn, tot maximaal 14 procent.

Wanneer betaal je bouwrente?

Er zijn drie verschillende fasen waarin je bouwrente betaalt:

  • Bouwrente in de fase vóór je aankoop
  • Bouwrente tussen aankoop en afsluiten hypotheek
  • Bouwrente tijdens de bouw van je huis
Tip! De laatste twee vormen van bouwrente zijn, net zoals de hypotheekrente, fiscaal aftrekbaar. Voor meer informatie hierover lees je het artikel Bouwrente aftrekbaar

Voorbeeld bouwrente betalen

Stel je koopt op 1 juli een nieuwbouw huis in aanbouw. De bouw van dit huis is gestart op 1 april, waardoor een deel van de bouw is al afgerond. Op 1 september teken je de hypotheekakte en is je hypotheek dus rond. De uiteindelijke oplevering vindt plaats op 1 maart het volgend jaar. De drie fasen van bouwrente zijn dan:

Fase een - Bouwrente voor je aankoop

In de periode van 1 april tot 1 juli heeft de aannemer al kosten gemaakt aan personeel, materiaal en de aankoop van de grond. Deze kosten plus de rente hierover worden in de aankoopprijs van de woning verwerkt.

Fase twee - Bouwrente tussen aankoop en afsluiten hypotheek

Dus van 1 juli tot 1 september. In deze maanden heb je een voorlopig koopcontract, maar kun je de bouw nog niet financieren uit een hypotheek. De aannemer werkt gewoon door en hij blijft dus kosten maken. Ook hierover rekent hij rente, totdat de rekeningen zijn terugbetaald.

Fase drie - Bouwrente tijdens bouw huis

Fase drie loopt hier van 1 september tot 1 maart. Je hebt een hypotheek afgesloten met een bouwdepot waaruit de kosten worden betaald. De aannemer hoeft dus niets meer voor te schieten. In plaats van aan de aannemer betaal je nu rente aan de hypotheekverstrekker. Officieel valt dit niet onder de bouwrente, maar toch wordt de term hiervoor vaak gebruikt.

Bouwrente berekenen

Zelf de bouwrente berekenen is nog niet zo makkelijk. Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Vaak betaal je over de grond een hogere bouwrente dan over de bouw van je huis. Ook hanteert elke aannemer een ander percentage voor de bouwrente. Het makkelijkste is dan ook even contact op te nemen met je aannemer, projectontwikkelaar of met een persoonlijke hypotheekadviseur.

Tip! Omdat de aannemer of projectontwikkelaar zelf de hoogte van de bouwrente bepalen, is het zeker de moeite waard om hierover te onderhandelen! Vaak zit er namelijk wel een beetje ruimte.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod hypotheken vergelijkt? Hierdoor vind je zeker de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden. Besparen op je hypotheek wordt zo wel heel makkelijk. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl