Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Bouwrente aftrekbaar

Is bouwrente fiscaal aftrekbaar?

Bouwrente is de rente je betaalt over de kosten die een aannemer of projectontwikkelaar maakt voor de bouw van je woning, voordat je deze koopt. Het gaat dus altijd over een nieuwbouwwoning. Als een projectontwikkelaar een nieuw huizenblok bouwt, dan koopt hij de grond en hij begint met de bouw. Meestal worden deze woningen tijdens de bouw verkocht. De kosten die de aannemer tot het moment van verkoop maakt, rekent hij door aan de koper en hierover vraagt hij bovendien een rente: de bouwrente.

In sommige gevallen is de bouwrente, net zoals de hypotheekrente, aftrekbaar. Hiervoor is het belangrijk om te weten in welke fase van de bouw de bouwrente is ontstaan. Er gelden namelijk drie fasen:

  • De kosten die de aannemer maakt voordat je een voorlopig koopcontract tekent
  • De kosten die de aannemer maakt tussen het tekenen van het voorlopig koopcontract en het tekenen van de hypotheekakte
  • De periode na het tekenen van de hypotheekakte Je hebt dan een hypotheek met bouwdepot waaruit de kosten worden betaald. Je betaalt in dat geval officieel geen bouwrente meer, maar hypotheekrente aan de bank.

Bouwrente - Belastingdienst aftrekbaar

In twee van de bovengenoemde fasen is de bouwrente fiscaal aftrekbaar, namelijk in de laatste twee fasen. De bouwrente in de eerste fase vormt een onderdeel van de aankoopprijs van de woning en is dus automatisch meegefinancierd in de hypotheek.

De bouwrente in de tweede fase is aftrekbaar in box 1 in het jaar dat de kosten worden gemaakt. Je kunt deze kosten bij de jaarlijkse belastingopgave opgeven. Je mag deze vervolgens aftrekken van je belastbaar inkomen uit bijvoorbeeld loon in box 1. Hierdoor verlaag je je belastbaar inkomen en betaal je dus over een lager bedrag inkomstenbelasting.

Voorbeeld: Stel dat je een inkomen hebt van 40.000 euro waarover je 42 procent belasting betaalt. Dit is 16.800 euro. Nu heb je 5.000 euro aan aftrekbare bouwkosten, waardoor je belastbaar inkomen verlaagt wordt naar 35.000 euro. Hierover moet je 42 procent belasting betalen. De belasting bedraagt dan 14.700 euro, 2.100 euro minder dan voor deze aftrek. Meestal is de inkomstenbelasting al ingehouden door de werkgever. In dat geval krijg je deze 2.100 euro terug van de Belastingdienst, nadat je de aangifte hebt gedaan.

Let op: Zorg dat je de facturen en afschriften goed bewaart, zodat je deze goed kunt aangeven bij de Belastingdienst. Zoals uit het voorbeeld blijkt, kan dit flink schelen in de kosten. De bouwrente die een aannemer rekent, bepaalt hij zelf. Deze kan dus een stuk hoger uitvallen dan de gemiddelde of laagste hypotheekrente. Natuurlijk is hier wel een maximum aan verbonden van 15 procent.

Rente tijdens bouw

In de derde fase tenslotte is er geen sprake van bouwrente maar rente tijdens de bouw, ofwel van hypotheekrente. Deze is ook aftrekbaar in box 1. Dit werkt hetzelfde als de bouwrente, behalve dat de bouwrente slechts eenmalig aftrekbaar is en de hypotheekrente 30 jaar lang. Meer informatie hierover staat in het artikel Wat is hypotheekrenteaftrek?.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod hypotheken vergelijkt? Hierdoor vind je zeker de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden. Besparen op je hypotheek wordt zo wel heel makkelijk. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl