Hypotheek

Eigen geld hypotheek

Op welke manieren kun je eigen geld in je hypotheek stoppen?

Heb je wat geld achter de hand, dan kun je ervoor kiezen dit in je hypotheek te stoppen. Dit kan door bijvoorbeeld extra af te lossen of een extra inleg als je spaar- of beleggingshypotheek hebt. Maar je kunt bijvoorbeeld ook als je een huis gaat kopen het geld gebruiken om je woning (deels) te financieren, waardoor je een lagere hypotheek hoeft af te sluiten en minder hypotheekrente betaalt. In dit artikel leggen we uit op welke manieren je extra geld in je hypotheek kunt stoppen en hoe dat werkt.

Hypotheek deels financieren met eigen geld

Als je een huis koopt is het altijd verstandig om zelf een stukje eigen geld in te leggen als dat kan. Over het algemeen geldt namelijk dat hoe meer eigen geld je inlegt, hoe lager de hypotheekrente is die je betaalt.

Tip! Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Bedenk van te voren of je het bedrag dat je inbrengt ook wel echt kunt missen, of dat je het beter kunt gebruiken voor het kopen van nieuwe spullen voor in huis.

Hypotheek eigen geld - Extra aflossen

Je kunt er ook voor kiezen om extra af te lossen. Vaak mag je jaarlijks tot 10 procent van je hypotheeksom kostenvrij in één keer aflossen. Het voordeel hiervan is dat je een lagere hypotheekschuld hebt en je woonlasten omlaag gaan. 

Eigen inleg hypotheek

Als je een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek hebt, kun je ervoor kiezen om eigen geld in te leggen in de vorm van een extra premie die je stort in de hypotheek. Let daarbij in het geval van een bankspaarhypotheek wel op dat je de fiscale voorwaarden niet overtreed. Je grootste inleg mag namelijk niet meer dan tien keer zo groot zijn dan de kleinste inleg.

Ook met een beleggingshypotheek kun je ervoor kiezen om extra geld in te leggen. Daarbij is het wel belangrijk goed in de gaten te houden wat het saldo is op de beleggingsrekening. Als je namelijk aan het einde van de looptijd meer geld hebt opgebouwd dan de waarde van de hypotheek (bijvoorbeeld door positieve beleggingsresultaten), dan wordt op de einddatum over het meerdere deel de rente belast via de inkomstenbelasting.

Eigen geld hypotheek – Let ook op de spaarrente

Voordat je besluit je geld in een hypotheek te stoppen, is het ook van belang goed te kijken naar de spaarrente. Als deze spaarrente hoger is dan de hypotheekrente die je betaalt, dan is extra aflossen of inleggen vaak niet aantrekkelijk.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je makkelijk de best passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken