Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Eigenwoningschuld

Wat is eigenwoningschuld

Heb je een woning gekocht, dan krijg je meestal te maken met een eigenwoningschuld. Dit is het deel van de hypotheek waarvan de hypotheekrente aftrekbaar is in box 1 van de belasting. De eigenwoningschuld is dus niet de totale schuld die je hebt gemaakt voor de aankoop van je woning, zoals de term lijkt te zeggen. Heb je zaken meegefinancierd in de hypotheek waarvan de rente niet aftrekbaar is, zoals de inrichting van je woning, dan is dit bedrag geen onderdeel van de eigenwoningschuld. De hypotheekrenteaftrek geldt dus niet voor dit deel van de hypotheek.

Wat is eigenwoningschuld?

De eigenwoningschuld bestaat dus alleen uit de kosten waarvan de hypotheek rente aftrekbaar is in box 1. In deze box valt, naast de hypotheekschuld, ook het inkomen uit werk. De rente van de eigenwoningschuld mag van het belastbaar inkomen afgetrokken worden, zodat er over een lager bedrag belasting betaald wordt.

Kosten eigenwoningschuld

De eigenwoningschuld bestaat uit de volgende kosten:

  • De aankoopsom van de woning (min eventueel eigen geld dat je hebt gebruikt voor de aankoop)
  • De aankoopkosten ofwel de kosten koper (overdrachtsbelasting en hypotheek- en transportakte)
  • Meegefinancierde financieringskosten, zoals de aanvraag van NHG en makelaarskosten
  • Kosten voor onderhoud of een verbouwing van je woning
  • Kosten voor de afkoop van recht op erfpacht, opstal of beklemming

Als er sprake is van een van de volgende zaken, dan worden deze van de eigenwoningschuld afgetrokken:

  • Een schenking van je ouders voor de aankoop van een eigen woning
  • De eigenwoningreserve. Dit is het bedrag waarover geen hypotheekrenteaftrek mogelijk is. Deze eigenwoningreserve bestaat uit de overwaarde van je vorige woning, omdat je deze volgens de bijleenregeling moet gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Stel dat je 30.000 euro winst behaalt op de verkoop van je vorige woning, dan moet je deze overwaarde gebruiken voor de financiering van je nieuwe woning. Doe je dit niet, dan is dit deel van de hypotheeklening niet aftrekbaar en valt de lening dus niet onder de eigenwoningschuld.
  • Vanaf 2013 moet een hypotheek op basis van annuïtaire of lineaire aflossing afgesloten worden om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Alle andere nieuwe hypotheken vallen dus niet onder de eigenwoningschuld.

Eigenwoningschuld aftrekbaar

De rente die je betaalt over de eigenwoningschuld is 30 jaar lang aftrekbaar in box 1. Elk jaar geef je de hoogte van je eigenwoningschuld en de rente die je betaalt op bij de belastingopgave. Als het goed is, zijn de schuld en dus de rente elk jaar lager dankzij de aflossingen die je doet. Bovendien heb je vaak de mogelijkheid om extra aflossingen te doen op je hypotheek, waardoor de eigenwoningschuld sneller is afgelost. Heb je geen of een kleine eigenwoningschuld over? Dan hoef je minder eigenwoningforfait te betalen. 

Tip! Wil je meer informatie over hoe de belasting in box 1 werkt? Lees dan het artikel Belastingschijven 2020 eens.

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl