Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Erfbelasting huis

Hoe werkt erfbelasting huis en wat zijn de tarieven?

In de Successiewet staat dat je over alles wat je erft van iemand die in Nederland woonde, erfbelasting dient te betalen. De hoogte van de erfbelasting van een woning is afhankelijk van de waarde van de woning en je relatie tot de overledene. In dit artikel legt Geld.nl uit hoe de erfbelasting woning precies werkt en welke tarieven en vrijstellingen de Belastingdienst hanteert.

Hoogte erfbelasting huis afhankelijk van waarde woning

De hoogte van de erfbelasting is allereerst afhankelijk van de waardering van de woning. Deze waardering wordt bepaald aan de hand van de Waardering Onroerende Zaken waarde (WOZ-waarde) van je woning. De WOZ-waarde wordt ieder jaar opnieuw door de gemeente vastgesteld, met als peildatum 1 januari van het voorgaande jaar. De WOZ-waarde van 2020 is dus de waarde van je woning op 1 januari 2019. Je wordt meestal in januari of februari op de hoogte gesteld van de WOZ-waarde.

Tip! Erf je een woning en denk je dat de WOZ-waarde te hoog is, waardoor je te veel erfbelasting moet betalen? Dan kun je als nieuwe eigenaar van de woning een nieuwe WOZ-beschikking aanvragen. Ben je het niet eens met deze beschikking, dan kun je hier binnen zes weken tegen in beroep gaan.

Huis erven belasting – Vrijstellingen en tarieven

De WOZ-waarde van de woning die je erft bepaalt dus over welk bedrag je erfbelasting moet betalen. Het eerste deel van de erfenis, waarover je geen erfbelasting betaalt, noem je de vrijstelling. Hoe hoog deze vrijstelling is, is afhankelijk van je relatie tot de overledene. In onderstaande tabel zijn de hoogtes van de vrijstellingen weergegeven, zoals deze in 2020 gelden.

Relatie tot overledeneHoogte vrijstelling
Echtgenoot, partner€ 661.329
Kinderen en kleinkinderen€ 20.945 (per kind)
Zieke en gehandicapte kinderen€ 62.830
Ouders€ 49.602 (gezamenlijk)
Anderen€ 2.208 euro


De relatie tot de overledene bepaalt het percentage erfbelasting dat je betaalt. De tarieven zijn in 2020 als volgt:

Belast deel van erfenisPartner, kinderenKleinkinderenAnderen
Tot € 126.72310 %18 %30 %
€ 126.723 en hoger20 %36 %40 %


Voorbeeld: Drie broers erven na het overlijden van hun ouders een woning met een WOZ-waarde van 225.000 euro. De Belastingdienst verdeelt het bedrag gelijk over de drie broers. Dit is dus 75.000 per persoon. Zij hebben elk recht op een vrijstelling van 20.945. Hierdoor betaalt iedere broer 10% erfbelasting over een bedrag van 54.055. Dit komt neer op 5.405,50 euro aan erfbelasting per persoon.

Uitstel erfbelasting

Je dient uiterlijk acht maanden na het overlijden aangifte van erfbelasting bij de Belastingdienst te doen. Kom je in de problemen omdat je een geërfd huis niet binnen acht maanden kunt verkopen?  Dan kun je uitstel van betaling aanvragen. Meestal wordt één jaar uitstel verleend. De Belastingdienst stelt hierbij wel als voorwaarden dat het huis te koop staat en dat zekerheid gesteld wordt in de vorm van een hypotheek. Dit wil zeggen dat je het hypotheekrecht aan de Belastingdienst geeft. De geërfde woning dient in dat geval als onderpand: het geeft de Belastingdienst de zekerheid dat jij het bedrag in de toekomst kunt betalen. Indien je uitstel van aangifte aanvraagt, heb je dus 1 jaar en 8 maanden na overlijden de tijd om de erfbelasting te betalen.

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl