Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Executiewaarde

Wat is executiewaarde woning

De executiewaarde woning is het bedrag dat je huis oplevert als je gedwongen wordt deze te verkopen op een veiling. Bijvoorbeeld als je om wat voor reden dan ook je hypotheekrente of aflossing niet meer betaalt. Meestal ligt de executiewaarde op 80 tot 90 procent van de marktwaarde van woning. Maar als de huizenprijzen flink zijn gedaald kan de executiewaarde ook maar 70 of 60 procent van de marktwaarde zijn.

Tip! Probeer een gedwongen verkoop te vermijden. Dit is meestal namelijk het slechtste scenario. Neem bij betalingsproblemen liever direct contact op met je bank om te kijken of je een betalingsregeling kunt treffen. Vaak zal de bank wel mee willen werken, want een gedwongen verkoop kost de bank ook geld. Kun je de hypotheeklasten echt niet meer betalen, dan is het slimmer om zelf je huis te verkopen. Dit levert waarschijnlijk meer op dan een gedwongen verkoop. Meer informatie vind je in het artikel Hypotheek niet kunnen betalen.

Executiewaarde berekenen

Voor een  nieuwbouwhuis geldt meestal een executiewaarde van ongeveer 90 procent van de marktwaarde. Voor oudere huizen ligt de executiewaarde vaak rond de 80 of 85 procent.

De executiewaarde berekenen doe je zelf door te kijken wat vergelijkbare huizen in je buurt opleveren als deze worden verkocht. Hier neem je dan bijvoorbeeld 80 procent van. Je kunt ook de WOZ-waarde van je woning als uitgangspunt nemen en hier 85 procent van nemen.

Varianten executiewaarde

De executiewaarde van een pand kent drie verschillende varianten, afhankelijk van de manier waarop het huis op dat moment wordt gebruikt:

  • Executiewaarde bij eigen gebruik. Dit is de meest voorkomende variant. Het gaat hier om een huis dat door de eigenaar wordt gebruikt. Dit geldt dus voor bijna alle huizen, maar vaak ook voor bedrijfspanden.
  • Executiewaarde in verhuurde staat. Hier gebruikt de eigenaar het pand niet zelf, maar verhuurt hij het. Deze variant geldt vooral bij bedrijfspanden, maar soms ook bij woningen.
  • Executiewaarde vrij van huur en gebruik. Hier staat het huis al leeg, bijvoorbeeld omdat het is ontruimd.
Voorkom dat je onnodig te veel betaalt voor je hypotheek!Vergelijk het grootste aanbod actuele hypotheekrentes op Geld.nl en vraag gratis en vrijblijvende een offerte aan. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl