Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Executiewaarde berekenen

Hoe bereken ik de executiewaarde woning?

Heb je problemen met het betalen van je hypotheekrente en aflossing en kom je er met de bank niet uit? Dan kan de bank in het uiterste geval overgaan tot gedwongen verkoop. Je woning wordt dan op een openbare veiling verkocht aan de hoogste bieder. De executiewaarde is dan dus sterk afhankelijk van de biedingen op dat moment en is vooraf niet precies vast te stellen.

Wel gelden er uitgangspunten die een benadering geven van de executiewaarde:

  • Executiewaarde van nieuwbouw is meestal 90 procent van de marktwaarde
  • Executiewaarde van 'oudere' huizen is meestal 80 tot 85 procent van de marktwaarde 

Executiewaarde berekenen voorbeeld

Stel je hebt een huis uit 1991 met een marktwaarde van 250.000 euro en je krijgt te maken met financiële problemen waardoor je bank overgaat tot gedwongen verkoop, waarbij de gemiddelde executiewaarde ligt op 80 procent. De executiewaarde is dan ongeveer (80 procent van 250.000 is) 200.000 euro.

Executiewaarde bepalen - Taxateur

Vroeger stelde een taxateur de executiewaarde vast. Dat deed hij door een inschatting te maken van wat je huis bij gedwongen verkoop op zou leveren. Dit werkte echter niet heel goed, omdat de werkelijke executiewaarde meestal veel lager uitpakte dan vooraf gedacht. Daarom bepaalt de taxateur nu alleen nog de marktwaarde.

Tip! Neem zo snel mogelijk contact op met je hypotheekverstrekker als je de hypotheek niet meer kunt betalen! Misschien kan er dan wel een betalingsregeling getroffen worden. Als je denkt dat gedwongen verkoop niet meer te voorkomen is, kun je dit beter voor zijn door zelf je huis te verkopen. Dit levert je waarschijnlijk meer geld op dan gedwongen verkoop via een openbare veiling.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod hypotheken vergelijkt? Hierdoor vind je zeker de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden. Besparen op je hypotheek wordt zo wel heel makkelijk. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl