Contact

Execution only hypotheek

Wat is execution only?

Een execution only hypotheek is een hypotheek die je zelf online afsluit via de website van de hypotheekverstrekker. Je krijgt daarbij geen hulp van een hypotheekadviseur. Voordeel is dat je geen advieskosten betaalt. Niet iedereen kan echter zelf een hypotheek zonder adviseur afsluiten. Je moet hiervoor voldoende kennis hebben over hypotheken. In dit artikel geven we je handige tips over de execution only hypotheek, zodat je zeker weet of dit bij je past en je een goede keuze maakt.

1. Hoe werkt een execution only hypotheek zonder advies?

Een execution only hypotheek afsluiten werkt eigenlijk hetzelfde als een hypotheek afsluiten bij een adviseur. Het enige verschil is dat je bij een execution only hypotheek zelf alles regelt wat normaal de adviseur voor je doet. Je moet dus zelf:

 • Op basis van je inkomen en vaste lasten berekenen hoeveel hypotheek je kan krijgen. Meestal heeft de hypotheekverstrekker hier een tool voor, maar je moet dan wel zelf de juiste gegevens verzamelen voor jou en eventueel je partner.
 • Bepalen welke hypotheekvorm en rentevaste periode het beste bij je past.
 • Uit alle beschikbare hypotheken de voor jou best passende hypotheek kiezen met de laagste hypotheekrente.
 • Alle benodigde documenten verzamelen. In het artikel ‘Welke documenten nodig voor hypotheek? ’ lees je welke documenten dit zijn.

Als je deze stappen hebt doorlopen, moet je bij de hypotheekverstrekker van je keuze een kennis- en ervaringstoets maken. Dit is een toets die is opgesteld door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hiermee toon je aan dat je genoeg kennis hebt over hypotheken om zelf een hypotheek zonder advies af te sluiten.

Slaag je voor de toets, dan kun je via de online omgeving van de hypotheekverstrekker de hypotheek aanvragen. Je vraagt eerst een offerte aan. Als je daarmee akkoord gaat, onderteken je de offerte en stuur je alle benodigde documenten op. Keurt de bank je aanvraag goed, dan krijg je een definitieve offerte en kun je de hypotheek- en koopaktes ondertekenen en inschrijven bij de notaris.

2. Past een hypotheek zonder adviseur bij mij?

Zoals je ziet, moet je zelf best wat doen en regelen als je een execution only hypotheek afsluit. Vind je dat leuk en heb je er de tijd en kennis voor? Dan past dit natuurlijk prima bij je. Heb je liever begeleiding bij je keuze? Of geef je het werk liever uit handen? Dan is een hypotheek met advies verstandiger.

In sommige gevallen mag je je hypotheek niet zelf afsluiten:

 • Als je net gescheiden bent
 • Als je meerdere ondernemingen hebt
 • Als je een restschuld hebt van een eerdere woning
 • Als je zelf een huis bouwt of laat bouwen
 • Als je een woonboot, recreatiewoning of huis in het buitenland koopt
 • Als je een bestaande (bank)spaar- of beleggingshypotheek verhoogt of oversluit

In deze situaties is maatwerk nodig en mag je alleen een hypotheek afsluiten met hulp van een adviseur.

3. Is een hypotheek zonder adviseur verstandig?

Een hypotheek is een langlopende financiële verplichting. Meestal loopt je hypotheek 30 jaar. In die tijd kan er veel gebeuren. Je sticht een gezin, je kinderen gaan uit huis of je gaat misschien al met pensioen. Kun je in deze situaties je hypotheek nog betalen? En wil je tussentijds misschien groter of kleiner gaan wonen. Met al dit soort zaken moet je zelf rekening houden als je een hypotheek zonder adviseur afsluit.

Daarnaast kunnen er ook vervelende dingen gebeuren waar je over na moet denken. Kun je bijvoorbeeld na een echtscheiding of als je je baan verliest de hypotheek nog betalen? Wij raden je altijd aan zo’n ingrijpende beslissing samen met een adviseur te nemen. Een onafhankelijke adviseur kost weliswaar geld, maar je weet dan zeker dat je een goede keuze maakt. Lees hier hoe je een goede onafhankelijke hypotheekadviseur vindt.

4. Is execution only een hypotheek zonder advieskosten?

Je bespaart met een execution only hypotheek op de advieskosten. Omdat je geen advies krijgt, betaal je er ook niet voor. Dat scheelt je ongeveer 1.500 tot 2.500 euro. Je betaalt nog wel afsluit- en bemiddelingskosten aan je hypotheekverstrekker. Deze kosten verschillen per hypotheekverstrekker en liggen tussen de 500 en 1.000 euro.

Daarnaast betaal je natuurlijk nog alle andere kosten die komen kijken bij een hypotheek afsluiten en een huis kopen. Denk hierbij aan de kosten koper, taxatie- en notariskosten.

5. Execution only hypotheek aanbieders

Niet alle hypotheekverstrekkers bieden je de mogelijkheid om je hypoheek zelf zonder adviseur aan te vragen. Een execution only hypotheek kan alleen bij:

 • ABN AMRO
 • Argenta
 • bijBouwe
 • Centraal Beheer
 • Lloyds Bank
 • Moneyou
 • SNS Bank

Tip! Execution only hypotheek vergelijken. De voorwaarden, kosten en hypotheekrente voor een execution only hypotheek verschillen per bank. Vergelijk de execution only aanbieders op deze punten voor je een keuze maakt.

Hypotheek met of zonder advies? Bekijk eerst je opties!Op Geld.nl vergelijk je de actuele hypotheekrentes en voorwaarden van het grootse aanbod hypotheken. Zo krijg je een beeld van de mogelijkheden voor jouw persoonlijke situatie en vind je eenvoudig de beste passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken
;