Hypotheek

Execution only hypotheek

Wat houdt een execution only hypotheek in?

Een execution only hypotheek is een hypothecaire lening die je afsluit zonder advies van een financieel adviseur. Dit kan voordelig zijn, omdat je dan geen advieskosten hoeft te betalen aan de hypotheekverstrekker. Maar is het ook verstandig om een hypotheek zonder advies af te sluiten? In dit artikel leggen we uit wat de execution only hypotheek inhoudt en hoe je kunt bepalen of deze voor jou geschikt is.

Hypotheek execution only - Geen advieskosten

Een hypotheek is een complex financieel product dat grote invloed heeft op je financiële situatie. Zeker als je weinig ervaring of kennis over hypotheken hebt, is het verstandig je hierin goed te laten adviseren. Daarom kun je bij de meeste banken alleen een hypotheek afsluiten via een adviseur. Dit kan een adviseur van de bank zijn of een onafhankelijke adviseur.

Sinds 1 januari 2013 mogen banken en hypotheekadviseurs de kosten voor financieel advies niet meer doorberekenen in de hypotheekrente. De kosten voor het advies moeten sindsdien apart in rekening worden gebracht bij de klant. Dit betekent dat je een aparte rekening krijgt voor de advieskosten als je een hypotheek afsluit. Deze advieskosten kunnen al snel enkele duizenden euro’s bedragen.

Bij sommige hypotheekverstrekkers (ABN AMRO, MoneYou en Bank of Scotland) is het mogelijk een execution only hypotheek af te sluiten. Dit betekent dat je geen advies krijgt over het product en dus zelf de afweging moet maken welke hypotheek voor jou het meest geschikt is. Daar staat tegenover dat je dus geen advieskosten hoeft te betalen.

Let op: Een execution only hypotheek is niet gratis. Je betaalt namelijk wel afsluitkosten aan de bank. Deze kunnen al snel enkele honderden euro's bedragen. Als je bij de hypotheek nog andere producten afsluit, zoals een overlijdensrisicoverzekering, worden hier ook kosten voor in rekening gebracht.

Execution only - Geschikt?

Dat je geen advieskosten betaalt, lijkt misschien aantrekkelijk, maar een hypotheek zonder advies kent wel risico’s. Zoals gezegd is een hypotheek een complex financieel product. Om een goede keuze te maken moet je niet alleen kijken naar je huidige financiële situatie, maar ook naar de toekomst. Kun je de hypotheek van je keuze bijvoorbeeld nog opbrengen als jij of je partner werkloos wordt of parttime gaat werken? En hoe zit het als je gaat scheiden? Kun je de hypotheek dan alleen betalen?

Omdat niet iedereen zomaar in staat is dit goed in te schatten, verplicht de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat iedereen die een execution only hypotheek wil afsluiten, eerst een kennis- en ervaringstoets moet doen. Deze toets vind je op de website van de bank. Alleen als je een voldoende scoort op deze test, mag je de hypotheek zonder advies afsluiten. Sluit je een hypotheek af samen met je partner? Dan moeten jullie beiden de test invullen.

Ben je geslaagd voor de test die de bank aanbiedt? Dan krijg je een code waarmee je zelf een hypotheek kunt afsluiten bij de betreffende bank.

Tip! Op de website van de AFM kun je een kennis en ervaringstoets hypotheek doen. De uitslag hiervan geeft je een goed beeld van of een execution only hypotheek voor jou geschikt is.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod hypotheken vergelijkt? Hierdoor vind je zeker de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden. Besparen op je hypotheek wordt zo wel heel makkelijk. Hypotheekrente vergelijken