Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Extra aflossen hypotheek

Is extra aflossen op hypotheek een goed idee?

Regelmatig verschijnen er alarmerende berichten in de media over de Nederlandse hypotheekschuld. En dat is niet voor niets. Het totale bedrag dat we met z’n allen aan hypotheekschuld uit hebben staan is ook gigantisch. Om de schuld te verlagen, is extra aflossen op de hypotheek een optie. Dat je scheelt je ook direct in de maandlasten omdat je minder kwijt bent aan hypotheekrente en aflossing. Maar is dat altijd een goed idee?

Als media berichten over de Nederlandse hypotheekschuld, wordt vaak de indruk gewekt dat er niet op die schuld wordt afgelost. Dat is niet helemaal waar. Een groot deel van de hypotheken wordt wel afgelost, maar pas aan het eind van de looptijd in plaats van elke maand een beetje. Dat komt door de hypotheekrenteaftrek. Om elke maand een maximaal bedrag aan rente te mogen aftrekken, is het voordelig om de schuld gedurende de looptijd in tact te laten. Bij de meeste hypotheken is daarom een apart ‘spaarpotje’ ingebouwd waarmee de hypotheek aan het eind van de looptijd (gedeeltelijk of geheel) wordt afgelost.

Aflossen hypotheek - Aflossingsvrij deel

De afgelopen jaren zijn veel hypotheken gesloten met een zogenaamd aflossingsvrij deel. Dat is een gedeelte van de hypotheekschuld waarover je alleen rente betaalt en geen aflossing, ook niet aan het eind van de looptijd. Het gevolg van een aflossingsvrij deel is dat je dat als restschuld overhoudt aan het eind van de looptijd. Over die restschuld blijf je rente betalen, rente die na dertig jaar looptijd niet meer aftrekbaar is voor de belasting.

Hypotheek extra aflossen

Heb je spaargeld, dan kun je kiezen voor extra hypotheek aflossen. Dat is mogelijk, ook als je bij het afsluiten van de hypotheek gekozen hebt voor een aflossingsvrij deel. Het gevolg van een extra aflossing op de hypotheek is dat je hypotheekschuld direct afneemt. Daardoor wordt het bedrag dat je aan hypotheekrente moet betalen, lager. Dat kan een voordeel zijn. Je maandelijkse hypotheeklasten worden er immers ook lager door. Een nadeel van extra aflossen is dat een lagere hypotheekschuld ook minder belastingvoordeel betekent. Het bedrag dat je van de belasting mag aftrekken is met een lagere hypotheekschuld immers ook lager. Wel is dit argument steeds minder sterk, nu de hypotheekrenteaftrek op de tocht staat.

Kosten extra aflossen hypotheek

Bij de meeste banken mag je jaarlijks een deel van de hypotheek boetevrij aflossen. Dat deel is meestal een vast percentage van het oorspronkelijk geleende bedrag. Zorg je dat je die grens niet overschrijdt, dan brengt extra aflossen geen kosten met zich mee. Heb je een aflossingvrije hypotheek afgesloten of een hypotheek waarbij je pas aan het eind van de looptijd de gehele schuld aflost, dan moet je voor extra aflossen op de hypotheek meestal een boeterente betalen.

Extra aflossing hypotheek of sparen?

Maar wanneer ben je onderaan de streep nu het voordeligst uit: door een extra aflossing op de hypotheek of door het geld te sparen? Dat is niet zo eenvoudig te zeggen. Hiervoor zul je moeten berekenen wat je het meeste oplevert en dat hangt weer af van de rente op je spaarrekening en de hypotheekrente die je betaalt. Vergeet niet om ook rekening te houden met de belasting die je eventueel betaalt over je spaargeld en het belastingvoordeel dat je hebt over de hypotheekrente.

Wist je dat…
Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je makkelijk de best passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl